Stamboom Van der Nol(l), Oosterloo, van Spronsen, van der Waart e.d. » Pieter Woutersz Teunisz (± 1540-< 1626)

Persoonlijke gegevens Pieter Woutersz Teunisz 


Gezin van Pieter Woutersz Teunisz

(1) Hij is getrouwd met Partner van Teunisz Pieter Woutersz N.N..

Zij zijn getrouwd rond 1565.


(2) Hij is getrouwd met Aefgen Cornelisdr.

Zij zijn getrouwd voor 4 november 1582.


Kind(eren):

  1. Wouter Pietersz  ????-< 1625
  2. Leendert Pietersz Welhouck  ± 1590-???? 
  3. Leijtge Pieters Oostdorp  ± 1592-< 1643
  4. Maertge Pietersdr  ± 1600-> 1667


Notities over Pieter Woutersz Teunisz

Overleden tussen 18 juli 1625 en 2 augustus 1626 (GAR, arch. Ned. Herv. gemeente IJsselmonde, inv.nr. 168), begraven Ysselmonde en begraven in het koor van de kerk, 85 jaar tot 86 jaar.

Bouwman op een hofstede in de 10e hoeve te Oost-IJsselmonde, landeigenaar te Oosten West-IJsselmonde, heemraad/schepen van Oost-IJsselmonde (1577-1592), laagheemraad van de polder Oost-IJsselmonde (1577-1626), Heilige-Geestmeester van IJsselmonde (1583), hoogheemraad van Oud- en Nieuw-Reyerwaard, penningmeester (waarsman) van Varkensoord (1591-1592), van Varkensoord en Karnemelksland (1602-1603) en van het hoge- en lage bestuur van Oost-IJsselmonde (1608-1609), heemraad van Varkensoord (1607, 1622), waarsman van IJsselmonde (1609), hoogheemraad van het Gemene Land van Oost-IJsselmonde (1613- 1626).

Een akte van 7 maart 1622 noemt heemraad Pieter Wouterss met de leeftijd van 82 jaren (ARA Brussel, arch. Familie de Merode Westerloo, inv.nr. L 1402).

Willem Jacobsz transporteerde bij akte gedateerd 19 juni 1565 aan Pieter Wouter Tonenz twee hont 60 roeden in 'die Westhouff' op Bolnes groot 23½ mergen en gelegen tegen "die lazarusen waterinck" en aan de noordzijde belend aan de hofstede van Adriaen Geenenz. en zuidwaarts aan de hofstede van Cornelis Lenertsz. Over de in zijn bezit zijnde eigenbrief verklaarde Pieter tevreden te zijn, aldus een aantekening in de marge van de akte (GAR, arch. Huis ten Donck, inv.nr. 830). In het eerstvolgende bewaard gebleven kohier der 6e penning van Ridderkerk over ca. 1570/'75 komt deze Pieter Wouter Teunisz niet als grondeigenaar in de Westhouf voor, echter wel zijn achterneef Pieter Wouter Pietersz.! Vermoedelijk werd het transport in 1565 aan de laatstgenoemde persoon gedaan en werd er een foutief dubbel patroniem opgetekend of de IJsselmondse Pieter deed dit perceel na 1565 over aan zijn gelijknamige achterneef op Bolnes, waar men dan geen overdracht van heeft kunnen terugvinden.

Op 10 oktober 1570 verkocht Ariaen Ghoessenz een jaarlijkse rente verzekerd op drie morgen vijf hont, gegrondkaveld met jonkvrouw Machtelt Coenraetsdr, weduwe van Tjarich van Hopma. Dit land was gesitueerd "van den dick off totten halven blaeck weterinck toe ende an die oest cant aen van den zeedijck voirs. off an streckende tot den hoeghenwech toe tusschen den lande thoebehoerende Pieter Wouter Toenissen met zijn consoerten lant", aan de oostzijde en heer Diersk die Joode te Dordrecht aan de westzijde (ORA Ridderkerk, inv.nr. 87).

De Oost-IJsselmondse heemraad Cornelis Pietersz den Ouwen verkocht bij akte van 2 september 1571 aan Pieter Wouter Teunisz een jaarlijkse losrente (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 67).

