Stamboom Jacobus Petrus van Dorp en Paula Frederike Sommerfelt » Catharina Calina Maria Cirie (1814-1876)

Persoonlijke gegevens Catharina Calina Maria Cirie 

  • Zij is geboren op 9 februari 1814 in Vlissingen, Zeeland, Nederland.
    De geboortedatum van 9 februari 1814 komt uit het bevolkingsregister van Vledder.
    Bij een van de inschrijvingen in het register van de Maatschappij van Weldadigheid wordt als geboortedatum opgegeven 28 februari 1819.
    De eerste datum lijkt gezien de huwelijksdatum aannemelijker.
  • Titel: Andere naam
    Katharina Salina Maria
    Catarina Salina
    Catharina Celina
    Zirie, Cerie
    ---
    In het bevolkingsregister van Vledder heet zij Cathiarina Celina Maria Cirie en staat genoteerd dat zij op 9 februari 1814 in Vlissingen geboren zou zijn. Daar is vooralsnog geen akte van te vinden.
    ---
    --------
  • Beroep: Kolonist.
  • Functie: Directe voorouder.
    Van Jacobus Petrus van Dorp
  • Vermelding: Kolonist.
    Zij wordt naar Frederiksoord gestuurd vanwege haar ouders.
    In 1814 komt zij ter wereld in Vlissingen. Haar vader is soldaat en geboren in Rome.
    Al als zij 3 jaar oud is worden beide ouders veroordeeld vanwege diefstal. Als zij 5 jaar oud is nogmaals. In 1826 is het helemaal mis, dan wordt haar vader veroordeeld voor 8 jaar gevangenisstraf en haar moeder wordt ook veroordeeld als medeplichtige.
    Dat is de reden voor de raad van Tucht om haar naar Frederiksoord te sturen. Ze zal mogelijk geen onderkomen meer gehad hebben bij familie en zij moest ontrokken worden aan het kwade voorbeeld van haar ouders.
    Overigens werden die ouders veroordeeld wegens diefstal, die vast iets te maken had met niet al te riante omstandigheden.
    ---
    Zo komt het dat een meisje van 12 jaar oud 300 kilometer weg van haar vertrouwde omgeving gestuurd wordt, naar een kolonie die ook niet altijd door ideale gezinnen bevolt werd...
    ---
    Haar vader was soldaat, de man die ze uiteindelijk ontmoet als ze 19 jaar oud is en trouwt op haar twintigste is dat ook.
    ---
    --------
  • Vermelding: Bevolkingsregister.
    Bevolkingsregisters Maatschappij van Weldadigheid

