Stamboom Van Houtum » Willem Karel Johannes Stoop (1869-1938)

Persoonlijke gegevens Willem Karel Johannes Stoop 

Bron 1
  • Hij is geboren op 30 april 1869 in Semarang, Jakarta Raya (Djakarta Raya), Indonesië.
  • Beroep: Militair.
    bij het Oostindisch leger; W.K.J. Stoop volgde de Koninklijke Militaire Academie en werd op 26 juli 1890 benoemd tot tweede luitenant bij het wapen der infanterie van het leger in Nederlands-Indië. Hij vertrok op 15 november van dat jaar met het stoomschip Samarang naar Indië als medebegeleider van een transport suppletietroepen. Met ingang van 10 januari 1891 werd hij geplaatst bij het garnizoensbataljon in de tweede militaire afdeling van Java te Kedong Bebo. In 1893 werd hij ter nadere indeling overgeplaatst naar Atjeh en vervolgens ingedeeld bij het veertiende bataljon aldaar. Bij gouvernementsbesluit van 7 juli 1894 werd hij bevorderd tot eerste luitenant en op 6 augustus 1896 bij het Korps Marechaussee te voet geplaatst. Stoop was een van de officieren die zich in de strijd tegen Teukoe Oemar in het eerste half jaar van 1896 bijzonder onderscheidde. Hij werd bij Koninklijk Besluit van 24 mei 1897 nummer 59 benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde 4e Klasse voor zijn verrichtingen te Atjeh. Dat was onder meer voor zijn houding bij de ontruiming van de blokhuizen Toel Selimbing, Alver Oe, Mon Tasik en Mata-Aïr. Op 7 april 1897 werd hij overgeplaatst bij het tiende bataljon infanterie. De gewestelijke militaire commandant ontving op 27 september 1898 een bericht van de militaire commandant te Kwala Simpang dat Teukoe Tapa met naar gissing ongeveer 100 volgelingen Tamiang was binnengevallen en zich te Menerang aan de Simpang Kanan ophield. Direct nadat laatstgenoemde commandant dit had vernomen vertrok hij met een colonne van 100 bajonetten langs de rechteroever van de rivier naar die plaats en wist na een kort vuurgevecht de vijand op de vlucht te jagen. De 28ste vertrok de gewestelijke militaire commandant per gouvernementsstomer Wilhelmina via Boekit Kramat naar Kwala Simpang tot het opnemen van de toestand. Er gingen 25 bajonetten mee onder commando van Stoop met daarnaast 20 dwangarbeiders. Stoop werd vervolgens overgeplaatst naar het garnizoensbataljon van Sumatra's Westkust en in 1899 overgeplaatst bij het achtiende bataljon. In 1901 kreeg Stoop wegens langdurige dienst een jaar verlof naar Europa, wat later twee keer met een half jaar verlengd werd. Aldaar was hij gedetacheerd aan de Normaal Schietschool, waarvan hij op 15 oktober 1902 ontheven werd.
    Latere loopbaan
    Stoop werd bij zijn terugkeer in 1903 geplaatst bij het zeventiende bataljon en op 24 augustus van datzelfde jaar bevorderd tot kapitein. Hij werd vervolgens overgeplaatst bij het negende bataljon te Korintji (waar hij deel nam aan de expeditie) en bij het derde. In februari 1904 werd hij overgeplaatst bij het veertiende bataljon, waarmee hij deelnam aan de krijgsverrichtingen te Atjeh. Hij patrouilleerde met een detachement in Oeseb en Samarkilan, waarbij het bendehoofd Toekoe Tjoet Mohamat uit Peutoë zich onderwierp en er enige donderbussen en achterladers werden buitgemaakt. Te Samankilan ontmoette de patrouille onder Stoop de colonne onder bevel van majoor A.E. van Kappen en de patrouille onder eerste luitenant J.W. Ebbink, die dagelijks beschoten waren. Stoop werd in december van dat jaar overgeplaatst van het tweede bataljon te Lho Seumawé naar het eerste garnizoensbataljon van Atjeh, korpsgedeelte te Lam Njong. Het jaar daarop werd hij overgeplaatst bij het veertiende bataljon te Sigli. Onder goedkeuring van de regering werd hij bij besluit van de civiel- en militair gezaghebber van Atjeh met ingang van 24 juni 1909 belast met het bestuur van de onderafdeling Serbadjadi, afdeling oostkust van Atjeh, met de titel van civiel gezaghebber. Op 4 november 1911 werd hij eervol van deze positie ontheven en op zijn verzoek wegens gezondheidsredenen eervol uit de militaire dienst ontslagen. Hij vertrok naar Nederland met de Prinses Juliana. Terug in Indië (per Grotius) werd hij benoemd tot waarnemend tijdelijk civiel gezaghebber in het gouvernement Atjeh, tevens dat van Serbadjadi (Oost-Atjeh). In 1914 werd hij belast met het civiele bestuur over de onderafdeling Zuid-Nias. Na zijn pensionering was hij te Padang nog een tijd gemeentesecretaris en werkzaam bij de Sumatra Bode. Stoop was drager van het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven met de gespen Atjeh 1901-1905, Atjeh 1906-1910 en Korintji 1903. Hij overleed na een kort ziekbed te Tjisaät, nabij Soekaboemi, en werd in laatst genoemde plaats ter aarde besteld. (Wikipedia)
  • Hij is overleden op 17 februari 1938 in Tjisaät, Jakarta Raya (Djakarta Raya), Indonesië, hij was toen 68 jaar oud.
  • Hij is begraven in Soekaboemi, Jakarta Raya (Djakarta Raya), Indonesië.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2012.