In 1574 staan Pieter Wouters en Jan Adriaenss geboekt als bruikers van percelen vijf morgen een hont en drie morgen in Oost-IJsselmonde. Pieter gebruikte de gehele 10e hoeve (groot 20 morgen) in Oost-IJsselmonde in huur van Mr. Cornelis Zandelinexs erfgenamen in Den Haag en had hij drie morgen elf hont in eigendom in het Oude Land aldaar (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 55).

Een akte van 29 april 1580 noemt "Pieter Woutersz mit zijne weeskinderen" als mede-belenders aan de oostzijde van een perceel land van Huych Pietersz van Cranendonck in het Oudeland van Oost-IJsselmonde (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 78 e.v.). Hieruit volgt wel dat zijn eerste vrouw niet meer in leven was.

In de rentmeestersrekening over 1581 staat Pieter Woutersz geboekt als koper van de korentienden in het 1le blok van Oost-IJsselmonde, terwijl er ook sprake is van zijn werf aldaar (ARA Brussel, arch. Familie de Merode Westerloo, inv.nr. H 94).

Cornelis Sandelijn, voor zich zelf en met speciale procuratie van zijn zuster juffrouw Lyedewij Sandelijn, Johan Kool, man en voogd van juffrouw Joorijne Sandelijn, allen kinderen van wijlen mr. Cornelis Sandelijn, in leven secretaris van het Hof van Holland, transporteerden op 30 juni 1581 aan Pieter Woutersz een hoeve lands van twintig morgen "met dat huys, berghen, schuyeren, boomgaerden, teelinghen ende potinghen" in het Oostambacht van IJsselmonde, waar Pieter "nu ter tijt op woent". Dit land betrof de 10e hoeve "van oisten inne" en was oostelijk belend aan de kinderen en erfgenamen van mr. Huijch van den Eijnden met hun medelanders en westelijk aan Dierek Fijck van den Hove en Jan Jansz met hun medelanders (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 85 e.v.).

Dezelfde dag werd er door Pieter een custingbrief ten behoeve van de verkopers opgemaakt ten bedrage van 3300 gulden, waarbij het voornoemde land met boerderij op hypotheek werd gezet en welke op 17 juni 1588 was voldaan (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 85vo).

Een dag later, op 1 juli 1581, verkocht heemraad Pieter Woutersz aan Dierck Fijck van den Hove Adriaensz tot Rotterdam een jaarlijkse losrente van 37 gulden 10 stuivers, ook weer verzekerd op de bezittingen in de 10e hoeve. Deze rentebrief werd op een niet nader genoteerde datum ingelost (ORA Oost-IJsselmonde inv.nr. 183, fol. 76 e.v.).

Voor 4 november 1582 was Pieter met Aeffgen Cornelisdr getrouwd, daar zij op die datum als zijn echtgenote als doopgetuige te Ridderkerk optrad.

Bij akte gedateerd de laatste februari 1583 (stilo curie) verkocht heemraad Pieter Woutersz aan Dierick Fijck van den Hove Adriaensz tot Rotterdam een jaarlijkse losrente van 25 Carolus gulden met een hoofdgeld van 400 gulden, welke pas na 20 jaar afgelost mocht worden. Ook deze werd weer verzekerd op deze gehele hoeve van twintig morgen met boerderij (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 94vo).

Tot in 1591 bezat Pieter Woutersz als heemraad van Oost-IJsselmonde geen eigen zegel en zegelden mede- heemraden volgens de gewoonte voor hem.

Voor de eerste maal treft men Pieter Woutersz als zegelaar aan in een akte van 24 juni 1591 (WAIJ, arch. Oud- en Nieuw-Reyerwaard, inv.nr. 69, nr. 10).

In een akte gedateerd 24 maart 1591 deed hij dit nog niet (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 135). Blijkens een, misschien foutief gedateerde, akte van 3 maart (!) 1592 (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 135vo) gebruikte hij eveneens nog geen eigen zegel. Hij moet evenwel tussen 24 maart en 24 juni 1591 een zegel zijn gaan gebruiken. Dit vertoont een wapen voorstellende een dubbelkoppige (ook wel: dubbele) adelaar en is identiek met het wapen dat in die tijd door diverse groepen Van Driel op het eiland IJsselmonde en te Dordrecht gevoerd werd. De moeder kan een der echtgenotes van Pieter Woutersz een Van Driel zijn geweest. Elke aanwijzing daarvoor ontbreekt echter nog.

