Stamboom Vandenakker / van den Akker » Hendrik Hendriks Lunenborger (1610-1680)

Persoonlijke gegevens Hendrik Hendriks Lunenborger 


Gezin van Hendrik Hendriks Lunenborger

Hij is getrouwd met Elsje Stoffers.

http://hzomer.antenna.nl/voorouders/voorouders-00032.htm

1064. Heinrich N.
Geboren circa 1620.
Overleden.
Harry Zanting is een van de vele nakomelingen van Heinrich. Hij heeft een boekje geschreven over zijn uit Duitsland afkomstige voorouders: "Van Duitsen bloed" (2003), daaruit de volgende tekst over de uit Lünenburg afkomstige gebroeders:

Voor de broers Johann, Christoffer en Heinrich in het land van Lüneburg heeft de toekomst niet zo veel perspectief. Hun oudste broer kan misschien het boerenbedrijfje van vader Heinrich voortzetten. Hun vooruitzicht is - als ze geluk hebben - knecht bij een andere boer. Maar het werk is schaars en het zal nooit een royaal bestaan worden.
In Holland, daar moet het anders zijn. Hollandgänger, die na een lang seizoen weer een paar maanden op de thuisbasis zijn, vertellen er enthousiast over en laten zien wat ze verdiend hebben. Zwaar en vuil werk, lange dagen en de huisvesting zijn daar ook niet je-van-h.t, maar alles is beter dan het duimendraaien in Lüneburg, waar ze in nog geen eeuwen toe zijn aan planmatige ontginning van woeste gronden zoals in Holland.
Johann is de eerste die vertrekt. Samen met anderen onderneemt hij de lange tocht naar het westen. Via Verden, door Westfalen, langs vaak modderige zandwegen, over nauwelijks herkenbare boswegen, uitgestrekte venen en heidevelden. Alles te voet oftewel ze 'reiteten auf Schusters Rappen'. Bij Meppen de Eems over en korte tijd later wordt de nauwelijks gemarkeerde grens met de Republiek gepasseerd. Als het mee heeft gezeten is dat ruim een week na vertrek, maar het kan ook veel langer duren.
Johann vindt emplooi in de omgeving van het Drentse Hoogeveen. Daar wordt het veen ambitieus afgegraven en daar moeten steeds weer nieuwe afvoerkanaaltjes gegraven worden of bestaande 'wijken' verlengd. Al gauw heet hij Jan en krijgt hij ook een achternaam: Jan Poep noemen ze hem. Zou Jan het als een scheldwoord ervaren hebben?
Of Jan het naar huis geschreven heeft of dat hij er bij tussentijds bezoek aan de Lüneburger familie enthousiast over verteld heeft - wie zal het zeggen? - maar zijn broers Heinrich en Christoffer nemen ook het besluit om de Heimat vaarwel te zeggen en naar het Hoogeveense af te reizen. Wellicht hebben ze als zovelen in eerste instantie gedacht aan seizoenarbeid, maar het kan verkeren, zoals we zullen zien.
Hoe het de broers in en rond Hoogeveen is vergaan? We weten er maar weinig van.
Jan Poep treffen we in de jaren 1691/1694 in Echtens Hoogeveen. In mei 1697 hertrouwt hij met de weduwe Grietjen Herms. Van Stoffer weten we dat hij op 24 september 1682 belijdenis doet in de Hoogeveense Nederduits gereformeerde kerk, zoals de vaderlandse protestantse kerk toentijds heette. Royaal zal hij het niet gehad hebben, want in 1691 en 1692 is hij als 'pauper' arm genoeg om geen haardstedengeld te hoeven betalen.
Of zijn broer, onze voorvader Hendrik, naar Hoogeveen is gekomen met het idee hier tijdelijk werk te vinden of al speelde met de gedachte nooit meer naar Lüneburg terug te keren, wie zal het zeggen. Maar nadat hij het goed eens wordt met Aaltje Christiaans is dat geen vraag meer. De Hoogeveense trouwboeken over die jaren zijn helaas niet bewaard gebleven. We zullen dus nooit weten wanneer zij elkaar hun ja-woord gegeven hebben. Ze zijn gaan wonen in het Pesserveld Legeveld, in het noordelijk deel van Echtens Hoogeveen. Hendrik en de zijnen hebben het maatschappelijk beter dan genoemde broers. Bij hem geen registratie als pauper, maar als 'arbeider'. Jaarlijks moet hij één gulden betalen. Hieronder zoals hij vermeld staat in de Hoogeveense haardstedenregisters van 1691, 1692 en 1693.

