Stamboom Tinnenbroek » Corrie Voorduin (1915-2009)

Persoonlijke gegevens Corrie Voorduin 

Bronnen 1, 2

Gezin van Corrie Voorduin

Zij is getrouwd met Johannes Hendricus (Jan) Donkers.Bron 3

Zij zijn getrouwd op 13 augustus 1938 te Den Haag, Nederland, zij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)
  5. (Niet openbaar)


Notities over Corrie Voorduin

Dit stond op 15 oktober 2003 in de Haagsche Courant en het AD:


'Afwachten of maagjes gevuld konden worden'


Een bezienswaardigheid was mevrouw Donkers in de oorlog, als moeder van een gezonde drieling. Vandaag, precies zestig jaar na de geboorte, blikt ze samen met haar kinderen terug op moeilijke maar ook heel gelukkige tijden in Laakkwartier.


door Bregje Bervoets


DEN HAAG - De kinderwagen moest bij de slager worden gestald, want die kon de familie Donkers niet kwijt in hun huisje aan de Capadosestraat in Laak. "Dan liep ik achter die grote wagen met drie baby's erin door het Zuiderpark", vertelt de nu 87-jarige moeder Donkers, "en kreeg ik een gulden toegestopt van een oude mevrouw. Dat was veel geld hoor, in die tijd."


In 1943 beviel mevrouw Donkers van een drieling: Fred, Aad en Rinie kwamen - vandaag precies 60 jaar geleden - via een keizersnede ter wereld, in ziekenhuis De Volharding aan de Gedempte Burgwal. Samen waren ze bij de geboorte goed voor zo'n twintig pond: bepaald geen couveusekindjes! Gezond en wel mochten ze mee naar huis, waar moeder hen nog drie maanden zelf de borst heeft gegeven. "En daarnaast heb je nog een vreemde baby gevoed, toch mam?", richt Aad zich tot zijn moeder. Mevrouw Donkers lacht: "Ja, ik was een goede melkkoe!" Ze heeft geen idee meer van wie het kindje was dat ze erbij heeft gevoed. "Het was oorlog, hè! Je hielp elkaar. Maar ik zou niet meer weten waar dat kindje vandaan kwam. Ook nooit meer wat van gehoord." Eerder had mevrouw Donkers een tweeling gebaard, een jongen en een meisje. "Dat meisje is diezelfde nacht nog overleden. Ik was thuis bevallen, met allemaal tangen en zo. Bij de tweede zwangerschap werd ik zo zwaar dat ik naar het ziekenhuis ging om foto's te laten maken. 'Het is een drieling, zeker', zei ik. Dat hoefden ze me eigenlijk niet te vertellen."


Druiven


Een drieling grootbrengen is zwaar, en de oorlog maakte het er bepaald niet makkelijker op. "Het was iedere keer afwachten of de maagjes die dag goed gevuld konden worden", vertelt mevrouw Donkers. "Mijn man was metselaar en werkte vaak op boerderijen. Daar kreeg hij dan weleens groenten mee. Op een keer had hij druiven meegenomen. Op weg naar huis werd hij tegengehouden door de marechaussee. Inleveren moest hij die druiven. Hij heeft nog geprobeerd uit te leggen dat zijn vrouw een drieling thuis had zitten. Niks hoor. Later hebben ze hun excuses gemaakt, en kwamen ze een zak druiven brengen." Mevrouw Donkers vertelt levendig over die tijd. Over de ondergrondse, die haar vaak 's middags brood met 'rona' - "een spulletje om het brood mee te besmeren" - kwam brengen. Over haar man, die uit een deken drie slaapzakjes had gemaakt. Voordat hij naar zijn werk ging, deed hij de kinderen in bad. "Ze werden 's ochtends altijd rimpelig wakker, van de urine." Droge billetjes had je als baby niet in katoenen luiers. En dan het eindeloze wassen van die dingen. "De hele dag door. In de woonkamer spanden we lijnen om het wasgoed aan op te hangen." Na de bevrijding werd het leven een stuk makkelijker. "Het was nog steeds rekenen met het geld, natuurlijk. Dan had je een paar gulden voor drie verjaarscadeaus. Maar daar kwamen we wel uit." De drieling heeft heel goede herinneringen aan het huis aan de Capadosestraat. "Het was bij ons altijd bomvol in de woonkamer", vertelt Rinie.