Blijkens het kohier der huizen en getimmerten over 1597 werd Pieter Woutersz te Oost-IJsselmonde aangeslagen voor 150 ponden met een huis met twee (hooi)bergen en een oude schuur, "staende op zijn lant mitte bouwerije", waarmee hij tot de meest gegoeden aldaar behoorde (ORA Oost-IJsselmonde inv.nr. 21).

Jannichgen Symonsdr, weduwe van de gewezen heemraad Cornelis Pietersz den ouden, met Lenert Japhetsz haar gekozen voogd, verkocht bij akte van 26 december 1597 aan heemraad Pieter Woutersz vier hont land in het Oostambacht van IJsselmonde in een hoeve lands van twintig mergen, voet onder voet gemeen met de weduwe van Heindrick de Raedt en het weeshuys tot Dordrecht. Het betrof hier de 7e hoeve vanaf het oosten. Het land was aan de oostzijde belend aan Dierick Fijok van den Hove en westelijk aan de kinderen van wijlen Jacob Boll met Jans Jansz int Velt en Jan Jansz (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 183, fol. 148vo).

Pieter Wouterss, heemraad in het Oostambacht van IJsselmonde, kocht op 6 januari 1599 acht hont in het Buitenland van Varkensoord onder West-IJsselmonde (ORA West-IJsselmonde, inv.nr. 263, fol. 13).

Op 24 april 1599 compareerden Pieter Huybrechtsz, schout van Rhoon, als vader en voogd van zijn onmondige kinderen bij Neeltgen Cornelisdr, Pieter en Laurens Cornelissoonen met Cornelis Jansz, en gezamenlijk vervangende Cornelis Willemsz als man van hun zuster Adriaentgen Cornelisdr, kinderen en erfgenamen van zaliger Beatrix Pietersdr, in haar leven woonachtig in Barendrecht ("Rhoon" doorgehaald). Zij allen transporteerden aan Pieter Woutersz, "onse mede broeder in wette" vier hont land in de 7e hoeve, groot twintig morgen Dit perceel was oostelijk belend aan Dirsk Fijck van Hove met de zijnen in dezelfde hoeve en westelijk aan de kinderen van mr. Jacob Boll met de zijnen met de 8e hoeve. Tevens compareerde de al eerder genoemde Jannitgen Symonsdr, weduwe van Cornelis Pietersz Ouwen met haar gekozen voogd Leendert Japhetsz en zij transporteerde vervolgens nog 1½ hont in de 7e hoeve (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Op 3 januari 1602 transporteerde Dierick Adriaensz, man en voogd van Marichgen Cornelisdr en wonende op het Zwijndrechtseveer, aan Pieter Woutersz een morgen vier hont met o.a. de buitendijkse aanwas en visserij in Varkensoord in West-IJsselmonde, belend oost: Cornelis Adriaensz Keyser, west en zuid: Cornelis Pietersz Wagenmaker en noord: "den gemeen lants Cruyswech" (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 263).

Lenert Lenertsz Timmerman transporteerde op 28 maart 1602 aan Pieter Woutersz, "onse mede broeder in wette", een morgen drie hont 70 roeden in de 1e hoeve van het Oostambacht, "ghenaempt die waterkeeringe". Dit land was oostelijk aan "de waterkeringe ofte Willaerts dijcxken" belend, westelijk aan Pauwels van Alekemade c.s. en zuidelijk en noordelijk aan eigen land van voornoemde Lenert. Het was belast met het moederlijke erfdeel van Lenert's kinderen, waarvoor hij ander land in de le hoeve verbond (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Op 10 juli 1603 zegelde Pieter Woutersz als heemraad van Oost-IJsselmonde een charter. Zijn wapen vertoont de dubbele (dubbelkoppige) adelaar en in het randschrift valt te lezen: "Pieter Wouter soen 1572" (ORA West-IJsselmonde, inv.nr. 1897).

Op 17 oktober 1605 nam Jacob Arensz met consent van Pieter Woutersz circa 1½ roede dijk in de Waterkeeringe in Oost-IJsselmonde tot zich (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 15) en op de op 23 november 1605 te Oost-IJsselmonde gehouden rechtdag eiste Pieter Woutersz van Jan Jansz Brul de betaling van 13 carolus gulden 10 stuivers (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 16).