Pessevelder
Zoals gezegd zijn Hendrik Lunenborg en de zijnen gaan wonen in het Pesserveld. Zo'n halve eeuw tevoren had Roelof van Echten het Pesser Opgaande laten graven, later ook wel het Noorder Opgaande genoemd. Ooit had het hele gebied tot het kerspel Ruinen behoord, maar de kerk van Hoogeveen lag voor de bewoners ten zuiden van de Pesserdijk veel dichterbij en zo groeide voor hen de ori.ntatie op Hoogeveen. Ze werden van lieverlee wel 'Pessevelders binnen de dijk' genoemd en... ze werden door de kerk van Hoogeveen aangesproken voor een kerkelijke bijdrage, die toen nog, zonder enige rooms-katholieke associatie, het 'pastoorsgeld' werd genoemd.
Uit het feit dat ook voorvader Hendrik Lunenborg in dit Hoogeveense pastoorsgeldenregister voorkomt kunnen we concluderen dat hij en zijn gezin in het gebied ten zuiden van de Pesserdijk gewoond hebben. Ook dat hij zich - van huis uit ongetwijfeld Luthers - bij de kerk van zijn Hoogeveense echtgenote heeft aangesloten.

In het Noordse Rot
In de jaren 1707 tot 1712 staat Hendrik Lunenborg geregistreerd als wonend in het 'Noordsche Rot', derhalve nog steeds in het Pesserveld.
Het is ongetwijfeld woekeren met de ruimte geweest in het kleine veenarbeidershuis, want Hendrik en Aaltje krijgen tenminste zeven kinderen. De dochters Aaltje, Trijntien, Annegien en Elsje. En drie zonen: Hendrik, Stoffer en Christiaan.

Overleden
Van lieverlede zal zoon Christiaan, inmiddels getrouwd met Annigjen Geerts Moespot, de hoofdbewoner van het ouderlijk huis geworden zijn. Hendrik en Aaltje zullen bij hen ingewoond hebben. Overlijdensregisters en begraafboeken over die jaren zijn er niet meer, maar aan te nemen valt dat Hendrik Lunenborg kort na 1707 is overleden. Als in 1713 opnieuw haardstedengeld betaald wordt, staat het huis op naam van Christiaan.
De andere kinderen zijn al eerder het huis uit getrouwd: Elsje in 1693, Trijntien in 1695, Annegien in 1700, Stoffer in 1701, Hendrik in 1705 en Aaltje in 1707.

De suggestie dat drie broers naar Hoogeveen zijn gekomen en dat hun vader Hendrik heette (Heinrich heb ik daar zelf van gemaakt), vond ik aardig (verantwoord?) genoeg om over te nemen uit de 'Genealogie Hendrik Hendriks Lunenborg' van de Historische Kring Hoogeveen. Dat een meerbroersrelatie vaak aanleiding was voor emigratie heb ik gelezen in Korn. Mulders Hannekemaiers en kiepkerels (Groningen, 1971). Over de bewoning in het Pesserveld las ik een artikel van Gerrit Kleis in De Veemol 2003/2. De Hoogeveense haardstedenregisters liggen in het Drents Archief te Assen (inv.nr OSA 868/869).
Gehuwd circa 1645.
Echtgenote is

