Stamboom familie Van Bart en familie Muurling » Jan Slump (1815-1885)

Persoonlijke gegevens Jan Slump 

  • Hij is geboren op 20 februari 1815 in Oosterzee.Bron 1
    BS Geboorte met Jan Slump
    Kind
    Jan Slump
    Geboortedatum
    20-02-1815
    Geslacht
    Man
    diversen
    Ouders woonachtig te Oosterzee
    Vader
    Roelof Harmens Slump
    Moeder
    Rultje Jans Koopmans
    Gebeurtenis
    Geboorte
    Datum
    20-02-1815
    Documenttype
    BS Geboorte
    Erfgoedinstelling
    AlleFriezen
    Plaats instelling
    Leeuwarden
    Collectiegebied
    Friesland
    Archief
    30-24
    Registratienummer
    1003
    Pagina
    005
    Registratiedatum
    22-02-1815
    Akteplaats
    Lemsterland
    Collectie
    Archiefnaam: Burgerlijke Stand Lemsterland - Tresoar, Bron: boek, Deel: 1003, Periode: 1815
    Boek
    Geboorteregister 1815 Oosterzee
  • Vermelding.Bron 2
    Wetenswaardigheden betreffende het echtpaar Jan Roelofs SLUMP en Johanna Maria MELIS.

