Stamboom Van den Born » Frans Lavell (1913-1998)

Persoonlijke gegevens Frans Lavell 


Gezin van Frans Lavell

(1) Hij is getrouwd met Johanna Elsman.

Zij zijn getrouwd op 28 november 1934 te Amsterdam (Nh), hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)

Het echtpaar is gescheiden 19 november 1949 te Amsterdam (Nh).


(2) Hij is getrouwd met Anna Geertruida Maria van den Born.

Zij zijn getrouwd op 5 januari 1950 te Amsterdam (Nh), hij was toen 36 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Het echtpaar is gescheiden 31 mei 1976 te Amsterdam (Nh).


(3) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 28 september 1975 te Graft (de Rijp-Nh), hij was toen 61 jaar oud.

Het echtpaar is gescheiden 6 juni 1980 te Graft (de Rijp-Nh).


(4) Hij is getrouwd met Agnes Maria Kok.

Zij zijn getrouwd op 1 april 1981 te Hoorn (Nh), hij was toen 67 jaar oud.

Het echtpaar is gescheiden 2 februari 1983 te Hoorn (Nh).


Notities over Frans Lavell

Beroep: Huisschilder, schrijfmachine-monteur. Frans kreeg (minstens) 4 kinderen. De zonen Frans en Frits Lavell zijn geboren uit moeder Johanna Elsman. De zoon Charles Frederik en dochter Maria Wilhelmina zijn waarschijnlijk geboren uit Anna Geertruida van den Born.

Met dank aan: Francoise Nunez (historiek.net)

Op 19 september 1941 verscheen op de voorpagina van elke Nederlandse krant het bericht “Zware tuchthuisstraffen voor communisten” De tekst was in alle kranten hetzelfde, dus duidelijk door de Duitse bezetter aan de gelijkgeschakelde pers opgelegd. Wat die zwaar gestraften, behalve hun lidmaatschap van de verboden communistische partij, op hun geweten hadden wordt niet verteld. Dat komen we pas te weten als we het 85 pagina’s dikke ”Anklageschrift” van de Duitse procureurgeneraal lezen. Hun als “Hoogverraad” aangerekende activiteiten blijken de voorbereidingen van de Februaristaking te zijn.

Onzichtbaar en vergeten

Mede door die onzichtbaarheid in de publieke media zijn dit proces en de veroordeelden er bekaaid afgekomen in de geschiedschrijving over de Februaristaking. Niet alleen historici zien het gebeuren meestal over het hoofd, maar zelfs de diverse herdenking-comités lijken tot nu toe weinig geïnspireerd te zijn geweest om er aandacht aan te besteden.

Alleen het verhaal over Piet Nak als voornaamste aanstichter tijdens een bijeenkomst op de Noordermarkt, blijft steeds boven drijven alsof daar de Februaristaking spontaan uit het plaveisel omhoog barstte. Het feit dat juist Piet Nak onverklaarbaar en bijna als door een wonder door de SD werd vrijgelaten, doet vergeten dat er 22 organisatoren met veel geweld van huis zijn gehaald en met nog groter geweld zijn verhoord en de gehele oorlog, zo ze het overleefden, gevangen hebben gezeten.

Al op de tweede dag van de staking, op 26 februari worden de groenteman George Roepke, de losse arbeider Pieter Drukker, de havenarbeider Cornelus Griffioen en de huisschilder FRANS LAVELL door de Grüne Polizei opgepakt. Hoe wist de SD dat ze deze mannen moesten hebben? De bittere waarheid is dat ze dat al ver voor de oorlog wisten! Met goedkeuring van de Nederlandse regering werd door commissaris Broekhoff lijsten gemaakt van anti fascisten en helpers van Duitse Joodse vluchtelingen die hij doorspeelde aan de Gestapo in Duitsland.

Gearresteerd op 26 februari, 1941

1. George Roepke, groenteman, gehuwd, geb. 9.10.1904 in Amsterdam, destijds wonende Jacob van Lennepkade 78, Amsterdam
2. Cornelis Griffioen, arbeider, gehuwd, geb. 2.10.1908 in Uithoorn, destijds wonende Jacob van Lennepstraat 21, Amsterdam
3. Pieter Drukker, havenarbeider, gehuwd, geb. 27.8.1904, destijds wonende Kinkerstraat 13, Amsterdam
4. Frans Lavell, schilder, gehuwd, geb. 24.11.1913 in Amsterdam, destijds wonende 1e Atjehstraat 133, Amsterdam

De gearresteerden werden bij de verhoren ontmoedigd door de kennis die hun beulen al hadden en overrompeld door de wreedheid waarmee ze werden mishandeld. FRANS LAVELL die na de oorlog in opdracht van zijn therapeut Prof Bastiaans een verslag moest schrijven over zijn ervaringen, schrijft hierover:

“…het ergste was, zij wisten alles, steeds kreeg ik nieuwe namen voor ogen en steeds maar weer ontkennen, dat bracht nieuwe mishandelingen. Mijn weerstand verminderde en ik moest een uitweg vinden. Ik ging in op bij hun bekende namen. Ik wist dat Gerrit Blom al bij de eerste razzia van 22 februari op het Waterlooplein was gepakt, sloeg dus door op hem. Gerrit werd toen uit Buchenwald terug gehaald. Hij werd niet zoals de 425 andere anderen in Mauthausen vermoord. Mijn doorslaan heeft zijn leven gered.”

