Stamboom van de Familie Bosman en Smit » Frederik Martinus Smit (1935-2018)

Persoonlijke gegevens Frederik Martinus Smit 


Gezin van Frederik Martinus Smit

Hij is getrouwd met Janny Hartwig.

Zij zijn getrouwd op 11 september 1957 te Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)

Het echtpaar is gescheiden 13 maart 1990 te Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland.


Notities over Frederik Martinus Smit

Stamboomonderzoek kan soms ook een paar raadsels oplossen uit het verleden.. onderstaand mijn verhaal over de zaken die mij duidelijk zijn geworden na het overlijden van mijn vader Frederik Martinus Smit. (Ovl.01-03-2018)

Als ik weleens verhalen van mijn vader hoorde uit zijn verleden hoorde ik vaak de naam van zijn opa de Vries.

Ik heb er nooit bij stilgestaan wie dat was maar hij vertelde over zijn opa als zijnde een zeer grote kerel met handen als kolenschoppen en hij was schijnbaar zo sterk als een beer want hij tilde vaten van 100 kg zo met 2 handen omhoog de boot in.

Mijn vader hield op zijn zachtst gezegd van een biertje en als hij daarop werd aangesproken vertelde hij altijd hetzelfde verhaal als antwoord: “ mijn opa de Vries is 96 geworden en die rookte dikke sigaren en dronk iedere dag jenever”.

Mijn vader woonde tot zijn dood op de Parallelstraat 34A te Rotterdam en als ik hem eens opbelde had hij vaak hetzelfde geintje als hij opnam: “ U spreekt met Smit uit de Passerelstraat” waarna ik natuurlijk vrolijk antwoordde met ” je bent in de war vader het is Parallelstraat..!” maar voor de gein bleef hij volhouden dat het toch echt de Passerelstraat was. Als deze straat al bestond had ik er nog nooit van gehoord.

Toen mijn vader overleed op 01 Maart 2018 en werd ik nieuwgierig naar onze familiegeschiedenis en besloten mijn vrouw Mirjam en ik om een poging te wagen of we iets konden vinden over de familie Smit.

Na een moeizaam begin kwamen we stapsgewijs steeds verder en dat maakte het allemaal nog leuker.

Nadat we alles een beetje in kaart hadden gebracht rees bij mij in ene keer de vraag: wie is toch in hemelsnaam die opa de Vries waar mijn vader het altijd over had?

In ons onderzoek waren we helemaal in de directe lijn geen de Vries tegengekomen…

De opa van mijn vader heette namelijk Gerrit Smit en die was al overleden in 1907 dus die heeft hij nooit gekend en de vrouw van Gerrit Smit heette Donkervoet van haar achternaam dus dat kon het ook niet zijn.

Toen besloot ik het via de kant van zijn moeder te proberen maar daar liep het spoor snel dood. Zijn moeder heette Maaike Reina Doolaard en haar vader was onbekend…

Deze Maaike Reina Doolaard werd geboren in 1911 te Valburg (Gld) wat de akteplaats was maar haar eigenlijke geboorteplaats was Zetten (Gld). Nadere bestudering van haar geboorteakte deed bij ons de vraagtekens rijzen want ze werd aangegeven door een tuinman van een instelling. Deze instelling bleek uiteindelijk een instelling te zijn voor ongehuwde jonge moeders. Het verhaal van Maaike Reina Doolaard is zeer triest want haar moeder die dezelfde naam heeft overlijd als zij pas 5 jaar is als ook een broertje en een zusje overlijden voordat zij 5 jaar is en van allen vader onbekend. Spoor van moederszijde liep dus ook dood naar de identiteit van opa de Vries.

Ongeveer 6 maanden daarna waren wij aktes nader aan het bestuderen aangezien daar vaak andere informatie op staat die handig kan zijn en in dit geval was dat ook zo.

Ik bekeek de huwelijksakte van mijn opa Martinus Smit die in 1928 getrouwd is in Rotterdam met Maaike Reina Doolaard. Op de akte stonden de getuigen vermeld en bij Maaike Reina Doolaard stond vermeld dat zij werd bijgestaan door haar toeziend voogd: ene Frederik Rienk Cornelis de Vries… toen ging er een lichtje bij ons branden: zou dat misschien die opa de Vries zijn?

We zijn op onderzoek uitgegaan en weten nu zeker dat deze man inderdaad die opa de Vries geweest moet zijn aangezien zijn moeder hoogstwaarschijnlijk een aantal keren met mijn vader bij hem op bezoek is geweest.

In het Rotterdams archief vonden we de gezinskaart van deze Frederik Cornelis Rink de Vries en kwamen erachter dat hij in 1863 is geboren in Zevenbergen (NB) en is overleden in 1947 te Rotterdam.

Mijn vader zei dat opa de Vries 96 was geworden maar dat is dus niet waar.. maar ja in de beleving van een klein kind is een tachtigjarige natuurlijk ook zeer oud.

Verder ontdekten we dat deze Frederik Rienk Cornelis de Vries van beroep havenwerker was dus dat verhaal over kolenschoppen van handen en vaten die getild werden door hem zouden kunnen kloppen.