1065. Elsjen STOFFERS.
Uit dit huwelijk:
1. Hendrik Hendriks LUNENBORGER (Hendrik Lunenborg), arbeider.
Geboren circa 1640 te Pesse.
Overleden circa 1712.
Aan het eind van de zeventiende eeuw treffen we in Hoogeveen Hendrik Hendriks Lunenborger aan, van wie we niets in de kerkboeken vinden, maar welke wel vermeld wordt in het haardstedenregister van het Pesserveld en van het Noordsche Rot en van wie we later veel kinderen in de kerkelijke trouw- en doopregisters vinden. Daar deze kinderen bijna alle een Aaltje laten dopen, veronderstellen we dat dit de naam van Hendriks vrouw is geweest. Daar hij als zonen Hendrik, Stoffer (Christoffel) en Christiaan laat dopen, en Hendrik zijn vader en Stoffer zijn broer is, veronderstellen we dat Christiaan de naam van zijn schoonvader is geweest. Zo komen wij hypothetisch op de naam van zijn vrouw: Aaltje Christiaans. Een broer van Hendrik is hoogst waarschijnlijk Stoffer Hendriks, die 24 september 1682 belijdenis doet en wiens weduwe als "pauper' in 1694 in het Zuidwoldiger Rot vermeld wordt. Zijn dochter Elsje Christoffers Lunenborger doet in 1687 belijdenis. Mogelijk is ook Jan Stoffers, die getrouwd is met Aaltien Jan Huls, welk echtpaar in de periode van 1708 tot 1725 vijf kinderen laat dopen, waaronder ook een Harm Smant, een zoon van hem. Hij wordt echter nooit Lunenborg(er) genoemd, terwijl we ook geen nakomelingen van hem onder die naam vinden. Hierdoor en door de naam Smant (die overigens ook niet in de genealogie van Harmen Jans Smant is in te passen), is het twijfelachtig of deze Jan Stoffers inderdaad een Lunenborger is. Een andere broer is waarschijnlijk Jan Hendriks Poepe, welke van 1691 tot 1694 in de haardstedenregisters van van Echtens Hoogeveen wordt vermeld en die de vader zal zijn van Jan Jans Lunenborger alias Poepe en van Annigje Jans Lunenborger. Mogelijk is hij de weduwnaar Jan Hendriks, die mei 1697 trouwt met Grietjen Herms, omdat Jan Jans Lunenborger ook een Grietje laat dopen. Dat deze Jan zelf nooit als Lunenborger vermeld wordt, maar als Poepe, zou verklaard kunnen worden door aan te nemen dat deze Jan als eerste van de familie en als vrijgezel als seizoenarbeider naar het Hoge Veen is gekomen en als duitser daardoor de bijnaam Poepe verworven heeft. Door zijn toedoen zijn vervolgens zijn beide broers met hun familie naar hier gekomen, niet als seizoen-arbeiders, doch meteen om zich blijvend te vestigen. De namen van hun ouders zijn door ons, ook weer zeer hypothetisch gesteld op Hendrik Hendriks en Elsje Stoffers. (Uit 'Genealogie van Hendrik Hendriks Lonenborger', historische kring Hoogeveen).
Gehuwd circa 1670.
Het kan zijn dat de echtgenote Trijntje Stoffers Vos is (zie Threant 2008 nr.4) in plaats van Aaltje Christiaans.
Echtgenote is Aaltje CHRISTIAANS.
Geboren circa 1640.
Overleden circa 1700.
2. Jan Hendriks POEPE (Johann).
Geboren circa 1646.
Overleden.
3. Stoffer Hendriks LUNENBORGER.
Overleden circa 1690.
Hij wordt op 24 september 1682 als lidmaat van de NDG-kerk vermeld. Zijn vrouw wordt in 1693 vermeld als weduwe van Stoffer Lunenborger.
http://hzomer.antenna.nl/voorouders/voorouders-00032.htm

1064. Heinrich N.
Born about 1620.
Passed away.
Harry Zanting is one of Heinrich's many descendants. He has written a booklet about his ancestors from Germany: "From German blood" (2003), from which the following text about the brothers from Lünenburg:

