Stamboom Steffens Steenwijk, Genealogie Steffens » Jan Fresemann Tromp Meesters (1892-1936)

Persoonlijke gegevens Jan Fresemann Tromp Meesters 


Gezin van Jan Fresemann Tromp Meesters

Hij is getrouwd met Dorothea Elkan.

Zij zijn getrouwd.


Notities over Jan Fresemann Tromp Meesters

Jan Fresemann Tromp Meesters (Steenwijk, 5 februari 1892 - Merano, (Italië) 16 december 1936) was een Nederlands beeldhouwer. Tromp Meesters woonde en werkte in Steenwijk, Hilversum, Amsterdam, België en Duitsland (München).
Meesters werkte aanvankelijk in de houthandel van zijn vader in Deventer en Amsterdam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij werkzaam bij het Amersfoortse kamp voor Belgische vluchtelingen. Meesters had een opleiding gevolgd in theologie en filosofie, maar dankzij de Belgische beeldhouwer Charles Vermeire stapte Meesters over op beeldhouwen. Hij ging eerst in België aan de slag, en vertrok in 1921 naar München. In Duitsland nam hij deel aan tentoonstellingen en bracht tevens
enkele novellen uit. In 1931 gaf hij het boek Jan Tromp Meesters, wie er denkt und arbeitet uit.
Hij maakte onder andere bustes, portretreliëfs, tuinbeelden en versieringen voor vijvers. In 1931 maakte hij een plaquette voor het oude stadhuis van Steenwijk aan het Marktplein, ter herdenking aan het Steenwijks ontzet.[1] In de villa en
thans museumhuis Rams Woerthe bevinden zich meerdere beeldhouwwerken.[2]
Tromp Meester was getrouwd met de joodse Dorothea Elkan (München-Gladbach 29 juli 1896 - Auschwitz januari 1944).[3] Over haar is bekend dat het Zweeds gezantschap te Berlijn - destijds vertegenwoordiger van Nederland - een gratieverzoek vo
or haar indiende in februari 1944.[4] Zij was toen waarschijnlijk al overleden in het concentratiekamp.

In maart 2021 bracht uitgever De Weideblik het boek 'Van Steenwijk naar München (en terug)' uit van schrijver Jan Bert Kanon, over leven en werk van Meesters en de laatste dagen van zijn vrouw Dorothea.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Fresemann_Tromp_Meesters ; 20210814.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Fresemann Tromp Meesters?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Fresemann Tromp Meesters

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Fresemann Tromp Meesters

Jan Fresemann Tromp Meesters
1892-1936



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 februari 1892 lag rond de 2,9 °C. Er was 1 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 27 maart » In Manresa (Catalonië) wordt de Bases de Manresa, een ontwerp voor een regionale grondwet, goedgekeurd.
      • 3 april » Het eerste sundae-ijsje wordt gedocumenteerd.
      • 7 juni » Tijdens een vijf dagen durende uitbarsting van de vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir komen 1.532 mensen om.
      • 7 juli » De Nederlander Janus Ooms wint als eerste niet-Britse roeier de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap.
      • 25 november » De Franse baron Pierre de Coubertin lanceert het idee de Olympische Spelen in moderne vorm te doen herleven.
      • 18 december » Wereldpremière van De notenkraker van Tsjaikovski in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg.
    • De temperatuur op 16 december 1936 lag tussen 1,7 °C en 7,9 °C en was gemiddeld 5,0 °C. Er was 6,0 mm neerslag gedurende 4,5 uur. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1936: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,5 miljoen inwoners.
      • 30 juni » Het boek "Gone with the wind" wordt gepubliceerd.
      • 17 juli » Begin van de Spaanse Burgeroorlog met een muiterij in Marokko.
      • 13 september » Voor de tweede maal wordt Loen, Noorwegen, getroffen door een vloedgolf nadat een enorm rotsblok in een meer is gevallen. Er vallen 74 doden.
      • 23 november » Het eerste nummer van het tijdschrift Life wordt uitgebracht.
      • 25 november » Duitsland en Japan sluiten het Anti-Kominternpact, dat voornamelijk gericht is tegen de Komintern (Communistische Internationale) en in het bijzonder tegen de Sovjet-Unie.
      • 30 november » Het Crystal Palace in Londen brandt volledig af.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Tromp Meesters


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Klaas Steffens, "Stamboom Steffens Steenwijk, Genealogie Steffens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-steffens-steenwijk/I2376.php : benaderd 26 mei 2024), "Jan Fresemann Tromp Meesters (1892-1936)".