Op 1 december 1606 verkocht Pieter Cornelisz Wagenmaecker uit Oost-IJsselmonde aan Pieter Woutersz, "mede broeder in wette", een jaarlijkse losrente van 27 carolus gulden (?)stuivers, welke 18 december 1617 gelost werd (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Genoemde Pieter Wagenrnaecker transporteerde bij akte van 14 maart 1607 aan Pieter Woutersz drie morgen een hont zeven roeden in de 19e hoeve van het Oostambacht van IJsselmonde, gemeen liggend met Wagenrnaecker of zijn kinderen in een stuk van circa tien mergen. Belenders waren oost: Jan Boucquet tot Dordrecht, west: Van Merode met hare medelanders "aen wedersijdex ten halver sloot volgens oude costumen", noord: Waegemaecker of zijn kinderen en zuid :"t oude dijcxken ofte waterkeeringe". Tevens verkreeg Pieter Woutersz nog circa 450 roeden "culcklandt" in de gemeenlands kolk of boesem, behorende in de voornoemde hoeve (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Op 24 april 1608 deed Leennert Leennertsz Francken timmerman gifte aan Pieter Woutersz van twee mergen 94 roeden in de le hoeve van Oost-IJsselmonde, welk perceel aan de noordzijde aan Pieter was belend. Ene Jacob Anthonis nam een rente op zich, verzekerd op zijn elf hont 16½ roeden (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 30vo).

Een akte van 18 febr. 1609 spreekt van Pieter Woutersz als mede-eigenaar van land in de 7e hoeve van het Oostambacht van IJsselmonde, waarin hij kavelde met andere grondbezitters (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Bij akte van 12 april 1609 transporteerde Leendert Leendertsz Vrancken (de voornoemde timmerman) uit Oost-IJsselmonde aan Pieter Woutersz twee morgen 94 roeden in de le hoeve van het Oostambacht. Aan de noordzijde grensde dit perceel aan een een perceel van de koper, oostelijk aan Willaertsdijcxken, westelijk aan mr. Pauwels van Alskemade c.s. en zuidelijk aan de verkoper (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Op de te Oost-IJsselmonde gehouden rechtdag van 11 juni 1609 verzocht Pieter Wouterse als waarsman van IJsselmonde gerechtelijk "uutlegginge opte quade ende onwillige betaelders" van de omslag van 1607 (doorgehaald) en 1608 (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 36vo).

De te Dordrecht woonachtige Beatris van Rijn, weduwe van Roochus van Haerlem, met haar zoon en gekozen voogd Gijsbrecht van Haerlem, transporteerde op 15 oktober 1609 aan Pieter Woutersz en Jan Arensz elk voor een helft drie morgen in het Nieuweland van IJsselmonde, met uitzondering van "de huysinge ende betimmerte daer op staende". Dit land was belend oost: Bastiaen Pietersz Bijl c.a. met de 4e hoeve, west: Direk Fijck van Hove, noord: Jan Arendsz bruikweer en zuid: Jan Jansz bruikweer (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Dezelfde akte is ook opgetekend in het dingboek van Oost-IJsselmonde, waarbij is genoteerd dat de kopers waren overeengekomen dat Pieter zijn helft niet eerder zou verkavelen dan wanneer andere ingelanden hiertoe zouden komen (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 39).

Een akte van 4 januari 1610 spreekt van Pieter Woutersz als mede-eigenaar van land in de 7e hoeve van het Oostambacht van IJsselmonde (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Bij akte van 25 november 1611 kocht Pieter Wouters twee mergen met aanwassen, rietvelden en wateringen in Varkensoord (ORA West-IJsselmonde, inv.nr. 263, fol. 56vo).

Pieter en de voomoemde Jan Arensz eisten op de rechtdag van 19 juli 1612 aan Harman Jansse Snyer betaling vanwege een opgelopen boete en onkosten bij een schouw (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 40, zie ook akten dd 2 aug. En aug./sept. 1612).

