Stamboom Van der Kooi » Keimpe Hedzers van der Kooi (1775-1828)

Persoonlijke gegevens Keimpe Hedzers van der Kooi 


Gezin van Keimpe Hedzers van der Kooi

Hij is getrouwd met Hiltje Tjeerds Straatsma.

Zij zijn getrouwd op 15 september 1799 te Jislum, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Maaike van der Kooi  1805-1887
  2. Titie van der Kooi  1812-1891


Notities over Keimpe Hedzers van der Kooi

Boer te Sijbrandahuis en Oostrum

Onze achternaam hebben wij te danken aan Keimpe Hedzers van der Kooi, die in 1811 te Oostrum (Oost-Dongeradeel) de naam "van der Kooij" aannam. (Na 1820 zijn bijna alle Friese "van der Kooijen" in naam veranderd naar "van der Kooi".)
Keimpe Hedzers was geboren te Giekerk in 1775 en hij overleed te Oostrum in 1828. Genoemde Keimpe Hedzers, om in familierelaties te spreken mijn oudouder (vader van mijn betovergrootvader), had zijn voornaam Keimpe gekregen van een voorvader uit omstreeks 1600 nl. van Keimpe Wyarda, die gehuwd was met Sas van Uylenburg en die Mede-Gedeputeerde van de Staat van Friesland was.
De naam Hedzer kwam in de familie door een "voormoeder" nl. Dieuke Hedzers geboren in 1661 te Tietjerk en dochter van Hedser Sioerds.
Keimpe Hedzers van 1775 trouwde in 1799 met Hiltje Tjeerds Straatsma, die van Wijns afkomstig is. Door haar is de naam Tjeerd, die ik ook draag, in de familie gekomen. Dit echtpaar trouwde te Lichtaard, woonde in 1800 te Jislum, in 1802 te Sybrandahuis en verhuisde vóór 1805 naar Oostrum, alwaar hij zoals gezegd in 1811 de naam "van der Kooi" aannam. Datzelfde deed zijn broer Piebe Hedzers in 1812 en wel in de gemeente Blija, kanton Hallum. Ook de zusters van de beide broers nl. Taetske Hedzers, Maaike Hedzers en Janke Hedzers overlijden resp. in 1839, 1852 em 1843 met dezelfde achternaam.

Waarom van der Kooij?
De grootvader van de bovenstaande 5 kinderen "van der Kooij" heette Keimpe Fetses en deze man is jarenlang boer/kooiboer geweest op één der kooien te Rijperkerk.
Vroeger lag tussen de dorpen Giekkerk en Rijperkerk een meer, nl. De Ryd. In dit meer strommde uit oostelijke richting een vaart Bouwe Pet genaamd. Ten zuiden van Bouwe Pet lagen toen 3 eendekooien. Op de Schotanus-atlas van 1718 staan deze kooien duidelijk aangegeven.
Op de meest oostelijke vogelkooi woonde Keimpe Fetses. Hij overleed, toen hij ongeveer 90 jaar oud was en hij moet een zeer bewogen leven hebben geleid, gezien het volgende.
Hij was geboren ongeveer 1680 te Rijperkerk, Bergum of Garijp. Wat we wel zeker weten is, dat hij trouwt p 5-2-1702 met Lijsbeth Willems van Oenkerk.
Zij is weduwe met 6 kinderen. Het huwelijk duurt 17 jaren, want dan overlijdt Lijsbeth Willems. Samen krijgen ze nog 3 kinderen, nl. Saapke Keimpes 1703, Dieuwke Keimpes 1705 en Feitze Keimpes.
Anderhalf jaar na de dood van zijn vrouw hertrouwt Keimpe Fetses met Taetske Jans Cock. Dit huwelijk vindt plaats te Oenkerk op 22-5-1721> Taetske Jans Cock is de dochter van Jan Hearre Cock en Janke Mients. Bij haar huwelijk is Taetske pas 17 jaar oud, want zij is geboren in 1704.
Haar grootvader was Hearre Jans Cock, meester-smid te Oenkerk. Deze meester-smid had toen al de achternaam Cock, want hij kwam uit het het gewest Holland. Hij was in 1648, in het jaar van de vrede van Munster, getrouwd met Helena Vitu, die geboren was te Den Haag, als dochter van Pasteibakker Martinus Vitu en Maria van Swaenenburg.

Terug naar Keimpe Fetses. De inmiddels zeker 40-jarige Keimpe trouwt dus de 17-jarige Taetske. Zij krijgen tezamen vervolgens zeker 12 kinderen, want alle kinderen staan genoemd in de akte van verkoop in 1769, uit het Proclamatieboek van Tietjerksteradeel. We weten uit de Floreencohieren, dat Keimpe Fetses op deze boerderij met stem 29 te Rijperkerk komt te wonen tussen 1708 en 1718. Hij is eigenaar geworden na zijn broer Hedser Fetses en van 1718 tot 1768 blijft hij eigenaar en gebruiker. (de floreencohieren werden om de 10 jaar vastgesteld).
In de Quotisatiekohieren van 1749 staat Keimpe Fetses te boek als "welgesteld boer te Rijperkerk".
(Quotisatiekohier: Een kohier is een register, met name een belastingsregister, waarop de belastingplichtigen en hun aanslagen onder nummer worden geregistreerd. In het Quotisatieregister staan de namen van de gezinshoofden, beroepen en welstand vermeld van de Friese bevolking toendertijd.

Conclusie
Keimpe Fetses (±1680-1768) is meer dan 50 jaar boer geweest op een boerderij-eendekooi te Rijperkerk. Eén van zijn 12 kinderen uit een tweede huwelijk was Hedzer Keimpes. Deze trouwde met Maaike Piebes op 12-3-1775 te Giekerk.
De 5 kinderen van dit echtpaar kozen voor de naam "van der Kooij". Hun ouders hebben niet op een kooiboerderij gewoond. Hun pake Keimpe Fetses is van beslissend belang geweest bij de naamsaanname in 1811/1812.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Keimpe Hedzers van der Kooi?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Keimpe Hedzers van der Kooi

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Keimpe Hedzers van der Kooi


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 26 november 1775 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1775: Bron: Wikipedia
      • 13 januari » Eerste opvoering van de opera La finta giardiniera van Wolfgang Amadeus Mozart in München.
      • 15 februari » Kardinaal Giovanni Angelo Braschi wordt gekozen tot Paus Pius VI.
      • 14 april » Eerste abolitionistische groepering opgericht in de Verenigde Staten, door Benjamin Franklin en Benjamin Rush.
      • 2 mei » Benjamin Franklin voltooit zijn studie van de Golfstroom.
      • 11 juni » Koning Lodewijk XVI van Frankrijk wordt tot koning gekroond.
      • 21 juni » Karel van Nassau-Usingen wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Willem.
    • De temperatuur op 15 september 1799 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten zuiden. Typering van het weer: zeer betrokken donder bliksem. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1799: Bron: Wikipedia
      • 21 januari » Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.
      • 5 juni » Alexander von Humboldt vertrekt per schip voor een expeditie naar Zuid-Amerika.
      • 6 oktober » Slag bij Castricum.
      • 10 oktober » De Conventie van Alkmaar sluit de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland af.
      • 9 november » Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
      • 10 december » Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.
    • De temperatuur op 2 juli 1828 lag rond de 24,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
      • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
      • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
      • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
      • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
      • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van der Kooi


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    T van der Kooi, "Stamboom Van der Kooi", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-kooi/I1011559463.php : benaderd 8 mei 2024), "Keimpe Hedzers van der Kooi (1775-1828)".