Stamboom Smit, Zimmermann » Jan Kalf (1796-1878)

Persoonlijke gegevens Jan Kalf 

Bronnen 1, 2

Gezin van Jan Kalf

Hij is getrouwd met Guurtje Arie Knijnsberg.

Zij zijn getrouwd op 14 maart 1820 te Westzaan, Zaanstad, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 23 jaar oud.Bron 3


Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Noord-Hollands Archief
Algemeen Toegangnr: 358
Inventarisnr: 358.136
Gemeente: Westzaan
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 2
Datum: 19-03-1820
Bruidegom Jan Kalf
Leeftijd: 23
Geboorteplaats: Landsmeer
Bruid Guurtje Knijnsberg
Leeftijd: 26
Geboorteplaats: Wormerveer
Vader bruidegom Klaas Kalf
Moeder bruidegom Neeltje Boerendans
Vader bruid Arie Knijnsberg
Moeder bruid Neeltje Hogerhuizen
Nadere informatie beroep Bg.: arbeider; beroep Bd.: dienstmaagd

Kind(eren):

  1. Klaas Jans Kalf  1819-1858 
  2. Arie Jan Kalf  1822-1849
  3. Simon Jans Kalf  1824-1890 
  4. Neeltje Jans Kalf  1827-1829
  5. Willempje Kalf  1829-1915 
  6. Neeltje Kalf  1831-1905 
  7. Gerrit Kalf  1834-1881 
  8. Niesje Kalf  1836-1836


Notities over Jan Kalf


7-6-1815 opgeroepen als soldaat tbv oorlog

23 Februari 1820 opgeroepen voor militaire dienst

Testament bekend en nalatenschap

Het begon met een stalhouderij.
Op het adres J.J. Allanstraat 57 te Westzaan snorren thans de draaibanken van het metaalconstructiebedrijf Komar B.V. Die onderneming volgde daar Dirksen Westzaan B.V. op, die in mei 1991 naar Zaandam verhuisde. De laatst genoemde vennootschap was een voortzetting van het constructiebedrijf van Jan Dirksen, nadat deze in 1978 was overleden. Dirksen was eerder in dienst van Piet Bes, die op dat erf een smederij en fietsenhandel had en hij nam in 1960 de zaak van zijn baas over. Met de smedrij van Bes zullen we voor de meeste lezers nog op bekend terein zitten. Voor die periode wordt het moeilijker. We gaan eens kijken welke activiteieten zich op dat erf hebben afgespeeld.

Voor de gang van zaken op dat erf gaan we terug naar 1824. In dat jaar werd het gekocht door een zekere Jan Kalf. Het terrein groot 1040 m¬â‰¤ was toen onbebouwd. Er had wel een huis gestaan, maar dat was gesloopt. Deze Jan Kalf was een opvallende figuur. Hij kocht in de eerste helft van de 19de eeuw links en rechts in het dorp huizen, lege erven en weilanden op. Een vooruitstrevend man dus. Jan Kalf, in 1796 in Landsmeer geboren was getrouwd met Guurtje Knijnenberg. Zij zijn de stamhouders van een uitgebreide familie Kalf, waarvan enkele nazaten tot op de dag vandaag nog in Westzaan wonen. Kalf's beroep was aanvankelijk alleen veehouder. Later kwam er een stalhouderij bij zoals we zullen zien.

Tot 1850 was rijverkeer in het dorp niet mogelijk. Dat zou uiteraard alleen per paard en wagen kunnen want auto's waren er nog niet. De langgerekte dorpstraat was namelijk slechts een voetpad. Om je te verplaatsen moest je lopen. Of in een bootje stappen, want water was er genoeg. Wat zal het in die tijd onvoorstelbaar rustig in Westzaan geweest zijn. Omstreeks 1850 kwam in die situatie verandering. Het voetpad werd zodanig verbreed, dat het mogelijk werd met paard en wagen in het dorp te verschijnen.

We keren terug naar het lege erf dat Jan Kalf in 1824 had gekocht. Dat bleef geruime tijd onbebouwd liggen. Pas in 1849 kwam er beweging. Jan Kalf liet op die plek een huis en een stal bouwen. En dat was het begin van een stalhouderij, dat wil zeggen de verhuur van rijtuigen. Daarom is het bouwjaar 1849 niet toevallig. Immers, in die tijd kwam de rijweg in het dorp gereed en Jan speelde daarop in door rijtuigen te verhuren al dan niet met koetsier. Voor het onderhoud van de rijtuigen werd in 1859 een wagenmakerij annex smederij gebouwd. Zolang wordt er op dat erf dus met metaal gegoocheld.

