Stamboom Thysebaert-De Maeyer » Joannes Baptist Yon (1834-1917)

Persoonlijke gegevens Joannes Baptist Yon 


Gezin van Joannes Baptist Yon

(1) Hij is getrouwd met Elisabetha de bruyn.

Zij zijn getrouwd op 24 april 1857 te Bornem, hij was toen 22 jaar oud.Bron 1

Akte 8 jaar 1857
Tekst
Het jaer achttien honderd zeven en vijftig den vier en twintigsten april om drie uren namiddag voor ons Eduardus Van roie, schepen gedelegueerden ambtenaer van den borgerlijken staet der gemeente Bornem, arrondissement Mechelen, Provincie Antwerpen, zijn gecompareerd in ons gemeentehuis;
Joannes Baptista Yon, handwerker, woonachtig in deze gemeente & hier geboren den elfsten september achttien honderd vier en dertig, wettigen en meerderjarigen zoon van Franciscus Yon, overleden te Bornhem den zevensten december achttien honderd zes en vijftig, blijkens de extrakten uit de akten van geboorte & overlijden hier gezien en van Josepha Van Kerckhoven, arbeidster, oud vier en zestig jaren, woonachtig binnen deze gemeente hier tegenwoordig hier tegenwoordig & toestemmende in het houwelijk van haren zoon ter een deze;
En Elisasabetha De Bruyn, arbeidster, woonachtig in deze gemeente & hier geboren den acht en twintigsten Mei achttien honderd twee en dertig blijkens het extrakt uit den akt van geboorte hier gezien, wettige & meerderjarige dogter van Cornelius De Bruyn, arbeider, oud zeven en vijftig jaren, woonachtig te Bornhem, hier tegenwoordig & toestemmende in het houwelijk van zijne dogter & van Pretonilla de maeyer, alhier overleden den acht en twintigsten april achttien honderd drie en vijftig, blijkens het extrakt uit den akt van overlijden hier gezien ter andere zijde,
Welke comparanten ons hebben aanzogt van voorst te gaen met het voltrekken van het houwelijk onder hun beraemd & waer van dat de afkondigingen en aenplakkingen zijn gedaen geweest voor de voornaemste deur van ons gemeentehuis op de zondagen van twelf en negentien der loopende maend april telkens om elf uren voormiddag.
Geen beletzel aan dit houwelijk ons tekennen gegeven zijnde recht doende aen hun verzoek, wij hebben na dat door ons aen de Comparanten waren voorgelezen alle de stukken hier vooren beroepen als mede het zesde Kapittel van den titel van het borgerlijk wetboek geintituleerd van het houwelijk, gevraegd aen den toekommenden bruidegom en aen de toekommende bruid of zij zich nemen voor man & voor vrouw, ieder van hen afzonderlijk geantwoord hebbende dat ja. Wij verklaren in den naem van de wet dat Joannes Baptista Yon en Elisabetha De Bruyn vereeningd zijn door het houwelijk.
En hebben deze gehuissenons verklaerd dat er geene houwelijks voorwaerden tusschen hun door de notaris zijn ontvangen.
Waer van wij dezen akt hebben opgesteld in de tegenwoordigheid van Ferdinandus Heiremans, oud negen en dertig jaren, Julianus Heiremans, oud twee en dertig jaren, beide kleermakers, Joannes Van Laken, vischverkoper, oud zes en zestig jaren en van Carolus Verleysen, schrijver, oud negen en vijftig jaren, alle vier kennissen van den bruidegom en de bruid, woonachtig te Bornem.
En de bruid met de getuigen hebben deze akt benevens ons geteekend, den bruidegom zijne moeder & den van den bruidegom hebben verklaerd niet te konnen schrijven bij faute van geleerdheid, na gedane voorlezing

Kind(eren):

  1. Maria Josepha Yon  1858-1934 
  2. Josephus Yon  1860-1909 
  3. Joannes Baptist Yon  1865-1865


(2) Hij is getrouwd met Emerentiana van den bergh.

