Stamboom Van de Ruit » Dirk Rietveld (1773-1859)

Persoonlijke gegevens Dirk Rietveld 

  • Hij is geboren op 30 december 1773 in Noordeloos.
  • Hij werd gedoopt op 9 januari 1774 in Noordeloos.Bron 1
  • Beroep: Koopman.
    Functies: 1807 groot arm-meester en kerkmeester van de Zuidzijde Noordeloos en Overslingeland
    1810 2e arm-meester
    1817 lid van de gemeenteraad
    1818-1825 assessor (wethouder)
    1818-1819 heemraad Overslingeland
    1838 assistent ambtenaar van de burgerlijke stand
    1843 groot arm-meester
    1847 gaardermeester, tevens assessor
  • Hij is overleden op 15 oktober 1859 in Noordeloos, hij was toen 85 jaar oud.Bron 2
    Dirk overleed op Noordwijde 25 te Noordeloos.
    Tijdstip: 17:00:00
  • Een kind van Dingeman Pleune Rietveld en Jannigje Dirkse Cooyman
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 november 2010.

Gezin van Dirk Rietveld

Hij is getrouwd met Metje van der Haven.

Zij zijn getrouwd op 12 februari 1797 te Noordeloos, hij was toen 23 jaar oud.


Notities over Dirk Rietveld

Dirk was een niet onbemiddeld (koop)man. Dit blijkt niet alleen uit zijn testament, waarin veel neven en nichten een groot legaat ontvingen, maar ook uit het onderstaande gedeelte uit de archieven.
De Gouveneur deelt de gemeentebesturen per circulaire mede, dat de gemeenteontvangers een borg moeten stellen. De Raad te Noordeloos besluit ontheffing van deze bepaling aan te vragen voor de gemeenteontvanger D. Rietveld "omdat zijne eigendommen niet alleeen bij den Gemeete-Raad maar bij ieder in de Gemeente bekend staan als meer dan overvloedige borgtocht voor de betrekkelijk geringen ontvangsten dezer Gemeente op te leveren".
Dirk Rietveld heeft twee functies, die van Gaardenmeester en die van assessor. De burgemeester van Noordeloos heeft het blijkbaar niet erg op zijn mede-bestuurder. Uitvoerig wordt er in 1847 en 1848 binnen Noordeloos aan deze zaak aandacht besteed. [Bron: Geschiedenis van de hoge en vrije heerlijkheden van Noordeloos en Overslingeland (M.W. Schakel)]
In een brief van 30 oktober 1847 haalt de burgemeester een aantal passages aan uit de bestuursreglementen, regelende de benoeming en aftreding, waaruit blijkt dat het niet eenvoudig zal zijn Dirk Rietveld uit de raad te wippen. Dat spijt hem zeer, getuige zijn brief:
“Uit de laatstafgeschreven alinea blijkt voor Uwel. Ed. Geb. duidelijk, dat ik, tot mijn leedwezen niet heb kunnen tornen aan de aftreding van Dirk Rietveld, als assessor, veel minder als raadslid. Ik zeg tot mijn leedwezen, daar een dagekijksche omgang, met den man, die steeds zijne familie alléén en altijd alléén op het oog heeft, en daarenboven trotsch is, ik niet tot mijne genoegen reken. Eene flauwe hoop bestaat bij mij, dat het Armengeschil, thans aanhangig bij het Gouvernement en waardoor Rietveld bij Zijne Excellentie den Heer St. Gouverneur, in zijne ware gedaante bekend staat – soms zal uitwerken: dat men aanmerking zal maken tot het verleenen van dispensatie (hij doelt hier op de cumulatie van de twee functies, die eigenlijk niet geoorloofd was) en hem alzoo den post van Gemeente-Ontvanger zal laten behouden, doch die van Assessor zal ontnemen – en waarlijk, naar ik meen, zijn bij de vorige aftreding in 1846 wel jongere assessoren, dan den met Kerstmis aanstaande vier en zeventig jarigen grijsaard afgegaan.”
De burgemeester moet een brief over Dirk aan de Gouverneur van Zuid-Holland geschreven hebben. Waarschijnlijk inzake de hierboven gememoreerde armenkwestie. De brief bevindt zich niet in het archief te Noordeloos, maar er is wel een eigenhandig geschreven briefje van de Gouverneur van Zuid-Holland aan de heer Van Dam van Noordeloos, waarin hij deze in de volgende bewoordingen om advies en raad vraagt.
“Ofschoon ik geene reden heb om den schrijver van bijgaande Missive, den Burgemeester van Noordeloos te wantrouwen, zoo heb ik echter te veel ondervinding om niet zeer omzigtig te zijn tegenover soortgelijke onderhandsche beschuldigingen. Alvorens dus aan den inhoud derzelve gevolg te geven, heb ik het geraden geacht, U die met de Gemeente bekend zijt, vertrouwelijk te raadplegen en U te verzoeken mij uw gevoelens te doen kennen, of naar Uw oordeel de verwijdering van D. Rietveld uit het Bestuur raadzaam en in het belang der Gemeente te achten is, waartoe ik reeds uit hoofde van noodige dispensatie zeer genegen ben, daar ik in het algemeen tegen het verlenen derzelve gestemd ben.”
De Gouverneur was er dus wel voor om Dirk niet in zijn dubbele functie te handhaven. Daar is het dan ook op uitgelopen, want in de raadszitting van 4 januari 1848 kan de burgemeester, ongetwijfeld tot zijn genoegen, voorlezing van Provinciaal Blad, nr 106, houdende kennisgeving van de niet wederbenoeming als raadslid van Dirk.
Nog even rommelt het wat na in Noordeloos. De burgemeester vertelt er over in zijn brief van de volgende dag:
“Ofschoon in de vergadering geen woord is gesproken, dat af- of goedkeuring over de aftreding te kennen moest geven, wat ik voorzien had, is gebeurd. Nadat G. Slob, na afloop der vergadering, bij Rietveld was geweest, kwam hij bij mij, met de vraag, of er geen dispensatie voor Rietveld kon ingediend worden, en heb hem onder andere gezegd: dat Rietveld niet meer met zijn tijd medeging, dat hij in 1845 het invoeren van keur, omtrent de bakkers en tappers, heeft tegengewerkt, ja zelfs in een geval, waarin ik alleen het bestuur had, tegenbevel heeft gegeven; dat ik niet mede kon werken tot het indienen van een verzoek voor Rietveld, die in 1843, een dergelijk plan, door een particulier uit de Gemeente voor mijn vader ontworpen, heeft afgeraden; en dat ik mij wel zoude wachten, als de zoon van een soms overbluften vader, een request ter provinciale Griffie te deponeren voor Rietveld, om wiens wille, aldaar tevergeefs, naar een request, ten voordele van dien vader, gezocht moet worden – dat ik mij dus zou wachten voor de schim mijns onvergetelijken vaders; maar aan den anderen kant, zeide ik: Slob, in de gemeente wordt verbreid en gevraagd: wat zal het zijn als Rietveld eens dood is? Nu leeft hij nog en kan U dus zeggen wat in het vervolg niet goed gaat. Slob, die dat gerucht met Rietveld zelf had ontworpen , begreep mij en nam afscheid.”

