Stamboom Van den Born » Willem van den Born (1924-1950)

Persoonlijke gegevens Willem van den Born 


Gezin van Willem van den Born


Notities over Willem van den Born

Het is een mooie dag met weinig wind. Hier en daar wat cumulus wolken. Er zijn al aardig wat bezoekers op het strand van Kijkduin.Tussen 9 en 10 uur wordt opeens de rust verstoord door een laag voorbijvliegend vliegtuig. Rook komt uit de motor. Het toestel blijft op enige afstand van de kustlijn om ongeveer 1,5 km verder op het water een noodlanding te maken. Die lijkt van het strand af gezien geslaagd. Vrijwel direct varen twee Tomboten (roeireddingsboten) uit van de vrijwillige reddingsbrigade van Den Haag om mogelijke overlevenden op te pikken. Aangekomen op de plaats des onheils is er geen spoor meer van het vliegtuig noch enige overlevende. Meer reddingsboten, een helikopter en een verkenningsvliegtuig worden ingezet om na uren zoeken de speurtocht op te geven.
Beroep: Leerling onder-officier vlieger

Met grote dank aan Cor Vos

Op 31 augustus 1950 stijgen drie Fairey Fireflies op van het vliegbasis Valkenburg voor een oefening formatievliegen: de formatieleider Luitenant ter Zee 2e klasse La Bree en twee leerling-volgers. Ze vliegen in de Vic-formatie. Vlieger nummer twee op de rechter vleugel is de leerling-onderofficier-vlieger Willem (Wim) van den Born uit Huizen. Hij neemt de plaats in van een collega die naar de tandarts moet. Kort na het opstijgen krijgt zijn toestel problemen door het uitvallen van de koelvloeistofpomp; de aandrijfas is gebroken. Daardoor verbranden er 4 van de twaalf cilinderkoppen waardoor de zuigers geen effect meer hebben. De motor verliest snel vermogen. Wim is genoodzaakt een noodlanding te maken en breekt uit de formatie. Hij maakt geen gebruik van de radio om over de problemen te communiceren. Zijn besluit om een ditch (noodlanding op het water) uit te voeren met rugwind in noordelijke richting en niet te landen op de drooggevallen vloedlijn, wat wellicht beter geweest zou zijn, is niet duidelijk. De manoeuvre loopt goed af.
Het is dan 09.50 uur. Lt. La Bree volgt zijn vliegbewegingen zo goed als de situatie, met de tweede volger in zijn kielzog, hem toelaat. Wim klimt uit het toestel met alle reddingsmiddelen bij zich. Hij trekt zijn zwemvest vast aan en blaast hem op met de bijhorende koolzuurgaspatroon. De dinghy (eenmansreddingsboot) zit aan het zwemvest.
De formatieleider ziet Wim spartelen en zwaaien in het water. De dinghy is waarschijnlijk aan het zinkende toestel blijven haken en trekt hem mee. Door de mogelijke panieksituatie komt hij er niet toe de verbinding tussen zwemvest en dinghy met de snel-los-koppling te verbreken. Dat wordt hem fataal. Volgens Lt. La Bree zijn toestel en vlieger binnen 5 minuten verdwenen.
Die dag wordt door de vliegtuigen nog tot 18.20 uur vergeefs gezocht. Het toestel wordt 1 september op 9 m diepte gelokaliseerd en 2 september geborgen. De banden van de dinghy zijn door het schuren met metaaldelen van het vliegtuig doorgesneden. Op 4 september spoelt het lichaam van de vlieger aan bij de kust van Noordwijk.
Het is 5 september als ds. W. Vroegindeweij de familie Van den Born bezoekt met de mededeling dat het lichaam van hun Wim is gevonden. Verdriet om het verlies en opluchting vanwege het feit dat het lichaam gevonden is, strijden om voorrang.
Met spoed wordt de begrafenis, die met militaire eer zal worden uitgevoerd, geregeld. Op 7 september dragen zijn maten de baar, bedekt met de Nederlandse vlag, van de Driftweg via de Zeeweg, Oranje Weeshuisstraat naar de oude begraafplaats aan de Ceintuurbaan. De vrouwen dragen nog rouwdoeken. Vooraan leiden de tamboer en pijper de stoet. Gerrie Lustig-van den Born, Wims jongere zuster, zegt: ?Elke keer als ik dat fluitje van die pijper weer hoor, denk ik aan toen. Het is om nooit meer te vergeten'. 'De belangstelling was overweldigend. Familie en vrienden, heel veel militairen, het college van B&W en meelevende dorpsgenoten woonden de plechtigheid bij'. Bij het graf worden saluutschoten gelost.

