Stamboom Van Berg » Leon de Raaij (Raay) (1923-1943)

Persoonlijke gegevens Leon de Raaij (Raay) 


Gezin van Leon de Raaij (Raay)


Notities over Leon de Raaij (Raay)

Beroep: Student

Leon, 16 jaar ourd, studeerde aan de Technische Hogeschool te Delft, en werd lid van het Delftsche Studentencorps. Zijn laatste woonadres Oude Delft 47 te Delft (Zh) was een groot studentenhuis. Leon heeft zeer waarschijnlijk tesamen met zijn ouders Herman de Raay en Petronella Moscoviter een vergeefse poging ondernomen om naar Zwitserland te vluchten. In het Frans-Zwitserse grensgebied moeten ze zijn tegengehouden en in de gevangenis van Belfort (noordoost Frankrijk) zijn opgesloten.

Volgens de bron 'Mémorial de la Shoah' is Leon (volgens zijn registratiekaart) tesamen met zijn ouders op 07-09-1942 met transport no. 29 vanuit het Franse doorgangskamp Drancy (voorstad van Parijs) naar Auschwitz (PL) gedeporteerd. Ouders Herman en Petronella zijn aldaar direct na aankomst op 10-09-1942 vermoord.

Uit de transportlijst blijkt dat Leon nog ruim 9 maanden na aankomst (in Auschwitz ?) het leven bespaard is gebleven en eerst op 30-06-1943 'in Polen' is vermoord. Een en ander blijkt ook uit de overlijdens-akte Burgerlijke Stand Amsterdam dd. 16-05-1951.

Op 03-04-2024 om 12.30 uur zijn, ter nagedachtenis aan het lot van het gezin de Raaij-Moscoviter, 3 struikelstenen geplaatst voor hun laatste woonhuis in de Bisonstraat nr. 13 te Bussum (Nh).
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Leon de Raaij (Raay)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Leon de Raaij (Raay)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Leon de Raaij (Raay)

Voorouders (en nakomelingen) van Leon de Raaij (Raay)

Leon de Raaij (Raay)
1923-1943

Leon de Raaij (Raay)


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 6 januari 1923 lag tussen 0.3 °C en 6,5 °C en was gemiddeld 3,4 °C. Er was 0.3 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
      • 4 april » Officiële opening van het Wilhelminakanaal.
      • 13 mei » Zaligverklaring van Robertus Bellarminus (1542-1621), Italiaans theoloog en kardinaal.
      • 1 september » Tokio wordt getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er vallen meer dan 140.000 doden.
      • 16 oktober » The Walt Disney Company wordt opgericht door Walt Disney en zijn broer Roy Disney.
      • 6 november » Jacob Schick verkrijgt een octrooi op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat.
      • 9 november » Bierkellerputsch / Hitlerputsch in München, eerste en mislukte poging van Adolf Hitler en zijn nazi's om de macht in Duitsland te grijpen (in de nacht van 8 op 9 november).
    • De temperatuur op 30 juni 1943 lag tussen 12,2 °C en 21,7 °C en was gemiddeld 16,5 °C. Er was 2,2 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 7,5 uur zonneschijn (45%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1943: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 24 maart » Vrijwel alle Nederlandse artsen maken het woordje 'arts' op hun naamborden onleesbaar om geen lid te hoeven worden van de door de Duitsers ingestelde 'Artsenkamer'.
      • 5 april » Bij een geallieerd bombardement vallen in Mortsel meer dan 900 doden en 1300 gewonden bij de burgerbevolking. De aanval was gericht tegen de ERLA-fabriek maar de bommen vallen meer dan een kilometer daarvandaan.
      • 28 augustus » De Deense regering treedt af nadat de Duitse bezetter een ultimatum heeft gesteld omtrent het straffen van verzetsstrijders.
      • 3 september » Tweede Wereldoorlog: invasie van Italië door geallieerde troepen.
      • 10 oktober » Enschede wordt gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers die het op Vliegveld Twente hebben gemunt. Er vallen 151 doden en 104 zwaargewonden.
      • 10 november » Onthoofding van de rooms-katholieke priesters Johannes Prassek (32), Eduard Müller (32) en Hermann Lange (31), en de Evangelisch-Lutherse pastor Karl Friedrich Stellbrink (49) in een gevangenis in Hamburg. Ze worden de Martelaren van Lübeck genoemd.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Raaij (Raay)


    De publicatie Stamboom Van Berg is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Van Berg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-berg/I412.php : benaderd 13 mei 2024), "Leon de Raaij (Raay) (1923-1943)".