Stamboom Van Vugt » Sebastiaan Jozef Renkien (1790-1862)

Persoonlijke gegevens Sebastiaan Jozef Renkien 


Gezin van Sebastiaan Jozef Renkien

(1) Hij is getrouwd met Maria Anna Josepha Bertrand.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Maria Ida Renkin  1815-1875
  2. Anna Catharina Renkin  ± 1819-????
  3. Maria Anna Renkin  1822-1875


(2) Hij is getrouwd met Anna Catharina Leurs.

Zij zijn getrouwd op 28 oktober 1826 te Venlo, hij was toen 36 jaar oud.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Regionaal Historisch Centrum Limburg
Algemeen Toegangnr: 12.120
Inventarisnr: 18
Gemeente: Venlo
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 0
Datum: 28-10-1826
Bruidegom Sebastiaan Jozef Renkin
Geboortedatum: 10-10-1790
Geboorteplaats: Chokier Luik
Bruid Anna Catharina Leurs
Geboorteplaats: Venlo
Vader bruidegom Johan Jozef Renkin
Moeder bruidegom Margaretha Bustin
Vader bruid Jacob Leurs
Moeder bruid Maria Johanna Linssen
Nadere informatie >

Kind(eren):

  1. Hermanus Renkien  1830-????
  2. Theodor Jacob Renkien  ± 1832-1855


Notities over Sebastiaan Jozef Renkien

Renkien of Voncken of Renkin

Deze Sebastianus Joseph Renkin heeft in het leger van Napoleon gediend, hierover zijn 2 vertellingen op schrift gesteld:

'Vader kôs in daen tied, toe ik nag klein waas, vertelle van Vader Renking – zien schoënvader – vader van zien ierste vrouw.

Renking waas eine Waal in Luuk gebaore en beej Napoleon opgerope vur soldaot en nao 18 maond dene – naodet Napoleon in Rusland gevalle waas – wir in Luuk truuk gekômme; zien elders vertrokke vônd nao lang zeuke in Blierick truuk.

Verbleed ôch det maar ens! Gans Europa doorkruuts met die legers. In Rusland waar e d’r per ôngelôk doorgerold. Dao heije ze um gevangegenaome, zien kleier aafgenaome en gepreugeld, op eine mishaup gegoeid en neet mier nao umgekeke. Ze meinde det e doëd waas maar hae kwaam wir beej en ging nao ein hoes in de buurt van de mishoup. De vrouw waas allein thoes, schrôk, maar ze goof um kleier en te aete en doe kôs e wir vaerder. In burgerkleier is e toen nao lang zwerve in Frankriek truuk gekômme. Van Luuk oet is e in Venlo gekômme en dao heie ut nag lastig gehad.

Hae verstông de minse heej neet; hae waas eine Waal en nogal wat opvlegend en dao ware in daen tied nogal wat vraemde soldaote in en um Venlo. Ouk Pruusse en det ware zien vijande die ziene Napoleon verslage en gevange genaome hadde.

Wie in zien kôshoes ein paar Pruusse eine kier de biës oethônge en zelfs de kosvrouw lastigvele, kwaam zien als soldaoteblood in opstand en rammelde hae die kaerels ôngenadig aaf. Doe mos e oet Blierick vluchte vur de pliessie en kwam e in Baolder terecht, woë hae ouk herrie kreeg. Det kwaam zoë. Hae waas hôlp op ut vaer euver de Maas en dao zôgte ze ouk al herrie met um; Op die dörpe woorts vreaemde dôk ouk neet gewins. Beej ut gevech det d’r eine kier oetbrook krege zien taegestanders gen bein aan de grônd. Hae mos toe beej de bûrgemeister kômme woë de herriezeukers stônge met eur kepotte kôp. Dao bôfde hae: bûrgemeister waas Barôn D’Olne, eine nag bekinde naam in Baolder. Dae spook Frans met um en doe meus e vertelle hoe dae ruzing ôntstaon waas. Heej ging vreejoet en de bûrgemeister woort ziene beste vrind later.

Hae trouwde met ein Venloosch maedje. Mien Vader is later met ein dochter van um getrouwd. Vader vertelde ôs dôk van um en toe Vader later det alde huuske van ôs in de Baovestraot – nôw Pôntanusstraot – koch, waas e zoë bliej as ein kind. Ein huuske aan de Maas woë hae zoë van heel!

Hae haet det ald kebuiske nag opgekalefaterd, nieje rame en deure ingemak en hae is in det huuske gebleve tot aan zienen doëd en woort in Blierick ouk begrave.

Woë now de Antoniuskerk steit haet ein holter kruuts gestaon met ziene naam op.

