Stamboom Van Luxzenburg » Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg (1912-1988)

Persoonlijke gegevens Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg 


Gezin van Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg

Hij is getrouwd met Mathilde van Es.

Zij zijn getrouwd rond september 1936 te Maastricht, The Netherlands.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities over Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg

{geni:about_me} Cornelis van Luxzenburg is op 23 april 1912 geboren te Utrecht, maar was het grootste deel van zijn jeugd woonachtig in Maastricht, alwaar zijn vader werkte als machinist voor de NS. Toen zijn vader in 1929 overleed was Cees zoals hij genoemd werd 17 jaar en begon hij met werken om mee te helpen het gezin te onderhouden.

In Maastricht leerde hij [http://www.geni.com/people/Mathilde-van-Luxzenburg/6000000009449244470 Mathilde van Es] kennen met wie hij ongeveer in september 1936 trouwde, door het huwelijk met de katholieke Suus zoals zij door intimi genoemd werd verloor de protestantse Cees zijn baan in het katholieke bolwerk Limburg. De houding van de voornamelijk katholieke bedrijven en de grote depressie van de jaren '30 dwongen het jonge gezin elders in het land te zoeken naar mogelijke banen. Op de fiets is Cees van Maastricht naar Rotterdam en via Hilversum naar Almelo gereisd om te solliciteren. Na terugkomst in Maastricht had hij twee opties voor werk: Hilversum of Almelo. De keuze viel op Hilversum waarheen ze in december 1937 verhuisden naar de Rigelstraat 119. Aldaar werd in september 1938 hun oudste zoon geboren, [http://www.geni.com/people/Joop-van-Luxzenburg/6000000009449005975?through=6000000009449295264 Joop van Luxzenburg].

Toen in 1940 Nederland bezet werd door de Duitsers werd Cees na enige tijd betrokken bij het verzet in het Gooi. Als medewerker van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) is hij vermeend betrokken geweest bij het opblazen van de NSF mast die centraal stond in het radioverkeer. Andere verzetsdaden waarbij Cees betrokken is geweest zijn de bouw van illegale zenders, waarvoor hij het benodigde koper op klaarlichte dag van de telefoonpalen tussen Hilversum en Soest trok, en de distributie van bonnen. Hiervoor hielp Suus mee door de bonnen in de wagen van Joop te verstoppen.

Zeer waarschijnlijk is Cees betrokken geweest bij gewapende overvallen, zo weet zijn familie dat hij gevraagd is voor de aanslag bij Putten die leidde tot de moord op 80 bewoners van dat dorp. Cees weigerde omdat hij niet met zijn eigen teamleden mocht werken en de andere niet vertrouwde. Cees is 1 maal opgepakt en zou vanuit kamp Amersfoort op transport worden gezet, hij heeft echter met enkele verzetsmaten kunnen ontsnappen uit de trein voor vertrek.

Na de oorlog hernam zich het gewone leven, Cees ging weer werken bij de NSF en later de Philips, in juni 1946 werd zijn tweede zoon [http://www.geni.com/people/Frans-van-Luxzenburg/6000000009447800384?through=6000000009449244470 Frans] geboren. Meerdere malen heeft Cees zijn werk bij de Philips verlaten. Oneens met management acties, of om andere reden ontevreden. Een andere reden was dat hij eenmaal bezig was met de uitvinding van een industriele schakelaar/transistor met zijn zwager [http://www.geni.com/people/Dirk-van-Es/6000000011512293266?through=6000000009449244470 Dick van Es]. Toen die laatste ging migreren naar Canada en zijn aandeel aan Cees gaf leidde dit tot onenigheid met de investeerders, die eisten het aandeel van Dick op, stellende dat Cees, geboren voor een dubbeltje geen kwartje zou worden. Cees stelde terug dat de heren hun kwartje daarmee minder waard was geworden en stopte de ontwikkeling. Terugblikkend zou men kunnen zeggen dat hij wellicht PTSS zou hebben. Anderzijds, zijn zonen en kleinzonen hebben allen dezelfde issues met autoriteiten, het is wellicht een familie trek. In de jaren '70 ging zijn gezondheid achteruit, gelukkig wisten verzetsmakkers hem te wijzen op het bestaan van de stichting '40-'45 die oud-verzetsstrijders financieel zou ondersteunen. Cees kwam in aanmerking voor een pensioen vanuit de stichting, wat een mooi alternatief was voor de onderbroken pensioenopbouw die hij bij de NSF en de Philips bijeen had gespaard. Met dit pensioen hebben Cees en Suus nog vele jaren samen gelukkig doorgebracht, hoewel zijn gezondheid achteruit bleef gaan. De eens machtige wielrenner uit Maastricht die Nederland doorfietste in een weekend om appelstroop in Luik te halen kreeg steeds meer moeite met lopen. Uiteindelijk zou hij een invalidewagen krijgen om zich buiten de deur te begeven. Dit was voor hem een zeer tragisch moment. In december 1989 kreeg hij voor de zoveelste maal een hartinfarct en werd hij opgenomen in het Sint Anthonius ziekenhuis te Nieuwegein. Hoewel hij er bovenop leek te komen ging hij plotsklaps toch achteruit. De 23e december overleed hij in bijzijn van zijn geliefde echtgenote, zonen en schoondochters en kleinkinderen op 76 jarige leeftijd. Onze vader, opa, held, de eigenzinnige uitvinder en koppige kerel die voor de duvel niet bang was!
{geni:hair_color} Blond
{geni:eye_color} Blue
{geni:marriage_order} 1

