Stamboom Van der Nol(l), Oosterloo, van Spronsen, van der Waart e.d. » Jogchem Vreugdenhil (1863-1944)

Persoonlijke gegevens Jogchem Vreugdenhil 

  • Hij is geboren op 25 augustus 1863 in Naaldwijk.
    akte 117
  • Registratie van geboorte op 27 augustus 1863.
  • Beroep: tuinier.
  • Hij is overleden op 20 augustus 1944 in Dennenoord, hij was toen 80 jaar oud.
    akte 147
    akte 60, inschrijving overlijden ('s-Gravenzande)
    Rouwadvertentie De Standaard 25-08-1944 pag 6

    Als je ziek bent ga je naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Je krijgt dan medicijnen of wordt vanzelf weer beter. Sommige mensen hebben een ziekte die niet zo makkelijk op te lossen is. Ze zijn in de war of vinden het leven niet leuk. Ze hebben een ziekte in hun hoofd. We noemen dit psychiatrische patiënten. Vroeger dacht iedereen dat deze mensen gek waren. Ze werden krankzinnig genoemd en zaten in een krankzinnigengesticht. Vanuit de gemeente Tynaarlo moesten krankzinnigen helemaal naar Zutphen of Deventer toe. Maar vanaf 1884 konden ze in de buurt terecht. In Zuidlaren werd Dennenoord gebouwd.

    Wonen in dorp Dennenoord

    Dennenoord moest een echt dorp worden waar patiënten zich thuis voelden. In de gebouwen woonden de patiënten samen als een soort gezin. De huisvader en huismoeder zorgden ervoor dat alles goed ging.

    Mensen in Dennenoord mochten niet van het terrein af. Er kwamen daarom allerlei voorzieningen op het terrein, bijvoorbeeld een centrale keuken, een wasserette en een ziekenbarak. Al snel kwamen er nieuwe gebouwen bij zoals een smederij, een timmerwerkplaats, een theater, een kerk en woningen voor ambachtslieden. In de groentetuin werd groente verbouwd, aan de fruitbomen groeiden appels en in het weiland liepen varkens en koeien.
    De patiënten konden in de tuin of in de werkplaatsen aan het werk. Dit was gezond volgens de dokters en niemand hoefde van het terrein af om eten te kopen of de was te doen. Dennenoord was een echt dorp geworden met wegen en allemaal gebouwen. Maar wel een dorp met een toegangspoort en een hoog hek erom.
    Weglopen is verboden!

    De patiënten mochten niet weg. Sommige mensen waren gevaarlijk of wilden zichzelf iets aandoen. Ze moesten in de gaten gehouden worden. Om alle gebouwen heen stond daarom een hek van 2 meter hoog. Ook droegen de patiënten speciale kleding. Als ze dan toch ontsnapten kon iedereen zien dat ze op Dennenoord thuis hoorden.

    Noorder Sanatorium

    Tegenover Dennenoord kwam in 1935 nog een gebouw voor psychiatrische patiënten, het Noorder Sanatorium. Het bestond uit een groot hoofdgebouw met vier lange zijvleugels. Er was een belangrijk verschil met Dennenoord. De mensen in het Noorder Sanatorium zaten er vrijwillig. Ze wilden daar tot rust komen en daarom kwam er veel glas en natuursteen in het gebouw. Zo kon er veel licht, zon en frisse lucht naar binnen komen en dat was rustgevend en gezond!

    Oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden het Noorder Sanatorium en Dennenoord het zwaar. Al in 1941 werd het Noorder Santorium bezet door de Duitsers. Alle patiënten gingen naar Dennenoord. Daar ging alles gewoon door. Weinig mensen wisten dat er daar onder de vloer van de wasserette onderduikers verstopt zaten.

    In maart 1945 wilden de Duitsers de gebouwen van Dennenoord gebruiken als ziekenhuis voor hun soldaten. Alle 528 patiënten gingen met de trein naar Franeker in Friesland. Maar ze moesten eerst een eind lopen naar het station van Vries. De mensen die niet konden lopen werden met paard en wagen geholpen door boeren uit de buurt. Het was een zware, lange wandeling en iedereen was bang. Na vier maanden slapen op het stro in overvolle gebouwen in Franeker konden de patiënten weer terug naar Dennenoord.
    Nieuwe behandeling

    Vanaf 1950 veranderde er veel. Krankzinnigen werden ziek in plaats van gek genoemd. Er kwamen nieuwe medicijnen en de behandelingen werden anders. Dennenoord werd een open inrichting waar je in en uit kon lopen. De hekken verdwenen en het verblijf voor patiënten werd een stuk fijner. Ze kregen speciale kleding om in te werken en mooie kleding om in uit te gaan. Ook konden ze voortaan naar de kapper en de tandarts en hadden ze keuze uit verschillende soorten werk.

    Monumenten

    Het Noorder Sanatorium werd na de oorlog nog wel gebruikt om patiënten op te vangen maar het gebouw was kapot en vies. Er kwamen steeds minder mensen en het gebouw werd in 1988 verkocht. Het bijzondere gebouw werd gerestaureerd en tot rijksmonument benoemd. Nog altijd wordt het gebruikt door een bedrijf dat onderzoek doet naar medicijnen. Als je langs de Stationsweg fietst kun je het mooie gebouw zien staan.