    Catharina Cel. M. Cirie; geboren op 09-02-1814; ingeschreven als kolonistenmoeder te Frederiksoord.
    Ingeschreven op: blz/hoeve 111 (inv.nr. 1348); blz/hoeve 111 (inv.nr. 1349); blz/hoeve 113 (inv.nr. 1349); blz/hoeve 83b (inv.nr. 1349); blz/hoeve 113 (inv.nr. 1350); blz/hoeve 113 (inv.nr. 1351); blz/hoeve 83b (inv.nr. 1349); blz/hoeve 58 (inv.nr. 2999); blz/hoeve 58 (inv.nr. 3000); blz/hoeve 103 (inv.nr. 3008); blz/hoeve 103 (inv.nr. 3009).
    ---
    2e vrouw van F. J. Leloux was bestedeling
    ---
    --------
  • Vermelding in het jaar 1826: Afbeelding.
    Bij de afbeeldingen staat de brief vanuit Vlissingen om aan te kondigen dat Catharina en zus Leena (Helena) onderweg zijn met een binnenvaartschip vanuit Vlissingen naar Fredriksoord. Eerder wordt er een brief gestuurd om aan te kondigen dat men twee kinderen heeft gevonden om naar Frederiksoord te sturen.
    Blijkbaar zijn er zes plaatsen in de kolonie beschikbaar voor Vlissingen en moeten die dan ook opgevuld worden.
    ---
    Catharina is dan 12 jaar oud, Leena is pas 7.
    Zo te zien waren ze opgenomen in het Armweeshuis in Vlissingen. Dat was omdat beide ouders in de gevangenis beland waren vanwege diefstal.
    ---
    --------
  • Vermelding van 1833 tot 1834: Afbeelding.
    In de brief die bij de afbeeldingen te vinden is, wordt vermeld dat er een nieuwe vacature is vanwege het ontslag van Catharina. Zij wordt ontslagen vanwege haar huwelijk. Het was in die tijd gebruikelijk dat je als vrouw stopte met werken als je trouwde, vandaar.
    ---
    Voordien was er al een schrijven geweest in 1833 over het voorgenomen huwelijk. De schrijver van de brief heeft Catharina gemaand zich minder lichtzinnig te gedragen en wenst haar ' dienstverband' te beeindigen.
    Dit komt waarschijnlijk voort uit het feit dat er letterlijk om haar gevochten wordt door Franciscus en een zoon van Pieter Corba. Duidelijk is dat zij uitgenodigd wordt door zoon Corba om met hem naar zijn ouders huis te wandelen en een bezoekje aldaar te brengen. Frans, die kennelijk belangstelling voor haar heeft volgt hen en geraakt in onmin en gevecht met Corba.
    Het hele verhaal is boeiend verteld door Wil Schackmann en te vinden op deze pagina http://www.schackmann.nl/proefkolonie/Personen/Leloux.html
    ---
    Franciscus vraagt toestemming voor het huwelijk en dan blijkt dat hij nog vijf kinderen heeft uit zijn voorgaande huwelijk.
    Degene die toestemming moet geven, wil niet weigeren, maar vindt Franciscus vanwege zijn vijf kinderen, maar ook vanwege zijn persoon, een ongeschikte kandidaat voor Catharine.
    ---
    Of Catharine nu werkelijk zo losbandig was en in hoeverre Frans de aanstichter was van het handgemeen blijft een beetje in het midden hangen. Ze hadden de schijn tegen.
    Later blijkt wel dat Frans niet altijd een aangenaam persoon is, tegenwoordig heet dat een kort lontje hebben en dat Catharina er nog poogt vandoor te gaan met een andere man, die net als zij getrouwd is. Ook dat verhaal is te lezen op de pagina bovengenoemd.
    ---
    --------
  • Zij is overleden op 21 februari 1876 in Frederiksoord, Westerveld, Drenthe, Nederland, zij was toen 62 jaar oud.
  • Een kind van Franciscus Cirie en Christina Catharina de Wever
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 augustus 2019.

Gezin van Catharina Calina Maria Cirie

Zij is getrouwd met Franciscus Johannes Franciscusz Leloux.

Zij zijn getrouwd op 18 april 1834 te Vledder, Westerveld, Drenthe, Nederland, zij was toen 20 jaar oud.

Zij is zonder beroep en geboren in Vlissingen
Hij is kolonist
---
Zoon Leonardus is hoornblazer in het leger en wordt uitgezonden naar Indonesië. Hij komt daar op 24 jarige leeftijd te overlijden bij Kotta Raija (Kotta Radja).
---
--------

Kind(eren):

  1. Henderikus Leloux  1840-???? 
  2. Marianus Leloux  1845-1932


Notities over Catharina Calina Maria Cirie

CRIMINELEN?
Catharina en haar broer en zus kunnen er niets aan doen dat hun ouders in het gevang belanden.
Tot drie keer aan toe worden vader Franciscus en moeder Christina opgepakt.
Hiermee worden niet alleen de ouders bestraft, maar indirect ook de kinderen.
Hoewel moeder Christina in Vlissingen geboren zou zijn, is het moeilijk te vinden wie haar ouders zijn. Als die nog in leven zijn in 1826 dan zijn ze in ieder geval blijkbaar niet in staat om hun kleinkinderen op te vangen. Vader Franciscus is in Rome geboren en er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er familieleden mee naar Nederland zijn gekomen.

