Stamboom Voet-Evers » Hendrik Arnold Pluis (1803-1858)

Persoonlijke gegevens Hendrik Arnold Pluis 

  • Hij is geboren op 2 augustus 1803 in Amsterdam, NH.
    [Amsterdam 1803 Hervormd, Nieuwe kerk 61 p. 167 #9]
    Bij de doop van Hendrik waren de volgende getuigen aanwezig: Gerbrand Goedenberg (±1780-na 1803) [aangetrouwde oom moederszijde] en Maria van Maaswinkel (vóór 1788-na 1803).
  • Hij werd gedoopt op 14 augustus 1803 in Amsterdam, NH.Bron 1
  • Beroepen:
    • van 1830 tot 1832 2e kapitein en fuselier (Tiendaagse Veldtocht) in het leger van Koning Willem I van Oranje.
    • vanaf 18 november 1840 Ambtenaar der stedelijke belastingen te Amsterdam.
  • Feit: (onderscheiding) in het jaar 1833 Ridder der Militaire Willemsorde.
  • Geloof: Hervormd.
  • Hij is overleden op 10 februari 1858 in Amsterdam, NH, hij was toen 54 jaar oud.
  • Een kind van Hendrik Arnold Pluis en Gesina van Maaswinkel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 augustus 2021.

Gezin van Hendrik Arnold Pluis

Hij is getrouwd met Geertruid Assendorp.

Zij zijn getrouwd op 18 november 1840 te Amsterdam, NH, hij was toen 37 jaar oud.Bron 2

[Amsterdam 1840 Aktenummer: reg.6;fol.54]

Notities over Hendrik Arnold Pluis

Getuige bij:
10-05-1837 huwelijk Jan Willem Voet (1808-1858) en Anna Antoonia Pluis (1806-1854) [broer bruid] [Amsterdam 1837 Aktenummer: reg.1;fol.173]

Uit: DE BIJZONDERE VERHALEN IN DE FAMILIE PLUIS

ISBN 9781291896121
Copyright Marianne Hummel (Standaard copyrightlicentie)
Editie Eerste uitgave
Uitgever Marianne Hummel
Gepubliceerd 1 juli 2014

2. HET LEVEN VAN HENDRIK ARNOLD PLUIS

Hendrik Arnold Pluis werd geboren te Amsterdam. Hij was de oudste zoon van Hendrik Arnold Pluis en Gesina Maaswinkel. Hij huwde op 29 oktober 1840 met Gerritjen Assesdorp te Amsterdam, Noord-Holland.

Hendrik zat in dienst van het leger van Koning Willem I van Oranje van 1830 tot en met 1832. Eén op de vijf Nederlandse mannen zaten tijdens het beleg van Antwerpen in het leger. In september 1830 probeerde Prins Frederik de opstand in Brussel, diedaar is uitgebroken, neer te slaan. Het was al sinds 25 augustus erg onrustig in de stad. De mensen in Brussel zijn in verzet gekomen tegen het Nederlandse bestuur. Het leger van Frederik telde 8.000 man Infanterie, 1.750 Cavaleristen en ze hadden26 kanonnen. Ook Hendrik was aanwezig in Brussel in septemder 1830, als 2e kapitein en fuselier. In augustus 1831 begon de Tiendaagse Veldtocht. Een Belgische nederlaag begon zich af te tekenen en de Fransen grepen toen in. Graaf Gérard marcheerdeop in de richting van Leuven. De Nederlandse troepen trokken zich terug. De Tiendaagse Veldtocht was mislukt en 131 militairen waren daarbij gesneuveld, 590 militairen waren gewond. Antwerpen bleef echter in Nederlandse handen. Hendrik was aanwezig in de Citadel van Antwerpen tijdens de 1e dagen van augustus 1831.

Op 31 mei 1833 werd bij Koninklijk besluit bepaald dat iedere militair, die in de maand december 1832 deel hadden uitgemaakt van de bezetting van de citadel en de ondergeschikte forten, evenals de bemanning der schepen van het Scheldeflottielje, een bronzen medaille zou worden uitgereikt. Vele militairen die zich tijdens het beleg hadden onderscheiden, werden dan ook posthuum met een Militaire Willemsorde vereerd.
Hendrik werd ridder van militair en kreeg een Willemsorde 4e klasse. Hij kreeg deze Willemsorde voor goed gedrag tijdens de belegering van de Citadel bij Antwerpen. Hij had gevochten als 2e kapitein in de 10e akdeling en was flankeur van de 10e afdeling Infanerie. De 10e afdeling werd toen der tijd gevangen genomen door de Fransen.

OPSTAND IN DE ZUIDELIJKE NEDERLANDEN

De burgerlijke revolutie in 1830 was een revolutie tegen koning Willem I. Het leidde uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van België.
Willem I wilde heel graag de Nederlandse taal invoeren in het zuiden en dat zorgde voor de nodige weerstand. In Wallonië waren ze franssprekend, maar ook de adel en de bourgeoisie in Vlaanderen spraken Frans. De katholieken maakten de meerderheid uit van de bevolking en die eisten vrijheid van onderwijs en godsdienst. De nieuwliberalen hadden bezwaren tegen de autoritaire regeerstijl van Willem I. Dit alles leidde tot ontevredenheid. Het Voorlopig Bewind van de Zuidelijke Nederlanden riep op4 oktober 1830 de onafhankelijkheid uit.

