Stamboom Van Houtum » Johanna Maria "Marie" de Bresser (1883-1970)

Persoonlijke gegevens Johanna Maria "Marie" de Bresser 

Bronnen 1, 2, 3

Gezin van Johanna Maria "Marie" de Bresser

Zij is getrouwd met Cornelis Klijn.

Woonplaats(en): Udenhout, Oude Bosschebaan 11; Samen uitbaters van "de Rustende Jager" tot het overlijden van Kees in 1936, Marie bleef daarna alleen de uitbaatster en later met haar dochter Toos.
Historie:
Het verhaal van een succesvolle samenwerking tussen: 'De Rustende Jager' - Natuurmonumenten- Familie Klijn en -het Nationaal Park.
Toen Oma en Opa Klijn de Bresser in 1920 de Rustende Jager kochten om er samen met de kinderen te wonen en de kost te verdienen, was het een klein boerderijtje met een zijkamertje waar een borreltje of frisdrank geschonken kon worden aan de jagers of passanten die er even wilde rusten. Ruim tien jaar later in 1934 werd het boerderijcafeetje aan Natuurmonumenten verkocht omdat Opa Klijn op vijftig jarige leeftijd was overleden en Oma geld nodig had om het hoofd boven water te houden. En toen is dit verhaal pas echt begonnen. Want Oma M'rie Klijn, was zo slim geweest om aan de verkoop enkele voorwaarden te verbinden. Ten eerste ze zou er altijd mogen blijven wonen tot aan haar dood, en ten tweede haar enige zoon Jan Klijn moest in dienst van Natuurmonumenten mogen werken als bos-arbeider. Al snel daarna als boswachter in de Loonse en Drunense Duinen.
Dit werd de eerste samenwerking met de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.
Het was een goede afspraak van oma M'rie want Jan bleef ruim 40 jaar in dienst van de Vereniging en zo vertelde hij toen 'ie met pensioen ging: "Ik ken iedere boom en elke kuil in het gebied". Zijn werk was zijn lust en zijn leven. Oma behaalde de gezegende leeftijd van 87 jaar en de laatste 25 jaren runde zij de Rustende Jager samen met haar jongste dochter Toos van Wiel-Klijn en haar man Piet. De tweede generatie was in de Rustende Jager begonnen. Zij bleven in het pand wonen tot een jaar na het sterven van Oma M'rie Klijn.
Aan het einde van de oorlog werd de Rustende Jager door de Duitsers in brand geschoten en na de oorlog weer terug gebouwd. De nieuwbouw kwam in landelijke stijl terug, boerderij-woonhuis annex café, waar de jagers een borreltje konden kopen, maar ook de militairen die in de duinen op bivak waren. Het toerisme was toen nog niet zo in opkomst.
Toos en Piet van de Wiel hadden twee kinderen die geen belangstelling hadden om in de voetsporen van hun ouders verder te gaan, dus werd er in 1970 een nieuwe huurder gezocht door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Toen vader Jan dit hoorde informeerde hij eens bij dochter Nelly, en haar vriend Jo Pijnenburg of zij interesse hadden? Want zo zei hij: "Dan zou het niet in vreemde handen komen" Het was tenslotte al vijftig jaar zijn ouderlijk huis en hij zag daar niet graag 'buitenstaanders' in wonen. Na wat vijven en zessen en contact met de vereniging werden Nelly en Jo in 1972 de nieuwe huurders van de Rustende Jager: De derde generatie.
Voordat Nelly en Jo de eerste borrel konden schenken onderging het pand een metamorfose. De stal werd café, het café werd woonkamer, alleen de nieuwe keuken kwam op dezelfde plaats
