Stamboom Van der Galien, Bootsman, Bos eva » Wenceslaus de Heilige van Bohemen (± 905-± 930)

Persoonlijke gegevens Wenceslaus de Heilige van Bohemen 


Gezin van Wenceslaus de Heilige van Bohemen


Notities over Wenceslaus de Heilige van Bohemen

Wenceslaus de Heilige (ca. 905 – https://nl.wikipedia.org/wiki/Star%C3%A1_Boleslav">Stará Boleslav https://nl.wikipedia.org/wiki/28_september">28 september https://nl.wikipedia.org/wiki/929">929 of https://nl.wikipedia.org/wiki/935">935) was hertog van https://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemen">Bohemen en is een heilige van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Rooms-katholieke_Kerk">Katholieke Kerk.

Hij werd in 903, 908 of 910 geboren als zoon van https://nl.wikipedia.org/wiki/Vratislav_I_van_Bohemen">Vratislav I van Bohemen. Zijn grootmoeder, de Heilige https://nl.wikipedia.org/wiki/Ludmilla_van_Bohemen">Ludmilla, gaf hem een christelijke opvoeding. Na de dood van Wenceslaus' vader werd zijn heidense moeder https://nl.wikipedia.org/wiki/Drahom%C3%ADra">Drahomíra https://nl.wikipedia.org/wiki/Regent_(bestuurder)">regentes van het hertogdom. Zij voerde een https://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-katholicisme">antichristelijk bewind. Het Boheemse volk smeekte Wenceslaus de macht over te nemen. Dat deed hij omstreeks 925 en plaatste het hertogdom onder de protectie van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Roomse_Rijk">Duitse Rijk. Op zijn gezag vierde de Kerk in Bohemen de https://nl.wikipedia.org/wiki/Liturgie">liturgieniet langer in de https://nl.wikipedia.org/wiki/Byzantijnse_ritus">Byzantijnse ritus, maar in de https://nl.wikipedia.org/wiki/Latijnse_ritus">Latijnse. Wenceslaus was een vroom en deugdzaam man. Zijn liefde voor de https://nl.wikipedia.org/wiki/Eucharistie">eucharistie is legendarisch: het verhaal ging dat hijzelf de https://nl.wikipedia.org/wiki/Tarwe">tarwe voor https://nl.wikipedia.org/wiki/Hostie">hosties zaaide en de https://nl.wikipedia.org/wiki/Druif_(vrucht)">druiven voor de https://nl.wikipedia.org/wiki/Miswijn">miswijn zelf perste. Wenceslaus had de gelofte van maagdelijkheid afgelegd.

In een samenzwering van zijn moeder en zijn broer https://nl.wikipedia.org/wiki/Boleslav_I_van_Bohemen">Boleslav werd hij vermoord op 28 september 935. Zijn lichaam werd in stukken gehakt en begraven op de plaats van de moord. Zijn broer volgde hem op als Boleslav I maar kreeg berouw over zijn misdaad, deed boete en beval de https://nl.wikipedia.org/wiki/Reliek">relieken van zijn broer over te brengen naar de https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Vituskathedraal">Sint-Vituskerk in https://nl.wikipedia.org/wiki/Praag">Praag.

Wenceslaus is de https://nl.wikipedia.org/wiki/Beschermheilige">beschermheilige van Bohemen en van Tsjechië. Hij wordt gevierd op https://nl.wikipedia.org/wiki/28_september">28 september.

Het https://nl.wikipedia.org/wiki/Wenceslausplein">Wenceslausplein in Praag draagt sinds 1848 zijn naam. De zogenaamde Heilige https://nl.wikipedia.org/wiki/Wenceslaskroon">Wenceslaskroon werd pas eeuwen na zijn dood gesmeed.

bron: wikipedia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wenceslaus de Heilige van Bohemen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wenceslaus de Heilige van Bohemen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wenceslaus de Heilige van Bohemen

Wenceslaus de Heilige van Bohemen
± 905-± 930


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Bohemen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jaap van der Galien, "Stamboom Van der Galien, Bootsman, Bos eva", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-galien-bootsman-bos/I49937.php : benaderd 8 juni 2024), "Wenceslaus de Heilige van Bohemen (± 905-± 930)".