Leopold I werd op 4 juni 1831 door het Nationaal Congres verkozen om koning te worden van België. Maar voordat hij zou aantreden als koning, moest een duidelijk grensverdrag met Nederland komen.
Leopold I was per boot vanuit Engeland gekomen en kwam aan in Calais. Van Calais ging hij per koets naar de Panne.

[Pagina's 44 tot en met 45 worden niet weergegeven in dit voorbeeld]

Willem I, die tot drie maal had geweigerd de scheidingsvoorwaarden tussen Nederland en België te accepteren.
Ook na de eerste Franse interventie in 1831, die een einde maakte aan de Tiendaagse Veldtocht bleef het leger van Willem I de drie steden controleren.
Generaal Chassé had vanuit de citadel van Antwerpen de stad urenlang laten beschieten. Voor de Fransen was dit één van de excuses voor een tweede intervente in 1832. Het Franse Noordelijke Leger onder aanvoering van maarschalk Gérard trok dwars door Vlaanderen om zo het door Nederlandse troepen bezette Antwerpen, vanaf 15 november 1832, te belegeren. De Franse troepen namen de citadel 24 dagen onder vuur, waar de Nederlandse soldaten, waaronder Hendrik Arnold Pluis, met een groot aantal kanonnen zich hadden verschanst. Op 23 december 1832 dwongen ze uiteindelijk de Nederlandse soldaten tot overgave. Er werden vijfduizend soldaten gevangen genomen, waaronder vermoedelijk Hendrik Pluis. Hendrik werd later Ambtenaar der stedelijke belastingen te Amsterdam van beroep.

BOEDELVERDELING EN NALATENSCHAP VAN HENDRIK

In den jare 1800 negen en vijftig, den elfden augustus, ten verzoeke van Trijntje Pluis, (zus van Hendrik) Huisvrouw van en ten bijgestaan door Jan van Gelder, Timmerman, wonende op de Rapenburgergracht; Gerritje Assendorp, weduwe van Hendrik Arnold Pluis Jr., zonder beroep, wonende te Amsterdam op de Baangracht bij de Elandgracht, n 328; Diaken Bestuurders van het Diakonieweeshuis der Nederduitse Hervormde gemeente te Amsterdam, als vertegewoordigende de in hetzelfde Weeshuis verpleegt wordende minderjarige Anna Antonia en Alida Sophia Voet; Regenten van het burgerweeshuis te Amsterdam, als de vertegenwoordigende den in hetzelfde Gesticht opgenomen en verpleegd wordende Henrdik Arnol Voet; zijnde gemelde Trijntje Pluis, getrouwd met Jan van Gelder, Gerritje Assendorp, weduwe van Hendrik Arnold Pluis jr. met en benevens den na te melden: Casper Hendrik Wilhelm Pluis, de eenige geregtigdeb tot de Boedel en Nalatenschap van wijlen Hendirk Arnold Pluis, gewoond hebbende en overleden te Amstedam, kiezende zij Requiranten ten deze domicilie te Kantore van den procureur Julius Sobbe te Amsterdam op de Keizersgracht bij de Raamgracht, KK, 451. Mitsgaders uit krachte van een bevelschrift door de arrondissement-regtbank te Amsterdam, de dato 14 Februarij 1859, op het daartoe aan dezelfde regtbank ingediend verzoekschrift verleent, zijnde behoorlijk geregistreed, en krachtens een vonnis door de regtbank voornoemd den 18den julij 1859, tusschen de de Requiranten als Eischersen den na te noemen Gerequireerde als Gedaagde bij verstek gewezen, behoorlijk geregistreerd;
Heb ik Leonardus Hubertus van Lieshout, deurwaarder bij de Arrondissements-regtbank te Amsterdam, aldaar wonende, Singel bij het Klooster, D 161;

Ten tweeden male Gedagvaard:
Casper Hendrik Wilhelm Pluis, laatst gewoond hebbende te Amsterdam, wiens tegenwoordig verblijf onbekend is, gevolgelijk mijn Exploit doende bij aanplakking aan de voorname deur der vergaderplaats der Arrondissements-regtbank te Amsterdam, alsmede aan het huis der gemeente aldaar, terwijl ik een gelijk afschrift heb overgeleverd aan de heer Ambtenaar van het Openbaar Ministerie bij dezelve Regtbank, welke het oorspronkelijke met gezien heeft ondertekend, en voorts bij plaatsing Nederlands Staats-Courant, als zijnde het daartoe bij gemeld bevelschrift aangezen nieuwspaper.
Het komt er op neer dat Casper Hendrik Wilhelm Pluis in aanmerking kwam als erfgenaam. Casper was een halfboer

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Arnold Pluis?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Arnold Pluis

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Arnold Pluis

Dirk van Maaswinkel
± 1745-> 1807

Hendrik Arnold Pluis
1803-1858

1840

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Amsterdam 1803 Hervormd, Nieuwe kerk 61 p. 167 #9
    2. Amsterdam 1840 Aktenummer: reg.6;fol.54

    Over de familienaam Pluis

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Pluis.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Pluis.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Pluis (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Voet-Evers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Wim Voet, "Stamboom Voet-Evers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voet-evers/I12658.php : benaderd 2 mei 2024), "Hendrik Arnold Pluis (1803-1858)".