Stamboom Van der Noord » Johannes Jans van der Noord (1782-1831)

Persoonlijke gegevens Johannes Jans van der Noord 

  • Hij is geboren januari 1782 in Lutjegast.
    Lutjegast
    Lutjegast is de geboorteplaats van de beroemde zeevaarder Abel Tasman, wiens geboortehuis echter niet meer bestaat. Wel herinneren een monument en een gedenksteen aan Lutjegasts beroemdste zoon, evenals een straatnaam in het dorp, namelijk de straat waar Abel Tasman zelf aan gewoond heeft.
    Het oudste deel van Lutjegast is de Abel Tasmanweg, gelegen op een smalle zandrug. Aan deze zandrug dankt Lutjegast dan ook de naam: 'lutje' (luttel) betekent 'klein' en 'gast' betekent hier 'geest' (= zandgrond). Rond het jaar 1300 droeg het nog de half-Latijnse naam "Minorgast". Bij de Nederlands-hervormde kerk bevindt zich het hoogste punt, 2,50 meter boven NAP. Ter vergelijking van de hoogteverschillen rond Lutjegast: ten westen van de Wieren liggen de Mieden, de vroegere madelanden, op oude kaarten wordt een deel aangegeven als 'Hoge Meeden', terwijl ze beneden NAP liggen.
    In oostelijke richting gaat de Abel Tasmanweg over in 'Westerzand' en 'Oosterzand'. Deze zandrug werd waarschijnlijk 2000 jaar voor Christus al bezocht door jagers, waarvan enkele vuistbijlen en een speerpunt zijn gevonden.
    Aan de noordkant van de zandrug ruiste in oude tijden de zee want Lutjegast is ooit een kustdorp geweest. De wisselende waterstromen door de getijden werden overigens ook ingezet als wapen tegen het binnenvallende leger van de bisschop van Münster, met name toen de stad Groningen door deze 'Bommen Berend' werd bedreigd. Rond 1672 is beschreven hoe mede door deze creatieve dijkbehandeling tijdens het vloedgetij nog 74% van het Lutjegaster gebied onder water kwam te staan.
    In de tijd van Abel Tasman was Lutjegast nog via een uitloper van de zeearm de Lauwers verbonden met open zee, de voormalige Lauwerszee (het huidige Lauwersmeergebied). Kenmerkend voor deze historie is het open landschap van dit deel van het noordelijk Westerkwartier waar de zee klei heeft afgezet. Terpdorpen kom je hier dus niet tegen: daar is de landaanwinning nog te jong voor.
    Ten zuiden van de zandrug, tussen Lutjegast en Grootegast, ligt een kleinschalig coulissenlandschap, bestaande uit weidevogelgebieden met houtsingels. Het gebied kent afwisselend zandkoppen en veenafzettingen, met hier en daar klei-afzettingen. Plaatselijk is dit gebied sterk uitgeveend en er zijn nog veel petgaten te vinden.
    Tot 1829 stond te Lutjegast de Rikkerdaborg.
  • Hij werd gedoopt op 20 januari 1782 in Lutjegast.Bron 1
  • Hij is overleden op 10 augustus 1831 in Aduard, hij was toen 49 jaar oud.Bron 2
  • Registratie van overlijden op 12 augustus 1831.Bron 2
  • Een kind van Jan Hindriks en Harmke Pieters
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2013.

Gezin van Johannes Jans van der Noord

Hij is getrouwd met Bregtje Pieters Rozema.

Toestemming voor het huwelijk is 19 oktober 1805 verkregen te Aduard.Bron 3

Zij zijn getrouwd op 3 november 1805 te Aduard, hij was toen 23 jaar oud.Bron 4

In het trouwboek staat slechts vermeld dat het huwelijk aangegeven is op 19 oktober 1805 en voltrokken is op 3 november 1805 tussen Johannes Jans van Lutjegast en Bregtje Pieters van Grootegast. Hij is van beroep vleeschhouwer (slager).