    In Dennenoord worden nu nog steeds psychiatrische patiënten verzorgd en behandeld. Een aantal gebouwen van Dennenoord, bijvoorbeeld het hoofdgebouw, de watertoren, de directeurswoning en de kerk, zijn benoemd tot monument.
  • Een kind van Frans Vreugdenhil en Adriana Wilhelmina Bouwman
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 juli 2023.

Gezin van Jogchem Vreugdenhil

(1) Hij is getrouwd met Margaretha Adriana Kuijvenhoven.

Zij zijn getrouwd op 17 mei 1893 te Naaldwijk, hij was toen 29 jaar oud.

akte 14

Kind(eren):

  1. Frans Vreugdenhil  1894-1980 
  2. Arie Vreugdenhil  1897-1953


(2) Hij is getrouwd met Alida Annetta van Vliet.

Zij zijn getrouwd op 2 mei 1907 te Naaldwijk, hij was toen 43 jaar oud.

akte 12
Advertentie Ondertrouwd Nederland en Oranje 20-04-1907 pag 4
Knipsel BS Ondertrouwd Nederland en Oranje 04-05-1907 pag 3

Kind(eren):

  1. Adrianus Vreugdenhil  1914-1955 
  2. Maarten Vreugdenhil  1920-1982

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jogchem Vreugdenhil?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jogchem Vreugdenhil

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 augustus 1863 lag rond de 16,0 °C. Er was 2 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 89%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1863: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 4 januari » James L. Plimpton maakt zijn nieuwe vervoermiddel wereldkundig: de rolschaats. Hij vraagt er meteen octrooi op aan.
    • 10 januari » De metro van Londen maakt haar eerste rit. Het is de eerste ondergrondse ter wereld.
    • 30 maart » Prins Wilhelm Georg van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg wordt koning George I van Griekenland.
    • 1 juli » Afschaffing van de slavernij in Suriname, viering Ketikoti.
    • 14 oktober » Alfred Nobel verkrijgt octrooi op nitroglycerine.
    • 4 november » Première van de opera Les Troyens à Carthage van Hector Berlioz in Parijs.
  • De temperatuur op 2 mei 1907 lag tussen 4,2 °C en 9,3 °C en was gemiddeld 6,3 °C. Er was 3,8 mm neerslag. Er was 0.2 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
    • 13 januari » Oprichting van de Zweedse voetbalclub Degerfors IF.
    • 21 februari » De veerboot SS Berlin breekt tijdens een storm in twee stukken op de pier van Hoek van Holland. 128 mensen komen om. Slechts zestien personen overleven de ramp.
    • 1 augustus » Robert Baden-Powell richt de padvinderij op.
    • 31 augustus » De Brits-Russische Conventie vindt plaats, over problemen met Perzië, Afghanistan en Tibet.
    • 23 september » Grote brand in woningcomplex aan de Marnixstraat te Amsterdam, 8 doden.
    • 21 december » Bloedbad in de school Santa María in Iquique in Chili. 2200 mensen worden door het leger doodgeschoten.
  • De temperatuur op 20 augustus 1944 lag tussen 14,5 °C en 25,3 °C en was gemiddeld 19,7 °C. Er was 3,3 mm neerslag gedurende 1,4 uur. Er was 5,0 uur zonneschijn (35%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 10 juni » In het Franse dorp Oradour-sur-Glane worden bijna alle inwoners (642) afgeslacht door het eerste regiment 'Der Führer' van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich.
    • 7 juli » Boven Hoorn komen twee Amerikaanse B-17 bommenwerpers met elkaar in botsing en storten neer. Daarbij komen dertien van de twintig bemanningsleden en een inwoonster van Hoorn om het leven.
    • 13 juli » In Sneek begint de Sneker Bloednacht waarin vier inwoners van Sneek werden geliquideerd als vergelding voor de moord op Gaele van der Kooij, een lid van de Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps.
    • 11 september » De Britse 2e divisie bereikt Zeebrugge; patrouilles passeren de Belgisch-Nederlandse grens tot Valkenswaard; de Amerikaanse 3e divisie bevrijdt Eupen; in het gevechtsfront van het Amerikaanse 5e korps in het groothertogdom Luxemburg passeert om 18.05 het 85e verkenningseskadron van de Amerikaanse 5e pantserdivisie als eerste de Duitse grens bij Stalzenburg.
    • 17 september » De USAAF en de RAF voeren als onderdeel van Operatie Market Garden een bombardement uit op de kazernes van Ede. Veel bommen komen echter in de bebouwde kom van Ede terecht. Er vallen 69 burgerslachtoffers.
    • 18 november » Bombardement op de Maasbruggen: omstreeks 14.00 uur worden door de geallieerden 72 bommen van 1000 pond en 92 bommen van 500 pond afgeworpen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Vreugdenhil


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erik van der Noll, "Stamboom Van der Nol(l), Oosterloo, van Spronsen, van der Waart e.d.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-noll/I1071456204.php : benaderd 27 april 2024), "Jogchem Vreugdenhil (1863-1944)".