Stamboom Van Ostaijen » Johannes Arnoldus Frank (1814-1892)

Persoonlijke gegevens Johannes Arnoldus Frank 


Gezin van Johannes Arnoldus Frank

(1) Hij is getrouwd met Johanna Catharina van Rooij.

Zij zijn getrouwd op 23 mei 1844 te Groenlo, hij was toen 29 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Frederica Wilhelmina Wantia.

Zij zijn getrouwd op 6 augustus 1847 te New York (USA), hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):

  1. William Frank  1852-1935 


Notities over Johannes Arnoldus Frank

geboorte: Extract uit de minuten der Corrationele Vonissen der Regtbank van eerster instantie zitting houdend te Zutphen als klager ter ener en Jan Derk Frank, oud 59 jaren, kleermaker van beroep, geboren en woonagtig te Groenlo beklaagde ter andere zijde.
Gehoord de door den heere officier gedaane voordragt betrekkelijk den procedure tegens den beklaagde gevoerde wordende.
Gehoord het proces verbaal van aanklager door den heer Burgemeester van Groenlo op den 25sten oktober dit jaar opgemaakt.
Gehoord de beklaagde bij de bevaelschrift van compariken ter vergadering van heden gedagvaard en verschenen in de middelen ten zijner verdediging door denzelfen aangevoerd.
Gehoord den heere officier in dezelfde verslag en daarbij genomen conclusien reguirerende dat van beklaagden Jan Derk Frank ter zaken van verzuime aangifte van de geboorte zijns kind door deze regtbank zoude worden gecondimneerd in ene boet van 10 stijvers en de kosten deze prcedure en wel zulks overeenkomstig art 346 met applicatie van art 46b van het wetboek van strafregt daar mede vergeleken de artikels 55 en 56 van het Burgelijk Wetboek.
Overwegende dat door beklaagde is bekend te hebben verzuimd aan den officier van de burgelijke stand te Groenlo van het kind waar van zijne huisvrouw op den 19e september was bevallen.
Overwegende dat het echter ten volle is gebleken dit door den beklaagde gepleegd verzuim en het aan een ignorantie dog genesints aan ene wederstreving der ten dezen aan in bestaande wetten is toe te schijven
Overwegende dat dien ten gevolge niet alleen grond op dezen beklaagden art 364 van het strafwetboek luijdende "al wie bij de bevalling ener vrouw tegenwoordig geweest zijnde de verklaringen bij artikel 56 van het wetboek Napoleon en zulk binnen den tijd bij art 55 van hetzelfde wetboek niet gedaan zal hebben zal met ene gevangenzetting van 6 dagen tot 6 maanden en ene geldboete van 16 tot 300 franken gestraft worden.
gezien art 56 van het Burgelijk Wetboek: De geboorte van het kind zal verklaard worden door den vader of bij ontbreking van den vader door den geneesheer of heelmeester of andere welke bij de bevalling zijn tegenwoordig geweest
art 55 zelfde wetboek de verklaringen van geboorte zullen binnen 3 dagen na de verlossing aan den plaatselijke amptenaar van den burgelijken stand gedaan worden. het kind zal hem worden vertoond.
Gezien art 463 van het strafwetboek luijdende: inalle de gevallen waar in de straf van gevangenis bij dit wetboek geseld worden de vierscharen gemagtigd om bij aldien de omstandigheden het wanbedrijf te verkleinen enhet veroorzaakte nadeel gene 25 franken te boven gaat de gevanenis zelfs beneden de 6 dagen en de boete beneden de 16 franken te verminderen zij zulle ook de een of de andere deze straffen afzonderlijk mogen wijzen zonder egter in enig geval beneden de politiek? straffen te zijn.

De kosten zullen bij het zelfde vonnis vereffent moeten wroden gebragt
de regtbank in naam der hoge overigheid doende regt enoordelende in het eerste resort, condemneerd den beklager Jan Derk Frank wegens verzuimde aangifte van de geboorte zijns kinds in ene boete van 10 stuijvers en de kosten van den processen geliquideerd op eenen gulden agt penningen.
Aldus gevonnist en met voorlezing der wet luijt gesproken door de regtbank van eerste instantie in het Kwartier van Zutphen Provincie Gelderland ter vergadering van woensdag 2 november 1814.

domicilie:
Brakkenplaats 86 Groenlo [1840]
Kevelderstraat 173 Groenlo [1845]
Schaepmanstraat 15 Groenlo [1870-1880]
Schependom 24 Groenlo [1892]

NOTE: Woonde in 1840 in de Barakkenstraat 86 te Groenlo, samen met zijn halfbroer Jacobus en zijn gezin en halfzus Catharina. Was toen 25 jaar oud.