Te Charlois werd op 31 januari 1612 een transportakte genoteerd waarin de Rotterdamse burger Jacob Claesz Duyn als gemachtigde van Meynsge Jacobsdr aan Pieter Woutersz de gerechte helft overdroeg van een bijhangende rentebrief, inhoudende jaarlijks twaalf ponden tien schellingen over een hoofdsom van 200 gulden en ten laste van Cornelis Adriaen Goessen. In de marge van deze akte werd deze overdracht echter nietig verklaard (ORA Charlois, inv.nr. 13, fol. 2vo).

Op de op 15 januari 1615 te Oost-IJsselmonde gehouden rechtdag eiste secretaris Pieter Pietersz uit naam van Gysbrecht van Arokell, secretaris der stad Woerden en gewezen rentmeester van (de ambachtsheer) Van Mero(e)de, van Pieter Woutersse, heemraad te IJsselmonde en mede-possesseur van zes morgen met daarop staande de woning van Leennert Leennertsse Vrancken timmerman, de betaling van twee jaar rente, die was verzekerd op dat land. Pieter verklaarde vervolgens de betaling op zich te nemen, die hij met onkosten op 13 maart 1615 had voldaan (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 53).

Op de rechtdag van 4 oktober 1618 werd Pieter gedaagd om interesten over de jaren 1614-1618 op dit land te betalen (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 64vo).

Pieter op zijn beurt eiste op de rechtdag van 1 december 1616 de betaling van 33 ponden van Heindrick Pietersse Craenendoncq, die zich borg had gesteld voor Arye Jan Bastiaensse (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 59).

Op de rechtdag van 15 december 1616 waren de rollen echter omgedraaid. Nu eiste Craennendonck van Pieter in verband met de voorgaande borgstelling de betaling van 33 gulden, die Pieter zou hebben beloofd "uut saecke vant maecken vant huwelick van syn zoon" (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 59vo).

Bij uitspraak op de rechtdag van 16 maart 1617 werd Pieter veroordeeld tot de betaling van 15 ponden met de gemaakte kosten (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 59vo).

In een akte van 29 november 1618 trad Pieter Woutersz op als gekozen voogd van Adriana Jacobsdr, weduwe van Willem Cornelisz Koon (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Cornelis Jacob Bouchouwer uit Oost-IJsselmonde verkocht op 5 juni 1620 een jaarlijkse losrente van 40 ponden tien schellingen aan heemraad Pieter Woutersz. De brief werd 1 mei 1641 gelost (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Een akte gedateerd 11 juni 1620 noeml Pieter Woutersse als een der ingezetenen "aent Yselmontse oostende". De akte betreft het houden van dammen volgens de keur der dijkgraven (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 71 e.v.).

In een akte gedateerd 20 september 1621 trad heemraad Pieter Woutersz op als gekozen voogd van de mede te Oost-IJsselmonde woonachtige Aefggen Cornelisdr, weduwe van Antonis de Geest, toen zij een huis in het dorp IJsselmonde transporteerdel53. Wellicht was deze vrouw een verwante van de gelijknamige vrouw van Pieter Woutersz. Deze vrouwen moeten overigens van buiten het eiland IJsselmonde afkomstig zijn geweest. Men heeft hen althans in geen enkele familiegroep op het eiland IJsselmonde kunnen plaatsen.

De te Charlois woonachtige Adriaen Direxz Boertge verkocht op 5 maart 1622 aldaar een jaarlijkse losrente van achttien gulden vijftien stuivers aan Pieter Woutersz tot IJsselmonde (ORA Charlois, inv.nr. 13, fol. 148 e.v.).

In een akte van 31 maart 1622 trad Pieter Wouterse op als gekoren voogd voor Anneken Dircx (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 82vo).

Op 1 maart 1624 verkocht de IJsselmondse dorpskorenmolenaar Adriaen Lenertsz aan Pieter Woutersz, "mede broeder in wette", een jaarlijkse losrente van 6 ponden 5 schellingen (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184).

Op 9 maart 1625 werd te Oost-IJsselmonde in het openbaar een wit ramschaap verkocht dat de ambachtsheer was aangebracht door Pieter Woutersse (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 90).

Op 23 februari 1626 werd Pieter Wouters als hoge heemraad gecontinueerd (Polders IJsselmonde, inv.nr. 1), maar blijkens de kerkrekeningen over 1625/'26 was hij voor 2 augustus dat jaar gestorven.