?Wim is een vriendelijke, behulpzame jongen met een avontuurlijke inslag en gek van vliegtuigen. In de oorlog keek hij door het dakraam om de overvliegende toestellen beter te kunnen spotten?, zegt Gerrie: ?Na de oorlog meldt hij zich onmiddellijk aan als oorlogsvrijwilliger (OVW-er) bij de Luchtstrijdkrachten (LSK) om naar het toenmalige Nederlands-Indië te gaan. Na de opleiding in Engeland moet nog tot februari 1946 gewacht worden voordat ze in Batavia aan wal mogen. Wim is lid van het 400 man sterke detachement van de LSK dat de KNIL gaat versterken. Omdat de Japanners al weg of geïnterneerd zijn, wordt de hele divisie ingezet als eerste linie in de politionele actie. In 1947 komt hij weer thuis. Na hervatting van zijn werk als instrumentmaker, kan die baan hem niet langer meer boeien. Daarom solliciteert hij bij de MLD om opgeleid te worden tot vlieger. Hij slaagt voor alle testen en de rest is geschiedenis'. Opgemerkt zij nog 'het blijft mensenwerk ..., we spreken wel van anno 1950'.
[Cor Vos - Monument.pdf]
Oorzaak: meegesleurd door zinkend vliegtuig
Tijdstip: 09:50

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem van den Born?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem van den Born

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Willem van den Born

Voorouders (en nakomelingen) van Willem van den Born

Geertje Baas
1867-1941
Geertje Baas

Willem van den Born
1924-1950

Willem van den Born


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 19 september 1924 lag tussen 8,9 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 13,6 °C. Er was 5,9 uur zonneschijn (47%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1924: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,2 miljoen inwoners.
      • 24 januari » Sint-Petersburg wordt hernoemd tot Leningrad.
      • 3 februari » Canada verslaat de Verenigde Staten met 6-1 in de finale van het Olympisch ijshockeytoernooi in Chamonix-Mont-Blanc, en prolongeert daarmee tevens de wereldtitel.
      • 17 februari » Johnny Weissmuller verbetert in Miami zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag tot 57,4. Het oude record (58,6) stond sinds 9 juli 1922 op naam van de Amerikaanse zwemmer en latere filmster (Tarzan).
      • 10 mei » J. Edgar Hoover wordt aangesteld als hoofd van het Federal Bureau of Investigation.
      • 9 oktober » Opening van stadion Soldier Field in de Amerikaanse stad Chicago.
      • 28 december » TIGR, de eerste illegale gewapende verzetsorganisatie tegen het fascisme in Europa wordt opgericht in Triëst (Italië).
    • De temperatuur op 31 augustus 1950 lag tussen 13,9 °C en 20,2 °C en was gemiddeld 16,4 °C. Er was 5,2 mm neerslag gedurende 3,9 uur. Er was 0.4 uur zonneschijn (3%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • In het jaar 1950: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,0 miljoen inwoners.
      • 25 april » De Republiek der Zuid-Molukken wordt uitgeroepen.
      • 5 mei » Kroning van koning Rama IX of Bhumibol van Thailand.
      • 25 juni » Noord-Korea valt Zuid-Korea binnen, dit is het begin van de Koreaanse Oorlog.
      • 4 juli » Eerste uitzending van Radio Free Europe in München.
      • 26 oktober » Onder de vlag van de VN vertrekt een Nederlands detachement vrijwilligers naar het Koreaanse front.
      • 1 november » Dogmaverklaring door Paus Pius XII betreffende de Tenhemelopneming van Maria.
    • De temperatuur op 7 september 1950 lag tussen 10,4 °C en 17,3 °C en was gemiddeld 14,8 °C. Er was 4,1 mm neerslag gedurende 4,3 uur. Er was 5,0 uur zonneschijn (38%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • In het jaar 1950: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,0 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Nederland krijgt ingevolge de overeenkomst tussen de geallieerde mogendheden inzake de van Duitsland te ontvangen herstelbetalingen 30.646kg goud toegewezen.
      • 7 februari » Wijziging van de naam van het Apostolisch vicariaat Batavia in Indonesië in Apostolisch Vicariaat Djakarta.
      • 19 april » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub Unión Magdalena.
      • 9 mei » De Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman, geïnspireerd door een voorstel van de ambtenaar Jean Monnet, houdt een opgemerkt pleidooi voor een supranationale Europese organisatie. Hieruit groeit later de Europese Unie.
      • 20 mei » Jacques Brel huwt Thérèse Michielsen.
      • 26 november » Chinese troepen trekken Noord-Korea binnen en openen een tegenaanval in de Korea-oorlog.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1922 » Damon Knight, Amerikaans sciencefiction-schrijver († 2002)
    • 1922 » Emil Zátopek, Tsjecho-Slowaaks atleet († 2000)
    • 1923 » Paulo Tovar, Braziliaans voetballer († 2008)
    • 1924 » Ernest Tomlinson, Brits componist, musicoloog, dirigent, organist, pianist en klarinettist († 2015)
    • 1924 » Genaro Magsaysay, Filipijns senator († 1978)
    • 1924 » Nena Saguil, Filipijns kunstschilder († 1994)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van den Born


    De publicatie Stamboom Van den Born is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Van den Born", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-born/I1682.php : benaderd 25 april 2024), "Willem van den Born (1924-1950)".