Stamboom familie Wellens - Huysmans » Daneel van OBBERGEN

Persoonlijke gegevens Daneel van OBBERGEN 


Gezin van Daneel van OBBERGEN

(1) Hij heeft/had een relatie met Elisabeth STRUELENS alias Guens.


Kind(eren):



Kind(eren):



Notities over Daneel van OBBERGEN

Schepen te Steenokkerzeel 1526 - Schepengriffie Arr. Brussel register 6994, f° 68r

----------------------------------

Een akte van 15 mei 1534 in de schepengriffie van Steenokkerzeel vermeldt dat de Daneel van Obbergen en Elisabeth Struelens goederen kochten van de familie van Quaderebbe, afkomstig uit de nalatenschap van het echtpaar Margriet van Bullestrate en Lyons van Berna(i)ge. Dit gebeurde om uit onverdeeldheid te komen. Margriet van Bullestrate, weduwe van Lyons van Berna(i)ge, was een dochter is van Arnt van Bullestrate. De van Obbergens verwierven via Elisabeth van Bullestrate grond aan de Waterlee te Tildonk. Arnt van Bullenstraten, vader van Margriet, bezat grond aan de Waterlee te Tildonk. Het echtpaar van Obbergen – Struelens was welstellend en Elisabeth Struelens kocht later ook delen op uit de lotinge van 1506 bij de familie van Obbergen, waarschijnlijk was dit hier het geval bij verwanten uit de tak van Bullestrate.
transcriptie deel akte :

… Ende
hebben de voornoemde personen uit tooft
ende vereffening vergadert volgende opgedragen
den voorgenoemde meyer inde hant met
wettigen verth(yd)enisse, tot behoeff van daneel
van obbergen ende Elizabeth Struelens zijne
wettige huysvrouwe (vermeld als coopers) …
……. de voerschreven personen opgedragen
hadden aan ende inde goeden, ……. vanden
soo genomen bider loot vanden vereffeninge van wijlen
margriete van bullestraeten weduwe was wylen
Leoens van bernage

------------------------------

Dhr. J. Michel van der Elst wees ons op een document uit de schepengriffie van Steenokkerzeel waarin Daniël van Obberghe en Lijsbeth Struelens vermeld worden (lotinge 24 april 1506, bron: RA Leuven, schepengriffie Steenokkerzeel, 6995, folio 87v°, dd. 20 april 1540):

in deze akte wordt Maria van Obbergen vermeld, dochter van Rombout van Obbergen x Yda Marchant.

De deling werd gedaan op 24/4/1506 tussen volgende partijen :
wijlen Rombout van Obbergen, gehuwd met Yda Marchant, de vader van Maria voornoemd;
Daneel van Obbergen, gehuwd met Elisabeth Struelens;
Hendrik van Obbergen, gehuwd met Margriete van Ghinderboven;
Elisabeth van Obbergen, gehuwd met Ingelbert van Drossaete

transcriptie deel akte :

….Maria van Obbergen dochter wylen Rombouts van Obbergen daer moeder aff was
Ydae Marchant ende heeft opgedragen den voorschreven meyer…
.....
… vande deylinge gedaen vande … tussen wijlen Rombout van Obbergen vader van voorschreven maria, daneel van Obbergen, hendrik van Obbergen ent tussen Elizabeth van Obbergen wegen vande jare duisent vijffhonder ende sesse opten xxiiii dage van Aprille tot behoeff van Jannen van Obbergen sone wylen danneels daer moeder aff is Elizabeth Struelens…

Daniël en zijn ouders vinden we ook als volgt :

Leo Lindemans bespreekt de genealogie Struelens in Mediaan nr 312 nov/dec 1997.
Hij vond de vader van Daniël van Obbergen in de schepengriffie van Zaventem, 6741, f°59v en geeft als ouders Jan van Obberge en Katharina van Balleer alias Smeets.

Houwaert vermeldt dat uit de registers waarin de registen van de oude schepenakten van Brussel opgenomen worden het volgende blijkt(KBR, Handschriftenkabinet, Houwaertfonds, II, 6488, f° 106 n 4, lotinge dd. 24/4/1506 - info ons verstrekt door Dhr. J. Michel van der Elst) :

Kinderen van q. Jan van Obbergen en q. Kathelijne van Bouleer waren :
Daniël, Hendrik, Rombout en Lysbeth die gehuwd was met Ingelbert van Drossaete.