Een akte gedateerd 27 februari 1627 maakt melding van de aanzegging door de gerechtsbode van IJsselmonde aan Arye Geeritsse Boots voor de funktie van hoogdijkheemraad van IJsselmonde in plaats van de overleden Pieter Woutersse (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 158, fol. 101).

Op 10 juli 1631 transporteerde Pieter van Golen, dijkgraaf en rentmeester te Oost-IJsselmonde ("Lenert Pietersz. woonende in Poortugaal, zoon ende" = doorgehaald), als gekozen voogd van Aelmgen Cornelisdr, weduwe van Pieter Woutersz, mede inwoonster, aan Vop Danielsz van Driell ("sijn comparants swager" = doorgehaald) een "wooninge, berge, keete, boomgaert ende betelinge" enz. met tien morgen vrij eigen weide en zaailand in de 10e hoeve van IJsselmonde. Dit land lag in hetzelfde weer gemeen met de koper en met de weeskinderen van zaliger Wouter Pietersz en strekte van "den ouwen noortzeedijck aff inne tot aen het kercke ofte oudelands dijckien int zuytende". Belenders waren oost: Pieter Lenerts Arijswager c.s. en west: Corn. Jans int Velt met de heer advocaat Dou (ORA Oost-IJsselmonde, inv.nr. 184, fol. 173vo).

In 1633, 1634 en 1642 werd in de rekeningen van de tienden van Oost-IJsselmonde melding gemaakt van Pieter Wouters weduwe, die woonachtig was op de 10e hoeve van het eerste blok (ARA Brussel, arch. Familie de Merode Westerloo, inv.nr. F958 en Q823).

IJsselmonde 24 april 1608; Den XXIIII aprillis 1608 heeft Leennert Leennertss Francken timmerman gift ende eygen gegeven aen Pieter Wouterss van twe mergen XCIIII roeden landts leggende inde eerste houve van Oost Iselmonde de waterkeeringe allen ende mits niemants gemeen belendt aende oostzyde willertse dycxkens west Pauwelse van Alckemade cum suis zuyden d'voorsegde Leennert Vrancken ende noorden den selven Pieter Wouterse alles volgens de coopcedullen daer van gemaeckt des dat Jacob Anthonis tot zynen laste neempt ende houdt op zyne elff hont cum 16½ roede rente van twaelff gulden X stuyvers jaerlijks aen haere genadige van merode ende daer voren 't zelve speciaelyk verbindt ende gehipothequeert actum present Jan Janse int Velt schout ende 't volle collegie van heemraden datum ut supra. (GA Rotterdam, Dingboek van het Oostambacht van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 31).

IJsselmonde 15 oktober 1609; Den XVen october anno 1609 heeft Beatris van Rhyn weduwe van Roochus van Haerlem woonnende tot Dordrecht met Gysbert van Haerlem haeren zoon ende voocht in desen ende heeft gift ende eygen gegeven aen Jan Arens ende Pieter Wouterss elcx voor deenne helfte van drye mergen vrye eygen lants soo groot ende cleyn als tzelve gelegen is inde vyffden houve van Iselmonde gemeen met deselve houve uutgenomen huysinge daer op staende belendt oost Bastiaen Pieterss Byl cum suis west Dirck Fyck van Hout noorden Jan Arens bruycwaer ten zuyden Jan Jorisse bruyckweer ende dat mit allen zynen aencleven ende toebehooren ende constitueerd den voorsegde Gysbert van Haerlem hem selven als borge voor de leverantie ende opstallen indien daer eenige weren.

Ten voorsegde daege is veraccordeert tusschen Pieter Wouterse ende Jan Arense dat Pieter Wouterse van zyne helfte van het voorsegde landt nu ende ten eeuweige dage niet sal mogen versoecken cavelinge maer altoos gemeen blyven ter tyt toe dat andere ingelanders cavelinge quamen te versoecken alswanneer hy mede zyn lot sal wachtern neffend d'andre actum present als boven ten zelven dage my present. (GA Rotterdam, Dingboek van het Oostambacht van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 39).