In die tijd, 1971-1972, werden de Loonse en Drunense Duinen intensief gebruikt als oefenterrein van de militairen. Menige soldaat die toen nog voor zijn lot in dienst moest is wel eens in de Loonse en Drunense Duinen op bivak geweest. De militairen waren dan ook voor het merendeel de klanten van de Rustende Jager. Tussen de oefeningen door werd er een rustpauze gehouden van een kwartier waarin men iets mocht drinken in het café. Het was dus zaak dat er snel gehandeld werd, men wilde iedere soldaat van een flesje frisdrank of chocomel voorzien met een glacékoek of gevulde heer. Anders moesten ze, zonder hun honger of dorst gelest te hebben, het veld weer in. Met toeristen was het nog niet zo druk. De wegen waren nog lang niet overal goed begaanbaar. Men moest nog zes dagen in de week werken en de dagjesmensen begonnen langzaamaan te komen. Doordat in de jaren '70-'80 de verbindingswegen verhard werden, was het café ook voor de toeristen beter bereikbaar. De duinen werd verboden gebied voor de militairen en dus moest men een andere klantenkring zien te krijgen. Gelukkig kwam de grijze golf op gang, mensen hadden meer vrij, gingen eerder met pensioen en gingen hun dagen op een andere manier invullen. Men ging meer fietsen en wandelen en zocht daarbij de natuur op. Het werd drukker en drukker en niet alleen in de weekenden, maar alle dagen van de week zag men de toeristen komen en gaan.
Natuurmonumenten hadden intussen een beleid ontwikkeld om van het hele gebied één groot natuurgebied te maken, alle versnipperde stukjes bos werd door de Vereniging aangekocht om er tenslotte één groot aaneengesloten natuurpark van te maken. Men is daar al jaren mee bezig en nog is het niet helemaal voltooid maar men blijft er aan werken.
Ook door deze ontwikkelingen in het gewone leven werd het drukker en drukker in de duinen en daardoor ook bij de Rustende Jager. Jo en Nelly zagen het gebeuren, zij konden het niet meer met z'n tweeën runnen. Er werd hulp gezocht en zij zagen dat het fietsen in opkomst was. Wilde je meegroeien dan moesten ze daar op inhaken. Wat ze dan ook deden, er werden een aantal dames- en herenfietsen gekocht en voortaan kon je bij de Rustende Jager een fiets huren om de duinen rond te gaan fietsen. Later zou de fietsverhuur nog flink uit gaan breiden.
Het beleid van Natuurmonumenten was gericht op fietspaden aanleggen, ruiterroutes creëren, herfstwandelingen werden georganiseerd o.l.v. boswachters en er kwam een mountain-bikeroute. Kortom, alles om de recreant van de duinen en de omgeving te laten genieten.
Nelly en Jo haakten hierop in door niet alleen fietsen te verhuren maar ook kaarten van wandelroutes te verstrekken, en te zorgen dat de mountainbikers de kans kregen om hun sport binnen de duinen te beoefenen. Het gaat zelfs zo ver dat men een mountainbike kan huren en wanneer ze na de rit bemodderd terug komen, kunnen ze zich bij de Rustende Jager douchen. Door deze manier van samenwerking ontstond er een band tussen de bewoners van de Rustende Jager, en de Vereniging, eigenaar van het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, die voor een buitenstaander moeilijk te bevatten is. Deze samenwerking in al die jaren mag daarom gerust een succes genoemd worden.
Bij de wijziging van de Loonse en Drunense Duinen naar een Nationaal Park, is er samen met de horeca naar gestreefd om een zgn. parelsnoermix te laten ontstaan. Hierbij fungeren alle horecabedrijven rond het gebied als een bezoekerscentrum, waar je alle informatie en materiaal kunt verkrijgen i.v.m. het Nationaal Park. Tevens is het de poort naar het park. Bleef de Vereniging hun best doen om alle versnipperde stukjes van het natuurgebied terug te kopen, Nelly en Jo deden vooral hun best om de Rustende Jager die in 1934 door Oma aan de Vereniging was verkocht weer terug te kopen. Na 18 jaar huren deed deze gelegenheid zich voor en zo kwam in 1988 de Rustende Jager weer in handen van de familie Klijn.
Tot op de dag van vandaag beheren Jo en Nelly Pijnenburg De Rustende Jager.