Kind(eren):

  1. Harm Johannes de Noord  1807-1878 
  2. Johannes van der Noord  1815-1878 
  3. Fokke de Noord  1817-1884 
  4. Mente van den Noord  1820-1820


Notities over Johannes Jans van der Noord

In het doopboek wordt vermeld dat de vader genaamd Harmke Pieters het kind Johannes ten doop houdt en er wordt geen moeder vermeld. Bij zijn overlijden wordt als moeder vermeld Harmke Pieters en als vader N.N. Daar de voornaam Harmke nagenoeg alleen voorkomt als vrouwennaam is Harmke Pieters dus de moeder en de vader is feitelijk onbekend.
Echter Harmke Pieters is getrouwd in 1773 met ene Jan Hindriks afkomsitg uit Feerwerd en uit dit huwelijk worden drie kinderen van hem gedoopt waarvan de laatste twee Pieter en Jantje in Grootegast waardoor aangenomen is dat ook Jan Hindriks van Johannes Jans, mede gelet op de patroniem Jans, de vader is.
Johannes Jans was van beroep slagter/vleeshouwer.

Doordat bij de aangifte van de kinderen van Johannes Jans de ene keer de achternaam ‘De Noord’ en de andere keer de achternaam ‘Van der Noord’ wordt genoteerd in het gemeentelijk geboorteregister van Aduard ontstaan na 1811 twee takken met verschillende achternamen!.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Jans van der Noord?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Jans van der Noord

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Jans van der Noord


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Kerkeboek Lutjegast 1684-1792, Inventarisnummer 270, folio 101
    2. Overlijdensregister Aduard 1831, aktenr 14
    3. Trouwboek Aduard 1802-181, ) Inventarisnummer 7, folio 2
    4. Trouwboek Aduard 1802-1811, ) Inventarisnummer 7, folio 2

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 januari 1782 lag rond de 5,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1782: Bron: Wikipedia
      • 13 januari » Eerste opvoering van Die Räuber van Friedrich Schiller in Mannheim.
      • 6 april » Rama I wordt koning van Thailand. Begin van de thans regerende Chakri-dynastie.
      • 16 juli » Première van de opera Die Entführung aus dem Serail van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
      • 4 augustus » Constanze trouwt met Wolfgang Amadeus Mozart.
      • 30 november » Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tekenen een voorlopig vredesverdrag, waarmee een eind komt aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • De temperatuur op 3 november 1805 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1805: Bron: Wikipedia
      • 1 februari » Op de stadsgracht te Leeuwarden heeft een wedstrijd plaats voor vrouwspersoonen. Er verschijnen 130 schaatsrijdsters aan de start, terwijl er op de stadswallen 10.000 toeschouwers staan. De eerste prijs is een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden en Trijntje Pieters van Poppingawier mag zich na afloop met het oorijzer tooien.
      • 4 februari » In Parijs vindt de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.
      • 4 maart » Thomas Jefferson wordt beëdigd voor een tweede termijn als 3de president van de Verenigde Staten.
      • 26 mei » In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.
      • 26 november » Het Pontcysyllte-aquaduct werd in gebruik genomen in Wales.
      • 2 december » In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde Russisch-Oostenrijkse strijdmacht.
    • De temperatuur op 10 augustus 1831 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1831: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 2 februari » Kardinaal Bartolomeo Alberto Cappellari wordt gekozen tot Paus Gregorius XVI.
      • 10 maart » Oprichting van het Frans Vreemdelingenlegioen.
      • 15 juni » De Franse wiskundige Évariste Galois wordt voor de rechtbank voorgeleid wegens het bedreigen van koning Lodewijk Filips van Frankrijk.
      • 16 juni » Het eerste nummer van het Belgisch Staatsblad rolt van de persen.
      • 8 september » Opening van de eerste zitting van het Belgisch Parlement, dat 102 volksvertegenwoordigers en 51 senatoren telt.
      • 27 december » Charles Darwin vertrekt voor zijn historische reis met het schip de Beagle.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van der Noord


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerrit van der Noord, "Stamboom Van der Noord", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-noord/I86.php : benaderd 28 april 2024), "Johannes Jans van der Noord (1782-1831)".