“ Na de verhoren in het Lloyd hotel werd ik op de Weteringschans (vroegere gevangenis naast De Balie FN) in een cel ondergebracht. Daar zat een jonge partijgenoot: Herman Conradi. Ik kon niet meer lopen, had dagen niet gegeten en ik moet ook geestelijk verward zijn geweest. Die jongen bracht mij er weer bovenop, dwong mij te eten, gaf mij weer geestkracht. Op een middag werd hij uit de cel gehaald, wij dachten voor verhoor. Toen hij om ongeveer vijf uur weer terug kwam bleek dat hij door snelrecht in het Carlton hotel ter dood was veroordeeld. De jongen was kapot. Bij stukjes en beetjes kwam het verhaal. Zij waren met zijn drieën in een café bij elkaar geweest en hadden over de staking gesproken. Maar een foute gast in het café had ze verraden. Hijzelf en Hellendoorn werden ter dood veroordeeld, Heemskerk kreeg levenslang. Deze jongens waren tienmaal minder schuldig dan ik, dus ook bij mij kwam de doodsangst.”
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans Lavell?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frans Lavell

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Frans Lavell

Voorouders (en nakomelingen) van Frans Lavell

Geeske Burger
1847-< 1892
Mina Tem
1882-1958

Frans Lavell
1913-1998

Frans Lavell

(1) 1934
(2) 1950
(3) 1975
(Niet openbaar)
(4) 1981

Agnes Maria Kok
1914-± 2001

Agnes Maria Kok


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 24 november 1913 lag tussen -0,5 °C en 6,3 °C en was gemiddeld 3,1 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1913: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,1 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Woodrow Wilson wordt beëdigd als 28e president van de Verenigde Staten
      • 24 maart » Het Nederlands elftal wint voor het eerst van Engeland. In Den Haag wordt het 2-1 door twee doelpunten van Huug de Groot.
      • 10 september » Eerste autoweg van kust tot kust wordt geopend in de Verenigde Staten.
      • 23 september » Roland Garros vliegt als eerste over de Middellandse Zee van Europa naar Noord-Afrika.
      • 14 oktober » In Senghenydd bij Caerphilly vallen bij een mijnramp 439 doden. Het is de grootste mijnramp uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd de op zes na grootste ooit.
      • 1 december » Ford Motor Company introduceert de lopende band. Het productieprincipe werd overigens al toegepast door Oldsmobile.
    • De temperatuur op 1 april 1981 lag tussen 7,8 °C en 11,2 °C en was gemiddeld 9,6 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • Van vrijdag 11 september 1981 tot zaterdag 29 mei 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt II met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
    • In het jaar 1981: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,2 miljoen inwoners.
      • 25 januari » Een Chinese rechtbank spreekt het doodvonnis uit tegen de weduwe van Mao, Jiang Qing.
      • 27 januari » Een scheepsramp bij Java eist 443 doden.
      • 10 mei » Verkiezing van François Mitterrand tot president van Frankrijk. Hij verslaat de zittende president Valéry Giscard d'Estaing met 51,8 tegen 48%.
      • 18 november » Het Nederlands voetbalelftal wordt uitgeschakeld voor het WK voetbal 1982. Frankrijk is in het Parc des Princes met 2-0 te sterk. Michel Platini en Didier Six scoren na rust. Johan Neeskens (49ste) en John Rep (42ste) spelen hun laatste interland voor Oranje.
      • 29 november » Dammer Harm Wiersma wint de beslissende wedstrijd in de strijd om de wereldtitel van de Rus Anatoli Gantwarg.
      • 16 december » In Katowice in Polen wordt een opstand neergeslagen tegen de staat van beleg van het communistische regime. Negen mijnwerkers worden door de oproerpolitie doodgeschoten.
    • De temperatuur op 19 februari 1998 lag tussen 3,8 °C en 11,8 °C en was gemiddeld 8,1 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 3,9 uur zonneschijn (38%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 1998: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,7 miljoen inwoners.
      • 3 februari » Karla Faye Tucker is de eerste vrouw sinds 135 jaar op wie in Texas de doodstraf wordt toegepast.
      • 2 maart » Natascha Kampusch wordt op 10-jarige leeftijd ontvoerd door Wolfgang Priklopil.
      • 7 april » Hockeyclub 's-Hertogenbosch wint de landstitel in de Nederlandse hockeyhoofdklasse door titelverdediger Amsterdam in de derde wedstrijd van finale van de play-offs met 2-1 te verslaan.
      • 18 april » Opening van het Akerstadion, een voetbalstadion in de Noorse stad Molde.
      • 1 juni » Het Nederlands voetbalelftal speelt in Eindhoven een oefenduel tegen Paraguay en wint met 5-1, onder meer door twee treffers van Marc Overmars.
      • 8 juni » De Zwitser Sepp Blatter wordt gekozen tot voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA als opvolger van de Braziliaan João Havelange.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Lavell

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lavell.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lavell.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lavell (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Van den Born is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Van den Born", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-born/I1837.php : benaderd 13 mei 2024), "Frans Lavell (1913-1998)".