Stamboom van der Heiden, Roth, van der Hek, de Groot » Barthlime Roth (1723-1814)

Persoonlijke gegevens Barthlime Roth 

  • Hij werd gedoopt op 8 oktober 1723 in Speicher A.R., Appenzell, Zwitserland.Bron 1
    Bij de doop van Barthlime wordt de achternaam van zijn moeder verkeerd geschreven. Op de doopakte staat foutief als achternaam Elsbeth Koller (dit moet zijn Elsbeth Rechsteiner). Deze verwaring komt vaker voor. Dit is terug te leiden om de naam van de moeder van Elsbeth Rechsteiner, Anna Koller geheten.

    Evenzo in de akten verschillende schrijfwijzen van de achternaam Roth:
    Doopakte: Roth
    Huwelijksakte: Rodt
    Overlijdensakte: Rood
  • Beroepen:
    • Bakker.
    • Molenaar.
    • Waard.
  • Hij is begraven op 3 februari 1814 in Speicher A.R., Appenzell, Zwitserland.Bron 1
  • Een kind van Ruodolp Rodt en Elsbeth (Beth) Rechsteiner
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2024.

Gezin van Barthlime Roth

(1) Hij is getrouwd met Anna Iller (Illterrin).

Zij zijn getrouwd op 9 januari 1750 te Speicher A.R., Appenzell, Zwitserland.Bron 1


Kind(eren):

  1. Barthlime Rodt  1750-1794 
  2. Lorenz Roht  1752-1831 
  3. Daniël Roht  1753-1753
  4. Anna Elisabeth Roht  1754-1826 
  5. Daniël Roht  1757-????
  6. Daniël Roth  1759-± 1760
  7. Johannes Roth  1763-1837
  8. Anna Roth  1769-1848


(2) Hij is getrouwd met Magdalena Schläpfer.

Zij zijn getrouwd op 6 februari 1795 te Speicher A.R., Appenzell, Zwitserland.

Bij haar huwelijk met Barthlime Roth is Magdalena Schläpfer weduwe van Sebastian Gschwend. Het huwelijk bleef kinderloos.

Notities over Barthlime Roth

Naamsvarianten: De achternaam Roth, met verschillende schrijfwijzen, maakt het niet makkelijk; Rod, Rott, Rot, Rodt, Roodt, Rooth, Rothen, Roothen, zelfs Roht en Rohten, later en zoals het nu wordt geschreven, Roth.

Barthlime Roth is nog geen zes jaar als zijn vader Rúodolp Rodt op de leeftijd van 47 jaar te Speicher begraven wordt. Dit zal een stempel op zijn leven gezet hebben. Enerzijds zal hem dit gemotiveerd hebben om reeds op jonge leeftijd te streven naar een eigen inkomen en beroep. Anderzijds zullen de contacten met de familie Rechsteiner, Elsbeth Rechsteiner (de moeder van Barthlime) waarschijnlijk als een sociaal vangnet voor het gezin gefunctioneerd hebben.

Op 11 jarige leeftijd in 1734 woont Barthlime met zijn moeder Elsbeth Rechsteiner, zijn broers Johannes en Daniel en zijn zuster Anna 'Im Unteren Flecken'. Dit is een adres buiten het plaatsje Speicher in de buurt van de Speicher Mühli. Deze Speicher Mühli is de Mahlmühle (Korenmolen) am Mülibach. Zes jaar later, in 1740, treffen we de weduwe Elsbeth Rechsteiner aan met de opgroeiende kinderen Johannes, Daniel en Barthlime in een huis in 'Untere Blatten'. Het jaar 1740 is een bewogen jaar voor het gezin. In januari heeft Elsbeth aan het graf gestaan van dochter Anna Rodt (1716), zij is niet ouder dan 23 jaar geworden. Daarnaast krijgt haar zoon Daniel Roth (1719) bij een Hauptmusterung (militaire wapeninspectie) een ongeluk, waarbij hij zijn hand ongelukkigerwijze eraf schoot.

