Stamboom Van der Galien, Bootsman, Bos eva » Peter Jansens

Persoonlijke gegevens Peter Jansens 

Bron 1
  • Hij is geboren in Elderhuisen.
  • Hij is gedoopt in Temple:.
  • Hij is overleden in Ellerhuizen.

Gezin van Peter Jansens


Kind(eren):

  1. Tonnijs Pieters  1636-???? 
  2. Claes Pieters  1627-????


Notities over Peter Jansens

Woont circa 1625 in De Wijck te Elderhuisen. In de verponding van 1630 wordt hij aangeslagen voor 93 grasen land. Eerste bewoner van De Wijck te Elderhuisen.

De kindervolgorde is aan de hand van de trouwdata opgemaakt

Mogelijk waren er nog meer kinderen:

Zonder vermelding van de locatie zijn te Bedum nog als kinderen van (een) Peter Jansens gedoopt:

4 februari 1638: Jacob

12 juli 1646: Egbert

5 november 1648 (vader tot Beem): Roelfien.

Bij een vader met dezelfde naam staat oa in 1635: 'tot Vierhusen' (Tussen Bedum en Ter Laan).

Ellerhuizen had een eigen rechtspraak.

Bij de bestudering van een topografische kaart van 1905 (Historische Atlas Groningen (1990), nr. 80, Zuidwolde)

lijkt het erop dat Het Geweide vanuit Thesinge door de Steerwolderpolder heen precies langs De Wijk loopt en vervolgens met een bochtje naar het Boterdiep gaat. Misschien liep de weg van Garmerwolde via Steerwolde precies naar De Wijk...

Wijk kan ook betekenen: kreek, baai, inham en is een naam voor wateren die door indijking binnenslands kwamen te liggen (Woordenboek der Noord- en Zuidnederlandse Plaatsnamen, J. de Vries, Utrecht/Antwerpen, 1962).

In een almanak van 1831 (Beschrijving van Bedum, Almanak ter bevordering van kennis en goede smaak (leens, 1831) staat: 'Al zeer vroeg bestond er te Bedum eene kapel, welke gestaan heeft in den buitenhof van K.W. Wijk, nabij de plaats waar de trekschuiten gewoonlijk aanhouden. De opgedolven beenderen, daar gevonden, zijn genoegzame bewijzen, dat bij dit bidhuisje ook eene begrafenisplaats is geweest.' In dezelfde almanak is ook sprake van de boerderij 'het Hooge Heem' in Ellerhuizen (die meer naar het westen staat), zo geheten omdat men hier eene hoogte opgeworpen heeft, ten einde een bidhuisje op te rigten, doordien men geduriglijk, des winters en voorjaars, wegens het hooge water, niet altijd de hoofdkerk konde bezoeken; alzoo maakten de Ellerhuisters, en denkelijk ook de Noordwolders van deze inrigting een goed gebruik'. Deze locatie wordt ook vermeld door H. Kremer in 1837 in zijn Beknopte aardrijks- en geschiedkundige plaatsbeschrijving der provincie Groningen, Gron. 1837.

In 1842 schrijft J.G. Rijkens in deze almanak (Eene bijdrage van de ontdekking der oude Ellerhuister kerk of kapel, benevens de daaraan grenzende begraafplaats en de gedachte Weme, Leens 1842) dat hem verjaald werd 'dat men bij de boereplaats van K. Wijk, onder Ellerhuizen, bij de slechting eene hoogte, eene menigte menschenbeenderen en zware steenen had gevonden'. (.......). Rijkens vestigt de aandacht op de nabijheid van het Thesinger Klooster, dat deze kapel kon hebben gesticht.

Ook het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden van Van der Aa (Gorinchem 1843) vermeldt dat men bij 'De Wijk' in 1841 een hoeveelheid stenen heeft opgegraven 'waaronder eene bijzondere soort van ronde steenen, welke men uitsluitend aan oude kerkgebouwen aantreft' en tevens dat er 20 lijken waren opgegraven. Wat betreft de stenen: deze kunnen voor hergebruik zijn aangevoerd uit Thesingerburen, waar op circa 800 m afstand van De Wijk in de 2e helft van de 15e eeuw de kerk van Stederwalda heeft gestaan (Groninger Volksalmanak 1974-'75), blz. 184-197.

Bewoners van De Wijk (82 grazen, in de 19e eeuw 157).

circa 1625 Peter Jansens.

circa 1650 Aepke Jacobs, schoonzoon van Peter Jansens.

circa 1680 Peter Jansens, zoon van Aepke Jacobs.

1721 Bijwke Nannincks, wed. van Tonnijs Pieters, gebruiker Hindrik Eibes. Bij de verkoop in 1781 is de kerk van Noorwolde eigenaar van (een deel van) het land.

1781-1789 Claas Harms Wijk

1789-1833 Willem Luitjes Wijk

1833-1845 zijn kinderen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Peter Jansens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Peter Jansens


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. ter Laan Web Site, Stip ter Laan, Peter Jansens, 2 maart 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com Familiesite: ter Laan Web Site Stamboom: PAF5laatste

Over de familienaam Jansens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Jansens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Jansens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Jansens (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jaap van der Galien, "Stamboom Van der Galien, Bootsman, Bos eva", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-galien-bootsman-bos/I43676.php : benaderd 18 juni 2024), "Peter Jansens".