For the brothers Johann, Christoffer and Heinrich in the land of Lüneburg, the future does not have much prospects. Their eldest brother may be able to continue father Heinrich's farm. Their prospect - if they are lucky - is a servant to another farmer. But the work is scarce and it will never become a lavish existence.
In Holland, it must be different there. Hollandgänger, who are back at home for a few months after a long season, talk enthusiastically about it and show what they have earned. Heavy and dirty work, long days and housing are not what you want there either, but anything is better than twiddling their thumbs in Lüneburg, where in less than centuries they have been ready for the systematic reclamation of wasteland like in Holland.
Johann is the first to leave. Together with others he undertakes the long journey to the west. Via Verden, through Westphalia, along often muddy dirt roads, over barely recognizable forest roads, extensive peat bogs and moors. Everything on foot or they 'reiteten auf Schusters Rappen'. Cross the Ems at Meppen and a short time later the barely marked border with the Republic is passed. If all went well, that is more than a week after departure, but it can also take much longer.
Johann finds employment in the vicinity of Hoogeveen in Drenthe. There the peat is ambitiously excavated and new drainage channels have to be dug again and again or existing 'neighbourhoods' have to be extended. Soon his name is Jan and he also gets a surname: Jan Poep they call him. Would Jan have experienced it as a swear word?
Whether Jan wrote it home or whether he spoke enthusiastically about it during an interim visit to the Lüneburger family - who can say? - but his brothers Heinrich and Christoffer also decide to say goodbye to the Heimat and travel to Hoogeveen. Like so many of you, perhaps they initially thought of seasonal work, but things can change, as we'll see.
What happened to the brothers in and around Hoogeveen? We know little about it.
We meet Jan Poep in the years 1691/1694 in Echtens Hoogeveen. In May 1697 he remarries the widow Grietjen Herms. We know of Stoffer that he made his confession on September 24, 1682 in the Hoogeveense Nederduits Gereformeerde kerk, as the Dutch Protestant church was then called. He will not have had it generously, because in 1691 and 1692 he was poor enough as a 'pauper' not to have to pay hearth money.
Whether his brother, our ancestor Hendrik, came to Hoogeveen with the idea of ??finding temporary work here or already toyed with the idea of ??never returning to Lüneburg, who knows. But after he comes to an agreement with Aaltje Christiaans, that is no longer a question. Unfortunately, the Hoogeveen wedding books from those years have not survived. So we will never know when they said yes to each other. They went to live in the Pesserveld Legeveld, in the northern part of Echtens Hoogeveen. Hendrik and his family are better off socially than the said brothers. No registration with him as a pauper, but as a 'labourer'. He has to pay one guilder per year. Below as it is listed in the Hoogeveen hearth town registers of 1691, 1692 and 1693.

Pessevelder
As mentioned, Hendrik Lunenborg and his family moved to the Pesserveld. About half a century earlier, Roelof van Echten had had the Pesser Up going dug, later also known as the North Up going. The whole area had once belonged to the Kerspel Ruinen, but the church of Hoogeveen was much closer to the residents south of the Pesserdijk and so their orientation towards Hoogeveen grew. They were gradually called 'Pessevelders within the dike' and... they were approached by the church of Hoogeveen for an ecclesiastical contribution, which at that time was still called 'pastor's money', without any Roman Catholic association.
From the fact that ancestor Hendrik Lunenborg also appears in this Hoogeveen pastoral money register, we can conclude that he and his family lived in the area south of the Pesserdijk. Also that he - undoubtedly Lutheran at home - joined the church of his Hoogeveen wife.

In the Nordic Rot
In the years 1707 to 1712 Hendrik Lunenborg is registered as living in the 'Noordsche Rot', therefore still in the Pesserveld.
Undoubtedly, the space in the small peat workers' house was squandered, because Hendrik and Aaltje had at least seven children. The daughters Aaltje, Trijntien, Annegien and Elsje. And three sons: Hendrik, Stoffer and Christiaan.