Op 26 jarige leeftijd trouwt Barthlime Roth (1723) met de 21 jarige Anna Iller (1728) op vrijdag 09 januari 1750 in Speicher A.R., Appenzell, Zwitserland. Barthlime Roth en Anna Iller krijgen 9 kinderen. Vier kinderen overleden op zeer jonge leeftijd: Hierbij valt direct op dat het geven van de naam Daniel hen geen geluk heeft gebracht. Immers, Daniel (1) stierf 5 dagen na zijn geboorte, Daniel (2) stierf 2 dagen na zijn geboorte en Daniel (3) stierf ongeveer 1 jaar na zijn geboorte. Ook moesten zij de geboorte van een levenloze zoon incasseren.

Barthlime Roth is in Moos (moerasachtig gebied in het centrum van het plaatsje Speicher) neergestreken. Hij koopt in 1750 aldaar een pand voor 1750 gulden en geeft het de naam 'Wirtschaft sur sonne', nummer 50. Barthlime en Anna bouwen snel aan eenfamiliebedrijf. De zaken in Speicher krijgen al snel een flinke omvang. De combinatie van molenaar, bakker en waard komt goed uit de verf.
Als zijn oudste zoon Barthlime (junior) Rodt (1750) de leeftijd krijgt om mee te werken, wordt de zaak in 1769 uitgebreid met een bakkerij. Barthlime 'junior' besluit om bij zijn vader in het familiebedrijf te gaan werken, hij beoefend kennelijk gelijktijdig de beroepen molenaar, bakker en waard. De zaken gaan zo goed dat ze de naastgelegen wirtschaft, nummer 49 eveneens kopen. De wirtschaft kreeg de naam 'Wirtschaft zum Löwen'. Het familiebedrijf herbergt dan minstens de volgende beroepen: molenaar, bakker en twee maal waard.
Deze Wirtschafts werden zeer waarschijnlijk ook gebruikt als gelegenheid om rekruten te werven voor het in dienst treden bij het Zwitserse (huur)-leger. Als werfofficieren zullen de zoons van Barthlime, Lorenz Roht (1752) en zijn jongere broer Johannes Roth (1763), van deze Wirtschafts gebruik hebben gemaakt.

De dochters van Barthlime, Anna Elisabeth Roht (1754) en Anna Roth (1769) doen goede huwelijken. Sociaal gezien behoort de familie Roth tot de hogere middenklasse. Een molenaar behoort van origine tot de hogere klasse, maar aangezien in het Appenzellerland sprake is van een omvangrijke textielindustrie, wordt deze klassieke rangorde enigszins aangetast door het naar voren rukken van de textielhandelaren. De Schoonzoon van Barthlime Roth, Johann Ulrich Rüsch is hier een exponent van. Zijn woning in Röhrenbrugg is het huidige (anno 2002) gemeentehuis van Speicher. Barthlime verkoopt in 1789 ‘Wirtschaft sur sonne’, nummer 50 voor ongeveer 2400 gulden aan zijn dochter Anna Elisabeth en haar echtgenoot Johann Ulrich Rüsch.

Barthlime Roth (1723) trouwde voor de tweede maal 4 maanden na het overlijden van zijn eerste echtgenote Anna Iller op 71 jarige leeftijd op vrijdag 06 februari 1795 in Speicher A.R., Appenzell, Zwitserland met de 25 jaar jongere Magdalena Schläpfer 1748 (Bij haar huwelijk met Barthlime Roth is Magdalena Schläpfer weduwe van Sebastian Gschwend). Dit huwelijk bleef kinderloos.

