Stamboom Van Veen, Petrus, Boonacker, Houtkoop. » Everdina Slettenhaar (1825-1908)

Persoonlijke gegevens Everdina Slettenhaar 


Gezin van Everdina Slettenhaar

(1) Zij is getrouwd met Jan Agteresch.

Zij zijn getrouwd op 30 december 1845 te Wierden (OV), zij was toen 20 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):



(2) Zij is getrouwd met Egbert Jan Timmerman.

Zij zijn getrouwd op 13 februari 1866 te Wierden (OV), zij was toen 41 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. Janna Timmerman  1867-1942


Notities over Everdina Slettenhaar

Pag 122 en 123 Boek Boerderijen langs de Regge door G.J. Eshuis (ISBN 90-76272-04-02)
Dagboek vertelt historie van het erve Achteres
Wie komende over de Reggebrug die Notter met Zuna verbindt, even voorbij 't Middeles (Hietland) de zo pittoresk slingerende Zunaweg volgt, ziet aan zijn linkerhand van achter een kleine es een karakteristieke houten topgevel opduiken. Gezien de ligging van deze behuizing, wordt het ons meteen duidelijk waarom dit erve 'Achteres' heet.
Het oudste - nog bewaard gebleven - Notter markeboek noemt in 1609 o.a. een 'Lambert agter den esch'. Blijkens het vuurstedenregister van 1675 is 't er dan geen vetpot want de bewoner van 't Agteres staat genoteerd als 'pauper', (in 1672 hadden we oorlog met Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen).
't Achteres heeft in de loop der tijden - vooral tijdens de laatst voorbije eeuw - verscheidene families geherbergd. Thans nog bewoond door de weduwe Mensink en haar gezin, huisde er voordien een familie Stegeman en daarvoor een familie Brinkman. De familie Achteres heeft het erve waaraan ze haar naam ontleende nog tot ongeveer einde derde kwart van de vorige eeuw bewoond.
Het vuursteden register van 1682 - De Kamp was er toen waarschijnlijk nog niet afgesplitst - noemt als eigenaar van dit erve een heer Grafstein. Blijkens 't Nottermarkeboek wordt anno 1709 een Willem Agteres tot gezworene benoemd. De volkstelling van 1748 vermeldt als bewoners van 't Achteres (nu met ch) Jan Achteres en zijn vrouw Berendine Langeier met hun kinderen: Jenneken, Geesken, Jan en Fenneken. Als personeel is op het erve in dienst, de knecht Garrit Bruins en de meid Jenneken van Schöppen Hendrik.
Inwonende zijn de 'oude luiden'; Jan Achteres en zijn vrouw Geesken. Als 'presente' leden op marke vergaderingen worden in 1802 een Evert Jan Agteres en in 1819 een Jan Achteres genoemd.
Midden vorige eeuw was 't Achteres nog bewoond door het echtpaar Jan Achteres en Everdina Slettenhaar met hun kinderen Evert Jan en Egberdina. Nadat Jan Achteres op 1 december 1864 is overleden, boert de weduwe nog enige tijd voort met de knecht Berend Wevers. Ruim een jaar later hertrouwt ze met een E.J. Timmerman, afkomstig van 'De Schaanse' in Noetsele. De voogd Arend Jan Japink (nog bekend uit een vroeger artikel, als de patiënt die te voet naar een dokter in Neuenhaus (D) wandelde) beschouwt het dan als zijn plicht voor de kinderen Evert Jan en Egberdina hun vaders erfdeel veilig te stellen. 't Is wel voornamelijk te danken aan het door genoemde Evert Jan Achteres vanaf 1 december 1864 tot ongeveer 1872 bijgehouden dagboek dat de verdere geschiedenis van 't Achteres en het Kottersplaatsje 'De Kamp' uit de doeken is gekomen. Zo vermeldt het dagboek o.a. 'Dinkseldag den 6 april (1868) heeft de voogd en de baas (de stiefvader van de dagboekschrijver) de boerenplaats van Jan Achteres in vrede onder malkanderen gedeeld, en aan tweeën gelegd, out en nieuw. En toen er om geloot. En de baas heeft nieuw getrokken. En de voogd hield oud, zodat bij het oude het land (de es) voor de deur ligt'. Een jaar later - juli 1869 - wordt het Achteres voor de tijd van zes jaar verhuurd.
't Achteres dat blijkens de kadastrale kaart van plm. 1830 nog een endskamer bezit en hoekschotten aan het achtereinde, was toen nog een 'los' huis. Het 'dagboek' vermeldt (anno 1870) dat de voogd voor een 'middelmuur' in het woonhuis bij Ter Weel 5000 stenen heeft gekocht voor f 32,50 en bij de weduwe Koedijk 'bonte steentjes' (tegels) voor achter de haard, kosten f 12,60. Waarschijnlijk is de endskamer daarna afgebroken. De 'baas' E.J. Timmerman (de stiefvader van onze dagboekschrijver) en zijn vrouw Everdina Slettenhaar, die bij de verdeling van 't Achteres 'nieuw' hebben getrokken - benevens een tegemoetkoming van plm. f 600,-, vertrekken 1869 van't Achteres naar het plaatsje de Kamp. Blijkens de zich nog in de niendeurboog bevindende gevelsteen met de (overgeschilderde) initialen E.T.M en E.S.H. en daaronder het jaartal 1871, heeft de herbouw van het 'Kottersplaatsje De Kamp' in genoemd jaar zijn beslag gekregen.
Uit het huwelijk van E.J. Timmerman met de weduwe AchteresSlettenhaar werd één dochter geboren. Deze huwde in 1891 met een J.J. Japink. De enige dochter van dit echtpaar huwde 1918 met een H.J. Rotman uit Rectum. Het plaatsje 'De Kamp' vond ik voor't eerst vermeld in't markeboek, anno 1744. 'Kamp Jan in Sudena' koopt dan een 'uitdrift' (weiderecht) bij het door hem bewoonde 'kottersplaatsje den Kamp'. De volkstelling van 1748 noemt als bewoners van de 'caterstede Kamphuis', Hendrik Kamphuis en zijn vrouw Jenneken Smeijers, plus de 'kostgangster' Eulken ter Avest.
Na't midden van de vorige eeuw is dit erve een tijdlang 'vacant' geweest, waarna het werd betrokken door vorengenoemde familie Timmerman, en daarmee de huisnaam 'De Schaanse' kreeg (naar't erve waarvan genoemde Timmerman afkomstig was). In't volgend artikel zal een beschouwing worden gewijd aan het zo serieus bijgehouden dagboek van Evert Jan Achteres.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Everdina Slettenhaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Everdina Slettenhaar