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis van Luxzenburg

Jan Poolen
1836-1905

Cornelis van Luxzenburg
1912-1988

± 1936

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 april 1912 lag tussen 5,7 °C en 19,7 °C en was gemiddeld 12,4 °C. Er was 12,1 uur zonneschijn (84%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1912: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 12 maart » Oprichting van de Nederlandse Honkbalbond, de voorloper van de KNBSB.
      • 14 maart » Arthur de Bruyne, Belgisch historicus († 1992)
      • 15 april » Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht; ongeveer 1500 mensen komen bij die ramp om.
      • 15 juni » Oprichting van de Poolse voetbalclub Warta Poznań.
      • 4 augustus » De 53-jarige Noorse schrijver Knut Hamsun voltooit zijn romantrilogie De Zwerver.
      • 15 augustus » Open brief van Jules Destrée aan Belgisch koning Albert I met de legendarische woorden: "Er zijn geen Belgen, Sire."
    • De temperatuur op 23 december 1988 lag tussen 8,1 °C en 11,1 °C en was gemiddeld 9,5 °C. Er was 0,8 mm neerslag gedurende 1,0 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1988: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,7 miljoen inwoners.
      • 25 mei » PSV wint de Europacup I (voorloper van de Champions League) door Benfica in de strafschoppenreeks te verslaan.
      • 10 augustus » Matt Biondi scherpt bij de Olympische Spelen in Seoel zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 48,42. Het oude record (48,74) stond sinds 24 juni 1986 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
      • 14 september » Amerikaanse autoriteiten mogen voor het eerst getuige zijn van een nucleaire test door de Sovjet-Unie.
      • 15 september » De Angolese verzetsorganisatie UNITA moet na hevige gevechten met regeringtroepen een aantal strategische posities aan de Benguela-spoorweg in Midden-Angola prijsgeven.
      • 5 oktober » De Angolese regering is bereid om met de verzetsorganisatie UNITA te onderhandelen over beëindiging van de burgeroorlog, zegt president José Eduardo dos Santos in een vraaggesprek met het Franse dagblad Libération.
      • 21 december » 270 mensen komen om als een vliegtuig tijdens Pan Am vlucht 103 explodeert en neerstort op Lockerbie (Schotland). De aanslag leidt tot een jarenlange boycot van Libië.
    • De temperatuur op 26 december 1988 lag tussen 8,6 °C en 11,3 °C en was gemiddeld 10,1 °C. Er was 0,7 uur zonneschijn (9%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1988: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,7 miljoen inwoners.
      • 26 februari » De Duitse atleet Carlo Thränhardt evenaart bij atletiekwedstrijden in Berlijn het bijna één jaar oude wereldrecord hoogspringen van Patrik Sjöberg: 2,43 meter.
      • 22 maart » De regering in Zuid-Afrika legt het oppositionele weekblad New Nation een verschijningsverbod op van drie maanden. Het is de eerste keer dat op grond van de noodtoestand een krant een verschijningsverbod krijgt opgelegd.
      • 3 juli » Iran Air-vlucht 655 wordt neergehaald door een luchtdoelraket afkomstig van de Amerikaanse kruiser Vincennes. Alle 290 inzittenden komen om het leven.
      • 20 september » In de Birmese hoofdstad Rangoon woedt een bloedige strijd tussen militairen en demonstranten, waarbij volgens schattingen binnen 48 uur na de staatsgreep van generaal Saw Maung al 400 tot 500 doden zijn gevallen.
      • 18 oktober » De tropische cycloon Joan, die zware regenval met zich meebrengt, veroorzaakt in het noorden van Colombia overstromingen waardoor zeker drie mensen omkomen.
      • 22 november » De Zuid-Afrikaanse regering stemt in met het compromisvoorstel voor de terugtrekking van de naar schatting 50.000 Cubanen uit Angola en het verlenen van onafhankelijkheid aan Namibië.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Luxzenburg


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Erik van Luxzenburg, "Stamboom Van Luxzenburg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-luxzenburg/I6000000009449295264.php : benaderd 13 mei 2024), "Cornelis "Cees van Luxzenburg" van Luxzenburg (1912-1988)".