Genealogie Stamboom van Dorland / Dorland en aanverwante families » Klaas Bouwman (1827-1883)

Persoonlijke gegevens Klaas Bouwman 

Bronnen 1, 2, 3Bron 1

Gezin van Klaas Bouwman

Hij is getrouwd met Albarta Johanna Hagen.Bron 1

Zij zijn getrouwd op 27 april 1850 te Wageningen, Gelderland, Nederland, hij was toen 22 jaar oud. Zij waren beiden 22 jaar oud.Bron 2

getuigen: Gerrit Bouwman, 35 jr., tuinman, halfbroer van de bruidegom; Johannes Vonk, 27 jr., kleermaker; Hendrik Willem Jonkhans, 50 jr., tuinman; en Willem van Roekel van Guilek, 38 jr., winkelier.
De huwelijksafkondigingen zijn gedaan te Wageningen op de zondagen 14-04-1850 en 21-04-1850.
Akte 013 , BS Wageningen
Bij het huwelijk wordt als voogd van de bruid genoemd Evert Hagen, barbier; en als toeziend voogd van de bruid Gerrit van der Heijden, loods- en bakenmeester, beide wonende te Wageningen.

Uit het Gemeente Archief Wageningen, huwelijksbijlagen 1850 nr.13:

'PERMISSIE
De Kolonel Kommandant des 7e Regiment Infanterie, verleend bij dezen permissie tot het aangaan van een huwelijk aan den milicien Klaas Bouwman van de ligting 1846.
Breda den 3e Maart 1850
De Kolonel voornoemd [handtekening]'

'Certificaat van de nationale militie
signalement van Klaas Bouwman:
Lengte: 1 el 660 strepen
Aangezigt: lang en spig
Voorhoofd: hoog rood
Oogen: bruin
Neus: groot
Mond: gewoon
Kin: klein
Haar: bruin
Wenkbraauwen: idem
Merkbare teekenen: geen'

Betreffende de afwezigheid van haar grootvader van moederszijde:

'In den jare een duizend achthonderd zes en twintig, den vijftienden December, compareerde voor ons Teunis van Ommeren, Vrederegter van het Kanton Wageningen, Kwartier Arnhem, Provincie Gelderland; geassisteerd met onzen fungerenden Griffier Dirk Beek
Johanna Frederika Eijssen, dienstmeid wonende te Wageningen, volgens hare verklaring oud ruim vier en twintig jaren, dochter van Jacob Eijssen en Hermina van der Heijden, Echtelieden, te kenne gevende: Dat zij voornemens zijnde binnen kort, een huwelijk aan te gaan met Hendrik Engel Hagen, barbier en orgeltrapper woonachtig te Wageningen, weduwnaar van Allebarta Vlek en door de afwezigheid harer vader in de onmogelijkheid was ingevolge het bepaalde bij artikel honderd een en vijftig van het Burgelijk Wetboek voor het aangaan van dat huwelijk deszelfs raad bij eene eerbiedige acte tot hetzelve te verzoeken.
Verzoekende zij comparante, dat door ons daarin moge worde voorzien, volgens artikel honderd vijf en vijftig van hetzelfde wetboek.
En hebben wij Vrederegter aan de comparante hier van acte verleend, welke na gedane voorlezing door haar nevens ons en den Griffier is geteekend.
/Geteekend/ J.F. Eijssen, T. van Ommeren, D. Beek fungerend Griffier.
Wij Vrederegter voornoemd gezien hebbende vermelde artikel honderd vijf en vijftig van het al nog kracht van wethebbende Burgelijk wetboek Napolion hebben dadelijk ambtshalve voor ons doen roepen en zijn gecompareerd:
1. Herman van Randwijk, schoenmaker oud een en zeventig jaren
2. Gerrit van Loghem Hermanszoon, bakker oud acht en veertig jaren
3. Hermanus Isakus Camphuis, Apotheker oud zeven en veertig jaren
4. Elbartus Horsting, radmaker oud acht en dertig jaren en alle woonachtig te Wageningen ons bekend,
Dewelken aan ons hebben verklaard, zeer goed gekend te hebben Jacob Eijssen, gehuwd met Hermina van der Heijden, ouders van de voormelde Johanna Frederika Eijssen, dat denzelve Jacob Eijssen in den jare achttien honderd twaalf met de fransche arméé naar Duitschland is vertrokken, als Tambour Majoor bij het vierde Bataillon van het zesde Regiment fransche ligte Infanterie/of Infanterie Legère/ en dat zij Comparanten nadat vertrek tot op heden toe niets van denzelve gehoord, veel minder vernomen, noch gezien hebben, door welke afwezigheid Comparanten verklaren dat gezegde Johanna Frederika Eijssen geheel en al in de onmogelijkheid is, de raad van haren vader, voormelde Jacob Eijssen bij eene eerbiedige acte te verzoeken en des zelfs wil te doen verklaren opzigtelijk haar voornemen om met Hendrik Engel Hagen, van beroep barbier en orgeltrapper te Wageningen een wettig huwelijk aan te gaan.
Al het welk Comparanten verklaren te zijn waar en waarachtig als daarvan volkomen kennis te dragen.
Waarvan wij deze acte hebben opgemaakt, welke na gedane voorlezing door de Comparanten, met ons en den fungeerende Griffier is geteekend./Geteekend/ H.. van Randwijk, G. van Loghem Hz., H.I. Camphuis, E.B. Horsting, T. van Ommeren, D. Beek Fungeerend Griffier.
Geregistreerd te Wageningen den agttiende December agttienhonderd zes en twintig, deel drie, folio vijf en vijftig recto vak twee, ontvangen tagtig cents voor zegt, tien en een halve cents voor de Opcenten en tien en een halve opcenten voor de verhogingen van het syndicaat, namelijk:
Voor vast regt............................f,,_80
,, 13 Opcenten..............f,,_10½
,, 13 id voor het syndicaat,,,,_10½ ,,_21
1,,01