IJsselmonde 3 juni 1620; Onden naeme des heeren amen cont ende kennelick sy eennen yegelicken die desen openbaeren instrumente sall worden vertoont dat inden jaere der geboorte onses heylants ende zalichmaeckers Cristus Jesus anno XVI ende twintich den IIIen dach der maent junio voor ons Lenert Janssen schout Pieter Woutersse ende Heindrick Janssen int Velt heemraeden tot Yselmonde is gecompareert Aeffgen Cornelisdr weduwe van Thonis de Geest onse mede inwoondersse hebbende eenigegichte ofte lammicheit inde beenen maer anders wel gesont naer den lichaeme haere redenen verstant vyff zinnen ende memorie volcomentlick hebbende ende over al gebruyckende zulcx ons gerechtsluyden dat volcommentlick genoech gebleecken heeft welcke nochtans overdenckende de cortheit des menschelicken levens wetende datter niet gewisser sy dan de doot ende niet onseeckerder dan d'uuyre ende tyt vandien heeft daeromme sy comparanten sonder sinistere inductie ofte misleydinge van yemanden gemaect gewilt ende gelegateert, maect wilt ende legateert by desen t'gene hier naer volcht ierstelicken bevelende haer ziele naer d'affscheyt vanden lichaeme godt almachtich ende d'lichaen de sepulture der aerden in aller behoorlickheyt, maeckt ende legateert aenden heijlige geest armen deses dorps Yselmonde de somme van vyffentwintich guldens van XX stuyvers 't stuck item heeft sy testatriche noch gemaeckt ende gelegateert aen Huych Lenertsse haere susters zoon woonende op sgravendeell de somme van vyftich gulden munte als boven onvermindert syne voordere erffenisse willende ende begerende wel expresselijk dat beyde d'voorsegde legaeten naer haer testatrices overlyden betaelt ende voldaen sullen worden met het gereetste vande goederen die sy testatrice zal commen achterlaeten ende mitter doot t'ontruymen verclaerende sy testatrice voornoemd dit te wesen haeren uuterste wille ende testamentaire dispositie willende ende begeerende dat 't selve alsoo naergecomen sal worden ende volcommen effect sorteren sorteren tzy by forme van testamente codicille gifte uut saecke des doots ofte anders soo dat alderbest naer rechte sal connen statgrypen ende valideren niet jegenstaende eenige solemniteyten naer rechten noodich hiertoe gerequireert die eenichsins geobmitteert ofte naergelaeten wesen aldus gedaen ende gepasseert ten huyse vande voorsegde testatrice ten dage maende ende jaere als boven dester conde desen by ons schout ende heemraeden voornoemde onderteeckent opten dach als boven my present. (GA Rotterdam, Dingboek van het Oostambacht van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 71).

IJsselmonde 9 maart 1625; Den IXen maert 1625 is naer voorgaende drye zonnendaechse geboden wettelicken int openbaer vercocht een wit ramschaep dat aende heer gebracht is by Pieter Woutersse daer aff naer lants costume den schout toecomt een derdepaert daen aenbrenger het tweede ende den armen het derde derdedeel boven d'oncosten vant gebode gelt mit hougelt ende salaris vanden secretaeris ende heemraet hier overstaen de welck schaep gecocht is by Lenert Jansse schout om VI pond terconde my als secretaris. (GA Rotterdam, Dingboek van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 90r).

IJsselmonde 26 februari 1627; Opten 26 february 1627 zoo heeft Heindrick Pieterse Verschoor inwoonder alhier rechtelicken geconsigneert onder handen van ons ondergestelde schout ende heemraden tot Yselmonde alsulcke twe paeyen elcx tot vyftich guldens van XX stuyvers t'stuck als den zelven van wegen de coop van zyne huysinge schuldich is aen de gemeene erffgenamen van zaliger Aeffgen Cornelis weduwe van Antonis de Geest ende vervallen in julio XVI vyffentwintich ende 1626 verclaerende hy comparant het lange supercederen ende ophouden van de betaelinghe vandien gecauseert te wesen uut redenen dat hem rechtelicke interdictie was gedaen by den colffdrager van wegen den bailliu van Zuyt Holland om hem geene penningen buyten desselffs officiers consent affhandich te maecken uut dien een vande erffgenaemen synde den zoon van Jan Herbertsse onder Charlois hem alhier mit vechtboeten aende gemelten officier schuldich hadde gemaeckt daer aff wy gerechtsluyden mede goede kennisse syn hebbende actum present Lenert Jansse Zoetentyt schout Heindrick Jansse int Velt ende Cornelis Roochusse Clootwyck heemraden tot Yselmonde dato ut supra. (GA Rotterdam, Dingboek van het Oostambacht van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 101).