Zij zijn getrouwd op 7 februari 1866 te Bornem, hij was toen 31 jaar oud.Bron 1

Akte 9 jaar 1866
Tekst
Ten jare duizend acht honderd zes en zestig, den zevensten february ten twee ure namiddag, verschenen voor ons Eduardus Van Roie, schepen gedelegeerden Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Bornhem, provincie Antwerpen, ter eene zijde:
Joannes Baptist Yon, landbouwer, woonachtig in deze gemeente en hier geboren den elfsten september achttien honderd vier en dertig, wettigen en meerderjarige zoon van Franciscus Yon, overleden te Bornhem den zevensten december achttien honderd zes en vijftig, blijkens de extrakten uit de akten van geboorte en overlijden hierbij gevoegd en van Josepha Van Kerckhoven, landbouwster, oud drij en zeventig jaren, woonachtig in deze gemeente, hier tegenwoordig en toestemmende in het huwelijk van haren zoon, weduwenaer van Elisabetha De bruyn, overleden te Bornhem, den veertienden february achttien honderd vijf en zestig, blijkens het extrakt uit den akt van overlijden hierbij gevoegd.
En ter andere zijde;
Emerentiana Van den bergh, dienstmeid, woonachtig in deze gemeente en hier geboren den achtsten february achttien honderd negen en dertig, blijkens het extrakt uit den akt van geboorte hierbij gevoegd, wettige en meerderjarige dochter van Matheus Van den bergh, wever, oud vijf en zestig jaren en van Maria Croes, oud drij en zestig jaren, gehuisschen woonachtig te Bornhem, hier tegenwoordig en toestemmende in het huwelijk van hunne dochter.
Welke comparanten ons hebben aanzocht over te gaan tot het sluiten des Huwelijks tusschen hen beraamd, en waarvan de afkondigingen en aanplakkingen zijn gedaan geweest op de daartoe bestemde plaats in deze gemeente, op de zondagen van acht en twintig january laetstleden en vierden der loopende maend february telkens om elf uren voormiddag.
Geene tegenkanting ons wegens dit Huwelijk beteekend zijnde, recht doende aan het gemelde verzoek, na aan de partijen en getuigen te hebben voorgelezen al de stukken ten dezen vereischt, alsmede het zesde hoofdstuk des vijfden titels van het Burgerlijk wetboek over de wederzijdsche rechten en verplichtingen der echtgenooten, hebben wij gebraagd aan de toekommenden bruidegom en aan de toekommende bruid of zij zich willen nemen voor man en vrouw; ieder van hen, in het bijzonder, bevestigend geantwoord hebbende, hebben wij verklaard, in den naam van de wet, dat Joannes Baptist Yon en Emerentiana Van den bergh vereeningd zijn door het Huwelijk.
En hebben deze gehuisschen ons verklaerd dat er geene huwelijks voorwaerden tusschen hun door notaris zijn ontvangen.
Waervan wij dezen akt hebben opgesteld in de tegenwoordigheid van Ferdinandus Heiremans, kleermaker oud negen en veertig jaren, Joannes Baptist Suykens, landbouwer oud zeventig jaren, Carolus Van straeten, vleeschhouwer, oud negen en vijftig jaren en Carolus Verleysen, schrijver oud acht en zestig jaren, alle vier kennissen van den bruidegom en de bruid woonachtig in deze gemeente.
En heeft de vader van de bruid met de getuigen dezen akt benevens ons geteekend, de bruidegom, zijne moeder, de bruid en hare moeder hebben verklaerd niet te kunnen schrijven bij gebrek van geleerdheid na gedane voorlezing.

Kind(eren):

  1. Paulina Yon  1868-1930 
  2. Joanna Catharina Yon  1870-> 1938 
  3. Petrus Yon  1873-1949 
  4. Yon  1876
  5. Yon  1877
  6. Yon  1879
  7. Sophia Yon  1881-1954 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Baptist Yon?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Baptist Yon

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Joannes Baptist Yon

Joannes Baptist Yon
1834-1917

(1) 1857
Josephus Yon
1860-1909
(2) 1866
Paulina Yon
1868-1930
Petrus Yon
1873-1949
Yon
1876-1876
Yon
1877-1877
Yon
1879-1879
Sophia Yon
1881-1954

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. jef paredaens-akte archief

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 september 1834 lag rond de 18,0 °C. Typering van het weer: omtrent betrokken zwaar bui onweer. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1834: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 1 januari » De Duitse Zollverein treedt in werking. Deze economische vereniging is de eerste aanzet tot de Duitse eenheid.
    • 27 mei » Heroprichting van het Bisdom Brugge in België, dat eerder bestond van 1559-1801.
    • 14 juni » Isaac Fischer, Jr. verkrijgt vier patenten voor schuurpapier.
    • 14 oktober » Onder leiding van Hendrik de Cock scheiden de Gereformeerden zich af van de Hervormde Kerk.
    • 27 november » Uitvinding van de elektromotor, door Thomas Davenport.
    • 3 december » Oprichting van het Bisdom Ceylon.
  • De temperatuur op 7 februari 1866 lag rond de 11,1 °C. Er was 0.3 mm neerslag. De winddruk was 37 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 78%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 10 februari 1866 tot 1 juni 1866 was er in Nederland het kabinet Fransen van de Putte met als eerste minister I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1866: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 26 maart » Carol I van Roemenië wordt verkozen tot domnitor (vorst) van Roemenië.
    • 15 april » Ontdekking van het decreet van Canopus.
    • 20 juli » In de Adriatische Zee vindt in het kader van de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog de Slag bij Lissa plaats.
    • 25 juli » Verheffing van het Bisdom Algiers tot aartsbisdom en oprichting van de bisdommen Oran en Constantine in Algerije.
    • 27 juli » De eerste telegraafkabel tussen Amerika en Europa is gelegd.
    • 23 augustus » Verdrag van Praag waarbij de Duitse Bond wordt ontbonden, en Sleeswijk-Holstein, Hannover, Hessen-Kassel, Nassau en Frankfurt door Pruisen worden geannexeerd.
  • De temperatuur op 13 januari 1917 lag tussen -0.9 °C en 1,6 °C en was gemiddeld 0.4 °C. Er was 1,3 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
    • 25 januari » De Maagdeneilanden (Deens-West-Indië) worden voor 25 miljoen dollar aan de Verenigde Staten verkocht.
    • 31 maart » De Verenigde Staten nemen de Maagdeneilanden over na betaling van $25 miljoen aan Denemarken.
    • 20 april » Benoeming van Eugenio Pacelli tot nuntius in Beieren.
    • 23 mei » De gemeenteraad van De Bilt-Station (het tegenwoordige Bilthoven) bespreekt alternatieven voor de naam die te vaak verward wordt met De Bilt.
    • 14 september » Na de revolutie in februari van 1917 wordt de republiek in Rusland uitgeroepen.
    • 25 december » De Turken zetten de laatste grote aanval in op Jeruzalem. De bezetters, de Britse troepen, winnen de slag.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Yon

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Yon.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Yon.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Yon (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jozef Thysebaert, "Stamboom Thysebaert-De Maeyer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-thysebaert-de-maeyer/I8255.php : benaderd 14 juni 2024), "Joannes Baptist Yon (1834-1917)".