De regenten uit Vlissingen die de kinderen opnemen in het Armweeshuis, zenden in 1826 de twee zusjes naar de kolonie Frederiksoord.
Later volgt ook broertje Joachim. Ver van hun vertrouwde omgeving en ver van vader en moeder.
We zien dat Leena nog met verlof gaat als ze jong volwassen is, zij trouwt ook in Vlissingen. Bij Catharina zien we geen vermelding over verlof. De vraag is of zij haar ouders ooit teruggezien heeft.
Joachim wordt matroos en overlijdt uiteindelijk in Den Helder. Misschien heeft hij zijn ouders nog wel gezien.

De ouders worden dus tot drie keer toe veroordeeld. Zijn zij daarmee criminelen. Volgens de huidige maatstaven waarschijnlijk niet. Ze worden bestraft voor diefstal, er is geen enkele indicatie van geweldpleging of erger. Het is raden, maar zeer aannemelijk dat er gestolen werd om het gezin van eten te kunnen voorzien. Als huursoldaat zal Franciscus niet veel verdiend hebben. Soldij werd niet altijd tijdig betaald en dus zal het gezin met enige regelmaat een gebrek aan voedsel hebben gehad.
Bijna zeker wordt het gezin slachtoffer van armoede en heden ten dage zouden we sympathie hebben voor Franciscus en Christina die uit alle macht proberen om hun kinderen gezond te houden.

Overigens vinden we vooralsnog van de kinderen geen enkele aanraking met justitie.
---
--------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Catharina Calina Maria Cirie?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Catharina Calina Maria Cirie

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Catharina Calina Maria Cirie

Voorouders (en nakomelingen) van Catharina Calina Maria Cirie


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Catharina Calina Maria Cirie



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 februari 1814 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: betrokken winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1814: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Slag bij Hoogstraten - Het Franse leger wordt verslagen in een reeks confrontaties in de Noorderkempen in België.
    • 29 maart » De Nederlandse Grondwet wordt aangenomen, die nog steeds, met aanpassingen, in gebruik is.
    • 11 april » Napoleon treedt af en wordt verbannen naar Elba.
    • 21 juni » Ondertekening van de Acht Artikelen van Londen.
    • 7 augustus » Paus Pius VII heft het verbod op de jezuïetenorde uit 1773 op.
    • 29 november » Het dagblad The Times in Londen neemt een van de eerste stoommachines in gebruik om de drukpers aan te drijven.
  • De temperatuur op 18 april 1834 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1834: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 1 januari » De Duitse Zollverein treedt in werking. Deze economische vereniging is de eerste aanzet tot de Duitse eenheid.
    • 27 mei » Heroprichting van het Bisdom Brugge in België, dat eerder bestond van 1559-1801.
    • 14 juni » Isaac Fischer, Jr. verkrijgt vier patenten voor schuurpapier.
    • 14 oktober » Onder leiding van Hendrik de Cock scheiden de Gereformeerden zich af van de Hervormde Kerk.
    • 27 november » Uitvinding van de elektromotor, door Thomas Davenport.
    • 3 december » Oprichting van het Bisdom Ceylon.
  • De temperatuur op 21 februari 1876 lag rond de 10,1 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 17 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 22 mei » Splitsing van het Apostolisch vicariaat Japan in de apostolische vicariaten Noord-Japan, Centraal-Japan en Zuid-Japan.
    • 30 mei » Staatsgreep van de Jong-Turken.
    • 1 augustus » Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.
    • 8 augustus » Thomas Alva Edison verkrijgt octrooi op de stencilmachine.
    • 4 november » Première van Symfonie nr. 1 (Brahms) van Johannes Brahms in Karlsruhe.
    • 23 december » Begin van de Conferentie van Constantinopel tussen vijf Europese grootmachten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Cirie

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Cirie.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Cirie.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Cirie (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hedwich de Vries, "Stamboom Jacobus Petrus van Dorp en Paula Frederike Sommerfelt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-dorp-sommerfelt/I47.php : benaderd 13 mei 2024), "Catharina Calina Maria Cirie (1814-1876)".