Stamboom Van Baare » Jansjen Reiniers Kroeke (± 1803-????)

Persoonlijke gegevens Jansjen Reiniers Kroeke 

  • Zij is geboren rond 1803 in Hattem, Gelderland.
    Bij de huwelijksbijlagen van dochter Jansje in 1821 te Hattem zit een extract uit de Minuten behorende tot het Vredegerigt des Kantons Hattem nr. 49 waarin wordt beschreven dat Reinier Kroeke na het overlijden van zijn vrouw Berendina in 1809 in militaire dienst is getreden (volgens geheugen van getuigen) en in de zomer van 1811 te Zwolle nog is ontmoet en gesproken toen hij zich in Zwolle bevond als soldaat van het 125e Regiment Infanterie. Voorts heeft niemand legaal of per brief nog iets van hem gehoord anders dan het gerucht dat Reinier in 1813 in de slag van Leipzig zou zijn gesneuveld.

    "De restanten van het (Hollandse) 123e en 124e regiment infanterie en het (Hollandse) 14e regiment kurassiers staken op 26 november 1812 de Berezina over. Van het 124e waren dat nog 16 officieren en 80 onderofficieren en soldaten De (Hollandse) 125e en 126e regimenten infanterie maakten deel uit van 12e divisie die van 27 tot 29 november 1812 de bruggen over de Berezina verdedigde. Op 28 november 1812 waren nog 346 man van het 126e paraat. Op die dag verloor het regiment 206 man aan gesneuvelden en gewonden. Op dezelfde dag gaf de 12e divisie zich over aan de Russen. Het 125e en 126e regiment infanterie hadden zich praktisch geheel opgeofferd voor de redding van het overschot van het Grote Leger."

    "Op last van Napoleon zijn in juli 1810 vijf Hollandse Infanterie Regimenten opgericht, het 123e, 124e, 125e, 126e en 33e Regiment van Linie, die zijn gevormd uit de oorspronkelijke Hollandse Regimenten. Deze Regimenten werden opgenomen in het Franse Leger, La Grande Armée, dat Rusland zou binnen vallen. De inval begon op 24 juni 1812 bij Kowno (Kovno of Kaunas). Het 126e Regiment vormde toen samen met het 125e Regiment de Brigade Blammont, dat weer een onderdeel was van de 12e Divisie, opgenomen in het negende legerkorps onder commando van Maarschalk Victor. Dit negende legerkorps zou in de richting van Riga (Letland) vertrekken en is als reserve in Polen achtergebleven. De terugtocht van La Grande Armée eindigde chaotisch bij de oversteek van de Berezina in november 1812, waarbij het 123e en 124e Regiment praktisch zijn vernietigd. Een hondertal soldaten van deze Regimenten wist Vilnius (Litauen) te bereiken. De slag bij Leipzig was in oktober 1813."

    Volgens sommigen: z.v. Fredrik Reijners + 17.03.1785 Stad Vollenhove en Jantjen Berends + 01.03.1785 Stad Vollenhove.
  • Beroep: Dienstmaagd.
  • Een kind van Reijndert Freriks Kroek(e) en Berendina Jans Boeve

Gezin van Jansjen Reiniers Kroeke

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jansjen Reiniers Kroeke?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jansjen Reiniers Kroeke

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jansjen Reiniers Kroeke

Jansjen Reiniers Kroeke
± 1803-????


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Kroeke

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kroeke.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kroeke.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kroeke (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Van Baare is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    van Baare, "Stamboom Van Baare", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-baare/I5596.php : benaderd 8 mei 2024), "Jansjen Reiniers Kroeke (± 1803-????)".