Stamboom van Schaik, Oskam, Verbeek, Werkhoven » Willem Oskamp (1887-1961)

Persoonlijke gegevens Willem Oskamp 


Gezin van Willem Oskamp

Hij is getrouwd met Wijntje Zaal.

Zij zijn getrouwd op 8 december 1910 te Zegveld, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Arie Oskamp  1912-1984
  2. Dirk Oskamp  1918-2005


Notities over Willem Oskamp

Willem Oskamp (geboren 6 april 1887 te Zegveld, overleden 5 maart 1961 te Woerden) trouwt op 8 december 1910 met Wijntje Zaal (geboren 6 februari 1890 te Reeuwijk, overleden 2 juli 1965 te Zegveld). Twee dagen na hun huwelijk wordt de woning betrokken. Willem Oskamp geeft opdracht aan de Zegveldse aannemer Klaas de Lange voor de bouw van een woning op het stukje gekochte grond. De woning kreeg als adressering nummer 21A, later nummer 41 of Buurt 41 en vervolgens Hoofdweg 151. Deze woning is een van de eerste woningen in Zegveld die gebouwd is met een spouwmuur. De woning had aan de zijkant een boenhok en aan de achterkant een uitbouw met een schuin afdak. Nee, geen plat dak, want dan leefde je boven je stand. In 1940 werd dit schuine afdak alsnog vervangen door een plat dak. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door de plaatselijke aannemer Arie de Lange voor een bedrag van ƒ 115,50.
Wijntje was als weeskind naar Zegveld gekomen en werkte in de huishouding bij Willem Brak aan de Hoofdweg 59.
Willem was net als zijn vader en opa broodvisser, maar ging langzaam maar zeker over tot een vishandel met im- en export. De vis werd van de broodvissers in de regio opgekocht en daarna verhandeld. Willem Oskamp was een vooruitstrevend en sociaal man. In 1920 werd door hem een Coöperatie opgericht met en voor vissers. De vissers die aangesloten waren bij de Coöperatie waren ervan verzekerd dat ze een goede prijs voor de vis kregen. Oskamp voer met zijn boot de Quo Vadis bij de vissers langs om de vangst op te halen voor de handel. Deze Coöperatie is later weer opgeheven.

Voor de woning lagen in de wetering ‘viskaren’ met daarom heen loopplanken. Viskaren zijn houten of metalen bakken met gaten erin, waarin de vis levend wordt gehouden. Om steeds over de weg te moeten naar de viskaren was het noodzakelijk dat het gedeelte weg voor zijn bedrijf werd gekocht. Hiertoe werd op 10 maart 1927 een akte getekend waarbij Leendert van Doorn (geboren 1 mei 1879, overleden 14 december 1946) een perceeltje weg ter grootte van ongeveer 2 are verkocht aan Willem Oskamp voor een bedrag van ƒ 20,=.
Als er een vracht vis gebracht werd, moest zoon Dirk vaak even helpen. Dit lukte niet altijd. Dirk, die een verstandelijke beperking had, kon zo’n grote drukte niet zo snel verwerken en kon dan bar mopperen. De vis die gebracht werd, kwam van de riviervisserij (brasem en zeelt) of van de broodvissers uit de omgeving.

In 1933 vertrekken Willem Oskamp en zijn gezin naar Utrecht om vervolgens in 1934 naar Maarssen te verhuizen. De reden daarvan was dat hij als vishandelaar in Tienhoven ook een visopslag had. Zijn zoon Arie gaat wonen in het huis van vader Willem. Arie (geboren 8 januari 1912 te Zegveld, overleden 13 oktober 1984 te Hilversum) trouwt op 18 juli 1934 te Zegveld met Marijtje Geertruida Muijt (geboren 29 juli 1914 te Zegveld, overleden 20 augustus 2004 te Alkmaar)
In maart 1940 komt Willem Oskamp weer terug naar Zegveld. Doordat er eind jaren dertig veel strenge winters waren geweest, was er veel vis doodgevroren. Hierdoor liepen de zaken in Tienhoven terug en moest het bedrijf worden ingekrompen. Zoon Arie ging voor kort wonen in de woning aan de Hoofdweg 104, schuin tegenover het bedrijf. Deze woning was ook van zijn vader. In 1941 verhuisde hij naar Maarssen en werd daar buschauffeur bij zijn oom Mees Oskamp. Na de oorlog komt Arie weer terug in de zaak van zijn vader.