    Jan Roelofs Slump werd op 20 februari 1815 te Oosterzee geboren. Hij was de zoon van Roelof Harmen SLUMP en Roelofjen Jans KOOPMANS. Zijn vader was kennelijk een kind van het land waarop hij woonde en oefende blijkens de akten waarin hij genoemd wordt het beroep uit van turfmaker, boer en veenbaas. Zijn zoon Jan, hierin opgegroeid, heeft ongetwijfeld dezelfde en soortgelijke werkzaamheden verricht. Omdat in die jaren de economische omstandigheden in ons land niet bepaald rooskleurig waren, zal het voor hem niet eenvoudig geweest zijn om aan het werk te blijven en zal hij om die reden - voortdurend er op uit om wat te verdienen al dan niet tijdelijk, op meerdere plaatsen hebben gewoond. Dit was in het bijzonder de eerste jaren van zijnhuwelijk het geval.
    In 1834 is Jan 19 jaar oud. Hij moet loten voor de militaire dienst en trekt lot nummer 55 en moet dienen. Hij wordt Ingedeeld bij het 10e Regiment Lanciers en dient in het Zuiden van ons land.
    Volgens de op de dienstplicht betrekking hebbende papieren is Jan Slump, als hij in militaire dienst gaat, boerenknecht.
    Aangenomen kan worden, dat Jan tijdens zijn verblijf in Brabant zijn toekomstige vrouw heeft leren kennen. In 1839 hebben zij trouwplannen. Zijn militaire dienst zit er dan echter nog niet op, met als gevolg dat hij volgens de toen geldende wettelijke bepalingen niet trouwen mocht zonder schriftelijke toestemming van de bevelvoerende officier.
    De Luitenant Kolonel Ganlois, commandant van het 10e Regiment Lanciers verleent op 24 juli 1839 vanuit Oosterhout - waar zijn bureau toen gevestigd zal zijn - aan Jan Roelofs Slump toestemming tot het aangaan van een wettig huwelijk met Johanna Maria Melis. Deze Johanna Maria Melis, geboren te Tilburg op 31 juli 1819, is de dochter van Jan Baptist Melis en Fransisca van Osch.
    Op 1 september 1839 wordt het huwelijk in Lemsterland voltrokken. De vader en moeder van de bruidegom zijn beiden aanwezig. De ouders van de bruid leven ook nog, doch zij konden geen van beiden aanwezig zijn. Wel hebben zij op 5 juli 1839 voor Hendrik Bernard Beckers, openbaar notaris residerende te Tilburg, hoofdplaats van het kanton, vallende onder het arrondissement 's Hertogenbosch, een verklaring afgelegd dat ze toestemming geven tot het huwelijk. (Deze toestemming is een der bijlagen bij de huwelijksakte.)
    Volgens de huwelijksakte is Jan Slump arbeider van beroep. Aanvankelijk zal het echtpaar Slump/Melis wel in- of onder Oosterzee hebben gewoond (mogelijk zelfs bij de ouders in). Althans hun eerste kind wordt op 12 september 1840 te Oosterzee geboren (geen nader adres). Dit kind kreeg de naam Roelof. Hiermee zette het echtpaar de aloude traditie voort de oudste zoon naar de vader van de man te noemen. Deze Roelof is niet volwassen geworden. Hij overleed op 27-10-1843 te Sneek, nog geen 3 jaaroud.
    In het voorjaar van datzelfde jaar - op 14 april 1843 - was het 2e kind geboren, die de naam Jan kreeg. Waarschijnlijk is deze Jan genoemd naar de vader van de moeder, Jan Baptist, en is de tweede voornaam Baptist als te onbekend aangemerkt, en weggelaten. Bij de geboorte van dit tweede kind woonde het echtpaar Slump/Melis in Kuinre (nader adres onbekend). Jan Slump Sr. is ook dan arbeider van beroep. Het volgende kind, weer een Roelof, komt in Wieringerwaard (thans gemeente Barsingerhorn) ter wereld op 22 februari 1845. Het echtpaar woont tijdelijk in die gemeente, en wel in het huis staande aan de Nieuwe Sluis (geen nader adres) en is gedomicileerd te Lemsterland. Jan Slump is dan dijkwerker van beroep.
    Ruim 2 jaar later, op 4 juni 1847, wordt er een derde zoon geboren. Dit kind krijgt de naam Harmen en is vermoedelijk genoemd naar de oudste broer van de vader, namelijk Harmen Slump, geboren 4 november 1812 te Oosterzee, die op zijn beurt genoemd zal zijn naar zijn grootvader Harmen Slump, de vader van Roelof Harmens Slump.
    Bij de geboorte van Harmen woont het echtpaar te Oosterzee en staat Jan Slump weer te boek als arbeider. Vrij zeker heeft het echtpaar omstreeks die jaren wortel geschoten en is in Oosterzee blijven wonen, althans alle hierna geboren kinderen zijn in Lemsterland ter wereld gekomen.
    Mogelijk heeft Jan Slump in die jaren op de een of andere wijze een eigen bedoeninkje gekregen, is daaraan verkleefd en honkvast geworden.
    Het eerstvolgende kind dat nu wordt geboren is weer een zoon. Hij krijgt de naam Kornelis. Waarschijnlijk is deze jongen - geboren op 15 maart 1850 genoemd naar de broer van zijn vader, Kornelis Slump, geboren in 1822 te Oldelamer. Deze broer van Jan Slump was schipper van beroep en heeft nog tijdelijk in Lemmer gewoond. Op 20 januari 1873 is hij vanuit Lemmer verhuisd naar Baflo (+/- 15 km ten Noorden van de stad Groningen).
    Vier jaar na de geboorte van Kornelis, op 9 oktober 1854, is het feest ten huize van het echtpaar Slump. Dan wordt namelijk de eerste dochter geboren. Zij krijgt de naam van de moeder van de vader: Roelofje. Twee jaar later, op 24 mei 1852, wordt het echtpaar opnieuw verblijd met de geboorte van een kind, weer een zoon. Dit kind krijgt do naam Frederik. Naar wie dit kind is genoemd is niet bekend, mogelijk naar een broer van de vader Johanna Maria.
    Acht jaar later, op 23 september 1860 Johanna Maria is inmiddels 41 jaar - wordt het op één na laatste kind geboren. Het is weer een jongen. Mogelijk heeft het ouderpaar daar het er niet naar uitzag dat er nog meer meisjes zouden komen - besloten de moeder van de moeder Fransisca van Osch, die nog steeds niet vernoemd was, te vernoemen en hebben zij deze jongen de naam Frans gegeven.
    Nog eens een kleine 5 jaar later gebeurt het waarschijnlijk niet meer verwachte: op 23 mei 1864 wordt het laatste (9e) kind geboren. En nog wel een meisje! De moeder van de moeder is al vernoemd, dus geen Fransisca. Er zijn echter nog wel meer meisjesnamen te vergeven. De vader heeft namelijk naast broers ook nog een zuster genaamd Jantje, geboren in 1819 te Oldelamer.
    Vrij zeker is de echtgenote van Gerardus Strampel, Jantje Slump, op die wijze aan haar voornaam gekomen.
    Jantje Slump, de zuster van Jan Slump, is gehuwd met Klaas Bloem. Dit echtpaar kreeg mogelijk bij andere kinderen, in elk geval een zoon genaamd Hans een dochter genaamd Grietje.
    Hans Bloem huwde met Maartje Muurling, Grietje Bloem trouwde met Hendrik Bles en kreeg uit dat huwelijk o.a. ook de dochter Jantje Bles (de echtgenote van Rinze Slager). De namen Bloem, Bles, Muurling en Slager zijn momenteel in Echtenerbrug nog wel bekend.
    Van de latere jaren van het echtpaar Slump/Melis is weinig bekend. Nog wel vermeldenswaard is het feit dat Johanna Maria Melis van oorsprong uit Rooms Katholieke huize komt. In haar huwelijk is zij overgegaan naar de NH-kerk. Voor zover bekend is geen van haar nakomelingen ooit teruggegaan maar de RK-kerk.
    Ook nog bekend is, dat het echtpaar Slump geboerd heeft op een bedrijfje aan de Bandsloot onder Echten. Dit is later bewoond geweest door een zekere Rein v.d. Zwaag en zijn echtgenote Ietje.

