Stamboom Westerman » Geert Wint (1824-1906)

Persoonlijke gegevens Geert Wint 

  • Hij is geboren op 13 oktober 1824 in Zevenhuizen gem. Leek.
  • Beroep: Arbeider, baggerdroogmaker vervener.
  • Fysieke beschrijving: in het jaar 1843 lang 1 el 7 palm 5 duim en 8 strepen ofwel 175,8 cm, aangezicht breed,voorhoofd rond, ogen licht bruin, neus ordinair, mond klein, kin rond, haar blond.
  • Hij is overleden op 25 januari 1906 in Valthermond, hij was toen 81 jaar oud.
  • Een kind van Jan Hindriks Wint en Antje Hendriks Buist
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 november 2022.

Gezin van Geert Wint

Hij is getrouwd met Antje de Jong.

Zij zijn getrouwd op 4 augustus 1849 te Leek, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Bouke Wind  1857-1917 
  2. Antje Wind  1860-1935 


Notities over Geert Wint

Voor 300 jaren was het veen in de Gem.Odoorn onverdeeld eigendom van de Drentsche boeren, die te Odoorn en Exloo woonden. Op dat veen wies niet anders dan heide en pionbes en wat braamen.Het was bij de winter toen nog erg nat en moerassig, maar als het droog was dan werd al dat veen in de monden afgeweid door de Drentsche schapen, zoodoende was het een grote schapeweide. Toen men in de 17e eeuw onder de rook van Wildervank al druk aan 't vervenen was, kwam er hier zoo nu en dan al eens een boer van Stadskanaal om te vragen of er hier in de monden niet een stuk veen te koop was.Dit was niet het geval omdat het veen onverdeeld eigendom was en men zag in dat het veen verdeeld moest worden. Nu heb ik meermalen gehoord dat de Drenthenaren het veen verdeeld hebben onderling naar maatstaf van het aantal schapen die ze erop nahielden. Toen de Groninger heeren eindelijk het z.g. Kanaal voor de Drentsche veenen" hadden gegraven werd er daar waar later de monden zouden komen, een breede en diepe greppel gegraven. Vervolgens kwam er dan (ik meen elke 85 meter) een plaatsgreppel, zodat het veen op plaatsen kwam te liggen, die een volgnummer kregen. De volksmond verteld dat er in vroeger jaren wel eens een plaats veen verkocht is voor een pond tabak en ook wel voor f 100,00. Dit laatste kan wel waar zijn, te meer daar het in sommige gevallen nog wel 50 tot 100 jaar duurde aleer zoo'n plaats verveend kon worden.
De boeren die op de Drentsche dorpen Emmen, Odoorn, Exloo de meeste
schapen hadden, werden meest allen mannen van naam. o.a. Hadders,
Zegering, Marissen, Kaveling enz.
Voor die families is het veen een goudbron geweest en ze zijn nu nog zeer rijk (1943).
Wanneer nu genoemde greppels waren aangebracht werden in de plaats z.g. bonkgreppels gegraven,waardoor het veen werd afgetapt. Anders was het te week om te vergraven.
Eerst werd een hoofdkanaal gegraven, dat naar de Drentsche dorpnamen werd genoemd zoals Bonnermond, Boerveenschemond,Nijveenstermond, Buinermond, Exloermond, Valthermond, Weerdingermond, dat ontstond door ter breedte van het gewenste kanaal een put veen uit te graven.
De bonkaarde van die put werd over de gehele breedte der plaats, het vooraf, gebracht, ongeveer twee voet diep. Dit werd "koorbonken"
genoemd.Het afgraven van veen heet "Bonken" en omdat dit op een kruiwagen (in het Gronings "koore") werd geladen, noemde men het koorbonken. Dat werk geschiedde zo mogelijk bij de winterdag. Dan lag dat bonkaarde in dikke bollen over het veen verspreid en moest geslecht worden, opdat het turf dat er nu uit die eerste put kwam daar op moest staan. Dit werk heette "Kleinen".
Wanneer de weersomstandigheden het toelieten dan ving men in 't begin Maart aan met het turfgraven. In vroeger tijden geschiedde dit turfgraven met 6-7 of 8 man op een straal planken. In later dagen met (in de splittings, en klemsloten) met 2 man en in de gewone putten
werd dit meest door een man op een straal planken gedaan.
De stikkerplank gebruikte men om daarlangs een bankie aan te snijden
van 46 cm lang en 15 cm breed met de "Stikker".Daarna ging men met de"opschot"( een schopje van 15 breed en 46 lang= maat van de turf)
de turf steken en werd deze op de "slagkar" gezet die op twee loopplanken stond.Een laag turf dat van zoo'n bankie werd afgegraven
heette "Klem".Wanneer men nu 4 of 5 klem had afgegraven dan geleek dat veen net op een bank met leuning.
Er kwamen tien of twaalf turven op de kar die dan op het zetveld werden gelegd, de eerste rij heet de "ligger". Wanneer er 14 rijen rechtop tegen elkaar waren gezet noemde men dat een "slag" en werd de
volgende ligger gelegd.
In begin Mei begonnen de vrouwen en meisjes het turf op te dijken. Dan werd het turf op droogen gezet tot een turfring.
Die dan weer onderste boven werd gekeerd = omzetten.
Als het turf dan droog was werd het in bulten gezet= vuren.
Zo werd het blauwveen vergraven en bleef er een drie steek dikte dargveen over, waarvan bagger werd gemaakt.
Het baggeren begon 1 april en eindigde 21 juni.
Daarna in de 20e eeuw werd er machinaal turfgemaakt en gebaggerd.
Bij een baggermachine waren meestal 6 mannen werkzaam, 4 spitters, een machinist en een modderman. Het machinaal turfmaken noemde men perzen en derhalve maakten ze persturf, die als die gedroogd was in "zwellen" werden gezet, waarna de droogmaker er klaar mee was.
Bloemlezing uit de notities van GEERT WIND. Overleden op 25-01-1906 te Valthermond;Odoorn op 81-jarige leeftijd. Zie ook info bij geboorte voor een bloemlezing uit Geerts notities.
Geert lootte in 1843 nummer 56 voor de militaire dienst, hetgeen vrijstelling betekende. Zijn signalement was: lang 1 el 7 palm 5 duim en 8 strepen ofwel 175,8 cm, aangezicht breed,voorhoofd rond, ogen licht bruin, neus ordinair, mond klein, kin rond, haar blond.
Groeide op te Zevenhuizen bij de Leek waar hoogveen was toen dat minder werd vertrok hij omstreeks 1850 naar de Groningsche en Drentsche
veenkolonien t.w. Boerveenstermond bij Gieten.
Omstreeks 1853 ging hij verder het veen in naar Nw.Buinen waar hij de kost verdiende als baggerdroogmaker.In 1880 trok hij verder naar Valthermond.In dat jaar was er een grote veenbrand te Nw Weerdinge waarbij vele veenarbeiderswoningen verloren gingen.In 1882 begon hij met compagnon Albert ZOET uit Musselkanaal zelfstandig te vervenen.In 1892 kocht hij met Stoffer de HAAN uit Drouwenermond veenplaats nr.49 aan het Noorderdiep voor f 13.000,=.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geert Wint?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geert Wint