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Rietveld?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Rietveld

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Rietveld


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. CD Families of South Holland No 1.136
    2. overlijdensakte 27 d.d. 17-10-1859 Genlias

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 30 december 1773 lag rond de 5,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west ten noorden. Typering van het weer: regen zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
      • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
      • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
      • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
      • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
      • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
      • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.
    • De temperatuur op 9 januari 1774 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord ten oosten. Typering van het weer: zeer betrokken omtrent helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1774: Bron: Wikipedia
      • 8 mei » Volgens de Friese predikant Eelko Alta zou de wereld op deze dag vergaan vanwege een samenstand van de planeten Mars, Venus, Jupiter, Mercurius en de maan.
      • 10 mei » Lodewijk XVI wordt koning van Frankrijk.
      • 21 juli » Het Verdrag van Küçük Kaynarca maakt een einde aan de vijfde Russisch-Turkse Oorlog (van elf).
    • De temperatuur op 12 februari 1797 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1797: Bron: Wikipedia
      • 26 februari » De Bank of England geeft het eerste bankbiljet van 1 pond uit.
      • 4 maart » John Adams wordt beëdigd als 2e president van de Verenigde Staten.
      • 12 mei » Napoleon neemt de Republiek Venetië in, wat vanaf 726 een onafhankelijk land was.
      • 11 oktober » Zeeslag bij Kamperduin
      • 22 oktober » Boven Parijs maakt André-Jacques Garnerin de eerste bekende parachutesprong.
      • 31 oktober » Frederika van Baden huwt met koning Gustaaf IV Adolf van Zweden.
    • De temperatuur op 15 oktober 1859 lag rond de 18,3 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 79%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
    • In het jaar 1859: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 24 januari » Walachije en Moldavië worden verenigd als Roemenië.
      • 17 februari » Première van de opera Un ballo in maschera van Giuseppe Verdi in Rome.
      • 22 mei » Frans II volgt Ferdinand II op als koning der Beide Siciliën
      • 17 augustus » De Amerikaanse posterijen zetten vanaf vandaag een nieuw voertuig in: de luchtballon.
      • 27 augustus » In Titusville wordt 's werelds eerste exploitabele olieveld gevonden.
      • 24 november » De Britse bioloog Charles Darwin publiceert De oorsprong der soorten (oorspronkelijke titel: On The Origin of Species). De eerste druk is meteen uitverkocht.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Rietveld

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rietveld.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rietveld.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rietveld (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jaap van de Ruit, "Stamboom Van de Ruit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ruit/I555.php : benaderd 19 juni 2024), "Dirk Rietveld (1773-1859)".