Stamboom Vennik » Willem Hermanus Beekenkamp (1911-1982)

Persoonlijke gegevens Willem Hermanus Beekenkamp 


Gezin van Willem Hermanus Beekenkamp

Hij is getrouwd met Agatha Beens.

Zij zijn getrouwd te Oudenrijn.

Willem Hermanus Beekenkamp, geb. te Delft op 26 nov 1911, predikant te Heinenoord (1936-1942), predikant te Middelburg (1942-1946), predikant te Delft (1946- ), hoogleraar kerkgeschiedenis te Brussel, Commandeur in de Kroonorde van Belgie, Officier in de Orde van Oranje-Nassau, ovl. te Antwerpen, Belgie op 24 feb 1982, tr. te Oudenrijn, ? met Agatha Beens, geb. te Hedel op 6 nov 1908, ovl. te Antwerpen, Belgie op 18 jun 1977.

Notities over Willem Hermanus Beekenkamp

BEEKENKAMP, WILLEM HERMANUS,
* Delft 26 okt. 1911, t Antwerpen 24 febr.
1982. Zn. van Gijsbertus Hermanus Beekenkamp,
pred., en Philippina Hermina Begeer.
Hij huwde op 15 juli 1936 met Agatha Beens (1908- 1977).

Stud. theol. Leiden 1930; dr. theol. 1940 (promotor: J.N. Bakhuizen van den Brink). Herv. pred. Heinenoord 1936, Middelburg 1942, Delft 1946-1969, Prot. Kerk Antwerpen 1969-1981
(emer.). Tevens docent Universitaire Faculteit voor Prot. Godgeleerdheid Brussel 1950, buitengewoon hoogl. ald. 1956-1981 (kerk- en dogmengesch., alsmede patristisch Latijn). Hij huwde op 15 juli 1936 met Agatha Beens (1908- 1977).

De preek, die B. hield bij zijn afscheid van Heinenoord (Ik zal U dragen, Leiden 1942), doet hem kennen als een in theol. opzicht traditionele predikant, die het pastoraat een warm hart toedroeg. Erudiet als hij was, liet B. bovendien zijn kennis van de oudchristelijke en middeleeuwse theologie graag aan gemeente en kerk ten goede komen. Zo las hij in de oorlogsjaren in Middelburg samen met anderen de Belijdenissen van Augustinus. En in zijn Delftse periode hield hij zaterdagavondgebeden in de Nieuwe Kerk, waarbij hij bijvoorbeeld zijn kennis van het werk van Cyprianus dienstbaar maakte. Bij dat al was deze bescheiden, wat gesloten man een taalvaardige individualist, een 'woordenspeler', "die dacht, sprak en schreef als een poeet" (Forceville).
In de jaren '30 correspondeerde hij met de letterkundige Anton van Duinkerken.

B. werd een medewerker van het eerste uur aan de Universitaire Faculteit voor Prot.Godgeleerdheid in Brussel, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Omdat in Belgie niet voldoende gepromoveerde prot. docenten voorhanden waren, moest men een beroep doen op Ned. theologen. In zijn lange periode als hoogleraar in Brussel heeft B. een belangrijke bijdrage geleverd aan de bloei van de Faculteit.
Na het aanvaarden van een beroep als predikant te Antwerpen was hij ovendien in de gelegenheid zich als een van de eerste Nederlandse docenten in Belgie te vestigen. Niet alleen voor de Antwerpse gemeente, maar ook voor de andere Belgische prot. gemeenten heeft hij zich verdienstelijk gemaakt, terwijl hij tevens in algemene zin ijverde voor goede betrekkingen tussen Nederland en Belgie.
Hoewel afkomstig uit de rechtervleugel van de Ned. Herv. Kerk, heeft B. zich op zijn eigen, ingetogen wijze ingezet voor een hoogkerkelijke liturgie en voor de oecumene
- een streven waarin hij door velen uit zijn vroegere milieu niet is verstaan. Zijn inzet in dezen vloeide voort uit zijn wetenschappelijke belangstelling voor de middeleeuwen.
Als mediaevist bewees hij zich in zijn proefschrift "De avondmaalsleer van Berengarius van Tours" (1940). Diens spiritualistisch-symbolische beschouwing van het Avondmaal zag B. als een schakel tussen de opvattingen van Augustinus enerzijds en die van Wyclif en het 16e-eeuwse calvinisme anderzijds. B.s interesse voor de middeleeuwen bleek ook uit de brochures over Bonifatius en Geert Grote, die hij in de naoorlogse jaren het licht deed zien. Dat hij daarenboven een kerkhistoricus in de brede zin van het woord was, blijkt uit het feit dat hij bijvoorbeeld niet alleen een Ned. vertaling van een keuze uit de geschriften van Cyprianus publiceerde (1951), maar bovendien enkele artikelen over Calvijn (1959-1960). Naast de kerkgeschiedenis behielden evenwel ook de praktische theologie en de godsdienstgeschiedenis zijn warme belangstelling.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Hermanus Beekenkamp?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Hermanus Beekenkamp

