Stamboom Van de Kolk; volkstelling Nunspeet 1797 » Berend Hendriksen Beekman (1790-1867)

Persoonlijke gegevens Berend Hendriksen Beekman 

Bron 1

Gezin van Berend Hendriksen Beekman

Hij is getrouwd met Maria Catharina Medenbach.

Zij zijn getrouwd op 5 november 1815 te Leuvenum, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Hendrik Beekman  1816-1862
  2. Gerbrand Beekman  1821-1897


Notities over Berend Hendriksen Beekman

In sommige akten wordt zijn voornaam ook geschreven als Beerend. Op de trekkingslijst voor de Nationale Militie van 1814 wordt Berend aangemerkt als postillon, hij was lang 5 voet en 4 duim. Hij wordt vrijgesteld van dienst omdat hij de oudste was van vijf wezen en kostwinner

Jan Beekman notes that, "Beerend was niet alleen in zijn gezin en zijn familie, maar ook in de gemeenschap waarin hij leefde een man met veel kwaliteiten. Reeds bij het overlijden van zijn echtgenote Maria Catharina Medenbach op 20-9-1857 bleek uit het testament dat hij zijn zaken goed geregeld had. Na zijn dood op 6-7-1867 bleek dat hij voor zijn kinderen en andere erfgenamen een voor die tijd aanzienlijk bedrag bij elkaar gebracht had tijdens zijn leven. Volgens overlevering heeft hij in zijn jeugd leren omgaan met paarden en toen hij in Zwolle (1816-1824) woonde heeft hij van daar de post gebracht naar Utrecht, dwars over de toen nog onherbergzame Veluwe, waar in die dagen nogal wat ongeregeld volk dikwijls in bendes rondzwierf, een bepaald niet ongevaarlijke onderneming."

It appears that Berend moved from Zwolle to Ermelo some time between 1821 and 1824. By the time his fourth child, Hendrika Johanna, was born, Berend was farming near Leuvenum but also had converted his farmhouse into an inn called The Black Farmer (de Zwarte Boer). It appears that Beerend and his older brother Reijer were neighbors. They did many things together. Jan Beekman states, "Leuvenum was een kleine buurtschap met slechts -- gezinnen en -- inwoners. Er was een kleine school waar Berend als hulponderwijzer heeft lesgegeven.

Ook op bestuurlijk vlak was hij actief, van 1836-1851 was Beerend raadslid van de gemeente Ermelo rijdens de ambtsperiode van de eerste burgemeester van Ermelo, Mr. Gampegius Lambertus Vitringa (van 1813 tot 1825 Schout en daarna tot 26-10-1851 Burgemeester)."

Note: The farmhouse was situated on a postway so the postal carriages stopped there, horses were changed, people had to eat, drink and sleep. Later, Reijer and Beerend became postal carriers (postilions) themselves, riding mail between Ermelo and Zwolle. They did all of these things simultaneously for a period of time because they wanted to work and tried everything they could to earn money for their always fast growing families. Jan Beekman records, "Omstreeks 1800 passeerden er reeds postwagens in Leuvenum. In ca. 1804 was er een particuliere postwagendienst in Leuvenum met als pleisterplaats de boerderij-herberg "De Zwarte Boer". Ook hierbij was Beerend met zijn oudere broer Reijer nauw betrokken, zij waren tevens postiljon. Op dinsdag 15 November 1849 koopt Beerend, kastelein te Leuvenum, uit de Telgt, onder Ermelo, een kamp bouwland, genaamd de Drieste Kampem, groot 3 bunders, 95 roeden en 50 ellen."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Berend Hendriksen Beekman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Berend Hendriksen Beekman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Berend Hendriksen Beekman


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. genea BEEKMAN website, Jan Beekman, Berend Hendriksen Beekman, 25 januari 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com Familiesite: genea BEEKMAN website Stamboom: genea BEEKMAN

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 augustus 1790 lag rond de 17,0 °C. Er was 110 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1790: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Naar Amerikaans voorbeeld wordt in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des États belgiques unis" uitgeroepen.
    • 26 januari » Première van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
    • 29 mei » Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.
    • 5 juni » Het eerste nummer van het Overijsselsch Weekblad verschijnt.
    • 6 oktober » Introductie van het kunstmatige mineraalwater van Jacob Schweppe, later bekend onder de handelsnaam Schweppes.
    • 6 december » Het Amerikaans Congres verhuist van New York naar Philadelphia in Pennsylvania.
  • De temperatuur op 29 augustus 1790 lag rond de 13,0 °C. Er was 66 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1790: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Naar Amerikaans voorbeeld wordt in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des États belgiques unis" uitgeroepen.
    • 26 januari » Première van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
    • 29 mei » Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.
    • 5 juni » Het eerste nummer van het Overijsselsch Weekblad verschijnt.
    • 6 oktober » Introductie van het kunstmatige mineraalwater van Jacob Schweppe, later bekend onder de handelsnaam Schweppes.
    • 6 december » Het Amerikaans Congres verhuist van New York naar Philadelphia in Pennsylvania.
  • De temperatuur op 5 november 1815 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt bui. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
    • 16 maart » Willem Frederik van Oranje-Nassau neemt de titel Koning der Nederlanden aan.
    • 10 april » De Tambora op het Indonesische eiland Soembawa barst uit.
    • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.
    • 15 oktober » Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.
    • 7 december » Michel Ney, maarschalk van Frankrijk wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton, nadat hij door het bewind van Lodewijk XVIII van Frankrijk schuldig is bevonden aan verraad, wegens zijn steun aan Napoleon Bonaparte gedurende de Honderd Dagen.
  • De temperatuur op 6 juli 1867 lag rond de 16,6 °C. De winddruk was 11 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 53%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1867: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 17 februari » Het eerste schip vaart door het Suezkanaal.
    • 1 april » Singapore wordt een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk.
    • 19 juni » In Santiago de Querétaro wordt keizer Maximiliaan van Mexico geëxecuteerd door een vuurpeloton.
    • 20 juli » In Uruguay wordt de stad Rivera gesticht, vernoemd naar José Fructuoso Rivera.
    • 2 augustus » Oprichting van de Vlaamse muziekschool in Antwerpen, onder leiding van de componist Peter Benoit.
    • 9 september » Het groothertogdom Luxemburg wordt onafhankelijk van België


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Beekman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Beekman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Beekman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Beekman (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Herman van de Kolk, "Stamboom Van de Kolk; volkstelling Nunspeet 1797", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-kolk-nunspeet/I18047.php : benaderd 28 april 2024), "Berend Hendriksen Beekman (1790-1867)".