2 kinderen zijn geboren in Anborn New York.
Woonde in 1845 in de Kevelderstraat 173 te Groenlo.
geemigreerd in 1845-1847?? (mei 1845 overlijd zijn eerste vrouw nog in Groenlo en ze trouwen in 6 augustus 1847 in New York)
hadden een hotel en kwamen 09-07-1864 terug mogelijk door de Burgeroorlog in America.
(Bron: boards.ancestry.com/surnames.frank/221.306/mb.ashx)

De vader van Johannes Arnoldus (Jan Derk) is vergeten om hem op tijd aan te geven bij de burgelijke stand.
Hierover wordt eind 1814 een proces gevoerd. Op 1-1-1815 wordt Johannes Arnoldus aangegeven. Hij is geboren op 17-09-1814.
Jan Derk wordt veroordeeld tot het betalen van een boete van 10 stuijvers en de kosten van het proces (1 gulden en 8 penningen).
Dit werd mogelijk veroorzaakt doordat de eerste 8 kinderen niet onder de nieuwe Burgelijke Stand waren geboren.

Op 15 juli 1845 komt een schip (Charlemagne) aan in New York vanuit Hamburg na een maand op zee. Op dat schip ene Jospeh Frankel, tailor (kleermaker) uit Prussia (Duitsland) van 25 jaar die zich vestigt in New York.
Johannes is dan echter 30 jaar, maar is wel kleermaker.. Mogelijk een match?

Census 1855 NY J Frank (38 jaar), Frederake (33 jaar) William (3) en John 1) Ward 4 Auburn
grocery.

Op 18-07-1860 woont John A Frank (44 jaar), Teo Frank (38 jaar zijn vrouw?), William Frank (7 jaar) en John Frank 6 jaar in Auburn Ward 4 (een wijk), in county Cayuga in New York. Beroep van John is hotelkeeper. In Groenlo was hij tapper.

In 1864 weer terug in Groenlo?

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Arnoldus Frank?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Arnoldus Frank

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Arnoldus Frank

Jacobus Frank
1712-1793

Johannes Arnoldus Frank
1814-1892

(1) 1844
(2) 1847
William Frank
1852-1935

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte nr 56
    2. Overlijdensakte nr 12

    3. - 2 CONC Akte 8

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 september 1814 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1814: Bron: Wikipedia
      • 11 januari » Slag bij Hoogstraten - Het Franse leger wordt verslagen in een reeks confrontaties in de Noorderkempen in België.
      • 14 januari » Vrede van Kiel ondertekend.
      • 29 maart » De Nederlandse Grondwet wordt aangenomen, die nog steeds, met aanpassingen, in gebruik is.
      • 11 april » Napoleon treedt af en wordt verbannen naar Elba.
      • 5 mei » Capitulatie van Maastricht: opheffing van de Blokkade van Maastricht en vertrek van de Fransen uit het laatste Nederlandse bolwerk.
      • 29 november » Het dagblad The Times in Londen neemt een van de eerste stoommachines in gebruik om de drukpers aan te drijven.
    • De temperatuur op 6 augustus 1847 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1847: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 30 januari » Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
      • 24 juli » De stad Salt Lake City wordt gesticht.
      • 13 augustus » Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
      • 12 oktober » Oprichting van Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, het latere Duitse concern Siemens AG.
      • 21 november » De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S. Vele Nederlandse doden.
      • 25 december » Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.
    • De temperatuur op 15 maart 1892 lag rond de 0.7 °C. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 83%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 28 januari » Oprichting van de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club.
      • 15 maart » Verheffing van de rooms-katholieke apostolische prefectuur Denemarken tot het apostolisch vicariaat Denemarken.
      • 27 maart » In Manresa (Catalonië) wordt de Bases de Manresa, een ontwerp voor een regionale grondwet, goedgekeurd.
      • 3 april » Het eerste sundae-ijsje wordt gedocumenteerd.
      • 7 juli » De Nederlander Janus Ooms wint als eerste niet-Britse roeier de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap.
      • 31 oktober » Inwijding van de gerestaureerde slotkapel in Wittenberg.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Frank

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Frank.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Frank.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Frank (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Marjo van Ostayen, "Stamboom Van Ostaijen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-ostaijen/I885.php : benaderd 30 mei 2024), "Johannes Arnoldus Frank (1814-1892)".