Stamboom familie Wellens - Huysmans » Petrus VERMESEN (1735-1785)

Persoonlijke gegevens Petrus VERMESEN 


Gezin van Petrus VERMESEN

Hij heeft/had een relatie met Barbara PEETERS.


Kind(eren):

  1. Guilielmus VERMESEN  1762-????
  2. Anna Maria VERMESEN  1767-????
  3. Jan Jozef VERMESEN  1776-????


Notities over Petrus VERMESEN

Petrus Vermesen was pachter van de Kleine Hoeve te Tessenderlo, eigendom van de Abdij van Averbode. Hij was er pachter van omstreeks 1760 tot 1786.
Aan deze hoeve was ook de tiendenschuur van de abdij verbonden. Verschillende leden van de familie Vermesen en de familie Snoecks werkten als knecht voor de Abdij van Averbode.

Ook de vader van Petrus (Pieter), Joannes Vermesen, behoorde reeds in 1727 tot de familia van de abdij.

We zien dat zijn zuster Maria Theresia ook te Tessenderlo huwde met Ambrosius Reijnders.

"Tessenderlo vroeger en nu" van Broeder Max, heruitgave 1992, Tessenderlo, blz 178

"Reeds vóór 1760 had Pieter Vermeesen de hoeve gepacht. Hij gaat met Averbodes provisor een nieuw pachtcontract aan op 14 maart 1765 voor een termijn van drie jaar en tegen een pachtprijs van 100 gl Brabants 's jaars, 8 pond was, 2 vette kalveren en 25 mud koren.
(Bron : archief van de abdij van Averbode, bundel 91, nr 3, los stuk)

Jan Baptist Boonen gehuwd met Maria Catharina Vermeesen, dochter van Pieter, wordt vermeld in het archief van de abdij van Averbode :

Index famulorum famularumque (ca. 1745 - ca. juni 1794) - Jan Baptist Boonen, gehuwd met Maria Catharina Vermeesen was rhedarius (koetsier) van 26/11/1787 tot 25/10/1791 voor de abdij.

bron : Archief abdij Averbode, sect. I reg. 293, Index famulorum famularumque

Dhr. E. Exelmans, Heemkring Averbode, bezorgde me een kopie van de tekst uit dit register. Hier werd vermeld dat Maria Catharina Vermeesen de dochter is van hoeve van (Tessender)Loo. Dit bevestigt de vermelding door Broeder Max. "Tessenderlo vroeger en nu" van Broeder Max, heruitgave 1992, Tessenderlo, blz 178

Tiendenschuur (Tessenderlo) - Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Tiendenschuur is een monumentale schuur nabij Tessenderlo, aan de Schoterweg 96. Ze behoort bij de Kleine Hoeve, welke ook Kerkhoeve wordt genoemd.

Reeds in 1171 schonk Graaf Gerard van Loon de hoeve aan de Abdij van Averbode. De schuur diende uiteraard als tiendenschuur. Het huidige gebouw, opgetrokken in ijzerzandsteen, dateert van 1492. Later vonden verbouwingen en wijzigingen plaats, maar aanzienlijke gedeelten van de oorspronkelijke
constructie bleven bewaard. Het bijbehorend woonhuis met stal dateert uit de 2e helft van de 18e eeuw, maar heeft mogelijk een oudere kern.

Abdij van Averbode - website Tessenderlo vroeger en nu

De abdij van Averbode werd in de eerste helft van de twaalfde eeuw gebouwd, op de grens van het hertogdom Brabant en het Land van Loon, waartoe Tessenderlo toen behoorde. De abdij bevind zich op een heuveltje, dat de uiterst Westelijke grens vormt van de huidige provincie Limburg. De abdijgebouwen werden grensoverschrijdend opgetrokken. Het koor van de abdijkerk en het zuidoostelijke deel van de centraalbouw bevinden zich op het grondgebied van Tessenderlo. De oprichting van de abdij werd in 1134 door de bisschop van Luik bevestigd. De abdij stond in de gunst van Arnold ll, graaf van Loon, die in 1135 de kerk, het patronaatschap, de tienden en bepaalde voorrechten te Tessenderlo aan dit klooster schonk. Tessenderlo kwam als één van de eerste parochies onder toezicht van de abdij.

De abdij van Averbode had eeuwenlang de tiendrechten te Tessenderlo. De tienden waren kerkelijke belastingen meestal in natura, aanvankelijk het tiende deel van de oogst. Op die manier droeg de dorpsgemeenschap bij voor het onderhoud van de kerk, pastoor, en pastorij en zorgden de parochianen voor de wereldse bestaansreden van de herder, zodat deze zich kon toeleggen op het geestelijk zielenheil van zijn gelovigen. Het tiendgraan en de andere oogstprodukten werden opgehaald door de tijdelijke tiendpachters, die de goederen samenbrachten in speciaal daarvoor opgerichte tiendeschuren.

------------------------------------------------------------------------------------------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Petrus VERMESEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Petrus VERMESEN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Petrus VERMESEN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. doopregister Testelt St-Petrus
  2. mondelaers van mechelen geneanet
  3. parochieregister Testelt


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hugo Wellens, "Stamboom familie Wellens - Huysmans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I0033.php : benaderd 5 mei 2024), "Petrus VERMESEN (1735-1785)".