Stamboom Van der Galien, Bootsman, Bos eva » Johannes (Jo) Wardenier (1912-1960)

Persoonlijke gegevens Johannes (Jo) Wardenier 


Gezin van Johannes (Jo) Wardenier


Notities over Johannes (Jo) Wardenier

Het mysterie Wardenier en de "brandstofloze" motor 


In de herfst van 1934 baarde een eenvoudige boerenzoon uit Steenwijkerwold opzien door een motor te laten draaien, die, zoals hij het zelf aangaf, “een omwenteling zou brengen in de voortbeweging”.  Hij was de uitvinder van de "brandstofloze motor".  De 21-jarige Johannes Wardenier is wekenlang voorpaginanieuws geweest.
Zijn motor zou worden geproduceerd in Wolvega.  “De werkloosheid zal halt houden. Wardenier heeft een uitvinding gedaan, die mensen en machines weer aan arbeid kan helpen,” schreven sommige kranten. De fabriek zou aan 13.000 mensen werk bieden.


Ingenieurs uit Engeland en rijksingenieurs zouden getuige zijn geweest van een proef.  De grondprijzen in Wolvega stegen en zelfs de olieprijs in de wereld was gedaald.  Om de uitvinding wereldkundig te maken zou een speciaal gemaakte bus, uitgerust met deze motor, door Europa toeren zonder ook maar 1 keer brandstof in te nemen.


Zo ver is het niet gekomen. Wardenier werd plotseling opgenomen in een psychiatrische inrichting.  De behandelende professor verklaarde hem echter “normaal” en stuurde Wardenier weer naar huis.  Op dat moment begint het mysterie dat tot op de dag van vandaag onopgelost is gebleven.  Bij thuiskomst hoorde Wardenier dat zijn motor was verdwenen, volgens zijn ouders opgehaald door “enkele heren”.  De motor is nooit teruggevonden.


Lang zou hij niet van zijn vrijheid genieten, de oorlog brak uit en hij werd te werk gesteld in Duitsland. Tijdens een bomaanval wist Johannes te ontsnappen en na enige omzwervingen sloot hij zich aan bij een verzetsgroep te Brussel. 
Uiteindelijk werd hij door de Duitsers gepakt in Nijmegen (1943) met 200 distributiekaarten, valse papieren en illegaal drukwerk.  Hij doorstond vreselijke martelingen in kamp Buchenwald en kamp Wesseling.  Vlak voordat hij bezwijkt wordt hij door onbekende uit het kamp gehaald en in 1944 overgebracht naar een hospitaal en later naar Eindhoven.  Na zijn genezing keert hij als vrij man naar zijn geboortestreek, de oorlog is dan bijna voorbij.
Later blijkt dat Frits Philips (ja, die van de gloeilampen) Johannes uit het kamp heeft kunnen redden.  En weer later zou een woordvoerster van Philips dit bevestigen: Frits Philips zou zich wel meer ingezet hebben voor Nederlanders in oorlogstijd.  Diezelfde Philips die in 1934 al contact had gezocht met Johannes Wardenier.


Wardenier vertelde in 1959 over zijn opname: “In een auto van Philips en met mensen van Philips werd ik naar de kliniek gebracht.”  Wardenier leefde na zijn opname in betrekkelijke weelde.  Hoefde niet meer te werken, kocht dure pakken, rookte sigaren en reed auto.  Op 17 Juli 1960 is Johannes Wardenier op 47-jarige leeftijd overleden. Hij werd begraven in Kerkbuurt, bij Steenwijk.  Later onderzoek toont aan dat zijn lichaam daar niet ligt.  Volgens zijn familie is zijn lichaam bij het graf van zijn ouders geplaatst te Steenwijkerhold.  Henk Vos, grafdelver te Steenwijkerhold zegt dat er buiten zijn ouders niemand is bijgeplaatst, ook het register van de gemeente vermeldt geen graf van Johannes Wardenier.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes (Jo) Wardenier?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes (Jo) Wardenier

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes (Jo) Wardenier

Jan Wardenier
1834-1915
Jan Wardenier
1869-1947

Johannes (Jo) Wardenier
1912-1960


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 september 1912 lag tussen 4,4 °C en 14,9 °C en was gemiddeld 9,4 °C. Er was 8,7 uur zonneschijn (70%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1912: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 17 januari » De Brit Robert Falcon Scott bereikt de Zuidpool, meer dan een maand na zijn rivaal Roald Amundsen.
    • 5 mei » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub SV Ried.
    • 18 mei » George Horine, een Californische student, springt bij wedstrijden in het stadion van de Stanford-universiteit ter voorbereiding van de Olympische Spelen als eerste atleet 2 meter hoog.
    • 12 juni » Oprichting van de Hondurese voetbal- en honkbalclub Club Deportivo Olimpia in de hoofdstad Tegucigalpa.
    • 16 juni » Rusland en Frankrijk sluiten een marineverdrag.
    • 4 augustus » De 53-jarige Noorse schrijver Knut Hamsun voltooit zijn romantrilogie De Zwerver.
  • De temperatuur op 27 juli 1960 lag tussen 9,8 °C en 20,7 °C en was gemiddeld 15,4 °C. Er was 1,5 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 7,3 uur zonneschijn (46%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • In het jaar 1960: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,4 miljoen inwoners.
    • 21 april » Brasilia wordt officieel de hoofdstad van Brazilië.
    • 21 juni » De West-Duitse atleet Armin Hary brengt het wereldrecord op de 100 m op 10,0 sec.
    • 14 juli » Jane Goodall komt aan in het Gombe Stream-Reservaat in het huidige Tanzania om haar beroemde studie van chimpansees in het wild aan te vangen.
    • 12 oktober » De Japanse leider van de Japanse Socialistische Partij Inejiro Asanuma wordt live tijdens een televisiedebat met een samoeraizwaard doodgestoken door een extremistische nationalist.
    • 7 december » Ivoorkust wordt onafhankelijk.
    • 20 december » De Duitse justitie arresteert Richard Baer, ex-commandant van Auschwitz.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Wardenier


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jaap van der Galien, "Stamboom Van der Galien, Bootsman, Bos eva", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-galien-bootsman-bos/I166883.php : benaderd 12 mei 2024), "Johannes (Jo) Wardenier (1912-1960)".