----------------------------

In het Register van de meiseniers uit het land van Grimbergen (1413-1795) uitgegeven door het Genootschap van Meiseniers uit het Land van Grimbergen (www.de-meiseniers.be) vinden we :

10/2/1550 Rombout pbr., Jan, Daneel, Peeter, Katherijne en Anna, kk. †Daneels. S.: Jan en Amelrijck van Hamme. Rijksarchief Leuven Schepengriffie Grimbergen 3485, blz 95-152

Het gaat hier om kinderen van het gezin van Obbergen - Struelens te Steenokkerzeel.
Rombout is aldaar kapelaan in de kerk, Jan vinden we terug in aktes, Katherijne is vernoemd naar de moeders van Daniël en/of Elisabeth, die beiden Katharina heten. Bij Peter en Anna vinden we de link via de registers van St-Bernardus en via de band tussen hun kinderen en Ludovicus en Barbara van Obbergen, hun broer en zus die waarschijnlijk peter en meter zijn van hun kleinkinderen met dezelfde naam.

Ludovicus en Barbara worden als kinderen van Daneel van Obbergen en Lijsbeth Struelens vermeld in de registers van de kerk van Steenokkerzeel.

In het Rijksarchief te Leuven wordt het testament bewaard van Barbara en Rombout van Obbergen.
Daar zij samen optreden is het duidelijk dat Rombout een broer is van Barbara en dus ook een zoon van Daniël van Obbergen en Lijsbeth Struelens. Van Barbara weten we dit door de registers van de broederschap van St-Bernardus in de kerk van Steenokkerzeel.

Testament van Rombout en Barbara Van Obbergen, 1570. Authentiek afschrift door Hiëronymus Van Frachem, [17de eeuw]. 1570-1700 1 stuk
Sint-Romboutsparochie te Steenokkerzeel, middeleeuwen

--------------------

In het Register van de meiseniers uit het Land van Grimbergen (1413-1795) gepubliceerd door Het genootschap van meiseniers uit het Land van Grimbergen (www.de-meiseniers.be) vinden we volgende vermeldingen :

24/2/1522 Rombout en Cristiaen Marchant erkend als meiseniers, zonen van + Gielys en Maria van Obbergen. Stravers : Jan en Merten van Obbergen;
20/3/1525 Rombout Merchant zoon van + Gielys, wonende te Steenokkerzeel – (slachtoffer: Lijsbeth echtgenote Claes Schoeff – Kortenberg)

De stravers zijn zonen van Kristiaen van Obbergen, deze laatste is de zoon van Daneel van Obberge de Oude. Daneel van Obberge de Oude is op zijn beurt een zoon van Floris van Obberge en van Beatrijs van Hamme. (10)

De schepengriffie van Steenokkerzeel verstrekt ons interessante informatie, onder meer een akte van 1512 waar vrienden en verwanten van de kinderen van wijlen Gielis Marchant optreden als getuigen in een deling tussen de kinderen uit de twee huwelijken van Gielis. Het eerste huwelijk was met Maria van Obbergen, waaruit de zonen Rombout, Kristiaen en Henriken en anderzijds de kinderen van zijn laatste huisvrouw, Beatrys Polspoel. Het gaat om huisraad en het recht om in het huis te blijven wonen. De vrienden en verwanten van de kinderen uit de twee bedden waren Jan Marien, Corneel Claes, Peer Marchant en Daniel van Obbergen. Waarschijnlijk was de vermelde Daniel van Obbergen een lokale getuige en we weten dat de families van Obbergen en Marchant elkaar ook kenden via de steenexploitatie. Anderzijds moet ik ook vermelden dat Maria een broer Daneel had, dus die kunnen we niet uitsluiten. In elk geval staat het vast dat er een band was tussen de families van Obbergen te Steenokkerzeel en deze te Beigem.