    Johanna Maria Melis is niet oud geworden. Op 2 maart 1878 overlijdt zij te Echten op ruimt 58 jarige leeftijd. Het jongste kind Jantje moet dan nog 14 jaar worden.
    Jan Roelofs SLUMP is nog een kleine zeven jaar weduwnaar geweest. Hij is overleden op 26 januari 1885, eveneens te Echten (gemeente Lemsterland) op een kleine maand na 70 jaar oud.
    Na zijn overlijden zijn zijn bezittingen pubIiekelijk verkocht door de Notarissen Terlet van Joure en Schaafsma van Lemmer. Blijkens een door deze notarissen opgegeven advertentie (zie figuur) aan de Lemster Courant (van 14-2-1885) werd via dit Boelgoed gehouden in het sterfhuis. De tekst luidt:
    "Boelgoed Echten. Notarissen Terlet te Joure en Schaafsma te Lemmer zullen vrijdag 20 febr. '85 's voorm. 10 uur, ten sterfhuize van J. R. Slump te Echten, bij boelgoed, á contant, verkoopen: Levende have, boeregereedschappen, huisraad, enz. w.o. 4melke- en kalvekoeien, 2 kalverpinken, 3 hokkelingen, 1 zwartbles merriepaard; glazen wagen op riemen, kapchais, wagens, karn met koperen hoep, kopren- en houten emmers, kabinet, chiffonnière, bed met toebehooren, tafels, stoelen, enz. enz. Voortseen partijtje hooi en eene mesthoop."
    Volgens de Memorie van successie was er bij het overlijden van JohannaMaria Melis aan onroerende goederen:
    3 huizen, 2 huizen met erf, 1 erf, 4 tenten, 19 percelen hooiland, 3percelen weiland, 7 percelen water.

    Vrij zeker is het echtpaar op het kerkhof van de NH-kerk van Echten begraven. Van een grafsteen of iets dergelijks is echter niets te vinden. Mogelijk is die er ook nooit geweest of is deze reeds opgeruimd. [Bron: Pier Slump]
  • Hij is overleden op 26 januari 1885 in Echten, hij was toen 69 jaar oud.Bron 1
    BS Overlijden met Jan Slump
    Overledene
    Jan Slump
    Geslacht
    Man
    Leeftijd
    69 jaar
    diversen
    weduwnaar
    Gebeurtenis
    Overlijden
    Datum
    27-01-1885
    Gebeurtenisplaats
    Lemsterland
    Documenttype
    BS Overlijden
    Erfgoedinstelling
    AlleFriezen
    Plaats instelling
    Leeuwarden
    Collectiegebied
    Friesland
    Archief
    30-24
    Registratienummer
    3017
    Aktenummer
    0018
    Registratiedatum
    27-01-1885
    Akteplaats
    Lemsterland
    Collectie
    Archiefnaam: Burgerlijke Stand Lemsterland - Tresoar, Bron: boek, Deel: 3017, Periode: 1885
    Boek
    Overlijdensregister 1883-1886
  • Een kind van Roelof Slump en Roelofjen Koopmans
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 juni 2021.

Gezin van Jan Slump

Hij is getrouwd met Johanna Maria Melis.