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Hermanus Beekenkamp


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 november 1911 lag tussen -2,3 °C en 1,3 °C en was gemiddeld -0,2 °C. Er was 2,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 1 mei » Dina Sanson wordt in Rotterdam de eerste politievrouw van Nederland.
    • 30 mei » De eerste editie van de Indianapolis 500 vindt plaats op Indianapolis Motor Speedway.
    • 10 juli » Brand in twaalf panden op de Dam te Zaandam, zes doden.
    • 9 augustus » Explosie in stoomketel op lijndienstboot Gutenberg Rotterdam, 5 doden.
    • 23 oktober » Italiaans-Turkse Oorlog: Kapitein-Vlieger Carlos Piazza steeg op 23 oktober 1911 om 06:19 uur met zijn Blériot XI op voor een verkenningsvlucht, om zo de Turks-Arabische opmars te lokaliseren. Hierdoor legde Kapitein-Vlieger Carlos Piazza de eerste oorlogsvlucht af in de geschiedenis en was de Blériot XI het eerste militaire vliegtuig dat ingezet werd tijdens een oorlog. Gevolgd door Kapitein-Vlieger Ricardo Moizo in een Nieuport.
    • 1 november » Italiaans-Turkse Oorlog - Tweede-luitenant vlieger Giulio Gavotti laat uit zijn Etrich Taube vier Cipelli-granaten vallen op vijandelijke stellingen en voert hierdoor de eerste bombardementen met behulp van een vliegtuig uit in de geschiedenis.
  • De temperatuur op 24 februari 1982 lag tussen -2.8 °C en -1.1 °C en was gemiddeld -2.2 °C. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van vrijdag 11 september 1981 tot zaterdag 29 mei 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt II met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
  • Van zaterdag 29 mei 1982 tot donderdag 4 november 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt III met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
  • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1982: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
    • 23 maart » Het Nederlands voetbalelftal fungeert als sparringpartner voor het WK voetbal 1982. Op Hampden Park in Glasgow wint Schotland met 2-1 van Oranje.
    • 14 april » Het Nederlands voetbalelftal verslaat Griekenland met 1-0 in een oefenduel in Eindhoven. Verdediger Edo Ophof scoort. Gerald Vanenburg (Ajax) en Jurrie Koolhof (PSV) debuteren voor Oranje, terwijl Jan Poortvliet (19de) en Piet Wildschut (11de) hun laatste interland spelen.
    • 13 juni » Allereerste officiële interland van de Nederlandse vrouwenrugbyploeg. Tegenstander is Frankrijk, dat met 4-0 wint.
    • 14 juli » In de vroege ochtend trekken duizenden Iraanse soldaten de grens met Irak over.
    • 10 oktober » Heiligverklaring van Maximiliaan Kolbe (1894-1941), Pools priester en martelaar in Auschwitz, door Paus Johannes Paulus II.
    • 4 december » China neemt de grondwet aan.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Beekenkamp


De publicatie Stamboom Vennik is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
E.E. Vennik, "Stamboom Vennik", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vennik-beekenkamp/I6797.php : benaderd 17 mei 2024), "Willem Hermanus Beekenkamp (1911-1982)".