Stamboom Van Hal - Halderbrink » Andries Hendrik Dries Boekhout (1890-1979)

Persoonlijke gegevens Andries Hendrik Dries Boekhout 

  • Hij is geboren op 16 september 1890 in Houten.Bron 1
  • Vermelding op 28 november 1944: https://utrecht.75jaarvrijheid.nl/1944/2429691/we-hoorden-de-raketten-gieren-en-zagen-rook-boven-houten.Bron 2
    "We hoorden de raketten gieren en zagen rook boven Houten"
    Bertus Boekhout was 15 toen de geallieerden Houten bombardeerden. "De postbode zei dat onze ouders misschien wel omgekomen waren."

    Het is 28 november 1944, even voor elf uur in de ochtend. Een groep jongens is op weg naar Schalkwijk om gedwongen schuttersputjes te graven voor de Duitsers. In de lucht zien ze een groep Typhoon jachtbommenwerpers laag aan komen vliegen.

    Enorm kabaal
    "Het maakte een enorm kabaal en we dachten in eerste instantie dat ze op ons zouden gaan schieten." Aan het woord is Houtenaar Bertus Boekhout (89), die zich de schokkende gebeurtenissen nog levendig kan herinneren. "We doken de berm in maar ze vlogen door, richting Houten. Wat er vervolgens gebeurde maakt tot op de dag van vandaag diepe indruk op me."

    "We hoorden de raketten van de vliegtuigen gieren en inslaan en zagen rook boven Houten", zegt Boekhout. "Dat was toen nog een plattelandsdorp. Al die nieuwbouw was er nog niet."

    Ik zag een dood paard liggen en voor de school lagen Duitse militairen. Ik wilde zo snel mogelijk naar huis.

    "We woonden in een boerderij aan de Herenweg. Ik was in paniek en ik begon met mijn broers terug te rennen naar huis. Onderweg kwamen we de postbode tegen. Die zei dat we er rekening mee moesten houden dat onze ouders om waren gekomen."

    Ravage
    Terug in het dorp treft Boekhout een ravage aan. Huizen staan in brand. "Op straat lag een dood paard. En voor de school, die door de Duitsers gevorderd was, lagen lichamen van soldaten. Een gewonde Duitser klampte me verdwaasd aan, maar ik rukte me hard los. Ik moest zo snel mogelijk naar mijn ouderlijk huis!

    De gordijnen van de boerderij wapperen in de kapotte ramen. Overal op straat ligt puin en de 15-jarige Boekhout ziet dorpsgenoten in shock rondlopen. "Ik riep heel hard om mijn moeder. Godzijdank antwoordde ze vrijwel direct. Hoewel onze schuur vernield was door het bombardement hadden zij en mijn vader het wonderwel overleefd. Ze was tijdens het bombardement bezig geweest met erwtensoep maken. De pan stond nog op het fornuis."

    Hartaanval
    De familie Boekhout komt goed weg, maar een aantal miltairen in de school en vijf Houtenaren, onder wie een jong meisje, overleven de geallieerde actie niet. Een man die voor zijn zieke vrouw een boodschapje haalt en bij terugkomst zijn woning in puin ziet liggen, sterft ter plekke aan een hartaanval.

    Het eigenlijke doelwit, de Duitse generaal Reinhard, ontspringt de dans. Hij blijft ongedeerd. De generaal, die het bevel voert over de Duitse troepen in de Betuwe, heeft vanwege de oprukkende geallieerden in het zuiden van het land zijn intrek genomen in een villa aan de Herenweg. Zijn staf verblijft in andere woningen in de straat, die is afgezet en wordt bewaakt door soldaten.

    Verzet
    In de huidige supermarkt op het Oude Dorp, hemelsbreed een paar honderd meter verder, zat tijdens de oorlog een smederij. Op zolder had de ondergrondse een ruimte. Het verzet schakelde de Britse luchtmacht in toen ze signalen kregen dat de generaal thuis was.

    "Ze moesten het derde witte huis, gerekend vanaf de kerktoren, hebben", vertelt historicus Otto Wttewaall. "Maar er bleek nog een schuur tussen te staan die ook wit was. De piloten hebben zich dus vergist. Het huis van de generaal werd daardoor niet geraakt."

