VAN BELOE / VAN BULO - genealogie van generaties voor 1700 » Bronnen » Wegereef en v Buloe

Bron beschrijving

Wegereef en v Buloe

Asbroek, W.E. ten en J.G.L. Overbeeke, 1984. Huis en kerk het Slot bij Hengevelde. 't Inschrien, oktober 1984, p.59-67, met kaart.
Excerpt betreffende v Buloe en het erve Wegereef
p.60 Wolter van Coeverden tot Scherpenzeel was gehuwd met Agnes van Duith genaamd Buth. Hij werd in 1568 door een zekere Berend van Stepraedt doodgeslagen 10). Zijn weduwe hertrouwde met Bernt van Buloe, die in 1576, 1577 en 1594 vermeld werd als erfgenaam van Wolter van Coeverden. In 1578 werd hij vermeld als 'niet ten landdage verschreven hoveman' in het ambt van Kedingen 11 ) . In 1641 werd een minderjarige dochter van jonker Berndt van Buloe ontvoerd door de advocaat Dr. Christoffel Johan Bresson 12) . Deze was door de burgemeesters van Rijssen, ondanks een door de drost gegeven bevel, uit arrest vrijgelaten. De drost van Twente veroordeelde hem tot een boete van 500 Caroli gulden. Bresson werd op 11 juni 1643 vermeld met zijn vrouw Allegunde van Buloe 13). Zij zal wel geen dochter, maar een klein- of achterkleindochter geweest zijn van Berndt van Buloe en Agnes van Duithe. [NB Zij was dochter en kleindochter van een Bernd v Buloe].
p.61 In 1608 trouwden te Oldenzaal de wachtmeester in Spaanse dienst Nicolaas Bresson en Clara v Craenhals 1 4) .
Christoffel Johan Bresson, zoon van Nicolaas en Clara van Craenhals, schaakte zoals gezien in 1641 Anna Allegunde, dochter van Berndt van Buloe. Op 11 juni 1643 verhuurden zij hun vrije leenhorige go?ed Wilde Wegereef aan Johan Berents- zcon Grotenhuys en diens vrouw Aaltje Wolters uit Bentelo.
De pacht zou ingaan op Pasen 1644 tegen een jaarlijkse pachtsom van 105 keizersgulden, een pachtvarken of 5 daalder ter keuze van de verhuurders, twee paar hoenders en vier diensten. Het land was nog in gebruik bij jonker Berndt van Buloe. Deze was ook getuige bij het opmaken van het huurcontract en ondertekende dit mede 13). Blijk- baar was de verhouding met schoonpapa niet al te zeer verslechterd door het schaken van zijn dochter. Uit de akte blijkt, dat Wilde Wegereef ook de Stege genoemd werd. Bij een vernieuwing van het contract op 12 juli 1662 werd de huurder dan ook Jan Stegemen van 't Groothuys genoemd. het goed werd nu omschreven als Wilde Wegereef of Abbenland bestaande uit huis, kamer, schoppe en gaardens aan beide zijden van de stege liggende, de langkamp en de es behalve de drie stukjes met het bosje die door verhuurder behouden werden.
Op 24 december 1659 verpachtte Dr. Bresson een ander deel van zijn goed, het nabijgelegen erve de Hof- stede in de buurschap Hengevelde, aan Berent ter ·Hofstede en zijn vrouw Geese Hagmans. Dr. Bresson was inmiddels hertrouwd met Anna Agnes van Walcartz. Dit echtpaar maakte op 24 juli 1656 op het erve Hofstede een testament ten gunste van elkaar. 13)
Op 21 december 1679 machtigde Anna Clara van Bresson weduwe Tollers, Hendrik van Doetekum om namens haar beleend te worden met Wegereet (Wilde Wegereef), Tappenland en Hofstede. De volmacht, opgemaakt te Munster, begint met volgende aanhef:
'Nadat anno 1643 den 26 september mijn vader Doctor Christopher van Bresson als man en momber van zijn huisvrouw juffer Anna Allegunda van Buloe met een erve Wegerieffe Tap- penlandt en een Hofstede gelegen in den gerichte van Delden en buurschap Hengeveldt door den weledelen en gestrengen heer Gerhardt van Laer tot Honloe is beleend geworden en onlangs mijn vader in den Heeren ontslapen is en ik onderschreven als deszelfs lijfelijke dochter en naaste bloedverwant etc.' 13) . Duidelijk blijkt hieruit, dat voordien Van Buloe's ermee beleend waren. Op de rugzijde van de akte staat: 'Volmacht voor mijnheer van Doetekurn nahmens der Weduwe frou colonellen van To?llers zur Lehnserhebung des Gutes Slott'.
Bij akte van 9 juni 1684, opgemaakt te Honloe, beleende Gerhardt van Laer tot Honloe Eryck Joachim Otthons, kolonel in dienst van de bisschop van Munster, met het erve Weegrave of Tappenlant en de Hofstede, zoals zijn schoonvader wijlen Chrystoffer Johan van Bresson ermee beleend was. Otthons werd er dan ook mee beleend namens zijn vrouw Anna Clara van Bresson, die inmiddels blijkbaar hertrouwd was 13).
Voetnoten 10-13
10. D. Jordaan, Scherpenzeel, in lnschrien Ve jaar- gang, Enschede 1973
11. Mr.A.Haga, Ridderschap en Heveluden iOverijssel in V.O.R.G. 75e stuk, 1960
12. Huisarchief Twickel, Protocolboeken van de Drost van Twenthe, 1634-1668
13. Staatsarchief Mu?nster, Von Raetsche Sammlung, gekopieerd door H.A.M. Woolderink te Borne
14. A. Stappers-Vurtheim, Twaalf Eeuwen Oldenzaal, Oldenzaal 1971
veld 4: oktober 1984, p.59-67, met kaart.
veld 1: Asbroek, W.E. ten en J.G.L. Overbeeke
veld 2: Huis en kerk het Slot bij Hengevelde
veld 3: 't Inschrien
Gebeurtenissen 1984


Informatie uit deze bron


Naar de lijst met bronnen