Rijksarchief Leuven (RAL), schepengriffies (SG) Arr. Brussel (Steenokkerzeel) register 6994, f° 45v van 31 oktober 1512

We vinden ook een tweede verband tussen Gielys Marchant en Jan van Obberge, de vader van Daneel hiervoor !

Akte: V°350.2 (SAL7369) zie Itinera Nova Leuven Datum: 1476-05-20

Deze akte in het stadsarchief van Leuven gaat over een verdeling. In deze verdeling zit een stuk grond van één dachwant waar steen gewonnen wordt :

een dachmael lants eygens gelege(n) inde/
selve prochie van erps [d(aer) men steene uut graeft] dat nu in pechtinge(n) houden henr(ic)/
gruwel met zijne(n) medegesellen

In deze akte worden ook verschillende ook verschillende rechten overgedragen o.a. op deze van Jan van Obbergen en deze van Gielijs Marchant, beiden uit Steenokkerzeel. Waren dit partners van Henric Gruwel ? Mogelijk hadden ze schulden aangegaan bij de familie Van der Borch om hun pacht en kosten te betalen voor de steenwinning... Het woord pand in de akte wijst op een borgstelling voor een schuld.

-------------------------------

Rijksarchief Leuven 648-284 (info ontvangen van Dhr. J. Michel van der Elst)
Archief van de parochie Steenokkerzeel - II archief van de pastoor - F Andere

Stukken betreffende de uitvoering van het testament van Rombout Van Obbergen door pastoor Hiëronymus Van Frachem, 16de-17de eeuw.

Akte verleden voor de schepenen van Steenokkerzeel en Humelgem waarin de goederen worden opgesomd die Rombout Van Obbergen via loting verkregen heeft uit de erfenis van zijn ouders, (1579)

ouders : qd Daneel van Obbergen x Lijsbeth Struelens alias Guens

kinderen volgens 6 staken :

1 Anna x Nicolaes van Hove;
2 Barbara;
3 qd Jan (van wie Lijsbeth x Seger Mathijs, Peeter en Daneel);
4 qd Peeter (van wie Rombout, qd Jeroen x Barbara Crispijns, Lijsbeth en Barbara);
5 qd Kathelijne x qd Jan Terwercoren (van wie Daneel, Jan, Barbara, Kathelijne x Jan van Meerbeeck, qd Petronella x Lambrecht de Molder en Lijsbeth x qd Jan van Steenwinckel)
6 Heer Rombout van Obbergen, priester.

Bovenstaand zien we herhaaldelijk de naam Barbara verschijnen. De H. Barbara was de patrones van de bouwmeesters. De H. Anna was de patrones van het ambacht van de metsers. We vinden een altaar van de H. Anna te Steenokkerzeel en een dochter Anna bij Daneel. Er worden ook missen voor de familieleden opgedragen aan het altaar van de H. Anna. Dit is identiek met de gebruiken te Mechelen :

In het werk van Marcel Kocken, 600 jaar bouwbedrijf te Mechelen blz 31 lezen we dat in de St-Rombouts te Mechelen het ambacht van de metselaars een altaar van de H. Anna had. Vanaf begin 16de eeuw werd de devotie voor de H. Anna en de H. Rumoldus aangemoedigd binnen het ambacht !

De kleinkinderen Rombout en Jeroen, zv Peeter, vinden we terug in Gdansk. Jeroen (Hieronymus) is er Maurermeister ! In 1574 worden Hieronymus van Obbergen en Antoon van Obbergen samen vermeld in Gdansk. Antoon wordt later de beroemde bouwheer van het koninklijk slot Kronborg te Helsingor in Denemarken. (zie ook Hugo Wellens, Eigen Schoon en De Brabander, jaargang 103 2020 nr 3, Asse, blz 315-328)

Marcel Kocken, boek 600 jaar bouwbedrijf te Mechelen blz 42, vertelde dat vele inwoners van Mechelen de stad ontvluchtten na de Spaanse Furie van 1572. Mogelijk was dat de reden dat de van Obbergens naar Gdansk trokken.

-

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Daneel van OBBERGEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hugo Wellens, "Stamboom familie Wellens - Huysmans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I9082.php : benaderd 8 mei 2024), "Daneel van OBBERGEN".