Stamboom Smit, Zimmermann » Koning Harald III Van Noorwegen (± 1015-1066)

Persoonlijke gegevens Koning Harald III Van Noorwegen 


Gezin van Koning Harald III Van Noorwegen

(1) Hij is getrouwd met Elisabeth Van Kiev.

Zij zijn getrouwd rond 1043.Bron 1


(2) Hij is getrouwd met Tora Torbergsdotter.

Zij zijn getrouwd rond 1048.Bron 1


Notities over Koning Harald III Van Noorwegen


Harald III van Noorwegen (1015 ¬ñ 25 september 1066), alias Harald Sigurdsson (zoon van Sigurd), alias Harald Hardråde (de harde regent of rechter), was koning van Noorwegen van 1047 tot zijn dood in 1066. Zijn mislukte veldtocht in 1066 omEngeland te veroveren luidde het einde van het Viking-tijdperk in.
Volgens de overlevering werd de Noorse hoofdstad Oslo rond 1048 door Harald gesticht. Oslo bestond al, maar werd door Harald uitgebouwd tot een stad. Een standbeeld uit 1950 van Harald te paard is te zien op het stadhuis van Oslo.

Ballingschap:
Harald was de zoon van onderkoning Sigurd Syr en √Östa Gudbrandsdatter en zodoende halfbroer van koning Olaf II (de heilige Olaf). Olaf II werd verslagen en gedood in de Slag bij Stiklestad in 1030. Harald nam ook deel aan deze slag en werdgewond, maar het lukte hem het land te ontvluchten. Samen met een groep andere Noorse krijgers die ook in ballingschap waren gegaan, trok hij oostwaarts naar het Kievse Rijk, waar zij koning Jaroslav de Wijze dienden. Harald namwaarschijnlijk deel aan Jaroslavs veldtocht tegen de Polen en werd uiteindelijk benoemd tot opperbevelhebber van de strijdkrachten van het rijk.
Na enkele jaren vertrokken Harald en zijn Vikingsoldaten naar Constantinopel waar zij hun diensten aan het Byzantijnse Rijk aanboden. Ze werden opgenomen in de Varangiaanse wacht, een elite-eenheid die geheel uit Scandinavische soldatenbestond. Harald en zijn mannen behaalden vele overwinningen in Noord-Afrika, Syrië en Sicilië. Ze waren vooral bekwaam in het belegeren en bestormen van kastelen. Door plundering van veroverde steden en kastelen had Harald al snel enormerijkdommen vergaard.

Harald wordt koning:
Beladen met goud ging Harald in 1045 terug naar Noorwegen, samen met een aantal mannen die hem hadden gediend in het Byzantijnse Rijk. De zittende koning, Magnus I, zag hem als een ernstige bedreiging en bood aan om de Noors-Deense troonmet hem te delen. Een jaar later stierf Magnus onder onverklaarde omstandigheden. Algemeen werd aangenomen dat Harald hem had vermoord. Nu had Harald de troon voor zichzelf.
Op zijn sterfbed zou Magnus gezegd hebben dat Harald de Noorse troon zou krijgen en Svend Estridsen de Deense. Harald eiste echter ook de Deense troon op. De lange oorlog met Svend Estridsen die daarop volgde, eindigde pas in 1064 toenHarald zijn aanspraak op Denemarken opgaf.

Veldtocht naar Engeland:
In 1066 zeilde Harald naar Engeland met een grote invasiemacht om koning Harold II te verslaan en de Engelse troon op te eisen. Hij landde in Noord-Engeland aan de Humbermonding met zo'n 15.000 soldaten en 300 Vikingschepen, dus zo'n 50 manper boot. Hij versloeg de graven Edwin van Mercia en Morcar van Northumbria op 20 september in de Slag van Fulford, een paar kilometer ten zuiden van York. Vijf dagen later, op 25 september, werd Harald echter volledig verslagen door deEngelsen in de Slag van Stamford Bridge, waarbij hij zelf sneuvelde. Hij werd begraven in Nidaros (Trondheim).
De Noorse nederlaag in Engeland markeerde het einde van het expansieve Vikingtijdperk.
Tijdens zijn regeringsperiode voltooide Harald echter wel de consolidatie van de verschillende koninkrijkjes in Noorwegen tot √©âˆš©n land, waarbij hij een koninklijke dynastie vestigde. Zijn opvolgers tot 1184 waren allen nazaten van hem.

Vrouwen en nazaten:
Harald was tweemaal getrouwd. In 1043 huwde hij Elisabeth van Kiev (dochter van koning Jaroslav de Wijze), met wie hij twee dochters had: Maria en Ingegjerd. In 1048 huwde hij Tora Torbergsdotter met wie hij twee zonen had: Magnus (II) enOlaf (III). Na Haralds dood werd hij opgevolgd door zijn zonen, die de troon deelden. Nadat Magnus in 1069 stierf, werd Olaf alleenheerser.
Een eeuw na zijn dood schreef Snorri Sturluson een saga over Harald in de Heimskringla, dat over de historie van de Noorse koningen verhaalt.

Bron: Wikipedia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Koning Harald III Van Noorwegen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Koning Harald III Van Noorwegen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Harald III Van Noorwegen

Sigurd Van Ringerike
± 980-± 1018

Harald III Van Noorwegen
± 1015-1066

(1) ± 1043

Elisabeth Van Kiev
????-± 1066

(2) ± 1048

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Wikipedia


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Noorwegen


De publicatie Stamboom Smit, Zimmermann is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erik Smit, "Stamboom Smit, Zimmermann", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smit-zimmermann/I31220772.php : benaderd 27 april 2024), "Koning Harald III Van Noorwegen (± 1015-1066)".