Stamboom Thysebaert-De Maeyer » Francisca de bruyn (1815-1900)

Persoonlijke gegevens Francisca de bruyn 

  • Zij is geboren op 19 april 1815 in Bornem.Bron 1
    Akte 41 jaar 1815
    Tekst
    In den jaere achtien honderd vijfthien den twintigsten april, om negen uren 's morgens, is voor ons Augustinus Cammaert, adjoint en de officier van den civielen staet der gemeijnte van Bornhem, Contan van Puers, arrondissement van Mechelen, Depertement der Twee Nethes, gecompareerd:
    Ferdinandus De Bruijn, werkman, oud vijftig jaren, woonagtig binnen deze commune, den welken ons vertoond heeft een kind zijnde van het vrouwe geslacht, geboren den negenthienden dezer maend april om zeven uren 's avonds, van hem verklaerder en de van Maria Theresia Willaerts, zijne huijsvrouwe, en waer aen hij verklaerd heeft te willen geven de voornaem van Francisca.
    De voornoemde verklaring en de vertooning gedaen in de tegenwoordigheijd van Joannes Antonius Cammaert, koster, oud ses en vijftig jaeren en de Andreas Boeijkens, veldwachter, oud vijftig jaren bijde woonagtig binnen deze gemeijnte, den vader heeft verklaert niet te konnen schrijven, de getuijgen hebben met ons den tegenwoordigen act van geboorte geteekend naer dat den teksten hun was voorgelezen.
    Tijdstip: 19:00
  • Registratie van geboorte op 20 april 1815.Bron 1
  • Zij is overleden op 8 februari 1900 in Bornem, zij was toen 84 jaar oud.Bron 1
    Akte 20 jaar 1900
    Tekst
    Ten jare duizend negen honderd , den achtsten Februari ten negen ure voormiddag, verschenen voor ons Graaf Ferdinand de Marnix, Burgemeester Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Bornhem, provincie Antwerpen,
    Alexander Steenssens, statiewerkman, oud twee en vijftig jaren en Carolus Josephus Keppens, barbier, oud acht en dertig jaren beide woonachtig in deze gemeente, de eerstgenoemde zoon van den overleden en den tweeden gebuur, welken ons hebben verklaard dat heden om twaalf uren en half des nachts in de woning van haren zoon, alhier overleden is Francisca De bruyn zonder beroep geboren te Bornhem den negentienden april achttien honderd vijftien en daar woonachtig, dochter van Ferdinandus De bruyn en van Maria Theresia Willaert, weduwe van Josephus Steensens alle drij overleden in deze gemeente
    Wij hebben ons van voormeld overlijden verzekerd. Waarvan akte, door ons ten Gemeentehuize in dubbel opgemaakt, en na voorlezing geteekend met de komparanten
    Tijdstip: 00:30
  • Registratie van overlijden op 18 februari 1900.Bron 1
  • Een kind van Ferdinandus de bruyn en Maria Theresia Willaerts
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2018.

Gezin van Francisca de bruyn

Zij is getrouwd met Josephus Steensens.

