Stamboom Terweij-Tijssen » Arien Clasen Kraijermaat (1677-1731)

Persoonlijke gegevens Arien Clasen Kraijermaat 

  • Hij is geboren in het jaar 1677.
  • Beroep: Molenaar op De Lelie / Molenaar op de Sprokkel (Sterkenburgbolwerk bij de Tolsteegpoort) .
  • Hij is overleden op 28 januari 1731 in Utrecht, hij was toen 54 jaar oud.
  • Hij is begraven op 28 januari 1731 in Utrecht, Geertekerk.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 13 oktober 2021.

Gezin van Arien Clasen Kraijermaat

Hij is getrouwd met Geertruij van Stockum.

Zij zijn getrouwd op 10 september 1704 te Geertekerk, hij was toen 27 jaar oud.

Ondertrouw: 24 augustus 1704

Kind(eren):



Notities over Arien Clasen Kraijermaat


Ondertrouw: 24 augustus 1704

Bij HW genaamd: Ariën Craijermaat en Geertruit van Stockum

Op 9 november 1702 lenen Claes Cornelisz Kreijemaet en zijn zoon Arijen Claesz Creijemaet f 200 van Cornelis de Coole, notaris ·Äòs hooffs van Utrecht.

Op 8 februari 1703 verkopen Claes Corneliss Creijermaet, zijn zoon Arien Claessen Crijermaet en zijn onmondige kinderen Barbara Claes Crijermaet 23 jaar en Johanna Claes Crijermaet 21 jaar, de helft van een koornwindtmolen c.a. met de wooninge gelegen op de Stadtswalle aan Jacob Joosten de Cruijff, molenaer te Werckhoven, gehuwd met Annichie Cornelis Pijsels. De wederhelft is in bezit van Johannes van Cleef, molenaar, met belofte van de koper de plecht van f 1000 ten behoeve van Gerrit Post, grutter, te zullen passeren. Als voogd voor de onmondige kinderen van Claes Cornelisz Creijermaet treedt op Jan Janss Blocklander, wonende te Jutphaas, oom van de omnodige kinderen.

Op 3 december 1714 doet Annichje Peijsel, weduwe van Jacobus de Cruijf, afstand van de koop van de helft van de windkoornmolen, vanwege het niet kunnen voldoen aan de verplichtingen.

Op 22 december 1713 koopt Arien de helft van de korenmolen De Lelie ·Äòmet raden molensteenen, zeijlen, karre paert en alles vordere loswerck t·Äô geene eenichsints tot aen de voorschreve moolen is behorende·Äô alsmede ·Äòde helfte van eene wooninge off caemere, staende op de gezeijde Walle bij de voorschreve moolen·Äô voor het bedrag van f 1210 van Johannes van Fransburch. Op 19 juli 1714 tekent Arien hiervoor een schuldbekentenis¬â€ (#). Hij komt op 9 augustus 1719 tot een akkoord met Willemina Tibbel over het betalen van rente en aflossing van plecht, gevestigd op diens halve molen en kamere door middel van overdracht van maalloon¬â€ (#).

Op 16 september 1727 wordt de molen bij executie verkocht door de stads·Äô deurwaarder Hendrick van der Marck ·Äòin crachte van twee verjaerde plechten·Äô.

Op 13 mei 1734 verkopen Johannes de Geest c.s. aan Govert en Francois Kraaijmaat, broers, een windkoornmolen en huijzingen genaamd De Sprokkel, gelegen op de Stadswalle bij de Tolsteegpoort. Geertruijda van Stokkum, weduwe van Arie Kraaimaadt, doet afstand van aanspraken op het verkochte.

Op 22 januari 1737 verkopen Cornelia Bijl, weduwe Goverd Craaijmaat, en Geertruijda van Stokkum, moeder, aan Gerrit de Keijser, de helft van een windkoornmolen De Sprokkel met huijssinge en erve.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arien Clasen Kraijermaat?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Arien Clasen Kraijermaat

Arien Clasen Kraijermaat
1677-1731

1704

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 januari 1731 lag rond de 4,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: regen. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1731: Bron: Wikipedia
    • 3 februari » Het Koninklijk paleis in Brussel wordt totaal door brand verwoest.
    • 31 oktober » Ondertekening van een berucht emigratiebevel waardoor ongeveer 20.000 protestantse inwoners het land Salzburg moesten verlaten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kraijermaat


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marielle Terweij, "Stamboom Terweij-Tijssen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-terweij-tijssen/I5795.php : benaderd 11 mei 2024), "Arien Clasen Kraijermaat (1677-1731)".