De naam van nummer 49 (eigendom van Barthlime senior) wordt de naam van nummer 50 'Wirtschaft sur sonne'. Bij het overlijden van Barthlime senior in 1814 (op 90 jarige leeftijd) gaat nummer 49 over naar zijn schoonzoon Johann Ulrich Rüsch (1759), de echtgenoot van zijn dochter Anna Elisabeth.
De wirtshafts 49 en 50 hebben zo via de vrouwelijke lijn de familie Roth verlaten, omdat Barthlime‘s(senior) zoons, Lourenz en Johannes, hadden gekozen voor een loopbaan in het Zwitserse leger. Lourenz en zijn broer Johannes zullen zich niet meer in Speicher vestigen. Ze hebben de banden verbroken.

Je kunt je afvragen waarom Barthlime de Wirtschaft niet aan zijn oudste zoon Barthlime (junior) heeft verkocht. De meest voor de hand liggende reden lijkt: Barthlime (junior) gaat een buitenechtelijke relatie aan met de nicht van zijn echtgenote (Anna Maria Schläpfer ~1752) met als resultaat dat op zondag 13 december 1789 het buitenechtelijk kind Anna Maria te Speicher wordt gedoopt. Het overspel wordt zwaar opgevat door de overheid. Moeder Anna Maria Schläpfer wordt veroordeeld voor haar overspel, zij wordt gevangen gezet in de gevangenis te Hundwil. Barthlime (junior) moet een aantal boetes hiervoor betalen. Hij geeft aan dat hij voor het kind zal zorgen. Echter hij jaagt de overheid tegen zich in het harnas door vervolgens 'te vluchten'.

De mannelijke lijn Roth in Speicher houdt op te bestaan. Sinds 1850 is de naam Roth uit het plaatsje Speicher verdwenen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Barthlime Roth?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Barthlime Roth

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Barthlime Roth

Voorouders (en nakomelingen) van Barthlime Roth

Daniel Rot
1647-> 1687
Anna Sauter
1652-> 1687
Anna Koller
1643-1693
Ruodolp Rodt
1682-1729

Barthlime Roth
1723-1814

(1) 1750
Lorenz Roht
1752-1831
Daniël Roht
1753-1753
Daniël Roht
1757-????
Daniël Roth
1759-± 1760
Johannes Roth
1763-1837
Anna Roth
1769-1848
(2) 1795

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Een prachtig boek/document over de familie Roth. Titel: 'Het gras is groen; Het uniform is blauw; Het bloed is Roth.' Gemaakt door Harry L. Roth (Uitgave in eigen beheer door H.L. Roth)

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 6 februari 1795 lag rond de -2 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken mist windstil. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1795: Bron: Wikipedia
      • 19 januari » De Bataafse Republiek uitgeroepen.
      • 6 maart » Afschaffing galgenvelden en galgenbergen in Holland.
      • 7 augustus » Nederland verliest Kaap de Goede Hoop aan de Engelsen in de Slag om Muizenberg.
      • 24 oktober » Polen wordt verdeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en Rusland tijdens de Poolse Delingen.
      • 13 december » Een meteoriet treft Wold Newton in het Engelse Yorkshire. Later zal de sciencefictionschrijver Philip José Farmer deze gebeurtenis gebruiken als basis voor zijn Wold Newton family-verhalen.
    • De temperatuur op 3 februari 1814 lag rond de -2 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1814: Bron: Wikipedia
      • 11 januari » Slag bij Hoogstraten - Het Franse leger wordt verslagen in een reeks confrontaties in de Noorderkempen in België.
      • 25 maart » Koning Willem I richt De Nederlandsche Bank op.
      • 11 april » Napoleon treedt af en wordt verbannen naar Elba.
      • 26 oktober » Oprichting van de Corps de Maréchaussée (Koninklijke Marechaussee) door Willem I.
      • 29 november » Het dagblad The Times in Londen neemt een van de eerste stoommachines in gebruik om de drukpers aan te drijven.
      • 24 december » Vrede van Gent.

    Over de familienaam Roth

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Roth.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Roth.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Roth (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Aad van der Heiden, "Stamboom van der Heiden, Roth, van der Hek, de Groot", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-heiden-roth-van-der-hek-de-groot/I791.php : benaderd 10 mei 2024), "Barthlime Roth (1723-1814)".