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Geert Wint

Geert Wint
1824-1906

1849

Antje de Jong
1826-1898

Bouke Wind
1857-1917
Antje Wind
1860-1935

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 13 oktober 1824 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen . Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1824: Bron: Wikipedia
      • 5 maart » Eerste Birma-oorlog: Het Verenigd Koninkrijk verklaart officieel de oorlog aan Birma.
      • 25 april » De Nederlandse regering besluit de Nederlandsch-Indische Lijnwadenverordening goed te keuren.
      • 7 mei » Ludwig van Beethoven dirigeert, hoewel doof, de eerste uitvoering van zijn Negende Symfonie.
      • 20 mei » Karel X wordt koning van Frankrijk.
      • 1 december » Bij verkiezingen in de Verenigde Staten haalt geen van de kandidaten een meerderheid. Het Huis van Afgevaardigden moet een winnaar aanwijzen.
      • 9 december » Peru verslaat Spanje in de Slag van Ayacucho.
    • De temperatuur op 4 augustus 1849 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1849: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Er wordt gezegd dat David Rice Atchison voor 1 dag president is geweest van de Verenigde Staten.
      • 5 maart » Zachary Taylor wordt beëdigd als 12e President van de Verenigde Staten
      • 13 april » Hongarije wordt een republiek.
      • 5 juni » De Deense grondwet wordt getekend.
      • 1 juli » De eerste Belgische postzegel wordt uitgegeven, deze draagt de beeltenis van koning Leopold I.
      • 22 december » De executie van Fjodor Dostojevski wordt op het laatste moment afgeblazen.
    • De temperatuur op 25 januari 1906 lag tussen -3.6 °C en 1,7 °C en was gemiddeld -1.2 °C. Er was 5,0 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
      • 7 april » Uitbarsting van de Vesuvius.
      • 13 juni » Oprichting van de Poolse voetbalclub Cracovia Kraków.
      • 18 juni » Oprichting van de Paraguayaanse voetbalbond onder de naam Liga Paraguaya de Fútbol.
      • 22 november » In Bilthoven wordt de Stichtse Cricket en Hockey Club (SCHC) opgericht.
      • 10 december » Theodore Roosevelt krijgt de Nobelprijs voor de Vrede.
      • 21 december » De Nederlandse marine neemt haar eerste onderzeeboot in dienst: Hr. Ms. O 1.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Wint

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wint.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wint.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wint (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Westerman is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Harry Westerman, "Stamboom Westerman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-westerman/I1527.php : benaderd 25 april 2024), "Geert Wint (1824-1906)".