genealogieonline

Stamboom Van der Werff » Johan Hendriks de Vos van Steenwijk (± 1498-????)

Persoonlijke gegevens Johan Hendriks de Vos van Steenwijk 


Voorouders (en nakomelingen) van Johan de Vos van Steenwijk

Johan de Vos van Steenwijk
± 1498-????

Hendrik de Vos
± 1530-????
Herman de Vos
1540-????

Gezin van Johan Hendriks de Vos van Steenwijk


Kind(eren):

  1. Roeleff de Vos   
  2. Hendrik de Vos  ± 1530-????
  3. Herman de Vos  1540-???? 
  4. Jacob de Vos   
  5. Mette de Vos   
  6. Catharina de Vos   


Notities over Johan Hendriks de Vos van Steenwijk

zie genealogysk jierboek 1995 blz. 41

Vermoedelijke zoon van Roeleff of Hendrick Johansz de Vos van Steenwijk. Zie navolgend verslag

In "Het Drentse geslacht Hummel/Hummelen" filosofeert de auteur W.T. Vleer over de afkomst van Johan de Vos. Waarschijnlijk is hij (of zijn vader) een bastaardzoon van een De Vos van Steenwijk.

"De geboortejaren van de kinderen van Johan de Vos (Roeleff, Herman, Jacob, Hendrick, Mette en Catharina) moeten tussen 1525 en 1540 liggen. Uitgaande hiervan dient de vraag te worden gesteld: kan er in het zuid-westen van Drenthe in die tijd een familie De Vos zijn geweest, die niet voortkwam uit het bekende geslacht De Vos van Steenwijk?

Het lijkt onwaarschijnlijk, gezien de invloed en vele bezittingen van laatstgenoemde familie. Daarom hebben wij gezocht naar een Johan de Vos van Steenwijk, die de vader zou kunnen zijn van bovengenoemde broers en zusters. Wij hebben hem niet gevonden in de daarvoor in aanmerking komende archivalia. Daar zijn kinderen Roeleff, Herman, Jacob en Hendrik heetten, mag verondersteld worden dat hij een zoon was van een Roeleff, Herman, Jacob of Hendrik de Vos.

Belangrijk is in dit verband een ordel van de Etstoel uit 1516, waar een zekere Hendrick de Vos Johansz een geschil heeft met Bertold de Vos van Ansen. Het gaat om een derde van "de Vosse's " erve aldaar. Hendrik was dus voor een derde deel tot dat goed gerechtigd.

Heel interessant is ook een charter in het archief van het Huis Batinge (nr 23) van 18.9. 1503. Een Hendrick de Vos Johansz stond terecht voor Herman Kruse, schout van Vollenhove, wegens het vernielen van viskorven, die de heer Reynolt van Echten toebehoorden. Verschillende leden van de familie De Vos getuigden dat zij noch hun voorouders bevoorrecht waren op de Dwingeler stroom. De getuigen waren: Reynolt de Vos, Rolef de Vos Johansz en Reynolt de Vos Johansz (broers van Hendrick, de verdachte), alsmede Roeleff de Vos Johansz en Hendrick de Vos Johansz.

Eerstgenoemde Hendrick, Roleff en Reynolt zijn bekend in de genealogie De Vos van Steenwijk en kunnen geen vader van onze Johan zijn geweest. Omtrent de laatstgenoemde Roeleff en Hendrick de Vos Johansz is het anders gesteld. Mr A.N. baron De Vos van Steenwijk weet deze broers niet in de stamboom van zijn geslacht te plaatsen (Nederlandsche Leeuw, jrg 1959, kolom 304).

Het is heel goed mogelijk dat Johan de Vos , gehuwd omstreeks 1520, een zoon was van deze Roeleff of Hendrick de Vos Johansz. Gezien dat derde part in Ansen , lijkt het ons dat zij zonen zijn geweest van Johan Hendricksz de Vos van Steenwijk, geboren omstreeks 1430, een broer van Herman en Pelgrim de Vos van Putten, die in de strijd tussen de Geldersen en Bourgondiers al hun bezit op de Veluwe verloren, dat hun vader Hendrick de Vos van Steenwijk, landdrost van de Veluwe, had verworven.

Deze Hendrick zijn vader, Reinold de Vos van Steenwijk, was gehuwd aan Aleyt van Putten en kwam daardoor op de Veluwe terecht. Hij was één van de drie partners inzake het goed te Ansen, zodat ook zijn nazaten dit recht konden laten gelden. Daar het vrijwel zeker is dat Johan, geboren 1430, de enige overlevende in deze tak was, lijkt de afstamming langs deze lijn de meest waarschijnlijke.

Tenslotte willen we nog vermelden dat de vader van Reinold, laatstgenoemd, de stamvader is van alle De Vos van Steenwijk's. Het is vrijwel zeker dat dit geslacht stamt uit dat van de Heren van Norch (13e en 14e eeuw), wier wapen vandaag nog door iedere De Vos van Steenwijk wordt gevoerd."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan Hendriks de Vos van Steenwijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan Hendriks de Vos van Steenwijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam De Vos van Steenwijk


    

De publicatie Stamboom Van der Werff is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans van der Werff, "Stamboom Van der Werff", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-werff/I19660.php : benaderd 19 oktober 2021), "Johan Hendriks de Vos van Steenwijk (± 1498-????)".