De vishandel werd steeds groter en in de schuur werden na de oorlog zo’n zeven betonnen bakken gemaakt om de vis in te kunnen laten zwemmen voordat ze werden geëxporteerd naar onder andere Frankrijk, Duitsland en Engeland. Zo werd de snoek ingepakt in manden met ijs en met de trein naar Frankrijk vervoerd. De paling die werd ingekocht, werd in een platte bak gegooid en gesorteerd om vervolgens weer bezorgd te worden bij diverse klanten. Vishandel W. Oskamp en Zn. was tot ver over de grens een begrip.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Oskamp?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Oskamp

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Oskamp

Dirk Oskamp
1853-1934

Willem Oskamp
1887-1961

1910

Wijntje Zaal
1890-1965

Arie Oskamp
1912-1984
Dirk Oskamp
1918-2005

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 6 april 1887 lag rond de 3,5 °C. Er was 10 mm neerslag. De winddruk was 57 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 89%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1887: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 13 maart » Aleksandr Oeljanov, de broer van Lenin pleegt een moordaanslag op tsaar Alexander III. In totaal 74 mensen worden hierbij opgepakt. De meesten worden vrijgelaten maar Aleksandr wordt terechtgesteld op 20 mei 1887 in Sjlisselburg.
      • 8 mei » Het Leger des Heils start zijn evangelisatiewerk in Nederland met de eerste openbare bijeenkomst in Amsterdam.
      • 12 juli » Oprichting van Odense Cricketklub, waar twee jaar later de Deense voetbalclub Odense BK uit voortkomt.
      • 26 juli » Het eerste Esperantoboek komt uit. De verwachting is dat binnen 100 jaar de hele wereld deze taal spreekt.
      • 21 augustus » Oprichting van de Noorse sociaaldemocratische partij genaamd Det Norske Arbeiderpartiet.
      • 4 december » Oprichting van de Zweedse voetbalclub Örgryte IS.
    • De temperatuur op 8 december 1910 lag tussen 3,0 °C en 8,5 °C en was gemiddeld 6,2 °C. Er was 0.5 mm neerslag. Er was 3,0 uur zonneschijn (38%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 21 februari » De Egyptische premier Pasha Ghali overlijdt 1 dag na een aanslag op zijn leven door een schutter.
      • 28 maart » Henri Fabre slaagt er als eerst in om op te stijgen, te vliegen en te landen met een watervliegtuig.
      • 15 april » Charles Daniels scherpt in New York zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.02,8. Het oude record stond sinds 20 juli 1908 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
      • 25 mei » Expositie van Les Indépendants in Parijs.
      • 10 juni » Oprichting van de Deense voetbalclub Fremad Amager.
      • 20 september » Oprichting van de Portugese voetbalclub Club Sport Marítimo.
    • De temperatuur op 9 maart 1961 lag tussen 0.5 °C en 15,3 °C en was gemiddeld 7,0 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 6,9 uur zonneschijn (61%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • In het jaar 1961: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,6 miljoen inwoners.
      • 11 april » Begin van het proces tegen Adolf Eichmann in Jeruzalem.
      • 31 mei » Oprichting van de Republiek van Zuid-Afrika.
      • 8 juni » Huwelijk van hertog Edward van Kent en Katharine Worsley in York.
      • 30 oktober » De grootste ontploffing aller tijden. Genaamd de Tsar Bomba. De bom werd tot ontploffing gebracht om 11.32 uur Moskouse tijd.
      • 31 oktober » Orkaan Hattie landt nabij Belize City en vernietigt die stad daarbij, stichting vluchtelingenkamp Hattieville.
      • 8 december » Heroprichting van het Bisdom Antwerpen in België, dat eerder bestond van 1559 tot 1801. De naam van het Aartsbisdom Mechelen wordt gewijzigd in Mechelen-Brussel.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Oskamp

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Oskamp.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Oskamp.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Oskamp (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Andre van Schaik, "Stamboom van Schaik, Oskam, Verbeek, Werkhoven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-schaik-oskam-verbeek-werkhoven/I753.php : benaderd 19 juni 2024), "Willem Oskamp (1887-1961)".