De temperatuur op 23 april 1822 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken bui. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.
Trouwdag 19 juli 1888
De temperatuur op 19 juli 1888 lag rond de 14,5 °C. Er was 7 mm neerslag. De winddruk was 16 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
15 juni » De regeerperiode van de Duitse keizer Wilhelm II begint.
21 augustus » William Burroughs vraagt octrooi aan op de eerste, commercieel beschikbare rekenmachine.
31 augustus » Jack the Ripper slaat voor het eerst toe: hij vermoordt Mary Ann Nichols.
8 september » In Engeland vinden de eerste zes wedstrijden ooit plaats van de Football League.
23 december » Vincent van Gogh snijdt een deel van zijn oor af.
Dag van overlijden 20 juli 1891
De temperatuur op 20 juli 1891 lag rond de 20,7 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 63%. Bron: KNMI
31 januari » In Porto vindt de Revolte van 31 januari 1891 plaats, een mislukte poging om de monarchie in Portugal ten val te brengen en een republiek op te richten.
16 juni » John Abbott wordt premier van Canada.
21 augustus » In Nederland treedt het kabinet-Van Tienhoven aan, als opvolger van kabinet-Mackay.
25 augustus » Thomas Alva Edison verwerft het patent op de 35mm-film.
5 november » Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
15 december » De Canadees James Naismith vindt het basketbal uit.
Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kreeft.
Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kreeft (onder)zoekt.
De publicatie Stamboom Van Leeuwen is opgesteld door L.H.van Leeuwen (contact is niet mogelijk).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: L.H.van Leeuwen, "Stamboom Van Leeuwen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-leeuwen/I1048.php : benaderd 4 mei 2025), "Klaas Kreeft (1822-1891)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.