Stamboom Ten Hagen » Lodewijk de Bas (1634-1700)

Persoonlijke gegevens Lodewijk de Bas 


Gezin van Lodewijk de Bas

(1) Hij is getrouwd met Elisabeth Abrahamsdr de Marez.

Zij zijn getrouwd op 11 november 1659 te Amsterdam, hij was toen 25 jaar oud.


(2) Hij is getrouwd met Maria van Stralen.

Zij zijn getrouwd op 29 april 1664 te Sloten, hij was toen 30 jaar oud.


(3) Hij is getrouwd met Sara de Marez.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1683, hij was toen 48 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Sara Maria de Bas  1685-????
  2. Lodewijk de Bas  1691-1756 


Notities over Lodewijk de Bas

Titel: heer van Horstermeer, Ossenburgh en Heinoort
Titel: heer Van Bassenhof en Horstermeer

Lid geweest van het vroedschap van Amsterdam

Bezat de fraaie buitenplaats Bassenhoff bij Baambrugge aan de Angstel.
==
Woonde sedert 1676 op de door hem aangelegde hofstede Bassen-Hoff aan de Utrechtse Trekvaart, tussen Baambrugge en Loebersloot, kwam uit Amsterdam. Woonde vervolgens in Utrecht, waarna hij zich in Amsterdam vestigde, waar hij 17 mei 1688 als "rentenier" poorter werd, en waar hij woonde op de Keizersgracht over de Groenlandsche Pakhuizen.; hij was een voornam ossenweider en werd met zijne tweede vrouw in 1674 aangeslagen voor een vermogen van f 592.000-

Bron: De vroedschap van Amsterdam 1578-1795.
==
Bron: http://www.kasteleninutrecht.eu/Bassenhof.htm

Buitenplaats: Bassenhof (ook genoemd: Rusthoff )
Deze buitenplaats stond te Baambrugge. Bassenhoff werd niet lang na 1670 gebouwd.

De buitenplaats Bassenhoff was de op één na grootste buitenplaats van de vier aansluitende buitens ten zuiden van Baambrugge: kleiner dan Paddenburg en groter dan Patiëntie en Meebaal. We komen deze vier huizen tegen op een kaart van Gerrit Drogeham uit ca 1700. Door het rampjaar 1672 zijn de archieven van Abcoude-Baambrugge van voor 1672 verloren gegaan en zijn de gegevens over deze periode erg spaarzaam.
Waarschijnlijk werd in de jaren 60 van de 17e eeuw een deel van de grond van de boerderij Meebaal gekocht door Lodewijk de Bas. Dit terrein splitst hij in twee delen, waarbij hij het kleinste deel verkoopt aan Pieter Apostool, die er in 1670 de buitenplaats Patiëntie laat bouwen. Hij zelf heeft 30 morgen ter beschikking en hierop laat hij de buitenplaats Bassenhoff en een tuinmanswoning bouwen. Van beroep was Lodewijk ossenweider.

Aan de andere zijde van de Angstel bevond zich nog een klein stukje grond, een zogenaamde overtuin in gebruik was als moestuin of plantsoen. Daarnaast was Lodewijk de Bas ook eigenaar van de tegenover zijn huis gelegen boerderij met 9 morgen grond. Hierop zou later de buitenplaats Landgenoegen worden gebouwd. Lodewijk de Bas, die heer van Horstermeer, Ossenburgh en Heinoort was, trouwde drie keer, maar alleen uit zijn derde huwelijk werden kinderen geboren: in 1685 een dochter Sara en in 1691 zijn stamhouder Lodewijk. In 1700 sterft Lodewijk de Bas en zijn echtgenote in 1704, waarmee zijn kindereen wees worden.
==
Nr 45 in "de 250 rijksten van de Gouden eeuw" (Zandvliet): F592.500

Rentenier.

Lodewijk de Bas werd op 27 april 1634 gedoopt in de Amsterdamse Oude Kerk. Hij was de zoon van brouwer Lodewijk de Bas senior en de uit Antwerpen afkomstige Magdalena van der Bruggen. Lodewijk senior vergaarde een fortuin met zijn brouwerij In 't Lam, aan de Singel, tegenover de Voetboogdoelen (nu Universiteitsbibliotheek). Lodewijk junior kon daarom gaan rentenieren. Hij legde een buitenplaats aan tussen Baambrugge en Loenersloot, die hij de toepasselijke naam Bassenhof gaf, en daar trok hij zich in 1676 terug. Hij woonde nog enige tijd in Utrecht, maar keerde in 1688 terug naar Amsterdam, waar hij zich als 'rentenier' inschreef als poorter. Hij vestigde zich aan de Keizersgracht. In 1674 bezat Lodewijk de Bas, zo blijkt uit het kohier van de vermogensbelasting, de aanzienlijke som van 592.500 gulden. Hij verwierf de titel heer van Horstermeer, Ossenburgh en Heinoordt. Lodewijk de Bas trouwde drie keer. Zijn eerste vrouw was Elisabeth de Marez, de dochter van Jan Abraharnsz. de Marez. De tweede keer trouwde hij met Maria van Stralen, dochter van graanhandelaar en vroedschapslid Jacob Theunisz. van Stralen. 2 Ten slotte huwde hij in 1683 opnieuw een De Marez, nu Sara, de dochter van een zus van zijn eerste vrouw. Over de rechtmatigheid van dit huwelijk won hij eerst het advies in van de theologische faculteit van de universiteit in Leiden en van het Hof van Utrecht, waar hij toen woonde, en kreeg toestemming orn met Sara te trouwen. Toen het echtpaar vijfjaar later naar Amsterdam verhuisde, werd daar echter al gauw gefluisterd dat het huwelijk onwettig was. Er was een formele resolutie van de Staten van Holland nodig om het huwelijk ook daar te laten erkennen. Lodewijk en Sara kregen twee kinderen: Maria de Bas en Lodewijk de Bas, Laatstgenoemde trouwde met Cornelia Eliana Reael, dochter van vroedschapslid Pieter Reael, vrijheer van Vreeland en heer van Nigtevecht.
==

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lodewijk de Bas?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lodewijk de Bas

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Lodewijk de Bas

Voorouders (en nakomelingen) van Lodewijk de Bas


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:


    De publicatie Stamboom Ten Hagen is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. ten Hagen, "Stamboom Ten Hagen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ten-hagen/I23.php : benaderd 10 mei 2024), "Lodewijk de Bas (1634-1700)".