Stamboom Vos » Lucas Hermanus Vos (1920-2000)

Persoonlijke gegevens Lucas Hermanus Vos 


Gezin van Lucas Hermanus Vos

Hij is getrouwd met Fennegien Vos.

Zij zijn getrouwd op 17 september 1952 te Den Haag, hij was toen 31 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • Notities over Lucas Hermanus Vos

    Gerda de Jonge-Vos schreef:

    Broer Luc Vos

    Luc zat bij het uitbreken van de oorlog in militaire dienst, hij is nog betrokken geweest bij gevechten in de eerste dagen van de oorlog. Hij is opgepakt en als krijgsgevangene opgesloten geweest in Duitsland.(1) Na plus minus acht maanden totaal ondervoed weer vrijgelaten. Na deze periode heeft hij nog gewerkt bij Bertus Zefath die kippen had. Omdat hij werd gezocht om voor de bezetter te gaan werken is hij ondergedoken
    Na de bevrijding kwam hij terug naar huis, hij had als onderduiker bij de familie (Egbert vd Veen) in de Wieringermeerpolder gezeten. Waar ze vandaan moesten toen de Duitsers de dijken doorstaken, hij ging eerst naar Amsterdam en daarna terug naar Valthe. Als zijn zus weet ik nog dat hij op een fiets thuis kwam, op dat moment was ik aan het spelen met mijn buurmeisje Roelie de Vries op het pad naast ons huis. Ik zag hem aan komen fietsen en ik riep naar mijn moeder die in de tuin bezig was, moeder onze Luc is er weer!
    Hij heeft in zijn leven veel geschreven onder andere een bevrijdingsrevue met liedjes en voordrachten die in het Drenthe is opgevoerd. Luc werd ernstig ziek met hoge koortsen, niemand wist wat het was, maar in het ziekenhuis werd malaria geconstateerd een tropische ziekte die hij in Amsterdam had opgelopen, daar waren boten gelost waar de malaria vlieg op had gezeten. Na maanden liggen in het ziekenhuis, mocht hij mee naar huis, de dokter zei neem hem maar mee, hij gaat toch dood, wij kunnen niets meer voor hem doen. Maar hij genas en is bijna tachtig jaar geworden. Na de malaria ziekte heeft hij nog veel geschreven en opgetreden samen met Cees Westerhof, maar ook wel met de toneel vereniging “De Heidebloem” waar hij ook toneel stukken voor schreef. Later is hij vertrokken naar Den Haag voor het houden van vakantie bij oom Cor en Tante Annie waar hij vele jaren bleef.
    Mijn moeder vertelde dat mijn broer Luc al op jonge leeftijd een bijzondere gave had, dat hij vooruit wist als er iemand zou komen die ziek was welke geneesmiddelen deze moest gebruiken. Ook in Den Haag heeft hij veel mensen mogen helpen met zijn gave. Omdat er brood op de plank moest komen, en hij hiervoor wettelijk geen geld mocht vragen is hij groenteboer geworden (2). Eerst in loondienst en later als zelfstandig ondernemer. Na vele jaren is hij gestopt en heeft de zaak laten saneren. Ruim een jaar later is hij voor een korte vakantie naar Epse gekomen, om met de Familie Kluwer over zijn boek wat hij aan schrijven was over zijn verleden als magnetiseur. Eerst heeft hij elf jaar bij ons ingewoond en praktijk gehouden.
    Later is hij verhuist naar Harfsen, waar hij nog twaalf jaar heeft gewoond en gewerkt als magnetiseur. Het wonderlijke is dat hij op 23 april is gekomen en later op 23 april na drieëntwintig jaar is gestorven. En thans wonen wij op nummer 23.

    AV
    (1) Volgens Gerda noemde Luc(as) altijd dat hij in Lukenwolde gevangen had gezeten. Enig naspeuren komen we op kamp Luckenwalde deelstaat Brandenburg Duitsland. Hier hebben vele krijgsgevangen gezeten van diverse nationaliteiten. Vanaf mei-juni 1940 hebben ca 5200 nederlandse soldaten in Luckenwalde gezeten.
    Begin november 1940 is Luc weer thuis gekomen. 7 weken later kreeg hij een oproep om te werk gesteld te worden in Duitse fabrieken en is Luc in Noord Holland ondergedoken bij de fam v.d. Veen.