IJsselmonde 27 mei 1627; Den 27 mey 1627 heeft Jan Harbartsse woonende onder Catendrecht dese voorsegde penningen zoo van wegen syn kinderen als d'voornoemde gemeene erffgenaemen van Aeffgen Cornelisse zaliger gelicht tot hondert gulden over de gemelte twe paeyen van Heindrick Pietersse Verschoors huysinge vervallen inden jaere 1625 ende 1626 belovende mitsdien hem goede betaelinge te doen valideren op minderinge vande coopcedullen daer aff synde onder verbant van synen parsoon ende goederen roerende ende ontroerende tot bedwanck van alle rechten ende rechteren cum expensis ende heeft hem borge geconstitueert Cornelis Roochusse Clootwyck onder renenchiatie van de exceptien ordinis et excussionis ende mitsgaders verbant van synen parsoon ende goederen tot bedwanck van allen rechten ende rechteren cum expensis des beloofde Jan Harbertsse syne borg weder te indemneren alles op gelyoke recht ende verbant als boven actum present Lenert Jansse Zoetentyt schout ende Heindrick Jansse int Velt heemraet dato ut supra Jan Herbersse. (GA Rotterdam, Dingboek van het Oostambacht van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 101r).

IJsselmonde 11 februari 1628; Den XIen february 1628 heeft Aeffgen Cornelisdr weduwe van Pieter Wouterss zaliger wettelick geconsigneert ende onder handen vande schout ende heemraden gestelt alsulcke somme van hondert zevenenveertich ponden vyftien schellingen als Aeltgen Dircxse noch zuyver was competerende vande erffenisse van haeren zaliger grootvader Pieter Woutersse voornoemd gemerckt queryn de cryger haeren man rechtelicke interdictie hadde laeten doen aen Aeffgen Cornelisse weduwe voornoemd om aen syne huysvrou Aeltgen Dircx voorsegd geen penningen altoos te geven mit presentattie dat hy tevreden was alsoo zy nu van den anderen waeren door oneenicheyt gescheyden te submitteren int oordeel van schout ende heemraeden hoeveel dat elcx van haer van dese voorsegde penningen souden trecken oversulcx syn by provisie deselve 147..15..0 in des gerechts kiste opgesloten tot naeder ordre actum ut supra. (GA Rotterdam, Dingboek van het Oostambacht van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 104v).

IJsselmonde 5 april 1630; Den V april 1630 heeft Heindrick Pietersse Verschoor wettelicken geconsigneert onderhanden van ons onderschreven schout ende gerechte de somme van hondert ponden over twe paeyen ofte termynen die hy schuldich is aende gemeene erffgenaemen van zaliger Aeffgen Cornelisse elcx tot vyftich gulden vande coop van syne huysinge vervallen in julio uut redenen dat d'heer bailliu van Zuyt Hollandt hem interdictie hadde doen doen om zich geene penningen affhandich te maecken ende hy consignant daer van geen costen noch schade wil draegen daer over denselven by desen wel expresselick is protesterende actum ut supra present Lenert Jansse Zoutentyt schout Heindrick Jansse int Velt ende Adriaen Jan Ariensse heemraden. (GA Rotterdam, Dingboek van het Oostambacht van IJsselmonde inv.nr. 158, fol. 106v, 107r).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Woutersz Teunisz?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Woutersz Teunisz

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Woutersz Teunisz

Anthonis Woutersz
± 1480-????
Wouter Anthonisz
± 1515-> 1577

Pieter Woutersz Teunisz
± 1540-< 1626

(1) ± 1565
(2) < 1582

Aefgen Cornelisdr
± 1560-< 1644

Wouter Pietersz
????-< 1625
Maertge Pietersdr
± 1600-> 1667

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Teunisz

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Teunisz.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Teunisz.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Teunisz (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erik van der Noll, "Stamboom Van der Nol(l), Oosterloo, van Spronsen, van der Waart e.d.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-noll/I1055520488.php : benaderd 25 september 2024), "Pieter Woutersz Teunisz (± 1540-< 1626)".