Gezin van Willem Karel Johannes Stoop

Hij is getrouwd met Louise Frederique Josephine van Houtum.

Zij zijn getrouwd op 14 november 1900 te Buitenzorg, Jakarta Raya (Djakarta Raya), Indonesië, hij was toen 31 jaar oud.

Datum: Roosje Roos: RA jaar/bladzij 1902/338

Het echtpaar is gescheiden 25 maart 1902 te 's Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Karel Johannes Stoop?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. BS Scheiding van Willem K. J. Stoop en Louise F. J. van Houtum, BSH_R4019_Sch.
    Huwelijk ontbonden door echtscheiding op grond van overspel door den gedaagde gepleegd
    Er zijn gekoppelde afbeeldingen

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 april 1869 lag rond de 11,9 °C. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noorden. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 57%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd als 18e president van de Verenigde Staten
    • 6 april » Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
    • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Religieuzen van Sint Vincentius a Paolo door paus Pius IX.
    • 22 november » In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.
    • 8 december » Paus Pius IX opent het Eerste Vaticaans Concilie.
    • 10 december » Vrouwenkiesrecht ingevoerd in Wyoming.
  • De temperatuur op 17 februari 1938 lag tussen -2.3 °C en 4,9 °C en was gemiddeld 0.2 °C. Er was 0.1 mm neerslag gedurende 0.5 uur. Er was 4,7 uur zonneschijn (47%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Het Belgisch Vakverbond, voorloper van het ABVV, wordt opgericht.
    • 11 juni » België wordt opgeschud door de aardbeving bij Zulzeke met een sterkte van 5,6 op de schaal van Richter.
    • 13 juli » Op de Veluwe wordt het Kröller-Müller Museum geopend.
    • 2 september » De Republiek Hatay verklaart zich onafhankelijk van het door Frankrijk bestuurde Syrië.
    • 30 september » Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk enerzijds en nazi-Duitsland en Italië anderzijds tekenen het Verdrag van München waardoor Duitsland het recht krijgt het Sudetenland in Tsjecho-Slowakije te annexeren.
    • 17 december » Het pas twee jaar oude Centraal Station van Utrecht brandt grotendeels uit.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1870 » Franz Lehár, Oostenrijks-Hongaars componist en dirigent († 1948)
  • 1870 » Auguste Declercq, Belgisch bisschop van het apostolisch vicariaat Opper-Kasaï († 1938)
  • 1874 » Cyriel Verschaeve, Belgisch Vlaams-nationalistisch priester en collaborateur († 1949)
  • 1877 » Alice B. Toklas, Amerikaans avant-garde kunstenares († 1967)
  • 1883 » Jaroslav Hašek, Tsjechisch schrijver († 1923)
  • 1886 » Jose Maria Veloso, Filipijns politicus († 1969).

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Stoop

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Stoop.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Stoop.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Stoop (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerard van Houtum, "Stamboom Van Houtum", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-houtum/I12514.php : benaderd 7 mei 2024), "Willem Karel Johannes Stoop (1869-1938)".