Stamboom Verheij-Roos-Zadelaar » Maritge Lenaertsd Leenderts (1558-1633)

Persoonlijke gegevens Maritge Lenaertsd Leenderts 


Gezin van Maritge Lenaertsd Leenderts

Zij is getrouwd met Cornelis Adriaanz Jonghe de Jager.

Zij zijn getrouwd te Scheveningen, Nederland.


Kind(eren):



Notities over Maritge Lenaertsd Leenderts

Maritgen trouwde Cornelis Adriaensz de Jager, zoon van Adriaen Cornelisz de Jager en Jannetje Jacobsdr Schilperoort, omstreeks 1588 te Scheveningen. (Cornelis Adriaensz de Jager werd geboren omstreeks 1559 te Scheveningen en overleed op 24 Dec 1611 te Scheveningen.)

 

16-6-1616 blijkt dat de weduwe Maritge Leendertsz aan elk der kinderen 500 ponden bewijst; de gehele boedel wordt geschat op 11.000 pond. Zij verzekert op haar huis Keizerstraat Wz en nog een huis enlijnbaan (Keizerstraat Oz) gelegen recht over de voornoemde huisingen (

 

Maritgen trouwde vervolgens met Leendert Cornelisse Keusoom, zoon van Cornelis onbekend Keusoom en Onbekend, op 6 Jun 1616 te Scheveningen. (Leendert Cornelisse Keusoom werd geboren te Vlaardingen en overleed op 1 Mei 1639.)

 

Zij werd begr. in het graf van Garritgen (de) Jager.

 

Informatie bij de gebruikte foto

Het schilderij geeft een beeld van Scheveningen, toen nog Schevelinge of Schevelinck genoemd, van vóór de Allerheiligenvloed op 1 november 1570. De weg naar Den Haag was toen nog een zandweg door de duinen en Scheveningen dicht tegen het strand aan gebouwd. Zonder bescherming van duinen. De kustwering bestond uit houten palen, die niet bestand bleken tegen de verschrikkelijke storm, waarbij een groot deel van het dorp werd weggespoeld.

Ontstaan

De oudste vermelding van de naam Scheveningen dateert van ca. 1280. Van een dorp met die naam horen we echter pas iets rond het midden van de 14de eeuw. Vermoedelijk heeft het zijn ontstaan te dankenaan de opkomst van Den Haag, dat een afzetgebied vormde voor de vis en de vissersbevolking daarmee een economische basis verschafte.

 

De omvang van het dorp was en bleef lange tijd - d.w.z. tot aan de 19de eeuw - uiterst gering. Meer dan drie straten waren er niet: de belangrijkste straat was de Keizerstraat; ten zuidwesten lagen de Weststraat en de Torenstraat (nu het stuk van de Jacob Pronkstraat dat tegenover de Oude Kerk ligt). Wél zouden er oorspronkelijk, naar het verhaal wil, tussen de kerk en de zee nog enkele straten hebben gelegen, die door de zee in 1570 werden weggeslagen tijdens de beruchte Allerheiligenvloed.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maritge Lenaertsd Leenderts?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Leenderts


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Leendert Verheij, "Stamboom Verheij-Roos-Zadelaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-verheij-roos-zadelaar/I2360.php : benaderd 29 april 2024), "Maritge Lenaertsd Leenderts (1558-1633)".