 "Altijd mensen over de vloer, en heel veel gezelligheid." Tegenwoordig zien ze elkaar niet zo heel vaak. "We hebben ons eigen leven", vertelt Rinie. "Kinderen, kleinkinderen, onze eigen vriendenkring. Bovendien wonen we ver uit elkaar. Ik woon in Haarlem, Fred in Brabant en Aad in Delfgaauw." De band is hecht, maar misschien niet hechter dan tussen gewone broers en zussen. "We zijn dan ook geen eeneiige drieling", aldus Rinie. Geen gezamenlijk verjaardagsfeest voor de drieling, maar nog steeds een gezamenlijke thuishaven, bij moeder Donkers.


Mevrouw Donkers (87) met haar vandaag zestig geworden drieling Fred, Rinie en Aad.  


 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Corrie Voorduin?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Corrie Voorduin


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. geboorte, geb, 230+234
  2. overlijden, ov, 230+234
  3. Huwelijk, 234
    Trouwdatum zou 13 augustus zijn, jaartal niet bekend
    huwelijksacte
    / Gemeentearchief Den Haag

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 27 december 1915 lag tussen 5,6 °C en 10,8 °C en was gemiddeld 8,1 °C. Er was 6,4 mm neerslag. Er was 0,4 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 19 januari » Georges Claude krijgt octrooi op de neonlamp.
    • 20 februari » (VS) - Onder het motto Panama-Pacific wordt in San Francisco de 20e wereldtentoonstelling geopend.
    • 22 april » Tijdens de Eerste Wereldoorlog maken Duitse troepen bij Ieper (België) voor het eerst gebruik van gifgas in de Ieperboog.
    • 24 mei » Italië verklaart de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie de oorlog.
    • 24 juli » De stoomboot Eastland slaat om bij Chicago als bijna alle passagiers naar één zijde van het schip lopen: 844 mensen komen om.
    • 9 september » Een Duitse zeppelin bombardeert Londen.
  • De temperatuur op 13 augustus 1938 lag tussen 15,6 °C en 22,1 °C en was gemiddeld 18,8 °C. Er was 11,7 mm neerslag gedurende 4,1 uur. Er was 0.5 uur zonneschijn (3%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 24 februari » De Amerikaanse firma DuPont brengt de eerste tandenborstel gemaakt van nylon op de markt.
    • 3 maart » In Saoedi-Arabië wordt olie in de grond gevonden.
    • 13 maart » De nieuwe Oostenrijkse kanselier Arthur Seyss-Inquart proclameert de anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland waarna het de oostprovincie (Ostmark) van het Derde Rijk wordt genoemd.
    • 26 mei » Adolf Hitler legt in Wolfsburg de eerste steen voor de fabriek van de "Kraft durch Freude"-wagen, het huidige Volkswagen.
    • 23 september » De Ara Pacis Augustae wordt voor de tweede keer in zijn bestaan ingewijd. Sindsdien is het een van de beroemdste Romeinse monumenten.
    • 9 oktober » Demonstratie van de eerste hoogtemeter op basis van radiogolven, in New York.
  • De temperatuur op 5 augustus 2009 lag tussen 12,1 °C en 27,1 °C en was gemiddeld 20,8 °C. Er was 9,7 uur zonneschijn (63%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 22 februari 2007 tot donderdag 14 oktober 2010 was er in Nederland het kabinet Balkenende IV met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2009: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,5 miljoen inwoners.
    • 5 april » Stijn Devolder wint voor de tweede opeenvolgende keer de Ronde van Vlaanderen.
    • 19 april » Voetbalclub AZ wordt voor de tweede keer in de clubhistorie kampioen van de Nederlandse Eredivisie.
    • 27 juni » Het Belgische Stocletpaleis wordt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
    • 16 november » Piraten vallen voor de kust van Somalië twee schepen aan en weten een van de twee te kapen. Het gaat om een tanker met chemicaliën, de MV Theresa, met een 28-koppige Noord-Koreaanse bemanning.
    • 17 november » De Europese Unie besluit om Somalische regeringstroepen militaire training te geven.
    • 1 december » Het Verdrag van Lissabon treedt in werking.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Voorduin

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Voorduin.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Voorduin.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Voorduin (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Aad Tinnenbroek, "Stamboom Tinnenbroek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tinnenbroek/I292.php : benaderd 27 april 2024), "Corrie Voorduin (1915-2009)".