De temperatuur op 26 september 1846 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt dampig. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
3 april » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Centraal-Afrika.
1 mei » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Japan
17 mei » Adolphe Sax vraagt octrooi aan op de saxofoon.
14 juni » Stichting van de republiek Californië.
16 juni » Kardinaal Giovanni Maria Mastai Ferretti wordt gekozen tot Paus Pius IX.
10 oktober » William Lassell ontdekt de grootste maan van Neptunus, die Triton wordt genoemd.
Trouwdag 27 april 1876
De temperatuur op 27 april 1876 lag rond de 16,1 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 41%. Bron: KNMI
Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
31 januari » De regering van de Verenigde Staten dwingt alle indianen in reservaten te gaan wonen.
30 mei » Staatsgreep van de Jong-Turken.
1 augustus » Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.
8 augustus » Thomas Alva Edison verkrijgt octrooi op de stencilmachine.
17 november » De Slavische mars van de Russische componist Tsjaikovski gaat in première in Moskou tijdens een benefietconcert van het ICRC voor gewonde veteranen uit de Servisch-Turkse oorlog.
23 december » Begin van de Conferentie van Constantinopel tussen vijf Europese grootmachten.
Dag van overlijden 24 januari 1902
De temperatuur op 24 januari 1902 lag tussen 3,2 °C en 7,4 °C en was gemiddeld 4,9 °C. Er was 1,7 uur zonneschijn (20%). Bron: KNMI
25 februari » Het Londense publiek staat versteld bij de demonstratie van de eerste stofzuiger door Hubert Booth.
31 mei » Einde van de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika.
1 juni » De grote staking van Twentse textielarbeiders verloopt. Op het hoogtepunt van de acties waren 45.000 textielarbeiders werkloos, hetzij door staking, hetzij door uitsluiting.
31 oktober » Voltooiing van de eerste telegraafkabel door de Stille Oceaan.
2 november » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Social de Deportes Rangers.
15 november » In Brussel pleegt de Italiaanse anarchist Gennaro Rubino een mislukte aanslag op koning Leopold II.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Eric Dunbar, "Stamboom van Leeuwen-de Gans-ten Hove-Kraaijenveld (Twente & Zuid Holland)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-leeuwen-de-gans-ten-hove-kraaijenveld/I1844.php : benaderd 12 mei 2025), "Gerrit Jan ter Kulve (1846-1902)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.