De Ontvanger
/Geteekend/ W. Merkes

Afgegeven voor expeditie op heden den twaalfden April 1800 vijftig door mij griffier bij het Kantongerigt te Wageningen. [handtkening]
Datum: (26 apr 1850)

Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Klaas Bouwman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Klaas Bouwman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Klaas Bouwman


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Huwelijk Gijsbert Gijsbertus Hagen, WIE4657812
    2. Huwelijk Klaas Bouwman, WIE4660262
      voogd van de bruid Evert Hagen
      toeziend voogd van de bruid Gerrit van der Heijden
    3. Geboorte Klaas Bouwman, WIE52806622

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 7 mei 1827 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
      • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
      • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
      • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
      • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.
      • 20 oktober » Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
      • 18 november » Opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen.
    • De temperatuur op 27 april 1850 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1850: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 18 maart » American Express wordt opgericht door Henry Wells & William Fargo.
      • 10 juni » Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.
      • 9 juli » President Zachary Taylor overlijdt, en Millard Fillmore wordt de 13de President van de Verenigde Staten.
      • 20 september » Slavenhandel wordt afgeschaft in het Amerikaanse District of Columbia.
      • 29 september » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Engeland en Wales met het Aartsbisdom Westminster en twaalf bisdommen.
      • 16 december » Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.
    • De temperatuur op 15 januari 1883 lag rond de 3,5 °C. Er was 1 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1883: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 8 februari » Lewis Waterman vindt de vulpen uit.
      • 24 mei » Opening van de Brooklyn Bridge in New York in de Verenigde Staten.
      • 11 juli » Het waterschap Het Woud werd opgericht bij besluit van Provinciale Staten van Noord-Brabant.
      • 12 augustus » De laatste levende Quagga (een zebra-soort) sterft in dierentuin Artis
      • 18 november » Amerikaanse en Canadese spoorwegen stellen vier standaard tijdzones in voor het hele continent, waarmee een eind komt aan de verwarring door het gebruik van duizenden lokale tijdrekeningen.
      • 6 december » Het Londense warenhuis Harrods brandt af.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Bouwman

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bouwman.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bouwman.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bouwman (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Eric van Dorland, "Genealogie Stamboom van Dorland / Dorland en aanverwante families", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-dorland/I3841.php : benaderd 18 mei 2024), "Klaas Bouwman (1827-1883)".