Stamboom Van Gorcum » Elisabeth Vervoorn (1629-1673)

Persoonlijke gegevens Elisabeth Vervoorn 


Gezin van Elisabeth Vervoorn

Zij is getrouwd met Johan van Someren.

Zij zijn getrouwd op 19 mei 1648.


Kind(eren):

  1. Cornelis van Someren  1650-1707 


Notities over Elisabeth Vervoorn

Uit Huygensinstituut:VERVOORN, Elisabeth (ged. Gorinchem 9-9-1617 - gest. Nijmegen 17-10-1657), gelegenheidsdichteres. Dochter van Jacob Vervoorn (gest. in of na 1646), koopman en burgemeester van Gorinchem, en Clara van der Heede (1577-1650). Elisabeth Vervoorn trouwde op 19-5-1648 in Gorinchem met Johannes van Someren (1622-1676), jurist, vanaf 1655 pensionaris van Nijmegen en dichter. Uit dit huwelijk werden 3 zoons en 2 dochters geboren, van wie 1 zoon en 1 dochter jong stierven.
Elisabeth Vervoor(e)n werd geboren als oudste van de twee dochters van Jacob Vervoorn, op dat moment ondernemer in bombazijn, en Clara van der Heede. Tussen 1635 en 1643 was haar vader burgemeester van Gorinchem, en tot 1646 bekleedde hij hoge bestuursambten (Tromp). Kennelijk verkeerde Elisabeth Vervoorn in de dichterlijke kringen rond de Dordtse arts Johan van Beverwijck, want in boek 2 van zijn Van de wtnementheyt des vrouwelicken geslachts noemt hij haar als een van de vrouwen 'in de Nederlandse poëzie zeer ervaren' en in het derde boek is een lofdicht van haar op zijn vrouwenlof opgenomen met daarin de volgende dichtregels: 'Gij roemt der maagden lof in dit vermaarde werk,/ En bouwt de eer en deugd hier een verheven kerk,/ De gunst die gij haar toont, kan niet zijn uitgemeten,/ De maagden zullen nooit dees weldaad gaan vergeten'.
In 1648 trouwde de inmiddels 30-jarige Elisabeth Vervoorn met de 26-jarige jurist Johannes van Someren, die op dat moment ruim een jaar weduwnaar was en als jurist werkzaam in Dordrecht. Twee jaar later lieten zij zich portretteren door Cornelis Jonson van Ceulen. Het paar kreeg vijf kinderen, onder wie Cornelis (1650-1707), die later als oudheidkundige faam zou verwerven. In 1655 verhuisde het gezin naar Nijmegen. Daar stierf Elisabeth Vervoorn op 17 oktober 1657. Zij werd begraven in de Stevenskerk.
Vijf jaar na de dood van Elisabeth Vervoorn publiceerde haar man zijn dichtbundel Uytspanning der vernuften bestaende inde geestelycke, en wereltlycke poëzie, waarin hij ook enkele van haar gedichten opnam: afgezien van het lofdicht op Van Beverwijck een Nederlands en een Frans lofdicht op Maarten Harpertsz. Tromp (1639) en een lofdicht op de verovering van Hulst door Frederik Hendrik (1645). Uit de inleidende woorden van Johannes van Someren is op te maken dat ze meer gedichten heeft geschreven, want hij noemt ze 'een staaltje van hetgeen zij heeft gedicht'. In zijn bundel staan ook tal van gedichten op zijn door hem zeer beminde en na haar dood diep betreurde Eliza ('mijn engel'), waaronder een fraai sinterklaasgedicht. Een jaar na het verschijnen van deze dichtbundel hertrouwde Van Someren met Maria van Oudshoorn (gest. 1669).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elisabeth Vervoorn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Elisabeth Vervoorn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Elisabeth Vervoorn

Elisabeth Vervoorn
1629-1673

Elisabeth Vervoorn

1648

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1629: Bron: Wikipedia
      • 29 januari » De broers Willem Lodewijk, Johan, Ernst Casimir en Otto van Nassau en Saarbrücken verdelen hun bezittingen. Willem Lodewijk krijgt het graafschap Saarbrücken, Johan krijgt Idstein, Ernst Casimir krijgt Weilburg, en Otto krijgt Neuweilnau. Het graafschap Saarwerden blijft gemeenschappelijk bezit.
      • 10 maart » Karel I van Engeland ontbindt het parlement en begint de elfjarige periode, bekend als de Personal Rule.
      • 28 maart » Na een blikseminslag wordt de Grote of Sint-Janskerk in Montfoort door brand verwoest.
      • 4 juni » Het VOC-schip De Batavia slaat lek op een rif van de Wallabi-groep voor de Australische westkust.
      • 14 september » 's-Hertogenbosch capituleert na een strijd van 4 en een halve maand.
      • 12 oktober » Oprichting van het rooms-katholieke (Latijnse) Bisdom Ispahan (Isfahan) in Perzië.
    • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) was van 1647 tot 1650 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1648: Bron: Wikipedia
      • 30 januari » De tekst van het verdrag van de Vrede van Münster wordt vastgesteld, en ter ondertekening naar Den Haag en Madrid gestuurd.
      • 23 maart » Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tekenen het Verdrag van Concordia waarin de deling van het eiland Sint Maarten geregeld wordt.
      • 15 mei » Vrede van Münster.
      • 28 oktober » Eerstesteenlegging van het Stadhuis van Amsterdam.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1673: Bron: Wikipedia
      • 22 maart » In Engeland wordt de Test Act aangenomen, vooral bedoeld om katholieken te weren in openbare functies.
      • 23 augustus » Nieuw Amsterdam werd heroverd door een Nederlandse vloot van 22 schepen onder het bevel van Cornelis Evertsen de Jongste en Jacob Binckes.
      • 30 augustus » Plechtige ondertekening in Den Haag van de quadruple alliantie: een bondgenootschap tegen Frankrijk in het kader van de Hollandse Oorlog.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Vervoorn

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Vervoorn.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Vervoorn.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Vervoorn (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Van Gorcum is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Joke van Gorcum, "Stamboom Van Gorcum", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-gorcum/I14905.php : benaderd 5 mei 2024), "Elisabeth Vervoorn (1629-1673)".