In 1861 kwam Jan's vrouw Guurtje te overlijden. Simon Heinis, de laatste notaris in Westzaan, maakte een boedelbeschrijving. Daar staan interesante zaken in. Tot de gemeenschappelijke boedel van het echtpaar Kalf behoorden onder andere zes melkkoeien, een vaars, een pink, twee kalveren en vijf paarden. Er worden eveneens vijf rijtuigen genoemd: twee tentwagens, twee vigilanten en een sociabel. Dat laatste is een rijtuig voor twee personen.

Jan Kalf overleed zelf in 1878. Met betrekking tot de stalhouderij vermeldt de boedelbeschrijving: vijf vigilanten, drie tentwagens en opnieuw een sociabel. Vier paarden werden gewaardeerd op f 400,-. Aardig is een lijst vorderingen op klanten inzake rijtuighuur. Ik kan niet laten een greep te doen:
Wed. W. Tip f 12,-.
Notaris S. Heinis f 20,10
Doopgezinde Gemeente op 't Zuid f 18,20
Dominee Hartog f 19,60
Polder Westzaan f 37,80
Dr. van den Broecke, de dorpsdokter f 93,35
De volledige nalatenschap werd in 1879 openbaar verkocht. De opbrengst bedroeg bijna f 40.000,- in die tijd een aanzienlijke som. Het wagenhuis, de paardenstal, de rijtuigen en de paarden werden gekocht door Gerrit Kalf, Koetsier. Hij was een zoon van Jan, werkte in het bedrijf van zijn vader en heeft de stalhouderij voortgezet. De smederij met een woonhuis kwamen op de veiling in 1879 voor f 800,- in handen van Jacob Vogel, van beroep smid. Ook hij was knecht in het bedrijf.

Jacob Vogel heeft de smederij 21 jaar gerund. In 1900, hij was toen al 77 jaar, vond hij het welletjes en verkocht het huis en de smederij aan Dirk Kalf, een kleinzoon van de hiervoor genoemde Jan Kalf. Dat roept vragen op. Dirk was namelijk al 53 jaar en zijn beroep was tuinman. Het is dus de vraag of hij zelf de smidshamer wel gehanteerd heeft. Hoe het zij, Dirk heeft de woning en smederij na korte tijd in 1906 verkocht aan Cornelis Schoen, eveneens smid. Deze Cornelis Schoen heeft in dat zelfde jaar een nieuw stenen huis op de zuidkant van het erf laten bouwen. De woning staat er nog. Musicus Schweitzer woont daar nu.

Cornelis Schoen de smid is in 1913 op 43 jarige leeftijd overleden. Zijn weduwe heeft de onderneming enige jaren voortgezet. Tot 1920 toen zij twee huizen, schuur en werkplaats overdroeg aan haar knecht Pieter Bes uit Westzaan. En omdat we met deze mededeling aansluiten bij de inleiding is dit het einde van het verhaal.

Nico Heermans (1994)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Kalf?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Kalf

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Kalf

Jan Kalf
1796-1878

1820
Arie Jan Kalf
1822-1849
Neeltje Kalf
1831-1905
Gerrit Kalf
1834-1881
Niesje Kalf
1836-1836

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan Kalf



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Militaire Oproep tot oorlogshandelingen Jan Kalf, Militaire Oproer tot oorlogshandelingen Jan Kalf
  2. Militaire Dienst oproep Jan Kalf
  3. Officiele Documenten

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 18 mei 1796 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: helder winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
    • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
    • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
    • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
    • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
    • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
    • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.
  • De temperatuur op 5 juni 1796 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
    • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
    • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
    • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
    • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
    • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
    • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.
  • De temperatuur op 14 maart 1820 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: zwaar mist. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1820: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Staatsgreep in Spanje door generaal Rafael del Riego.
    • 11 januari » In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd.
    • 30 januari » Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
    • 14 maart » Victor Emanuel II van Italië, koning van Italië († 1878)
    • 15 maart » Het noordoostelijke deel van de Amerikaanse staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.
    • 11 mei » Tewaterlating van de HMS Beagle.
  • De temperatuur op 18 september 1878 lag rond de 15,5 °C. Er was 5 mm neerslag. De winddruk was 13 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 20 februari » Kardinaal Gioacchino Pecci wordt gekozen tot Paus Leo XIII.
    • 4 maart » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Schotland door oprichting van het aartsbisdom Saint Andrews en Edinburgh met vier bisdommen en het aartsbisdom Glasgow zonder suffragaan-bisdommen.
    • 3 april » Het Rotterdamsch Nieuwsblad verschijnt voor het eerst.
    • 28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
    • 2 juli » Eerste Varsity (roeien).
    • 7 september » William Booth verandert de naam van zijn Christian Mission in The Salvation Army. In Nederlands wordt dit het Leger des Heils genoemd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kalf

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kalf.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kalf.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kalf (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Smit, Zimmermann is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erik Smit, "Stamboom Smit, Zimmermann", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smit-zimmermann/I53358612.php : benaderd 3 mei 2024), "Jan Kalf (1796-1878)".