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Everdina Slettenhaar


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Akte nr 8
    2. Historisch Centrum Overijssel, Huw Akte nr 51
    3. Historisch Centrum Overijssel, Huw Akte nr 44
    4. Historisch Centrum Overijssel, Huw Akte nr 3

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 17 januari 1825 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt bui sneeuw. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1825: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » John Quincy Adams wordt beëdigd als 6e president van de Verenigde Staten
      • 21 maart » Paus Leo XII creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse monnik Mauro Alberto Cappellari.
      • 25 augustus » Uruguay verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
      • 27 september » In Engeland rijdt de eerste passagierstrein, bestaande uit één wagon met passagiers, getrokken door een locomotief. George Stephenson is de machinist.
      • 27 september » Voor het eerst trekt een stoomlocomotief (de Locomotion No.1, bestuurd door George Stephenson) een passagierstrein vooruit.
    • De temperatuur op 13 februari 1866 lag rond de 2,0 °C. Er was 0.5 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • Van 10 februari 1866 tot 1 juni 1866 was er in Nederland het kabinet Fransen van de Putte met als eerste minister I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1866: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 27 januari » De opera Zaide van componist W.A. Mozart gaat in première in Frankfurt.
      • 26 maart » Carol I van Roemenië wordt verkozen tot domnitor (vorst) van Roemenië.
      • 31 maart » De Spaanse marine bombardeert de haven van Valparaíso in Chili.
      • 1 augustus » België tekent als negende Westers land een Vriendschaps- en handelsverdrag met het Japanse shogunaat.
      • 31 oktober » Begin graven vaargeul voor de Nieuwe Waterweg.
      • 31 oktober » Première van Jacques Offenbachs 'Pariser Leben'.
    • De temperatuur op 20 maart 1908 lag tussen 0.1 °C en 6,8 °C en was gemiddeld 3,2 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
      • 1 februari » Koning Karel I van Portugal en de kroonprins Lodewijk Filips, hertog van Braganza worden in Lissabon vermoord door republikeinen.
      • 7 februari » Op de rijksmarinewerf wordt de kiel gelegd van het pantserschip De Zeven Provinciën.
      • 19 juli » Oprichting van Rotterdamse voetbalclub Feijenoord.
      • 25 juli » Oprichting van Oostenrijkse voetbalclub LASK Linz.
      • 17 september » Een Wright Flyer stort neer in Virginia, waarbij de passagier omkomt en piloot Orville Wright gewond raakt. Dit is het eerste vliegtuigongeluk in de moderne luchtvaart.
      • 1 oktober » De eerste T-Ford loopt van de band.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Slettenhaar


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Fred van Veen, "Stamboom Van Veen, Petrus, Boonacker, Houtkoop.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-veen-petrus-boonacker-houtkoop./I5844.php : benaderd 30 april 2024), "Everdina Slettenhaar (1825-1908)".