Stamboom Vos » Wibigjen Nonkes (1840-1921)

Persoonlijke gegevens Wibigjen Nonkes 


Gezin van Wibigjen Nonkes

(1) Zij is getrouwd met Jan Wietzes Adema.

Zij zijn getrouwd op 31 juli 1864 te Marum, zij was toen 24 jaar oud.Bron 1


(2) Zij is getrouwd met Louwe Sybrens van Wijk.

Zij zijn getrouwd op 28 april 1871 te Ooststellingwerf, zij was toen 31 jaar oud.Bron 1


(3) Zij is getrouwd met Geert Willems Oost.

Zij zijn getrouwd op 1 maart 1889 te Grootegast, zij was toen 49 jaar oud.Bron 1


Notities over Wibigjen Nonkes

Het verhaal van Wibigjen Nonkes (vanuit de fam.Nonkes via Gerda de Jonge-Vos)

"In 1840 werd inde Wilp, in de provincie Groningen, een meisje geboren dat de naam Wiebigje Nonkes meekreeg. Tachtig jaar later,, in 1920, overleed ze na een leven van zorgen en armoede. Ze had een bijzonder helder verstand, maar had net zoals andere arme kinderen, geen kans om daarmee verder te komen.

Drie keer werd ze weduwe en kreeg vier kinderen. Ze starte een klein winkeltje, waar zout, thee, koffie, petroleum enz te koop was.
Wiebigje was een handige kleermaakster en moest met naaien een groot deel van haar inkomen verdienen. Als ze een hele dag bij een ander aan het naaien was, dan leverde dat haar 20 cent op en een warme maaltijd.
Soms, als ze een karweitje had waar haast mee was, stond ze s'nachts om twee uur op en had dan voor acht uur al een nieuwe flapbroek met de hand genaaid.
De kinderen moesten al vroeg meewerken in de huishouding en in het winkeltje.
Er was toen geen leerplicht, maar moeder wist het toch zo te regelen dat de kinderen drie dagen in de week naar school konden gaan.

Wilpster boerinnen
Alle weken ging ze één dag lopend naar Drachten om boodschappen te doen. Dat was een afstand van ongeveer 16 km. Onder de ene arm had ze dan vaak een ronde doos met oorijzermutsen van de welgestelde Wilpster boerinnen. Die mutsen moesten in Drachten gesteven worden.
Aan de andere hand had ze een mand met boodschappen.
Als 's winters het ijs sterk was, maakte ze de tocht op schaatsen op de Ureterper Vaart en spaarde op die manier wat tijd uit.
Op een zekere winterdag moest ze naaiwerk doen bij een niet al te schoon gezin. Veel zin had Wiebigje er niet in, maar voor 2 dubbeltjes wilde een arme weduwe nog wel ergere dingen doen. Ze was die middag al op tijd klaar met haar werk en vroeg beleefd of ze nog wat kon doen.
De man zat er in zijn vieze kleren bij en toen kreeg zijn vrouw plotseling een idee. "Jan", zei ze , "trek je lange onderbroek eens even uit. Daar zit een grootr gat in. Dat kan Wiebigje nog mooi even stoppen" Die durfde niet voor de eer bedanken en even later trok Jan zijn gestopte onderbroek weer aan.

Naaimachine
Een poosje later kon de weduwe, misschien wel met geleend geld, een naaimachine aanschaffen. Ze vroeg toen 25% opslag en kwam zo op een kwartje per dag!
Achter haar huis had ze nog een groentetuin. Daar verbouwde ze o.a. paardebonen, die ze per kop (een liter) verkocht. (een paardeboon is een gedroogde tuinboon). Op een zekere dag in 1888 stapte een vreemde man bij Wiebigje de winkel binnen en vroeg om paardebonen.
Wiebigje nodigde de man uit om mee te komen naar het achterhuis, waar de bak met bonen stond met de kop erin. "Mag ik de kop eens even bekijken ?" vroeg hij.