Via zijn gezinskaart gingen we na waar hij allemaal gewoond had in Rotterdam en wat ontdekten we tot onze verbazing: in 1939 toen mijn vader 4 jaar was had hij gewoond in de..Passerelstraat!

Deze bestraat bestond dus echt! Ben het naderhand gaan nakijken en de Passerelstraat bestaat heden nog steeds en is gesitueerd in de Deelgemeente Delfshaven.

Als laatste feit wil ik melden toen wij het huis gingen leeghalen van mijn vader zat er in een fotoalbum een zeer oude foto van een man die wij niet konden thuisbrengen.

Het was een zeer grote man met enorme handen… ik ben ervan overtuigd dat op deze foto die opa de Vries staat.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frederik Martinus Smit?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frederik Martinus Smit

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Frederik Martinus Smit

Voorouders (en nakomelingen) van Frederik Martinus Smit

Gerrit Smit
1863-1907
Martinus Smit
1902-1986
Martinus Smit

Frederik Martinus Smit
1935-2018

Frederik Martinus Smit

1957

Janny Hartwig
1941-2009

Janny Hartwig


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 8 november 1935 lag tussen 5,5 °C en 10,9 °C en was gemiddeld 7,9 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.4 uur. Er was 5,9 uur zonneschijn (64%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1935: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,4 miljoen inwoners.
      • 5 januari » De Nederlandse ijshockeyploeg speelt in Amsterdam zijn allereerste interland uit de geschiedenis. Tegenstander is België, dat met 0-4 wint.
      • 26 februari » In Daventry in het Verenigd Koninkrijk, demonstreert Robert Watson-Watt de eerste radar.
      • 18 april » Bij de Provinciale Staten-verkiezingen behaalt de NSB 7,9 procent van de stemmen. In Den Haag scoort de partij van Anton Mussert zelfs 12 procent.
      • 27 mei » Oprichting van de Boliviaanse voetbalclub Club Aurora.
      • 23 juli » Aan de Kreekweg in Rotterdam-Zuid wordt de eerste paal geslagen voor een nieuw voetbalstadion. Door de zachte winter kan Stadion Feijenoord al een jaar later in gebruik worden genomen, met de wedstrijd Feyenoord-Beerschot (5-2).
      • 31 oktober » Afschaffing van de vlag van Pruisen door de nazi's
    • De temperatuur op 11 september 1957 lag tussen 12,1 °C en 18,0 °C en was gemiddeld 14,9 °C. Er was 31,2 mm neerslag gedurende 12,8 uur. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 13 oktober 1956 tot 22 december 1957 was er in Nederland het kabinet Drees III met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1957: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,0 miljoen inwoners.
      • 2 januari » De AOW (Algemene Ouderdomswet) gaat in Nederland in.
      • 13 januari » Het speelgoedbedrijf Wham-O produceert de eerste frisbee.
      • 17 maart » Bij een vliegramp op Cebu komt de president van de Filipijnen, Ramon Magsaysay om het leven.
      • 21 april » Encycliek Fidei Donum van Paus Pius XII over de toestand van de katholieke missie (vooral in Afrika).
      • 15 augustus » Oprichting van de Chileense voetbalclub CD Coquimbo Unido.
      • 3 november » Lancering van Russische kunstmaan Spoetnik 2 met aan boord de hond Laika.
    • De temperatuur op 1 maart 2018 lag tussen -8.3 °C en -0.7 °C en was gemiddeld -4.7 °C. Er was 5,4 uur zonneschijn (50%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 26 oktober 2017 tot heden was er in Nederland het kabinet Rutte III met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
    • In het jaar 2018: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 17,2 miljoen inwoners.
      • 19 mei » Prins Harry treedt in het huwelijk met de Amerikaanse actrice Meghan Markle.
      • 27 juni » In Moskou verliest Duitsland verrassend van Zuid Korea en zijn daardoor al na de groepsfase uitgeschakeld bij WK voetbal.
      • 21 juli » De Amsterdamse Noord/Zuidlijn is officieel geopend door de nieuwe burgemeester Femke Halsema, een dag later konden ook de reizigers gebruik maken van Metrolijn 52.
      • 9 augustus » Bij de Europese Kampioenschappen te Glasgow behaalde Ferry Weertman voor de derde keer op rij de Europese titel op de 10 kilometer. Na een indrukwekkende inhaalrace tikte de hij bij de finish in Loch Lomond een fractie eerder aan dan de Hongaar Kristof Rasovsky.
      • 10 augustus » Belgie behaalt een gouden, zilveren en bronzen medaille op de Europese kampioenschappen atletiek 2018. Nafi Thiam behaald de gouden medaille op de zevenkamp en de broers Kevin en Jonathan Borlée behalen de zilveren en bronzen medaille op de 400 meter.
      • 15 september » De Sint-Urbanuskerk in Amstelveen wordt door een felle uitslaande brand grotendeels verwoest.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Smit

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Smit.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Smit.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Smit (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Aart Bosman, "Stamboom van de Familie Bosman en Smit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-familie-bosman/I16141.php : benaderd 27 april 2024), "Frederik Martinus Smit (1935-2018)".