    NSB-burgemeester
    Het bombardement werd niet van tevoren aangekondigd. Volgens Wttewaall kon dat ook niet anders. "Er zat hier destijds een NSB-burgemeester. Die had bij een vooraf aangekondigde aanval niet alleen de bevolking gewaarschuwd, maar zeker ook de generaal. En het moest een verrassingsaanval worden."
  • Hij is overleden op 29 augustus 1979 in Houten, hij was toen 88 jaar oud.
  • Een kind van JOHANNES Boekhout en Maria van Leeuwen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2021.

Gezin van Andries Hendrik Dries Boekhout

Hij is getrouwd met Hendrika Gijsberta Heintje Blankestijn.

Zij zijn getrouwd op 17 mei 1923 te Houten, hij was toen 32 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Maria Boekhout  1927-1990
  2. (Niet openbaar)
  3. Bertus Boekhout  1930-2021 
  4. (Niet openbaar)
  5. Andries H. Boekhout  1933-2015
  6. (Niet openbaar)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Andries Hendrik Dries Boekhout?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Andries Hendrik Dries Boekhout

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Andries Hendrik Dries Boekhout


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Utrechts Archief 481 593-08 akte 42
    2. https://utrecht.75jaarvrijheid.nl/1944/2429691/we-hoorden-de-raketten-gieren-en-zagen-rook-boven-houten
    3. Utrechts archief 463 38-04 akte 10

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 september 1890 lag rond de 14,9 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 82%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • In het jaar 1890: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 11 januari » De Britse regering stelt Portugal voor een ultimatum wat betreft de Portugese aanwezigheid in Afrika.
      • 14 maart » Heiligverklaring van Liduina van Schiedam door Paus Leo XIII.
      • 6 april » De Fransen nemen Ségou in, en veroveren daarmee het dal van de Niger.
      • 3 juli » Idaho treedt als 43ste staat toe tot de VS.
      • 6 augustus » William Kemmler sterft als eerste mens op de elektrische stoel.
      • 29 oktober » De Staten-Generaal, in verenigde vergadering bijeen, verklaren de Nederlandse koning Willem III wegens ziekte buiten staat de regering waar te nemen. Op 23 november van datzelfde jaar zou hij komen te overlijden.
    • De temperatuur op 17 mei 1923 lag tussen 3,5 °C en 10,2 °C en was gemiddeld 6,0 °C. Er was 8,6 mm neerslag. Er was 5,4 uur zonneschijn (34%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
      • 5 april » Firestone Tire and Rubber Company in Ohio begint met de productie van luchtbanden.
      • 23 mei » Oprichting van Sabena, de nationale luchtvaartmaatschappij van België.
      • 14 juni » Warren G. Harding gebruikt als eerste Amerikaanse president de radio.
      • 21 juli » In Nederland begint de HDO, de voorloper van de AVRO, met radio-uitzendingen.
      • 14 september » Miguel Primo de Rivera wordt dictator van Spanje.
      • 8 november » In München vindt de Bierkellerputsch plaats onder leiding van Adolf Hitler.
    • De temperatuur op 29 augustus 1979 lag tussen 6,8 °C en 21,9 °C en was gemiddeld 14,8 °C. Er was 12,1 uur zonneschijn (87%). Het was vrijwel onbewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • In het jaar 1979: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,0 miljoen inwoners.
      • 12 januari » De Kindertelefoon wordt opgericht.
      • 11 februari » Het Iraanse regime van de prowesterse sjah Mohammed Reza Pahlavi komt definitief ten val na maanden van onrust.
      • 16 maart » De Duitse bondspresident Roman Herzog opent te Heidelberg een documentatiecentrum voor Sinti in Duitsland.
      • 22 mei » In een herhaling van de WK-finale van 1978 blijven Nederland en Argentinië in Bern steken op een 0-0 gelijkspel. De Zuid-Amerikanen winnen het oefenduel na het nemen van strafschoppen (8-7). Jan Peters van AZ'67 en Jan Peters van Feyenoord missen allebei een penalty. Ajacied Simon Tahamata maakt zijn debuut voor Oranje.
      • 21 juni » Sony lanceert de eerste Walkman.
      • 9 juli » Björn Borg lost Jimmy Connors voor de derde keer af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals, ditmaal na zeven weken.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Dries Boekhout


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Mark van Hal, "Stamboom Van Hal - Halderbrink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-hal-halderbrink/I305.php : benaderd 16 mei 2024), "Andries Hendrik Dries Boekhout (1890-1979)".