    (2) Lucas Vos ging eind jaren '40 voor een korte vakantie naar zijn Ome Cor en tante Annie in Den Haag. Hij zou een week blijven, maar het werden er 7 jaren. In die tijd leerde hij het vak van groeteboer van Oom Cor en kon hij later een van de twee groentezaken die Cor en Annie hadden, die aan de Goeveneurlaan, overnemen.
    In die periode van 7 jaar leerde hij ook zijn nicht Fennie beter kennen en ze gingen uiteindelijk trouwen en samen de groetezaak runnen. Eerst woonden ze achter de groentezaak, later kregen ze een appartement tegenover de groentezaak aan dezelfde straat.

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lucas Hermanus Vos?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Lucas Hermanus Vos

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Lucas Hermanus Vos

Voorouders (en nakomelingen) van Lucas Hermanus Vos

Roelf Vos
1870-1932
Roelf Vos
Lucas Vos
1872-1942
Lucas Vos
Gezina Vos
1871-1949
Gezina Vos
Egbert Vos
1894-1970
Egbert Vos
Pietertje Vos
1899-1970
Pietertje Vos

Lucas Hermanus Vos
1920-2000

Lucas Hermanus Vos

1952

Fennegien Vos
1924-1982

Fennegien Vos


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Lucas Hermanus Vos



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 15 oktober 1920 lag tussen 3,0 °C en 14,6 °C en was gemiddeld 9,6 °C. Er was 0,9 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
      • 2 februari » Estland verklaart zijn onafhankelijkheid van Rusland.
      • 1 augustus » Frankrijk roept het mandaatgebied Libanon uit.
      • 15 augustus » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Empoli FC.
      • 24 augustus » De Amerikaanse zwemmer Duke Kahanamoku scherpt in Antwerpen zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.00,4. Het oude record - 1 seconde trager - stond sinds 9 augustus 1918 op zijn naam.
      • 10 oktober » Italië annexeert Zuid-Tirol.
      • 5 november » Officiële ingebruikname van gemaal De Waterwolf bij Oldehove, provincie Groningen door koningin Wilhelmina.
    • De temperatuur op 17 september 1952 lag tussen 1,2 °C en 16,0 °C en was gemiddeld 9,3 °C. Er was 1,8 mm neerslag gedurende 4,6 uur. Er was 5,3 uur zonneschijn (42%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1952: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,3 miljoen inwoners.
      • 31 mei » Het sprookjesbos de Efteling in Kaatsheuvel wordt geopend.
      • 12 juli » Opening van het Ljudski vrt Stadion in Maribor, Slovenië.
      • 23 juli » Asnoldo Devonish wint de bronzen medaille op het onderdeel hink-stap-sprong bij de Olympische Spelen en daarmee de eerste olympische plak ooit voor Venezuela.
      • 25 juli » Het verdrag over de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal wordt van kracht.
      • 20 oktober » De Britten roepen in Kenia noodtoestand uit. De Mau Mau-opstand begint.
      • 27 oktober » Opening van het Estadio Nacional in Lima, Peru.
    • De temperatuur op 21 april 2000 lag tussen 9,9 °C en 18,2 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 0.7 uur. Er was 5,2 uur zonneschijn (36%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 2000: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,9 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Loodhoudende benzine wordt in de lidstaten van de Europese Unie officieel verboden.
      • 6 februari » Zwemmer Ian Thorpe scherpt in Berlijn zijn eigen wereldrecord op de 200 meter vrije slag kortebaan (25 meter) aan tot 1.41,10.
      • 26 maart » Vladimir Poetin wint de presidentsverkiezingen in Rusland.
      • 2 juli » Frankrijk wint in Rotterdam het EK voetbal door Italië in de finale met 2-1 te verslaan. In de verlenging maakt David Trezeguet de zogeheten golden goal.
      • 16 oktober » De strijdende partijen in DR Congo sluiten een wapenstilstand en bereiken overeenstemming over troepenterugtrekking.
      • 31 oktober » Laatste dag Expo 2000 wereldtentoonstelling in de Duitse stad Hannover.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1917 » Paul Tanner, Amerikaans componist, trombonist en muziekpedagoog († 2013)
    • 1919 » Chuck Stevenson, Amerikaans autocoureur († 1995)
    • 1920 » Heinz Barth, Duits oorlogsmisdadiger († 2007)
    • 1920 » Mario Puzo, Amerikaans auteur († 1999)
    • 1921 » Al Pease, Canadees autocoureur († 2014)
    • 1921 » Angelica Rozeanu, Roemeens-Israëlisch tafeltennisspeelster († 2006)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Vos

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Vos.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Vos.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Vos (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Vos is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Andre Vos, "Stamboom Vos", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vos/I59.php : benaderd 5 mei 2024), "Lucas Hermanus Vos (1920-2000)".