Zij zijn getrouwd op 17 mei 1837 te Bornem, zij was toen 22 jaar oud.Bron 2

Akte 17 jaar 1837
Tekst
Het jaer achttien honderd zeven en dertig, den zeventienden Meij om zes uren naer middag, voor ons Joannes Franciscus Van Eetvelt, Borgemeester, Ambtenaer van den borgerlijken staet der gemeente Bornhem, arrondissement mechelen, provincie Antwerpen, zijn gecompareerd:
Josephus Steensens, blokmakersgast, woonagtig in deze gemeente en geboren te Temsche, den dertigsten frimaire Jaer twelf der fransche tijdrekening, blijkens den akte bij extrakt van geboorte, hier gezien, wettigen en meerderjarige zoon van Joannes Franciscus Steensens en van Joanna Van de walle, beijde arbeyder, woonagtig te Temsche, hier tegenwoordig en toestemmende in het houwelijk van hunnen zoon; ter eenre.
En Francisca De Bruijn, arbeijdster, woonagtig in deze gemeente en hier geboren den negentienden April achttien honderd vijftien, blijkens den akte van geboorte, hier gezien, wettige meerderjarige dogter van Ferdinandus De Bruijn en van Maria Theresia Willaerts, arbeyders, woonagtig in deze gemeente, hier tegenwoordig en toestemmende in het houwelijk van hunne dogter, ter andere zijde.
Welke comparanten ons hebben verzocht van voorttegaen met het voltrekken van het houwelijk onder hun beraemd en waervan de afkondigingen en aanplakkingen zijn gedaen geweest voor de voornaemste deur van ons dorpshuijs op de zondagen den dertigsten April jongstleden en den zevensten der loopende maend Meij om elf uren voormiddag.
Geene tegenstrijding aen dit houwelijk ons te kennen gegevenzijnde, regt doende aen hun verzoek, wij hebben naer dat door ons aen de comparanten waren voorgelezen alle de stukken hierboven vermeld als mede het zesde capittel van den titel van het borgerlijk wetboek geintituleerd van het houwelijk, gevraegd aen den toekommenden bruijdegom en aen de toekommende bruijd of zij begeeren zich te nemen voor vrouw en voor man, ieder van hun afzonderlijk geantwoord hebbende dat Jae.
Wij verklaren in den naem van de wet dat Josephus Steensens en Francisca De Bruyn vereenigd zijn door het houwelijk, waervan wij dezen akte hebben opgesteld in de tegenwoordigheyd van Josephus Laevaert, handwerker, oud vier en vijftig jaren, Carolus Verleysen, schrijver, oud acht en dertig jaren, Andreas Laevaert, handwerker, oud zes en vijftig jaren en van Franciscus Van Gucht, ook handwerker, oud negen en zestig jaren, alle kennissen van de bruijdegoms en woonagtig in deze gemeente.
Den bruijdegom met de vier getuijgen hebben dezen akte benevens ons geteekend, de beyde vaders en de moeders van de bruijdegoms als ook de bruijd hebben verklaerd niet te konnen schrijven bij faute van geleerdheyd, naer gedaene voorlezing.
Ze zijn in de kerk getrouwd op 17 mei 1837 te Bornem, zij was toen 22 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Constantinus Steensens  1837-1914 
  2. Joannes Steensens  1841-1915 
  3. Eduardus Steenssens  1843-1844
  4. Alexander Steenssens  1847-1925 
  5. Steenssens  1849

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Francisca de bruyn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Francisca de bruyn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Francisca de bruyn


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. akte archief
    2. pieter steenssens-akte archief
    3. pieter steenssens

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 19 april 1815 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
      • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
      • 1 maart » Napoleon keert terug naar Frankrijk na zijn ballingschap op Elba.
      • 10 april » De Tambora op het Indonesische eiland Soembawa barst uit.
      • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.
      • 15 oktober » Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.
      • 7 december » Michel Ney, maarschalk van Frankrijk wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton, nadat hij door het bewind van Lodewijk XVIII van Frankrijk schuldig is bevonden aan verraad, wegens zijn steun aan Napoleon Bonaparte gedurende de Honderd Dagen.
    • De temperatuur op 17 mei 1837 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: betrokken bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 25 februari » Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
      • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
      • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
      • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
      • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
      • 12 december » De Göttinger Sieben worden door koning Ernst August I van Hannover ontslagen, drie van hen tevens verbannen.
    • De temperatuur op 8 februari 1900 lag rond de -4.9 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1900: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 27 februari » De Britse Labour Party wordt opgericht
      • 18 maart » AFC Ajax, professionele voetbalclub uit Amsterdam, wordt opgericht.
      • 2 april » Het socialistische dagblad Het Volk verschijnt voor het eerst in Nederland.
      • 15 april » In Parijs opent de Exposition Universelle, de grootste wereldtentoonstelling ooit in Europa, haar deuren. Vooral nieuwigheden zoals elektriciteit en film trekken veel belangstelling. De eerste Parijse metro is nog een blijvende herinnering aan deze grote tentoonstelling.
      • 26 augustus » Roeiers François Brandt en Roelof Klein winnen het eerste Nederlandse olympisch goud.
      • 19 september » Butch Cassidy en de Sundance Kid plegen hun eerste overval.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De bruyn

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De bruyn.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De bruyn.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De bruyn (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jozef Thysebaert, "Stamboom Thysebaert-De Maeyer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-thysebaert-de-maeyer/I1033.php : benaderd 1 juni 2024), "Francisca de bruyn (1815-1900)".