Stamboom Tol-Tuyp en Schilder-Smit » Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger (1904-1981)

Persoonlijke gegevens Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger 

Bronnen 1, 2

Gezin van Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger

Hij is getrouwd met Pietertje Schilder.Bronnen 3, 4

Zij zijn getrouwd op 26 juni 1926 te Edam-Volendam, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jan Portanger  1930-1996 
  2. (Niet openbaar)

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • Notities over Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger

    Het eerste plaatselijke blad in Volendam verscheen op zaterdag 9 juni 1934: de Volendammer Courant.
    Hoofdredacteur was Jan Portanger. Jan had een aantal jaren op het kleinseminarie van de paters Lazaristen gezeten. Afgevallen priesterstudenten werden door de pastorie nooit helemaal vertrouwd, want ze hadden nu eenmaal een kijkje in de keuken gehad. De pastorie achte Jan Portanger niet geschikte voor de invloedrijke positie van hoofd van de plaatselijke perse en accepteerde hem niet. Onder grote druk van de pastorie richting Nooy's drukkerij in Purmerend (waar de krant werd gedrukt) werd een coup gepleegd en het tiende nummer van het parochieblad versceen ineens met de nieuwe naam Levend Water onder redactie van de pastorie. In een belangrijke mededeling werd slechts vermeld dat er gelukkig tussen pastorie en Nooy een volledige samenwerking tot stand was gekomen.

    Jan Portanger was ondernemend en ondanks de heersende economisch malaise een gazeusefabriekje begonnen onder de naam Oranjeboom. Dit fabriekje stond op de plek van het voormalig postkantoor, nu het Kruidvat aan het Europaplein in Volendam. 

    Hij had een frivole reputatie, gegeven zijn bijnaam 'Jannie Poe". Dat had te maken met de beschikking over een fraaie automobiel (als een van de eersten in Volendam) waarvanuit hij claxonneerde met 'Poe".

    Bovenstaande informatie ontleend aan 'waarheid en roddel' door Piet en Evert Koning, de geschiedenis van Volendam.

     

    De naam Pooijer is mogelijk een verbastering van het woord ponjaard, een steekwapen of peur, een vistuig.

    In Volendam lieten veel mensen hun naam wijzigen in Mooijer.

    In 1947 kwam de naam Pooijer in Nederland nog 154 x voor. In 2007 waren dat er nog maar 6, terwijl het

    aantal naamsdragers Mooijer gelijktijd steeg van 69 naar 384. 341 personen met de naam Mooijer waren woonachtig Edam-Volendam.

    Johannes Hendricus Portanger, alsmede zijn broer Simon en zijn zusters wijzigenden de naam Pooijer in Portanger.

     

     

    Verklaring Meertens Instituut:

    Deze Volendamse naam zou in verband gebracht kunnen worden met het zelfstandig naamwoord peur, gewestelijk pooier:
    "Zeker vischtuig, bestaande uit een lijn, waaraan van onderen een tros van aan draden geregen aardwormen bevestigd is, met daarboven een doorboord stukje lood als gewicht. De peur wordt meestal aan een stok vastgemaakt en bij het visschen op en neer bewogen" [WNT]. De eerste naamdrager zou dan een peurder, een (paling)visser met de peur, kunnen zijn geweest.
    Er wordt echter ook verondersteld dat deze naam teruggaat op het woord ponjaard, een steekwapen dat de eerste naamdrager bij zich gedragen zou kunnen hebben; in 1657 kwam de bijnaam Ponjaert voor.
    De familienaam Pooijer komt overigens in Volendam niet meer voor. Vanwege de associatie met de betekenis pooier = 'souteneur' hebben naamdragers hun naam gewijzigd; zie Mooijer en Van Pooij.

    naamsvermeldingen en literatuurreferenties:

    • "In 1657 komt de bijnaam Ponjaert voor. Een ponjaard is een kleine dolk die de mensen vroeger bij zich droegen. Deze bijnaam is in de loop der jaren verbasterd van Ponjaert - Ponjert - Poyert naar Pooyer" [D. Brinkkemper, 'Beroepenlijst van de Volendammers in 1810', in: Premiefoto Vereniging Oud Volendam(1987), p 10].
    • Cornelis Thaemsz Poyer, 1694 [D. Brinkkemper, 'De opkomst van Volendam als vissersplaats 1462-1700', in: Vereniging Oud Volendam (1998), nr 29, p 44].
    • Jan Pooijer Cornelisz (1808-1892) [Vereniging Oud Volendam: Premiefoto 1974].

     

    In 1943 heeft Johannes, samen met Simon, de achternaam van Pooijer veranderd naar Portanger.