Passed away
Gradually, son Christiaan, now married to Annigjen Geerts Moespot, will have become the main occupant of the parental home. Hendrik and Aaltje must have lived with them. Death registers and burial books about those years are no longer available, but it can be assumed that Hendrik Lunenborg died shortly after 1707. When hearth town money is paid again in 1713, the house is in the name of Christiaan.
The other children had already left home before: Elsje in 1693, Trijntien in 1695, Annegien in 1700, Stoffer in 1701, Hendrik in 1705 and Aaltje in 1707.

The suggestion that three brothers came to Hoogeveen and that their father's name was Hendrik (I made it Heinrich myself), I thought was nice (responsible?) enough to take from the 'Genealogy Hendrik Hendriks Lunenborg' of the Historical Circle Hoogeveen . I read in Korn that a multi-brother relationship often led to emigration. Mulders Hannekemaiers and tipper guys (Groningen, 1971). I read an article by Gerrit Kleis in De Veemol 2003/2 about the habitation in the Pesserveld. The Hoogeveen hearth town registers are in the Drents Archief in Assen (inv.nr OSA 868/869).
Married about 1645.
Wife is

1065. Elsjen STOFFERS.
From this marriage:
1. Hendrik Hendriks LUNENBORGER (Hendrik Lunenborg), worker.
Born about 1640 in Pesse.
Died about 1712.
At the end of the seventeenth century we find Hendrik Hendriks Lunenborger in Hoogeveen, of whom we find nothing in the church books, but who is mentioned in the register of hearth towns of the Pesserveld and of the Noordsche Rot and of whom we later find many children in the Find Church Marriage and Baptism Registers. Since these children almost all have an Aaltje baptized, we assume that this was the name of Hendrik's wife. Since he is baptized as sons Hendrik, Stoffer (Christoffel) and Christiaan, and Hendrik is his father and Stoffer his brother, we assume that Christiaan was the name of his father-in-law. This is how we hypothetically arrive at the name of his wife: Aaltje Christiaans. A brother of Hendrik is most likely Stoffer Hendriks, who made a confession on September 24, 1682 and whose widow is mentioned as "pauper" in the Zuidwoldiger Rot in 1694. His daughter Elsje Christoffers Lunenborger made a confession in 1687. It is also possible that Jan Stoffers, who married is with Aaltien Jan Huls, who had five children baptized, including a Harm Smant, a son of his in the period from 1708 to 1725. However, he is never called Lunenborg(er), while we also do not
descendants of him under that name. Because of this and because of the name Smant (which incidentally also does not fit into the genealogy of Harmen Jans Smant), it is doubtful whether this Jan Stoffers is indeed a Lunenborger. Another brother is probably Jan Hendriks Poepe, who is mentioned in the hearth town registers of van Echtens Hoogeveen from 1691 to 1694 and who will be the father of Jan Jans Lunenborger alias Poepe and of Annigje Jans Lunenborger. He may be the widower Jan Hendriks, who married Grietjen Herms in May 1697, because Jan Jans Lunenborger also had a Grietje baptized. That this Jan himself is never mentioned as Lunenborger, but as Poepe, could be explained by assuming that this Jan was the first of the family and as a bachelor to come to the Hoge Veen as a seasonal worker and as a German thus acquired the nickname Poepe. . Because of him, both brothers came here with their families, not as seasonal workers, but immediately to settle permanently. The names of their parents have been put by us, again very hypothetically, on Hendrik Hendriks and Elsje Stoffers. (From 'Genealogy of Hendrik Hendriks Lonenborger', historical circle Hoogeveen).
Married about 1670.
It is possible that the wife is Trijntje Stoffers Vos (see Threant 2008 no.4) instead of Aaltje Christiaans.
Wife is Aaltje CHRISTIAANS.
Born about 1640.
Died about 1700.
2. Jan Hendriks POEPE (Johann).
Born about 1646.
Passed away.
3. Duster Hendriks LUNENBORGER.
Died about 1690.
He is listed as a member of the NDG Church on September 24, 1682. His wife is mentioned in 1693 as the widow of Stoffer Lunenborger.
http://www.geocities.ws/hiskring/nieuwe_pagina_56.htm

1. Hendrik Hendriks

woonachtig in het land van Lunenborg

trouwt

Elsje Stoffers.

