Stamboom Van Berg » Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg (1754-1829)

Persoonlijke gegevens Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg 


Gezin van Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg

Hij is getrouwd met Leentje (Leentje Benjamins) van Zanten.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Anna Izaäks van Berg  ± 1789-1863


Notities over Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg

Beroep: Slager

Izaäk Marcus neemt in Winsum in het begin van de 19e eeuw de achternaam 'Van Berg' aan, mogelijk als verwijzing naar hun woonplaats.

Zijn broer Hartog Marcus (1761-1837) neemt in die zelfde periode te Loppersum de achternaam 'Van der Klei' aan. Zo krijgen de twee zonen van Marcus Sekkel, Izaäk en Hartog en hun gezinnen vanaf 1811 twee verschillende achternamen, terwijl het eigenlijk gewoon twee broers zijn van dezelfde vader en moeder.

Slager Izaäk Marcus van Berg vestigt zich in het jaar 1774 als eerste Joodse inwoner in het tweelingdorp Winsum-Obergum aan het Winsumerdiep. Izaäk Marcus komt met zijn vrouw Leentje Benjamins van Zanten, die in Baflo geboren is, vanuit Loppersum naar Obergum en gaat er werken als slager. Dit echtpaar krijgt twee zonen en twee dochters. In 1825 sterft Leentje te Winsum. Ook zijn vader, koopman Marcus Sekkel, voegt zich later bij hen. De Van Bergs hebben zes generaties lang in Winsum gewoond.

Izaäk Marcus van Berg (1754-1829) is naast slager ook bestuurder van de joodse gemeenschap in Winsum. Zijn oudste zoon gaat in Hindeloopen wonen, maar zijn tweede zoon Benjamin Izaaks van Berg (1776-1849) volgt zijn vader op in het synagogebestuur van Winsum. Deze Benjamin Izaaks van Berg krijgt elf kinderen. Zijn derde kind, zoon Meijer Benjamins van Berg volgt zijn vader op als veekoopman en synagogebestuurder in Winsum. Zij achtste kind, zoon Markus van Berg, wordt koopman in Groningen.

Casus Winsum: Joods leven in Winsum, ca. 1774-1942

Joden in Winsum
Tot 1796 vormden joden in de toenmalige Nederlandse Republiek een groep zonder rechten. De calvinistische kerk was de heersende en werd van overheidswege erkend en gesteund. Dit betekende dat de gelovigen binnen de andere religies van tal van rechten waren uitgesloten. De kleine groep joden mocht geen grond bezitten, niet lid zijn van een gilde en kwam niet in aanmerking voor een overheidstaak. Om zich in hun levensonderhoud te kunnen voorzien waren de joden in de provincie Groningen vaak (vee)handelaar en slager. De joodse slager leverden goed vlees omdat ze op grond van hun geloof kosher moesten slachten. Zo hadden de eerste joodse inwoners van Winsum ook een slagersbedrijf. Dit waren Izaäk Marcus van Berg en Leentje Benjamins van Zanten, die zich in 1774 in Winsum vestigden en er vier kinderen kregen.

De joden kregen in 1796 dezelfde rechten als de andere Nederlandse burgers onder invloed van de Franse revolutie. Dit leidde echter niet meteen tot ingrijpende veranderingen. De meeste joden bleven actief als slager en als handelaar maar er gingen zich wel meer joden in de provincie Groningen vestigen. Joden konden in Winsum geen gesloten gemeenschap vormen, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. Daarvoor was hun gemeenschap te klein want in 1809 telde Winsum nog maar elf joodse inwoners, waaronder zeven volwassen joodse mannen. Rond 1810 moeten al joodse erediensten in Winsum hebben plaatsgevonden, dankzij de aanwezigheid van joodse mannen uit dorpen in de omgeving.

Door hun geringe aantal hadden de joden in Winsum relatief veel contact met niet-joodse inwoners. Joodse kinderen mochten vanaf 1806 naar de openbare school en hun ouders konden lid worden van algemene verenigingen en organisaties. Dit bevorderde hun integratie. De joden probeerden echter wel hun eigen identiteit te bewaren, bijvoorbeeld door niet te werken op de Sabbath en door de joodse feestdagen te vieren. Hoewel de joden veel contacten hadden buiten hun eigen groep bleef de Nederlander de joden zien als een apart deel van de bevolking.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 februari 1829 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1829: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » Andrew Jackson wordt beëdigd als 7e president van de Verenigde Staten.
    • 31 maart » Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni wordt gekozen tot Paus Pius VIII.
    • 10 juni » Eerste Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge.
    • 29 september » Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Zij worden later bekend als Scotland Yard.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van (van der) Berg


De publicatie Stamboom Van Berg is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Roelf Schrik, "Stamboom Van Berg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-berg/I20.php : benaderd 6 mei 2024), "Izaäk Marcus (Izaak Markus) van (van der) Berg (1754-1829)".