Zij zijn getrouwd op 3 mei 1910 te Udenhout, Noord-Brabant, Nederland, zij was toen 26 jaar oud.

getuige: Hendrik Klijn 23 jaar landbouwer broer van de bruidegom, Frans de Bresser 25 jaar landbouwer broer van de bruid, beide wonende te Udenhout
Datum: (BHIC: arch. 550, inv. nr. 3245, akte nr. 4)

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johanna Maria "Marie" de Bresser?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johanna Maria "Marie" de Bresser

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johanna Maria "Marie" de Bresser

Voorouders (en nakomelingen) van Johanna Maria de Bresser


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS Huwelijk van Johannes Gijsbertus Klijn en Martina Adriana Oerlemans, BSH_R4624 Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    2. Bidprentje van Cornelis Klijn, BP_P10665 Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    3. BS Huwelijk van Petrus Martinus van de Wiel en Catharina Adriana Antonetta Klijn, BSH_R4625 Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    4. Bidprentje van Marie de Bresser, BP_P4619 Er zijn gekoppelde afbeeldingen

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 4 mei 1883 lag rond de 9,5 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 58%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1883: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 8 februari » Lewis Waterman vindt de vulpen uit.
      • 13 april » Alfred Packer wordt schuldig bevonden aan kannibalisme.
      • 24 mei » Opening van de Brooklyn Bridge in New York in de Verenigde Staten.
      • 11 juli » Het waterschap Het Woud werd opgericht bij besluit van Provinciale Staten van Noord-Brabant.
      • 27 augustus » Uitbarsting van de Krakatau, met een vloedgolf tot gevolg.
      • 18 november » Amerikaanse en Canadese spoorwegen stellen vier standaard tijdzones in voor het hele continent, waarmee een eind komt aan de verwarring door het gebruik van duizenden lokale tijdrekeningen.
    • De temperatuur op 3 mei 1910 lag tussen 1,4 °C en 12,1 °C en was gemiddeld 6,6 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 3,3 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 25 mei » Expositie van Les Indépendants in Parijs.
      • 31 mei » Oprichting van de Unie van Zuid-Afrika.
      • 10 juni » Oprichting van de Deense voetbalclub Fremad Amager.
      • 5 oktober » Portugal wordt een republiek na een coup tegen koning Emanuel II.
      • 20 november » Francisco I. Madero begint de opstand tegen Porfirio Díaz: begin van de Mexicaanse Revolutie.
      • 3 december » Demonstratie van de eerste neonlamp, door Georges Claude.
    • De temperatuur op 15 april 1970 lag tussen -0.9 °C en 11,4 °C en was gemiddeld 7,2 °C. Er was 1,1 mm neerslag gedurende 1,7 uur. Er was -0.1 uur zonneschijn (0%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
    • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
      • 17 april » Veilige terugkeer Apollo 13, na een bijna-ramp in de ruimte.
      • 25 april » Benoeming van Paul Schruers tot hulpbisschop van Hasselt.
      • 9 juni » Bob Dylan ontvangt een eredoctoraat in de Muziek aan de Princeton University.
      • 21 juni » Brazilië wint de wereldtitel door Italië in de finale van het WK voetbal met 4-1 te verslaan.
      • 31 augustus » Een groep Zuid-Molukkers bestormt de Indonesische ambassade in Wassenaar.
      • 16 december » Het Russische ruimteschip Venera is het eerste ruimteschip dat afdaalt in de atmosfeer van Venus.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1867 » Charles Tombeur, Belgisch militair († 1947)
    • 1874 » Frank Conrad, Amerikaans elektrotechnicus, uitvinder en radio-pionier († 1941)
    • 1881 » Aleksandr Kerenski, Russisch politicus (overleden in 1970)
    • 1883 » Jan Olieslagers, Belgisch luchtvaartpionier en motorrenner († 1942)
    • 1883 » Maurice Geuens, Belgisch advocaat en volksvertegenwoordiger († 1967)
    • 1889 » Francis Spellman, Amerikaans kardinaal-aartsbisschop van New York († 1967)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Bresser


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerard van Houtum, "Stamboom Van Houtum", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-houtum/I4619.php : benaderd 1 mei 2024), "Johanna Maria "Marie" de Bresser (1883-1970)".