Kinderen uit dit huwelijk in willekeurige volgorde:

1. Hendrik verder 1.1.

2. Jan verder 1.2.

3. Stoffer doet 24 sept. 1682 belijdenis, zijn weduwe wordt in 1694 vermeld en zijn dochter Elsje doet in 1687 belijdenis; verder geen nakomelingen bekend.
http://www.geocities.ws/hiskring/nieuwe_pagina_56.htm

Inleiding

Aan het eind van de zeventiende eeuw treffen we in Hoogeveen Hendrik Hendriks Lunenborger, van wie we niets in de kerkboeken vinden, maar welke wel vermeld wordt in het haardstedenregister van het Pesserveld en van het Noordsche Rot en van wie we later veel kinderen in de kerkelijke trouw- en doopregisters vinden. Daar deze kinderen bijna alle een Aaltje

laten dopen, veronderstellen we dat dit de naam van Hendriks vrouw is geweest.Daar hij als zoons Hendrik, Stoffer (Christoffel) en Christiaan laat dopen, en Hendrik zijn vader en Stoffer zijn broer is, veronderstellen we dat Christiaan de naam van zijn schoonvader is geweest. Zo komen wij hypothetisch op de naam van zijn vrouw: Aaltje Christiaans. Een broer van Hendrik is hoogst waarschijnlijk Stoffer Hendriks, die 24 september 1682 belijdenis doet en wiens weduwe als "pauper' in 1694 in het Zuidwoldiger Rot vermeld wordt. Zijn dochter Elsje Christoffers Lunenborger doet in 1687 belijdenis. Mogelijk is ook Jan Stoffers, die getrouwd is met Aaltien Jan Huls, welk echtpaar in de periode van 1708 tot 1725 vijf kinderen laat dopen, waaronder ook een Harm Smant, een zoon van hem Hij wordt echter nooit Lunenborg(er) genoemd, terwijl we ook geen nakomelingen van hem onder die naam vinden. Hierdoor en door de naam Smant (die overigens ook niet in de genealogie van Harmen Jans Smant is in te passen), is het twijfelachtig of deze Jan Stoffers inderdaad een Lunenborg is. Een andere broer is waarschijnlijk Jan Hendriks Poepe, welke van 1691 tot 1694 in de haardstedenregisters van van Echtens Hoogeveen wordt vermeld en die de vader zal zijn van Jan Jans Lunenborger alias Poepe en van Annigje Jans Lunenborger. Mogelijk is hij de weduwnaar Jan Hendriks, die mei 1697 trouwt met Grietjen Herms, omdat Jan Jans Lunenborger ook een Grietje laat dopen. Dat deze Jan zelf nooit als Lunenborger vermeld wordt, maar als Poepe, zou verklaard kunnen worden door aan te nemen dat deze Jan als eerste van de familie en als vrijgezel als seizoenarbeider naar het Hoge Veen is gekomen en als duitser daardoor de bijnaam Poepe verworven heeft. Door zijn toedoen zijn vervolgens zijn beide broers met hun familie naar hier gekomen, niet als seizoen-arbeiders, doch meteen om zich blijvend te vestigen. De namen van hun ouders zijn door ons, ook weer zeer hypothetisch gesteld op Hendrik Hendriks en Elsje Stoffers. Onder voorbehoud van al deze twijfelachtigheden kunnen we dan volgende genealogie opstellen.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1640 te Hoogeveen DR, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Hendriks Lunenborger?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Hendriks Lunenborger

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Hendriks Lunenborger


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Lunenborger


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Harold Vanderlende, "Stamboom Vandenakker / van den Akker", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vandenakker-van-den-akker/I306.php : benaderd 24 mei 2024), "Hendrik Hendriks Lunenborger (1610-1680)".