Zij zijn getrouwd op 9 augustus 1839 te Lemmer, hij was toen 24 jaar oud.Bron 1

BS Huwelijk met Jan Roelofs Slump
Bruidegom
Jan Roelofs Slump
Geboorteplaats
Oosterzee
Leeftijd
24 jaar
Bruid
Johanna Maria Melis
Geboorteplaats
Tilburg
Leeftijd
20 jaar
Vader van de bruidegom
Roelof Harmens Slump
Moeder van de bruidegom
Ruretje Jans Koopman
Vader van de bruid
Jan Baptist Melis
Moeder van de bruid
Francisca van Osch
Gebeurtenis
Huwelijk
Datum
01-09-1839
Gebeurtenisplaats
Lemsterland
Documenttype
BS Huwelijk
Erfgoedinstelling
AlleFriezen
Plaats instelling
Leeuwarden
Collectiegebied
Friesland
Archief
30-24
Registratienummer
2009
Aktenummer
0022
Registratiedatum
01-09-1839
Akteplaats
Lemsterland
Collectie
Archiefnaam: Burgerlijke Stand Lemsterland - Tresoar, Bron: boek, Deel: 2009, Periode: 1839
Boek
Huwelijksregister 1839

Kind(eren):

  1. Roelof Slump  1840-1843
  2. Jan Slump  1843-1922
  3. Roelof Slump  1845-1929 
  4. Harmen Slump  1847-1902
  5. Kornelis Slump  1850-1926
  6. Fredrik Slump  1852-1933
  7. Roelofje Slump  1854-1919
  8. Franciska Slump  1857-1859
  9. Frans Slump  1860-1934
  10. Jantje Slump  1864-1955

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Slump?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Slump

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Slump

Harmen Slump
1750-1823
Corneliske Kunst
1758-± 1798
Jan Koopman
1756-1812
Jantje Kok
1760-< 1802
Roelof Slump
1779-1850

Jan Slump
1815-1885

1839
Roelof Slump
1840-1843
Jan Slump
1843-1922
Roelof Slump
1845-1929
Harmen Slump
1847-1902
Fredrik Slump
1852-1933
Frans Slump
1860-1934
Jantje Slump
1864-1955

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. AlleFriezen
    2. Genealogie Visser Lemmer met o.a. nazaten van Harmen Roelofs Visser

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 februari 1815 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
      • 4 februari » Oprichting van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit, de oudste studentenvereniging van Nederland.
      • 16 maart » Willem Frederik van Oranje-Nassau neemt de titel Koning der Nederlanden aan.
      • 16 juni » Napoleon trekt met zijn troepen de Franse noordgrens over, België in. Hij verslaat de Pruisische aanvoerder Blücher in de slag bij Ligny. Zie ook: Slag bij Waterloo. Wellington houdt in de Slag bij Quatre-Bras Franse troepen onder maarschalk Michel Ney tegen.
      • 22 juni » Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.
      • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.
      • 15 oktober » Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.
    • De temperatuur op 9 augustus 1839 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1839: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 2 januari » Louis Daguerre neemt de eerste foto van de maan.
      • 18 mei » Oprichting van het rooms-katholieke Apostolisch Vicariaat Egypte.
      • 23 mei » Aguascalientes (Mexico) wordt tot staat verheven.
      • 17 juni » Koning Kamehameha III van Hawaï verleent de Rooms-katholieken onder Franse druk godsdienstvrijheid.
      • 2 juli » Opstand op het slavenschip La Amistad.
      • 20 september » De eerste Nederlandse spoorweg, tussen Haarlem en Amsterdam, wordt in gebruik genomen.
    • De temperatuur op 26 januari 1885 lag rond de -7.9 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 81%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 1 april » Het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt voor het eerst als dagblad.
      • 17 juni » Het Vrijheidsbeeld komt aan in de haven van New York.
      • 6 juli » Eerste tests van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.
      • 1 oktober » Het eerste nummer van De Nieuwe Gids verschijnt.
      • 10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
      • 10 december » ASR Nereus wordt opgericht te Amsterdam.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Slump

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Slump.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Slump.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Slump (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    H. van Bart, "Stamboom familie Van Bart en familie Muurling", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-bart-muurling/I9508.php : benaderd 15 mei 2024), "Jan Slump (1815-1885)".