Op de bon
Daar had ze niet op tegen en zonder argwaan overhandigde ze hem de lege kop. De man bekeek het ding van alle kanten en zei toen: "Deze is niet ge-ijkt, en dus moet ik u op de bon zetten." Wat Wiebigje er ook tegenin bracht en ze liet hem alle gewichten uit de winkel zien die wel geijkt waren, het maakte niets uit en een poos later bracht de politie haar een brief, waarin stond dat ze door de kantonrechter in Groningen was veroordeeld tot één Gulden boete of een week de bak in. Die Gulden kon de weduwe niet missen, dus moest ze zitten.
Drie van haar kinderen waren al de deur uit en mevrouw Nennentiehl, de vrouw van de hoofdmeester van de openbare school in de Wilp, bood haar aan zolang op de jongste te passen, dat toen acht jaar was.
En zo kon het gebeuren dat de "misdadigster"op zekere dag van de Wilp naar het tuchthuis in Groningen liep. Ze deed er 6 uren over.
De direkteur en de cipiers waren witheet op die misselijke ambtenaar, die de vrouw dat had aangedaan, maar ze konden vanzelfsprekend ook niet anders.

Zakjes plakken
De eerste dag moest Wiebigje zakjes plakken. Toen de cipiers er achter kwamen dat de weduwe goed met naald en draad kon omgaan, werd ze overgeplaatst naar de linnenkamer en maakte voor de direkteur en enkele cipiers nieuwe kleren. De direkteur wilde haar graag houden als vrijwillig hoofd van de linnenkamer, maar daar had de vrouw geen oren naar.
Aan het eind van de week beurde ze van de mannen 10 dikke guldens. Een rijkere week heeft Wiebigje Nonkes in haar hele leven niet gehad.

In de Wilp van 2020 is nog een Jan Gosses Nonkesstraat, genoemd naar de vader van Wiebigje.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wibigjen Nonkes?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wibigjen Nonkes

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wibigjen Nonkes

Wibigjen Nonkes
1840-1921

(1) 1864
(2) 1871
(3) 1889

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. windgenealogie.org

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 februari 1840 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: dampig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1840: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 22 januari » Britse kolonisten komen aan in Nieuw-Zeeland.
      • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Luxemburg.
      • 7 oktober » Koning Willem I doet afstand van de troon.
      • 20 oktober » Het gipsverband wordt uitgevonden door de Belgische chirurg Louis Seutin.
      • 6 november » De Republiek van de Rio Grande geeft zich over aan Mexico.
      • 15 december » De resten van Napoleon Bonaparte worden bijgezet in de Invalides.
    • De temperatuur op 1 maart 1889 lag rond de -2.3 °C. De winddruk was 4 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • In het jaar 1889: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 8 januari » Herman Hollerith krijgt octrooi op de tabelleermachine.
      • 10 september » Albert I wordt vorst van Monaco.
      • 15 oktober » Opening van het Centraal Station te Amsterdam, gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers.
      • 2 november » North Dakota en South Dakota worden staten van de Verenigde Staten.
      • 7 december » John Boyd Dunlop krijgt een octrooi op de luchtband.
      • 8 december » Op initiatief van Pim Mulier wordt de Nederlandse Atletiek en Voetbalbond, de voorloper van de KNVB, opgericht.
    • De temperatuur op 10 januari 1921 lag tussen 9,2 °C en 11,9 °C en was gemiddeld 10,4 °C. Er was 5,5 mm neerslag. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 6 Bft (krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
      • 23 januari » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub SV Ommoord.
      • 23 januari » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Deportivo Alavés.
      • 9 februari » In Polen sterft de laatste in de vrije natuur levende wisent. In het begin van de 21e eeuw is de wisent geherintroduceerd en komt hij weer voor in het wild.
      • 8 maart » Verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale, definitief tot Internationale Vrouwendag.
      • 11 juli » Mongolië wordt onafhankelijk van China.
      • 30 oktober » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de eerste keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 1-0 te winnen van titelhouder Uruguay.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Nonkes

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Nonkes.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Nonkes.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Nonkes (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Vos is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Andre Vos, "Stamboom Vos", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vos/I847.php : benaderd 4 mei 2024), "Wibigjen Nonkes (1840-1921)".