&

Ik trof Wiel z.g. eens en kwam met hem aan het praten over zijn overgrootvader, de stamvader van de tegenwoordige fam. Renkien in Blerick. daar wist hij niets van, maar ik toevallig wel. Want dat was de schoonvader van mijn vader, Aerts, die eerst getrouwd is geweest met een juffr. Christina of Hubertina Renkin, de voornaam weet ik niet meer precies. Vader vertelde vaak van Vader Renkin, zo noemde hij hem. Dat was een Waal, die was geboortig van Luik en die moest in dienst bij Napoleon. Sebastianus Josephus Renkin, er heeft nog een kruis van hem op het kerkhof gestaan. Geboren in Luik en gestorven en begraven in Blerick. Dat huisje waar ik ben geboren en dat omstreeks 1900 door de vader van Wiel, Sef Renkin is opgebouwd, staat nog in de Pontanusstraat, toen was dat Bovenstraat. Sebastien of Basteng, zoals ze hem hier noemde was scheepstimmerman, zoals zijn vader. Ze maakten in die tijd nog houten schepen, ook voor op de Maas voor kolenvervoer. Napoleon riep de jongens op voor in zijn legers. Hij was toen hier de baas. En zo heeft Basteng 18 jaar gediend en overal rondgezworven. Door heel Europa en in Rusland, daar raakte hij nooit over uitverteld en vader ook niet, dat herinner ik me nog.

Met de val van Napoleon werden de soldaten naar huis gestuurd en kwam hij weer in Luik aan, maar zijn ouders woonde daar niet meer en na lang zoeken heeft hij ze weer terug gevonden in Blerick. Napoleon was een soort afgod voor de soldaten leek wel, want toen Napoleon weer terug was meende hij echt dat hij hem weer moest helpen. Nu kunt U zich wel voorstellen dat het een hele toer was om weer normaal te leven, als men zo lang in het wild heeft gelopen en in het begin was zijn soldatenbloed nog snel aan het koken* en toen was er nog allerhand vreemd volk in Venlo en Blerick.

En toen op een keer in zijn kosthuis een paar vreemden, ook nog Pruisen, die hij als Waal toch al niet moest, de zaak op stelten zetten en de kostvrouw ook nog lastig vielen, heeft hij die een geweldig pak rammel gegeven, maar toen moest hij toch vluchten en toen is hij in Baarlo terecht gekomen waar hij het ook aan de stok kreeg en er geweldig op los timmerde. Toen moest hij bij de burgemeester komen, Baron D Olney, een fransman,en toen hij daar zijn geschiedenis vertelde en hoe de lui hem hadden getergd, heeft hij hem de hand boven het hoofd gehouden en vooruit geholpen.

Dat was toen een woelige tijd en hier in de stad waren dan de Hollanders en dan de Belgen de baas, zo heeft hij nog als tolk dienst moeten doen en toen is hij in de stad gebleven en met een Venloos meisje getrouwd. Leurs heette de familie.

Met een van zijn dochters was vader getrouwd. Die konden blijkbaar goed met elkaar opschieten want toen vader een oud huisje kocht met zicht op de Maas was hij de koning te rijk af en heeft hij er nog van alles aan verbeterd en gerepareerd deuren en ramen en zo van alles. Van En zo heeft hij de laatste jaren in Blerick door gebracht en vertelde van zijn soldatentijd bij Napoleon, die hij nog altijd vereerde tot aan zijn dood.'

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sebastiaan Jozef Renkien?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Sebastiaan Jozef Renkien

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Sebastiaan Jozef Renkien


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 10 oktober 1790 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1790: Bron: Wikipedia
      • 11 januari » Naar Amerikaans voorbeeld wordt in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des États belgiques unis" uitgeroepen.
      • 26 januari » Première van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
      • 29 mei » Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.
      • 5 juni » Het eerste nummer van het Overijsselsch Weekblad verschijnt.
      • 6 oktober » Introductie van het kunstmatige mineraalwater van Jacob Schweppe, later bekend onder de handelsnaam Schweppes.
      • 6 december » Het Amerikaans Congres verhuist van New York naar Philadelphia in Pennsylvania.
    • De temperatuur op 28 oktober 1826 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1826: Bron: Wikipedia
      • 6 juni » Oprichting van de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert.
    • De temperatuur op 4 februari 1862 lag rond de 7,6 °C. De winddruk was 7.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1862: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 5 januari » Slag bij Hancock (Amerikaanse Burgeroorlog)
      • 27 juni » Slag bij Gaines'Mill tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Beslissende Zuidelijke overwinning en redding van Richmond.
      • 9 augustus » Première van de opera Béatrice et Bénédict van Hector Berlioz in Baden-Baden.
      • 23 oktober » Troonsafstand van koning Otto I van Griekenland
      • 8 december » Met het Verdrag van Dappes vindt er een grenscorrectie plaats tussen Frankrijk en Zwitserland.
      • 13 december » De Geconfedereerde Staten winnen de Slag bij Fredericksburg in de Amerikaanse Burgeroorlog.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Renkien

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Renkien.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Renkien.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Renkien (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Van Vugt is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Maikel van Vugt, "Stamboom Van Vugt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-vugt/I11933.php : benaderd 5 juni 2024), "Sebastiaan Jozef Renkien (1790-1862)".