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Portanger Web Site, Leonie Portanger, Johannes Henricus (Jan) Portanger, 28 januari 2015
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com Familiesite: Portanger Web Site Stamboom: Portanger Family Tree
  2. Vink Edam Web Site, Sandra Vink, Johannes Henricus (Jan) Portanger, 14 april 2020
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com Familiesite: Vink Edam Web Site Stamboom: Vink Family Tree
  3. wiewaswie.nl, via https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/36645..., 20 januari 2020
    BS Huwelijk met Johannes Henricus Pooijer Bruidegom Johannes Henricus Pooijer Beroep grossier Geboorteplaats Edam Leeftijd 22 Bruid Pietertje Schilder Geboorteplaats Edam Leeftijd 20 Vader van de bruidegom Jan Pooijer Moeder van de bruidegom Jannetje Steur Vader van de bruid Jacob Schilder Beroep eendenhouder Moeder van de bruid Pietertje de Boer Gebeurtenis Huwelijk Datum 26-06-1926 Gebeurtenisplaats Edam Documenttype BS Huwelijk Erfgoedinstelling Noord-Hollands Archief Plaats instelling Haarlem Collectiegebied Noord-Holland Aktenummer 29 Registratiedatum 26-06-1926 Akteplaats Edam Opmerking Naam Bg. ook Portanger.
  4. Volendams museum, 20 januari 2020

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 maart 1904 lag tussen 2,5 °C en 5,0 °C en was gemiddeld 3,6 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
    • 9 februari » Frankrijk en Groot-Brittannië sluiten de Entente cordiale.
    • 12 februari » Eerste editie van de Deense sensatiekrant Ekstra Bladet.
    • 20 februari » Manuel Amador Guerrero treedt aan als eerste president van het onafhankelijke Panama. De volgende dag ondertekent hij een verdrag, dat de Amerikanen tegen een betaling van $ 10 miljoen de zeggenschap geeft over het Panamakanaal.
    • 21 mei » Oprichting in Parijs van de Wereldvoetbalbond FIFA, de Fédération Internationale de Football Association. Oprichters zijn de Nederlander Carl Hirschman en de Fransman Robert Guérin. De Engelsen zien op dat moment nog niets in zo'n bond.
    • 5 november » De Engelse atleet Alfred Shrubb vestigt het werelduurrecord atletiek in Glasgow: in één uur tijd loopt hij 18742 m.
    • 6 november » In de haven van Moerdijk zinkt een houten aak nadat het schip lek is gestoten, 5 opvarenden verdrinken.
  • De temperatuur op 26 juni 1926 lag tussen 8,0 °C en 17,3 °C en was gemiddeld 12,5 °C. Er was 0.3 mm neerslag. Er was 3,6 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
    • 8 maart » Vier maanden na de Nacht van Kersten krijgt Nederland een nieuwe regering, het kabinet-De Geer I.
    • 16 maart » Robert Goddard lanceert de eerste raket met vloeibare brandstof.
    • 13 juni » In de Estische hoofdstad Tallinn wordt het Kadrioru Stadion geopend.
    • 4 juli » Oprichting van de Bosnische voetbalclub Borac Banja Luka.
    • 22 augustus » In Zuid-Afrika wordt goud ontdekt.
    • 10 november » In Brussel vindt het kerkelijk huwelijk plaats van de jonge Belgische kroonprins Leopold met de Zweedse prinses Astrid.
  • De temperatuur op 9 juli 1981 lag tussen 17,8 °C en 28,9 °C en was gemiddeld 22,2 °C. Er was 4,5 mm neerslag gedurende 2,1 uur. Er was 9,0 uur zonneschijn (55%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • Van vrijdag 11 september 1981 tot zaterdag 29 mei 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt II met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
  • In het jaar 1981: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,2 miljoen inwoners.
    • 12 januari » Zuid-Afrikaanse troepen vallen het zuiden van Angola binnen.
    • 27 januari » Een scheepsramp bij Java eist 443 doden.
    • 25 maart » De Spaanse politie vindt de ontvoerde FC Barcelona-speler Quini in een woonhuis in Zaragoza. De twee daders worden gearresteerd.
    • 12 augustus » IBM lanceert een nieuw kantoor- en consumentenproduct: de PC.
    • 2 oktober » De film Healthy gebruikt als eerste computerfiguranten.
    • 11 december » Bloedbad van El Mozote: 900 dorpsbewoners worden door het leger van El Salvador uitgemoord.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Portanger


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Schilder, "Stamboom Tol-Tuyp en Schilder-Smit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tol-tuyp-en-schilder-smit/I10174.php : benaderd 26 april 2024), "Johannes Henricus (Jan) /Pooijer (Johannes Henricus (Jan)) Portanger (1904-1981)".